nebunefezer Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Witam Mój config to: Phenom x3 8450 Asus M3A 2x1 GB Kingmax 800 Seagate 500 GB sata zasilacz Neotec Maximus 440W Gigabyte Hd 4850 512 Zalman i mam pytanie czy jest sens coś zmieniać w tym zestawie mając do dyspozycji 400-450 PLN? Chciałoby się coś mocniejszego ale ceny wysokie. Poradźcie czy coś sprzedać, dołożyć coś nowego czy póki co zostawić jak jest? Najgorzej jest z procesorem, podkręciłem go na 2,3 GHz a taki na przykład athlon z 2 jajkami ma dużo wyższe taktowanie a cena przyzwoita. Jest sens to zamieniać czy czekać na spadek cen Phenomów II i odbicie złotówki od dna? Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Ten Asus słaby raczej do OC, więc to raczej on blokuje cpu. Nie wiem też czy ta mobo obsłuży Phenomy II, jest strasznie uboga. Mają tyle kasy na Twoim miejscu kupiłbym A780GXE/128, sprzedał pamięci i mobo i wtedy dokupić przynajmniej 4GB goodramów albo kingstonów. Na nowej płycie powinieneś pogonić tego Phenoma na jakieś 2,7GHz, chyba że trafiła Ci się padaczna sztuka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nebunefezer Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 płyta ma podstawkę AM2+, Phenomy II mają na niej podobno iść. Że jest słaba to wiem, w końcu kosztowała 200 PLN :) Radzisz więc zmienić płytę i podkręcać? Na tej płycie FSB 225 to max jaki mi sie udało osiągnąć. W obecnej konfiguracji w GTA IV mam 29-37 FPS i myślę, że to procesor hamuje karte. Ramu 4 GB chyba nie potrzebuje bo mam winXP i jakoś niedoboru nie odczuwam. Te Kingmaxy to straszne padło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 na początku bym zainwestował w mobo np. Gigabyte MA770-UD3 ,a potem przesiadł bym się na Phenomy II Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Padło to nie jest, nie wiem jaki to model dokładnie, ale powinny być ok. Chodziło mi o ilość. Na sam początek kup nową mobo, tego ASRocka którego wcześniej podałem, lub ten Gigabyte którego polecił capone, jeżeli masz obawy przed asrockami. Na obu powinieneś całkiem fajnie podkręcić tego Phenoma. Obie płyty są dobre i w podobnej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 [...]W obecnej konfiguracji w GTA IV mam 29-37 FPS i myślę, że to procesor hamuje karte. Ramu 4 GB chyba nie potrzebuje bo mam winXP i jakoś niedoboru nie odczuwam[...] Kolego to się ciesz, że masz aż tyle fps w GTA IV. Ja na e5200 podkręconym na 3,33Ghz mam 17-32fps, średnio ok. 23. Mój kolega Na HD4850 i e5200 @3,40Ghz ma o 1-2fps więcej ode mnie, więc naprawdę... pod gta 4 trzy rdzenie to minimum. Oczywiście, że procek hamuje kartę w gta. Ta gra nie ma optymalizacji żadnej, dopiero quady podkręcone jakoś dają sobie radę. Co do pamięci - pod GTA IV przydałoby się przynajmniej 3GB. Większa ilość ramu w tej grze podnosi fps nawet o 2 klatki :D Zauważyłem też, że do tej gierki lepiej mieć np. 1000Mhz CL5 niż 800Mhz CL4 (różnica +1-2fps przy 2GB pamięci, pewno przy 3-4GB byłaby mniejsza) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nebunefezer Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 @Beereq widzę, że te 3 rdzenie jednak dają radę - zegar mam wolniejszy o 1Ghz a GTA 4 działa "płynniej" (tak wiem, że to duże słowo :)). Na wypłatę zmieniam płytę i będę kręcił ile się da, zobaczymy co będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 (edytowane) na początku bym zainwestował w mobo np. Gigabyte MA770-UD3 ,a potem przesiadł bym się na Phenomy IIMasz dobry sprzęt jak na dzisiaj. Poczekaj z pół roku, rok. Wymieniając wtedy faktycznie zmień płytę ale może już będą z choć jednym gniazdem USB3.0. Może DDR3 zrównają się cenowo z DDR2 a płyty pod DDR3 będą tańsze. Może Phenomy II stanieją. Teraz nie ma podstaw do wymiany, nawet te 20-30 klatek w GTA to jeszcze nie tragedia. $ też już dużo w górę pójść nie może bo to ostatnio widzieliśmy to już jest raczej opór, za to spadać może bardzo znacznie. W sumie jak nie musisz to nie kupuj. Jak kupisz i tak znów będziesz wymieniał płytę za rok bo USB3.0 nie będziesz miał. Jak koniecznie chcesz wydać te pieniądze to sobie kup dysk SSD 32GB na system. Sprzęt będzie ciszej pracował w idle. Tyle, że to też marny interes, bo dyski SSD tanieją i będą taniały bardzo szybko. Edytowane 11 Lutego 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nebunefezer Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 ciszej nie będzie pracował bo radeon chodzi jak odkurzacz, nie ma regulacji obrotów - zarówno w 2d i 3d ma stałą prędkość. Chętnie bym coś kupił ale faktycznie masz chyba rację, nie mogę za bardzo na ten zestaw narzekać. Może nową budę kupię, zawsze to odkładałem a ta ma już wieeele lat :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...