Skocz do zawartości
Cavea

Jaka Szybka (najszybsza) Karta Graficzna Niesłyszalna W 2d?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie jaka będzie obecnie najszybsza jedno-procesorowa karta PCI-E niesłyszalna w trybie 2-D - tzn. mam na myśli normalną pracę w Windows w Word/FireFox itp. ? Zakładam że obudowa komputera będzie zamknięta. Chciałbym też aby była możliwość regulowania obrotów wiatraka np. przez Riva Tuner,

chyba że karta i bez tego będzie niesłyszalna w normalnej pracy w Windows.

Poproszę o konkretne modele, ponieważ jak czytam opinie na komputronik to wynika że karty z tym samym GPU mogą się różnić "głośnością" w dodatku jedne pozwalają na regulowanie wiatraka przez RivaTuner, w innych trzeba użyć "Nibitor" a w innych wogóle się nie da zmienić prędkości wiatraka.

Pozdrawiam,

Marek

Edytowane przez Cavea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy gtx 260-280-285-295.

W 2d sa przktycznie nieslyszalne a jak masz tak czule ucho, zeby uslyszec turbinke pracujaca na 30-40% to mozesz w prosty sposob zmniejszyc te obroty w biosie karty. Ustawiasz 2d na 25 % i juz jest kompletna cisza. W 3d karta sie obudzi i w zaleznosci jak ma ustawione % turbinki taki bedzie generowac halas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy gtx 260-280-285-295.

W 2d sa przktycznie nieslyszalne a jak masz tak czule ucho, zeby uslyszec turbinke pracujaca na 30-40% to mozesz w prosty sposob zmniejszyc te obroty w biosie karty. Ustawiasz 2d na 25 % i juz jest kompletna cisza. W 3d karta sie obudzi i w zaleznosci jak ma ustawione % turbinki taki bedzie generowac halas.

No nie wiem czy tak można: karta gtx285 ma w idle temp. 56*C i 41 dB. 41 dB to będzie dużo za dużo przy niesłyszalnym zasilaczu BeQuiet Dark Power P7 Pro 550W jaki posiadam i wentylatorach Noctua w wersji o głośności 5dBa.

Ściszenie GTX285 z 41dB do 5-10dB wymagałoby dużego spowolnienia wentylatora, a temperatura już i tak jest 56*C w idle. Opieram się na temperaturze i głośności podanej dla GTX285 w tej recenzji PCLab .

Poproszę jeszcze o inne opinie czy GTX285 da się zciszyć aby był niesłyszalny z odległości 50cm w trybie "bezczynnym / 2D w Windows". Może jakieś konkretne model tej karty które są ciche ktoś by zapodał?

Przez "niesłyszalny" rozumiem że reszta komponentów komputera (nawet cichych) zagłusza tego GTX285.

Bo te 41 dB podane w powyższej recenzji to raczej będzie dużo więcej niż mogę zaakceptować. Może powinienem jednak zamontować jaką słabszą kartę graficzną ale cichszą (szkoda, bo już się nastawiałem na tego gtx285).

Edytowane przez Cavea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus Radeon 4870 Matrix - wentyl jest wyłączany w 2D, więc... jest cisza.

To chyba najlepsza propozycja, wentylatory jak nie pracują to muszą być niesłyszalne ;) Dodatkowo karta posiada spore możliwości OC, prędkości wentyaltora możesz sam regulować i ustawiać wiele innych opcji. Niedawno gdzieś czytałem test tej karty. Poszukaj na google a na pewno znajdziesz.

Tutaj pierwszy lepszy test:

http://www.legitreviews.com/article/881/

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poproszę jeszcze o inne opinie czy GTX285 da się zciszyć aby był niesłyszalny z odległości 50cm w trybie "bezczynnym / 2D w Windows". Może jakieś konkretne model tej karty które są ciche ktoś by zapodał?

Przez "niesłyszalny" rozumiem że reszta komponentów komputera (nawet cichych) zagłusza tego GTX285.

Bo te 41 dB podane w powyższej recenzji to raczej będzie dużo więcej niż mogę zaakceptować. Może powinienem jednak zamontować jaką słabszą kartę graficzną ale cichszą (szkoda, bo już się nastawiałem na tego gtx285).

To chyba za dużo wymagasz od chłodzenia które jest montowane seryjnie na tych kartach. Jak zwolnisz obroty wentylatora to temp. automatycznie w góre, dlatego najlepszym rozwiązaniem by było zamontowanie Accelero S1 i do tego cichy wentylator. Nie boisz się o temperatury i nie boisz się o cisze. Proste :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cavea, a zwróciłeś uwagę że w IDLE 41dbA jest dla całej jednostki? Chyba nie...

1 wentyl owszem może i zejdzie poniżej progu słyszalności ale o przepływi powietrza niema mowy.

Spójż test na egiełdzie. W pomieszczeniu poziom głośności wynosił 36dBa. 41dBa to bardzo mało. Nie wiem czego oczekujesz. Niesłyszanych rzeczy nie ma...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieslyszalne są karty pasywne z samego faktu, że nie ma co halasować (no moze jakies cewki w stresie)

zdecyduj na czym Ci bardziej zalezy - maksymalnej wydajnosci w 3d (zakladam, ze bardzo wazna skoro interesujesz sie kartami w takiej cenie) czy calkowitej ciszy w 2d.

mocnego kompa uzywa sie glownie do gier a nie do worda czy internetu imho.

Edytowane przez Visage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mocnego kompa uzywa sie glownie do gier a nie do worda czy internetu imho.

No ja kompa używam do wielu rzeczy oprócz grania - w tym jest kilka czynności przy których lubię ciszę np. nauka angielskiego w programach komputerowych (1h dziennie), programowanie - w tym przeglądanie dokumentacji - zwłaszcza z www, i stricte programowanie.

Oprócz tego lubię pograć w FPS i tutaj akceptuję że może być hałas.

Gram w 1280x1024 i nie planuję monitora o większej rozdzielczości.

Dziękuję za wszystkie spostrzeżenia.

@dzikidaniel: faktycznie nie zwróciłem uwagi że 41dB jest najpewniej dla całej jednostki. U mnie oprócz wentyla Noctua 5dB są jeszcze 3 inne wentyle ale też ciche i zapuszczone na 5V. Przy obecnej konfiguracji temperatury mam w normie a komp jest b.cichy. Praktycznie chodzi o to żeby nowa karta graficzna nie była głośniejsza od tego co mam teraz (przy zamkniętej obudowie).

Jakieś pół roku temu miałem przez tydzień Asusa 8800GTS 512MB (normalnego nie "TOP") i on był akceptowalnie cichy w Windows (2D) tzn. nie głośniejszy niż reszta komponentów + była możliwość regulacji wentyla.

@NeoMagNeT, @Gi3r3k karta "Asus Radeon 4870 Matrix" spada w Crysis momentami do 6fps. Wprawdzie Crysis już "zakończyłem" ale jest jakaś nowa wersja Crysisa, którą też bym chętnie obejrzał.

Ogólnie chciałbym raczej coś nVidia, chociaż jeszcze to przemyślę.

A co myślicie o komentarzu gościa do karty Evga GTX 285 1GB , który napisał że "karta jest zadziwiająco cicha ! w porównaniu do 280GTX, czy nawet... uwaga! 9800 GTX+ w SlI, TEJ karty w ogóle nie słychać, widać 55nm robi swoje, a powrócenie do zasilania 2x6pin jest po prostu bajeczne!". Jest to w opiniach użytkowników na stronie karty w Komputroniku (mam nadzieję że link się nie zmieni do jutra).

PS. trochę martwi że te karty drożeją z dnia na dzień przynajmniej w Komputronik.

Edytowane przez Cavea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co ludzie piszą jako opinie w sklepach to za wiele z rzeczywistością nie ma wspólnego.

Już dałem Ci przykłed że GTXy są ciche więc nie wiem czemu ciągle szukasz. Ale faktem jest GTX285 jest na tym samym chłodzeniu co GTX260 więc będzie conajmniej równie cichy jak i on.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi