p81 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 Witam Mam zamiar kupić części pod zestaw, nawet już miałem wszystko upatrzone a mianowicie miał to być: Procesor : Intel Xeon E3110 Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum Płyta Główna : Asus P5Q Pro Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD4870 512MB RAM : Kingston 4GB (2x2GB) PC800 CL5 HyperX [KHX6400D2K2/4G] Niestety, gdy już miałem zamawiać, wszystko się pozmieniało i teraz mam dylemat czy nie wziąć Phenom II x4 920/940 + Asus M3N78. Muszę ostatecznie zdecydować się do poniedziałku (26.01.2009). Moje pytanie do was to: Brać Intela czy Amd (i dlaczego)? Przypomnę, że posiadam zailacz: Chieftec GPS-350EB-101A (czy wystarczy na Phenoma II x4 920/940 ? na razie bez OC), dysk oraz obudowę. Kwota którą przeznaczyłem to: max 2400zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kebob Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zasilacz bankowo do wymiany. Sam Radeon 4870 nieźle papa prądu i ten Szef go nie pociągnie (za słaba linia 12V). Z tego co tak szybko luknąłem na neta, to ten Xeon będzie fajny, bo mało prądu potrzebuje i nie grzeje się tak jak inne proce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) IMO Brać Xeona i kręcić ile się da bo mobo będziesz miał dobre. A zasilacz do wymiany na chociaż Pentagrama PSF 460W żeby jakiś zapas był. Edytowane 25 Stycznia 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 +1 Xeon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Intela brać i nie marudzić :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 A ja głosuję na Phenoma II. OC również ma super, a na starcie wydajność na poziomie Q9400. Cena platformy znacznie mniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) No i 4 rdzenie powoli zaczynają coś dawać w grach, jak narazie takie gry można policzyć na palcach jednej ręki, ale myślę, że w przeciągu pół roku to się zmieni. To już nie jest to co rok temu, że nie były takich gier, teraz już są i różnice są widoczne. Również stawiam na Phenoma II, to są jednak bardzo udane procesory. A wiadomo, że każdy komputer który jest do gier często słyży również do czegoś innego. W jakiejkolwiek aplikacji potrafiącej wykorzystać 4 rdzenie Xeon/E8400 będzie bez szans. Edytowane 25 Stycznia 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Poza tym polecam przeczytać : http://www.guru3d.com/article/amd-phenom-i...-review-test/20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Albo - http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4722 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 No i 4 rdzenie powoli zaczynają coś dawać w grach, jak narazie takie gry można policzyć na palcach jednej ręki, ale myślę, że w przeciągu pół roku to się zmieni. To już nie jest to co rok temu, że nie były takich gier, teraz już są i różnice są widoczne. No ciekawie bo jeszcze chwile temu wszyscy odradzali Quady ze względu na ich mniejsza użyteczność w grach aż tu nagle 4 rdzenie zaczynają się przydawać. Czy rzeczywiście? Po przeczytaniu testu na egiełdzie raczej średnio umacniam się w tym przekonaniu. A 4,2ghz na Xeonie nie powinno być dużym problemem przy odpowiednim mobo i chłodzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 OC na PH II również jest możliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busik Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Bierz phoenoma :D tez go niedługo kupuje :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 No nie ma co, Busik podał jednak najmocniejszy argument - niedługo sam go kupuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Po przejrzeniu testów obstawał bym jednak dalej przy dwurdzeniowym intelu. Owszem poprawili tego phenoma, ale mało. Owszem kreci sie, ale mało. Kompatybilność może tu mieć jakieś znaczenie - ale jak przyjdzie co do czego to i tak pewnie wymieni sie całą platformę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 W każdym topicu sprzeczka o phenoma i core2, ludzie dajcie zyc. Podstawowe pytanie jest taki: Masz zamiar kupić sprzęt i co jakiś czas w niego dokładać nowości czy kupic i za rok czy poltora wymienic all ? Przyszlosciowy jest phenom z podstawka (no chyba ze ktos sobie wymysli przesiadke na intela calkowicie), a jak masz zamiar kupic sprzet tylko na teraz to bierz dwurdzeniowca i korzystaj max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 Po przejrzeniu testów obstawał bym jednak dalej przy dwurdzeniowym intelu. Owszem poprawili tego phenoma, ale mało. Owszem kreci sie, ale mało. Kompatybilność może tu mieć jakieś znaczenie - ale jak przyjdzie co do czego to i tak pewnie wymieni sie całą platformę. 3,8-4GHZ, to jest mało? Tak mówię o Phenomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 25 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2009 3,8-4GHZ, to jest mało? Tak mówię o Phenomie. Zwłaszcza, że intelowskie quady kręcą się podobnie, więc niby czemu mało? W tej sytuacji można się jeszcze wahać, obie platformy kosztują podobną kwotę (PHII 920 vs E3110) i mają swoje wady i zalety. Jednak do gier, wybacz Miguel707, ale w tej chwili postawiłbym na Xeona. Do wielu zastosowań (tzw. złoty środek) zestaw z Phenomem jest jednak lepszy. W lutym wybór może być trudniejszy. Taki Phenom X3 2.8GHz w cenie 600zł (spekuluję) będzie ciekawą propozycją. A pomysł AMD (trzy lepsze niż dwa) zacznie wreszcie być argumentem, który będzie się liczył podczas kupna sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 3,8-4GHZ, to jest mało? Tak mówię o Phenomie.Czytałem tą reckę i nie zawsze jest 3,8 jak widać ;) Mało, bo zegar w zegar jest generalnie wolniej - nie zaprzeczysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghoscik Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) Pytanie tylko na jak dlugo chce ten sprzet;p bo przykladowo jak poczeka na AM3 i kupi zestaw amd to jest wieksze prawdopodobienstwo ze w przyszlosci sobie cos wymieni a tak to jak wiemy z intelem latwo nie bedzie bez wymiany plyty glownej;> ja przykladowo czekam na premiere AM3 i nowych procesorow i planuje zakup platformy Dragon i nie dlatego ze jestem jakims fanboyem ale jakis potwor od intela za grube pieniadze tez mi nie jest potrzebny a taki zestaw od AMD bedzie mial perspektywy na dalsze ulepszanie w przyszlosci wiec dla mnie raczej wybor jest pewny. Edytowane 26 Stycznia 2009 przez ghoscik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busik Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 No nie ma co, Busik podał jednak najmocniejszy argument - niedługo sam go kupuje ;) Czyli że jak go kupuje to znaczy że każdy test tego procka przeczytałem uważnie i rozważyłem każde za i przeciw za tym prockiem :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Czytałem tą reckę i nie zawsze jest 3,8 jak widać ;) Mało, bo zegar w zegar jest generalnie wolniej - nie zaprzeczysz. No właśnie którą? Bo ja tu czytam o wynikach właśnie tego rzędu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 Albo - http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4722Tą, nie poszedł a później sie jeszcze popsuł - nie to co trzeba sie wkleiło ;c Ja się nie będę upierał przy swoim bo nie mam zamiaru żadnego procka kupować ;) W sumie to sam nie wiem - może i bym zawierzył amd (będąc w analogicznej sytuacji jak założyciel tematu). Jest to niewątpliwie argument za - ta kompatybilność. Może być tak, że intel zrobi coś ciekawego, albo, że amd ich po prostu nie dogoni (a przy okazji ddr3 musiało by stanieć do ludzkiego poziomu) i wtedy nie będzie już tak ładnie zostawiać płyty i pamięci przesiadając sie na nowego procka. A może być właśnie tak, że fenoma (;)) jeszcze poprawią w przyszłości, ddr3 nie stanieje dość i będzie rozsądnie i taniej wymienić samego procka. Przy okazji będzie masa ludzi z am2, która będzie chciała starego od nas kupić. Na dwoje babka wróżyła - przy czym intel na razie jest na wierzchu a to sie potrafi utrzymywać jakiś czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Busik Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 http://www.purepc.pl/inne/zestawy_komputer...luty?page=0%2C4 cyt. "Zestaw składa się z procesora AMD Phenom II X4 920. Razem z płytą główną Asus M3N78 tworzą platformę lepszą od Intela Core2Duo E8400 lub Xeona E3110 z droższą płytą główną. Procesor ten świetnie się podkręca (4GHZ jest do osiągnięcia), zaś już na starcie konkuruje z Intel Core2Quad Q9450. Po podkręceniu walczy z Intel Core i7 920 - idzie mu to całkiem nieźle, zaś koszt platformy jest o wiele niższy." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...