Skocz do zawartości
Jordi23

Thermaltake Vulcano 11 - TEST

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj dostalem paczke w nim taki wlasnie coolerek , wymienilem go z wysluzonego juz GRILLA dokladnie to taki model Falcon Rock (5F271B1M3) , kreci sie z predkoscia 2800 obr i jest w miare wydajny temp ktore mi podawal moj epox 8rda (wiem ze troche zaniza ale takie podaje ) to w windowsie,internet itp to 38stp giercowanie max stresss cpu to jakies 45/46stp procek xp 1700+ @ 2600+ (190x11) vcore 1.65v

Thermaltake vulcano 11 ma regulator obrotow montowany na sledziu np obok karty graf. przedzial od 1300 do 4800 regulacaja plynna co 100 obr !!!!! caly oczywiscie jest z miedzi w technologii fin (cieniutkie zeberka) a co do temp to rewelacja

w windowsie podczas obrotow 1300 (wogole go nie slychac) temp nie przekracza 44stp. na tym podkreconym na 2600+ athlonie, jak ustawie go na takie same obroty jak grill czyli 2800 to tem jest mniejsza o 2-3 stp a jak na maxa czyli 4800 to temp podczas grania 39stp ale tak jest glosno ze ......

ogolnie jestem zadowolony polecam pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dostalem paczke w nim taki wlasnie coolerek , wymienilem go z wysluzonego juz GRILLA dokladnie to taki model Falcon Rock (5F271B1M3) , kreci sie z predkoscia 2800 obr i jest w miare wydajny temp ktore mi podawal moj epox 8rda (wiem ze troche zaniza ale takie podaje ) to w windowsie,internet itp to 38stp giercowanie max stresss cpu to jakies 45/46stp procek xp 1700+ @ 2600+ (190x11) vcore 1.65v

Thermaltake vulcano 11 ma regulator obrotow montowany na sledziu np obok karty graf. przedzial od 1300 do 4800 regulacaja plynna co 100 obr !!!!! caly oczywiscie jest z miedzi w technologii fin (cieniutkie zeberka)  a co do temp to rewelacja 

w windowsie podczas obrotow 1300 (wogole go nie slychac) temp nie przekracza 44stp. na tym podkreconym na 2600+ athlonie, jak ustawie go na takie same obroty jak grill czyli 2800 to tem jest mniejsza o 2-3 stp a jak na maxa czyli 4800 to temp podczas grania 39stp ale tak jest glosno ze ......

ogolnie jestem zadowolony polecam pozdro

Tego bym raczej testem nie nazwal! :lol:

A pozatym to zamienil stryjek siekierke na kijek - przy Throughbredzie zakup nieoplacalny i niepotrzebny. :D :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm no ladnie mnie zjechaliscie ale luz :) coolera musialem kupic bo moj zaczynal wydobywac juz dziwne glosy , wedlug mnie i tak nie byl to zakup nie udany bo jak ustawie 1300 obrotow i zamkne obudowe to slysze w zasadzie tylko wiatrak od zasialcza i o to chodzilo bo czesto sciagam rozne rzeczy w nocy jak spie , a pozatym ladnie wyglada ten cooler a do tego dalem za niego 18 $ wiec wybaczcie ale nie bylo to drogo (68zl) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w windowsie podczas obrotow 1300 (wogole go nie slychac) temp nie przekracza 44stp

a czy nie slychac jak sie do niego zblizysz takiego wycia lozysk. Bo jak mam zalmana 6000cu na LOW i to jest najglosnijeszy aelement mojego kompa. CZy ten V11 jest naprawde bezglosny bo ten wentyl ma tez chyba V9 i tam ten szum lozysk slychac dosc ostro na 1700 rpm to nie da sie moim zdaniem wyrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w windowsie podczas obrotow 1300 (wogole go nie slychac) temp nie 

przekracza 44stp. na tym podkreconym na 2600+ athlonie

Chiodzi Ci o temp w stresie?

Masz mozliwosc porownania go z V7+? Chodzi mi o wydajnosc przy niskich obrotach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w windowsie podczas obrotow 1300 (wogole go nie slychac) temp nie 

przekracza 44stp. na tym podkreconym na 2600+ athlonie

Chiodzi Ci o temp w stresie?

Masz mozliwosc porownania go z V7+? Chodzi mi o wydajnosc przy niskich obrotach.

nie to nie jest temp w stresie tylko podczas np przegladania stron inetowych w stresie temp przy 1300 obrotow wzrasta do 49/50stp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba niedokoDca zrozumiaBem ....... w koDcu jest on cichy czy nie?OpBaca mi sie wymienic volcano7+ na jedenastke?

przy 1300 obrotow jest praktycznie nieslyszalny no moze leciutko , a czy ci sie oplaca nie wiem nie bawilem sie 7 a 11 dla mnie rewelacja , najbardziej podoba mi sie regulator obrotow wsadzilem go w zaslepke od stacji 5.25 sprzodu kompa i mam pod reka regulator :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba niedokoDca zrozumiaBem ....... w koDcu jest on cichy czy nie?OpBaca mi sie wymienic volcano7+ na jedenastke?

z porownania danych na stronie Thermaltake, paru testow i tego, co napisal Jordi mysle, ze jednak v7+ jest ciut lepszy. przy 2700RPM i 2600+ idle 35-38C load 40-43C (zalezy od temperatury w pokoju duzo bardzo). A slychac przy takich obrotach tylko cichy swist lozysk.

Jordi: Jak moglbys podac temp przy podobnych obrotach i powiedziec jak z glosnoscia wtedy, bede bardzo wdzieczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jordi: Jak moglbys podac temp przy podobnych obrotach i powiedziec jak z glosnoscia wtedy, bede bardzo wdzieczny.

a prosze bardzo :)

przy 2700 temp idle 38/39 stp stress 42/43 glosnosc w miare jest cicho ale to nie to co 1300obr :) ale spokojnie mozna pracowac aha procek @ 2600+ (10.5x200) 1.675volt , na maxymalnym podkreceniu jaki udaje mi sie zrobic czyli XP3000+ (2300Mhz - 11.5x200) 1.90volt przy 2700obr idle 43 stp stress - 48/49stp wiec nie jest zle pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a prosze bardzo :)

przy 2700 temp idle 38/39 stp stress 42/43 glosnosc w miare jest cicho ale to nie to co 1300obr :) ale spokojnie mozna pracowac aha procek @ 2600+ (10.5x200) 1.675volt , na maxymalnym podkreceniu jaki udaje mi sie zrobic czyli XP3000+ (2300Mhz - 11.5x200) 1.90volt przy 2700obr idle 43 stp stress - 48/49stp wiec nie jest zle pozdro

Witam wszystkich, dokładnie 2 dni temu wymieniłem Volcano 9 na 11 wypolerowałem go, zdemontowałem gril, ale nie założyłem COPPER SHIM, ponieważ na poprzednim coolerku wzrastała mi temperatura o 15 stopni i tutaj się trochę tego obawiałem. Spadek temperatury mam do poprzednika o 9 stopni i jestem tak sobie z tego zadowolony mogłoby być lepiej. Temperatura w pokoju 25 stopni RPM-3290 CPU 47C System 36C.

Teraz mam pytanko do kolegi Jordi23 jak ci się udało tak wysoko podkręcić te pamiątki moja kość jak w podpisie 5/2/2/cl2 kręcą się max na 396 w porównaniu do twoich to badziew, czy możesz mi cos doradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

umnie 54 stopnie w idle 2300obr. (1700+@2100+ 0.13 10 tydzień + cooper shim + srebna pasta + przeciąg w budzie) wentyl na 100% dobrze założony szlak mnie trafia tym bardziej że wylozylem za niego 130zł :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na swojego wyłożylem 150 zeta wiec tak źle na tym nie wyszedleś, dziś na całą noc zapuściłem 3DMarka 2001SE rano temperaturka po około 9 godzinach katowania 45 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... panowie V11 cichy to naprawde nie jest ale wydajnosc ma zupelnie niezla, nie przesadzajac. co do halasu - pomaga rowniez oprocz sciagniecia grila podlozenie podkladek pomiedzy wentyl a radiator i porzadna stabilizacja plyty gl. (bardzo latwo drgania z wentylatora V11 przenosza sie na reszte budy. Ja nie zaluje ani jednej zlotowki ktora wydalem na V11. No i jeszcze trzeba sie troche nameczyc przy polerce.

Jeszcze jedno a jak jest u was w koncu z copershimem zmniejsza to cos temp, jest neutralne czy zwieksza?? bez cs testow nie robilem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno a jak jest u was w koncu z copershimem zmniejsza to cos temp, jest neutralne czy zwieksza?? bez cs testow nie robilem...

CS (wlasciwie zalozony) NIE MA prawa wplywac na temp. I tyle :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...