Skocz do zawartości
Kszysiu

Jak Zrobić Coś Z Niczego:d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. jestem posiadaczem co by nie mówić "troche" starego zestawu. szukając na allegro zobaczyłem że prawie bez dokładania pieniędzy można się przesiąść na coś nowszego co będzie miało nowszy socket i pci-e(zamiast agp) i ddr2....

Stary konfig:

mobo: asus a7n9x -ok. 70zł

proc: sempron 3000+ 512kb cache -na allegro wszystkie mają 256kb... jedyny jaki znalazłem 512kb to był 3300+ za 250zł wieć powinienem za 100 sprzedać bez problemu(za 250 nowy i nikt nie kupował)

grafika: 6200 turbo cache 256mb/64bit -na allegro schodzą takie po 100zł równe

ram:2xKingstone 400mhz ddr -30 zl za sztuke

zasilacz: tagan 310w(i się właśnie zastanawiam czy on to uciągnie)

a co "ułożyłem":

płyta: http://allegro.pl/item536749739_msi_ms_732...duo_gw_12m.html

zdaje mi się najbardziej tanim i sensownym zakupem... chodzi o to żeby uciągnęł jakieś p4/dual core

procek... właśnie tu nie wiem ale kierował bym sie w strone jakiegoś p4 3ghz z HT.... okolo 100zl

grafika: główny powód przesiadki na pci-e:) zamiast płacić około 200zl za okolo 100 mam x1650 albo może już bym za te pieniądze wyrwał 8600gt sonic+

ram: ram też jest o połowe tańszy... skierował bym się na 2x1gb ddr2 goodram -okolo 80 zł

no i nie wiem co z tym zasilaczem.... co myślicie o tym zestawie?? moge dołożyć moze troche ponad 200zł....

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak: płyta to podstawa. Szukaj minimum czegoś na P31/G31. Za troche ponad stówe do wyrwania.

Procek to nie żaden P4 tylko conajmniej E1200 a lepiej E21xx. Różnica w cenie niewielka ale w kwestii wydajność kolosalna.

RAM 2GB ale w jednej kości.

Grafa to coś pokroju 8600GT. X1650XT jeśli wogóle coś z tej serii. Inaczej 7600GS DDR3.

Jaki amperaż na lini 12V ma ten tagan?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak: płyta to podstawa. Szukaj minimum czegoś na P31/G31. Za troche ponad stówe do wyrwania.

płyta to może być GA-G31M-S2L?? za 100zl mozna wyrwać.....

Procek to nie żaden P4 tylko conajmniej E1200 a lepiej E21xx. Różnica w cenie niewielka ale w kwestii wydajność kolosalna.

właśnie tu jest problem myślałem o jakimś e2160 ale one na allegro koło 200zł... e1400 też myślałem... może mugłbym poprosić link do sklepu który ma w ofercie te najuboższe modele??

RAM 2GB ale w jednej kości.

dlaczego w jednej kości?? ja już bym wsadził w dwóch... zawsze wzrost wydajności(dual channel)

Grafa to coś pokroju 8600GT. X1650XT jeśli wogóle coś z tej serii. Inaczej 7600GS DDR3.

no to właśnie mówie o 8600gt od palita wersja sonic+ pamiętam że chyba najwydajniejsza wogule z 8600gt

Jaki amperaż na lini 12V ma ten tagan?

no właśnie tu jest delikatny problem:P sprawdze puźniej bo naklejka jest niestety ze złej strony i jej nie widać... trzeba go odkręcić a w tej chwili nie moge wyłączyć komputera

czekam na dalsze propozycje

EDIT: znlazłem jeszcze MSI MS-7502

http://allegro.pl/item534248801_msi_ms_750...m_max_1394.html

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na G31 też może być. Płyt ze starszymi chipsetami nie warto brać pod uwagę.

Poszukaj na forum w giełdzie. Od czasu do czasu sa jakieś E21xx za mniejsze pieniądze (ok 150zł).

Dual daje kilka %. Tą różnice zobaczysz w markach jak SPi. Na codzień nie odczujesz różnicy.

Sonic+ był najlepiej zrobioną grafą z 8600GT. Ale tanio jej nie dostaniesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

płyta to może być GA-G31M-S2L?? za 100zl mozna wyrwać.....

Może być.

dlaczego w jednej kości?? ja już bym wsadził w dwóch... zawsze wzrost wydajności(dual channel)

Przy płycie na P31/G31 kolejne dołożenie modułów pamięci nie wypali. Konieczna będzie wymiana 2x1GB na 1x2GB, chyba, że znajdziesz jakieś kości jednostronne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam informacje o zasilaczu:)

a więc tak... przez cały czas myślałem że to 310W a to jest 330W! a tu dokładny opis

http://allegro.pl/item537310646_rarytas_ul...1_330w_pfc.html

sam się zdziwiłem że zasilacze tej firmy są takie drogie

a może ktoś inny miał z tą płytą doczynienia i coś o niej wie??

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wogule się zdziwiłem z ceny tego zasilacza... tą płytę główną + proc + ram + 9600xt + ten zasilacz kupiłem za 200 zł!!

a wracając do tematu... to wytrzyma również delikatne oc??

ps. a co się stanie jeśli jest zasłaby?? jest możliwość uszkodzenia reszty??

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa i jeszcze jedno pytanko:) zapomniałbym o tym:)

chodzi mi o boxowe chłodzenie od dual core.... wiem że przy takiej cenie tego zestawu wymagam juz troche zaduzo ale te chłodzenie co ja mam jest bezgłośne a spotkałem się z tym że u niektórych na komputerach z pentiumem D albo na P4 standardowe chłodzenie strasznie wyje.... może polecacie jeszcze do tego jakieś chłodzenie powiedzmy w cenie 50-60zl które będzie dosyć ciche

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam MSI p6n SLI nf650. Płyta po wgraniu nowego biosu obsługuje 45nm procki. Ma dużo opcji podkręcania i 8 fazowe zasilanie. Jednak jeżeli w planach nie masz SLI to zakup płyty z tym czipem to bezsens. Mobasy na p35 i nowsze są o kilka % wydajniejsze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobasy na p35 i nowsze są o kilka % wydajniejsze ;)

Tu nie chodzi o wydajność, bo różnice są marginalne. Chipsety nVidii pobierają więcej prądu i grzeją się jak cholera, to są główne wady. Nie ma co rozważać, chipsety Intela są lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, ciekawy temat, proszę o info co experci myslą o płycie asus p5b-vm se na intel g965, jest na niej grafa gma x3000 podobno ciekawa, potrzebny mi cichy bezawaryjny komp do biura.

pozdrawiam

Jeśli komp ma być do biura, to bierz coś na AMD. Intel nie ma zbyt wiele do zaoferowania jeśli chodzi o płyty z grafiką zintegrowaną. Weź coś takiego:

Procesor : Athlon X2 Dual-Core 4850e

Płyta Główna : Asus M3N78

RAM : GoodRam 2GB 800MHZ

Zasilacz: Modecom MC-350ATX 2.0

HDD : Samsung 160GB 8MB Cache

Napęd : Samsung SH-223F SATA

Do tego jakąś obudowę np. Tacens Prior i chłodzenie na proca, polecam Pentagrama Karakorum. Bez problemów schłodzi proca pasywnie, bez wentylatora. Będzie zatem cicho... Dysk możesz wymienić na większy, w zależności od potrzeb.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam prezesa i dzięki za fachową odpowiedz:)

wychodzi mi

płyta 260

proc 260

pam 90

cool 80

buda 110

atx 130

hdd 240 (500gb)

dvd 90

razem 1260, super cena i faktycznie fajnie mi podpowiedziałeś z tym procem energooszczędnym, a ta grafa integra daje rade?

w sumie to tylko 8200 a i jeszcze jedno wybrałem płyte micro atx, nie chce tego rozbudować więc chyba wystarczy co?

pozdrawiam i dzięki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

razem 1260, super cena i faktycznie fajnie mi podpowiedziałeś z tym procem energooszczędnym, a ta grafa integra daje rade?

w sumie to tylko 8200 a i jeszcze jedno wybrałem płyte micro atx, nie chce tego rozbudować więc chyba wystarczy co?

Nie ma za co dziękować :wink: . Płyta mATX wystarczy. A integra jest na podobnym poziomie co HD3450, więc niezła, sporo lepsza niż GMA X3000. Choć oczywiście nie ma to większego znaczenia, bo grać chyba na tym nie będziesz. Ale w razie czego pociągnie bez problemu starsze gry sprzed 3-4 lat. Dodatkowym plusem jest to, że ta integra pozwoli ci na oglądanie filmów w Full HD.

Dysk weź WD 640GB AACS - bardzo tutaj polecany; wydajny i cichy, warto też wspomnieć o ekologicznych właściwościach tego dysku - gdy nie jest obciążony, zwalnia obroty. Takie oszczędzanie energii, jak w procesorach.

Wspomnę jeszcze o zasilaczu - pamiętaj, że nazwa to MC-350. Firma Modecom ma w sprzedaży także zasilacze gorszej klasy, (np. Feel III) więc zachowaj ostrożność przy kupnie.

Życzę powodzenia i zadowolenia ze sprzętu :) .

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heloł ;) faktycznie ten dysk jest warty swej ceny, a zasilacz bardzo chwalony w necie, ten cooler wygląda na niezłego potwora;), zobaczymy, mam wszystko zamówione, jak poskładam i odpale to napisze jak chodzi, dzięki, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze raz się spytam co myślicie o tej płycie MSI MS-7502 bo mi się zdaje bardzo dobra z powodu tego chipsetu a ktoś tu napisał że "wieje od niej tanimi kompami fujitsu siemens" czy jakoś tak:)

jak by co daje aukcje z opisem

http://allegro.pl/item536751186_msi_ms_750...m_max_1394.html

EDIT

a co myślicie o e2160?? wiem że się dobrze kręcą ale czy opłaca się dokładać około 70zł??

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi