Skocz do zawartości
RadAg!

Jaka Plyta Dla Phenoma Ii?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio przymierzam sie do zlozenia kompa. Obecnie mam DFI Lan Party na s 939 pod Athlona 64 3000+ i 2GB RAMu. Niestety moj sprzet nie radzi sobie dobrze z edycja materialu jakosci HD dlatego chce kupic wydajna maszyne z 4 rdzeniowym prockiem. Przez jakis czas bylem sklonny kupic Quada od Intela najmocniejszego jakiego sie da do ok 1000zl ale jako goracy zwolennik AMD staram sie jak ognia uniknac zakupu proca od Intela :)

AMD wypuscilo serie mocnych prockow Phenom II. Chce wziac model 940 czyli najmocniejszy obecnie na AM2+.

Zastanawiam sie nad dobra plyta glowna. Preferowalbym znane i markowe produkty z wyzszej polki jak DFI czy Foxconn. Moze byc ASUS lub GIGABYTE ale wolalbym cos z tych 2 pierwszych. Ewentualnie jeszcze MSI. Plyta do ok 400-500zl. Mocna, stabilna i jak najwydajniejsza z RAIDem, ze zlaczmi IDE i SATA (mam jeszcze kilka twardzieli na IDE). Z firewire i dobrym zintegrowanym ukladem dzwiekowym. Nie musi byc do hardcorowego krecenia. Kiedys lubilem OC ale jakos mnie juz nie rajcuje jak kiedys. Swojej Lan Party niewykorzystuje na maxa wiec sie marnuje jej potencjal.

Co mozecie mi polecic? I jeszcze jezeli moge prosic o polecenie dobrego, szybkiego RAMu w dualu (4GB). Nie musi byc overclokerski, byle szybki i bezbledny no i markowy.

Dzieki za wszelkie rady.

Edytowane przez RadAg!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus M3A78-T, płytka bardzo dobra, również z obsługą CF i na nowszym chipsecie. Szczególnie chodzi mi o mostek południowy. Ten Gigabyte powyżej to dobra płyta ale zbudowana na starym SB600, który jak dobrze pamiętam miał gorszą wydajność USB. Ten Asus jest na SB750 i obsługuje ACC, co pozwala na lepsze OC. Chociaż w przypadku Phenomów II podobno to niewiele daje.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD 790FX+SB750

A nie lepiej 790GX+SB750 ?

Ja ktos nie laduje kart w CF to raczej bez roznicy, a ciagnie te kilkanascie watow mniej i ma wbudowana integre , wiec przy awarii grafy nie zostaje czlowiek z 2 megowym virgem na pokladzie i 800x600 w windowsie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam MSI KA790gx, w sumie fajna płytka sporo opcji w bios, stabilna i nie narzekam.

Sam producent zaleca użytkownikom zakup innych płyt jeżeli zależy im na ACC. Podobno na tej płycie są z tym problemy. Na stronie MSI widnieje coś takiego: "We suggest users choosing DKA790GX Platinum and DKA790GX motherboards to enable the AMD ACC function." Z czego wynika iż KA790GX nie obsługuje lub ma problemy z obsługą ACC, płyta nie dostała również odpowiedniego oznaczenia jak pozostałe modele na SB750.

Co do DFI to ciężko będzie dostać jakąś do 500zł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tyle nie daje, co nie działa... trzeba czekać na BIOS-y z obsługą ACC pod PII.

A ten GB za 400zł to chyba jakiś żart...

Nie wiem co chcesz od tego Gb tez mi sie wydawalo ze niebaro...a tu takie zaskoczenie plytka swietnie sobie smiga... tez chcialm cos na 790gx ale stwierdzielm ze nie bede ddoplacal...

A roznica miedzy SB600 a SB700 wedlug moich obserwacji jest zadna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło raczej o cenę tego GB, z pewnością nie jest wart 400zł. Max jakie bym dał za tą płytę to 300zł, bo to jednak stara konstrukcja.

Dokładnie... zwłaszcza, że za niecałe 400zł jest AOD790GX/128M. Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mogę polecić GA-MA790X-DS4, pół roku temu kupiłem ją za 279 zł a obecnie kosztuje 339 zł w sklepie

http://mcomp.com.pl/product_info.php?cPath...ducts_id=369697.

Mostek południowy SB600 i Sb700 to praktycznie żadna różnica, opis do płyty masz tu

http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/g...90x-ds4_1x.html

Oczywiście już w lutm pojawią się płyty pod AM3 tak więć albo weź tego gigabyta albo czekaj na AM3.

Płyta chodzi super ( mimo mocnego oc mojego X2 5000+ BE) bardzo niskie temperaturki płytki i procesorka.

790GX to z zintegrowaną ( kiepską jak na twoje wymagania grafiką)

P.S. Allegro wcale nie jest takie takie, a ceny płyt ( i nie tylko )będą rosły bo słabnie złotówka do dolara.

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Praktycznie żadna" to jest różnica w cenie między dobrymi płytami na SB600 i SB700... ale jest kilka powodów, dla których warto wybrać SB700: szansa na nieco lepsze oc Phenoma I, wydajność USB na poziomie konkurencji, 6xSATA i możliwość pracy SATA w trybie "Combined" (szkoda, że tylko niektórzy producenci płyt to wykorzystują).

A GX nie kupuje się dla integry...

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oblookalem narazie dokladnie oferte DFI. Niestety seria DK nie ma firewire a JR jest tylko na chipsecie 790GX. Wolalbym 790FX z powodu braku grafiki zintegrowanej.

Narazie bardzo podoba mi sie Foxconn A79A-S tylko ta cena.

Mam juz za soba wizyte na stronie MSI, niestety z chipem 790FX tylko SB600. Co do Asusa to jest ciakawa plytka M3A79-T deluxe i jest troszke tansza od foxconna. Gigabyte ma tez tylko 790FX/SB600. Czyli wybor mam niewielki a wydatek duzy. Wiekszy wybor mobo jest z chipsetem 790GX ale podejrzewam ze one ze wzgledu na zintegrowana grafike traci troche na wydajnosci. A co z nVidia? Ten 750a jest do niczego?

Zostaje mi jeszcze DFI DK 790FXB-M2RSH i sobie dokupie kontroler firewire i tyle...

Edytowane przez RadAg!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

790GX nie traci na wydajności względem FX z tego co mi wiadomo. Są raczej tak samo wydajne, bo gdzie te różnice miałyby się objawiać?

Chipsety nV nie są złe, prócz tego że się bardziej grzeją i ciągną więcej prądu. Wydajnościowo chyba się nie różnią znacząco od chipsetów AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem w jaki sposob teraz to jest rozwiazane ale jeszcze jakis czas temu zintegrowane uklady graficzne spowalnialy przesyl danych miedzy prockiem a RAMem a to dlatego ze zintegrowany GPU nie ma swojego RAMu jak zewnetrzna karta tylko jedzie na RAMie systemowym obnizajac wydajnosc calej platformy.

Jeste jeszcze plyta z niusa na str. glownej: Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P pod AM3. Jak to jest z AM3, one maja byc kompatybilne z AM2? Na liscie obslugiwanych przez te mobo procow nie ma Phenoma II 940 i 920 wiec bylbym skazany wtedy na najmocniejszego AM3 czyli PII 925 i drogie DDR3...Z tego co rozumiem to w AM3 nie wsadze proca na AM2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej 790GX+SB750 ?

Ja ktos nie laduje kart w CF to raczej bez roznicy, a ciagnie te kilkanascie watow mniej

Skad wziales taka bzdurna informacje? FX ciagnie 11W a GX - 15, wlasnie z uwagi na zintegrowana grafike.

A skoro kazdy chwali swoje to polecam M3A79-T Deluxe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skad wziales taka bzdurna informacje? FX ciagnie 11W a GX - 15, wlasnie z uwagi na zintegrowana grafike.

Tyle tylko, że tę integrę można wyłączyć, a wtedy NB grzeje się zauważalnie mniej, więc nie sądzę, żeby cały czas łykał 15W.

A skoro kazdy chwali swoje to polecam M3A79-T Deluxe.

Może Foxconn Destroyer??

To proszę o link do sklepu, w którym można kupić te płyty nowe za 400-500zł. Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Jeste jeszcze plyta z niusa na str. glownej: Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P pod AM3. Jak to jest z AM3, one maja byc kompatybilne z AM2? Na liscie obslugiwanych przez te mobo procow nie ma Phenoma II 940 i 920 wiec bylbym skazany wtedy na najmocniejszego AM3 czyli PII 925 i drogie DDR3...Z tego co rozumiem to w AM3 nie wsadze proca na AM2...

Jest tańsza płyta od UD5P czyli UD4P

http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mother...GA-MA790XT-UD4P

Bardziej bym się martwił o cenę płyty niż DDR3 bo ten ostatnio staniał znacznie pomimo zwyżki $

http://www.skapiec.pl/site/cat/7/comp/406643

http://www.skapiec.pl/site/cat/7/comp/382028

Czemu skazany na 925 ? :)

Nie wystarczy podkręcony X4 910 albo jeszcze tańszy 805 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale krecone procki lubia robic bledy przy renderingu czasami, dlatego wole kupic 940 i pracowac na nominalnych ustawieniach producenta, ewentualnie lekko podkrecic o kilka procent. Sam zreszta jeszcze nie podjalem decyzji. Czekac na AM3 czy brac AM2+. Jeszcze nie sprawdzalem jak wygladaja ceny DDR3. Zle patrzalem wczoraj na strone DFI. Oni maja sporo wiecej plyt, jakos mi umknely. Ciekawa plyta jest DFI DK 790FX-M2RS. Fakt ze na SB600 ale tak naprawde na SB750 jest malo plyt a jak sa to dosc drogie. Moge kupic drozsza plyte ale wtedy bede musial zaoszczedzic na czym innym a chcialbym tez miec dobry szybki RAM na tym mobo...Strasznie duzo informacji do sprawdzenia. Szukam po stronach producentow, sprawdzam ceny w sklepach no i juz mam metlik w glowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada jest taka, albo czekaj na AM3 albo weź polecaną przeze mnie wcześniej płytkę. Koledzy polecają fajne płytki ale w cenach 600 zł ( nie warto). Złożyłem na niej w zeszłym roku 2 zestawy. Płyta jest stabilna, chłodna ( Ultra durable 2 i japońskie kondensatorki) ma crossfire , 4 sata, raid, dużo opcji oc, kupisz ją poniżej 350 zł ( link podałem wcześniej, zresztą każdy wie co to ceneo). Podaję ponownie link do strony producenta ta masz szczegółowe info

http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/g...90x-ds4_1x.html

Edytowane przez teneo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi