Skocz do zawartości
Gość delavego

Geforce GTX 470/480

Rekomendowane odpowiedzi

nie wszystkie serie, bo gtx460 przy obciążeniu mają ok 60" i wieszają sie przy ok 75" - trzeba przyznać że to naprawde udana chłodna kart od nvidii

gtx460 i 480 grzeja sie bardziej w okolicach 75-80 przy obciążeniu

mowa tutaj o kartach gigabyte oc/soc

Wszystko sie zgadza jak sa arty od wysokiej temp to wartoby bylo cos z tym zrobic.

Na stronie Nividii pokazuja dane dla modeli referencyjnych niepodkreconych.

BTW

U mnie na GTX 260 wiatraki przyspeiszaja z defaultowych ustawiec dopiero po przektoczeniu 75 celcjuszy, wiec jak sa takie fabryczne ustawienia to zakladam, ze dla mojego modelu taka temperatura to pikus i nie ma co sie martwic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o co Ci chodzi szczerze ;) Przeciez to normalnie dajaca rade pasta ;) Max. temperatura w furmarku, to 62 stopnie... :)

leven, jak bedzie mi sie chcialo, to podjade do XA zeby wrzucic CLP bo cos tam mu jeszcze zostalo. Wtedy bede mial porownanie z kwestionowanymi przez Ciebie pastami ;) Wiem czym jest CLP i wiem, ze w tym przypadku rewelacji nie bedzie...

BTW z laikiem nie masz do czynienia...

Ta 'biala papka' nadaje sie i do GTX480 i do Gulfa pod AC, azot i freon tez takze nie wiem ocb?

Mialem na mysli paste:

Dołączona grafika

Wiem, ze to zwykla papka, ktorej wydajnosc jest delikatnie mowiac mierna.

Jak sie pomylilem to sorry.

Moze masz inna paste o podobnej nazwie.

Z reszta jak trzyma tak niskie temperatury, to nie widze sensu w jej zmianie.

/..../

BTW

U mnie na GTX 260 wiatraki przyspeiszaja z defaultowych ustawiec dopiero po przektoczeniu 75 celcjuszy, wiec jak sa takie fabryczne ustawienia to zakladam, ze dla mojego modelu taka temperatura to pikus i nie ma co sie martwic

A chcesz, zeby turbinka przyspieszla od np. 65-70 st C ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem na mysli paste:

Wiem, ze to zwykla papka, ktorej wydajnosc jest delikatnie mowiac mierna.

Jak sie pomylilem to sorry.

Moze masz inna paste o podobnej nazwie.

Z reszta jak trzyma tak niskie temperatury, to nie widze sensu w jej zmianie.

Od poczatku pisalem ze uzylem Artic Silver Ceramique:

Dołączona grafika

Nie znam lepszej pasty w takiej ilosci (22g) w tej cenie

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kur.na, 480 fabrycznie powinni z blokiem sprzedawać. Swoją już na 880MHz pogoniłem przy 1.1v (przypuszczalnie to i tak jest za dużo na te takty, ale dałem z zapasem), w Heaven max 60 stopni, na wysokości sekcji zasilania, odczyt ze Scythe Kama Server, między 55 a 60 stopni - już przy 860MHz na rdzeniu i 4GHz na memkach wyniki są porównywalne ze SLi z dwóch 460-tek 768MB, które wcześniej miałem - dobrze zrobiłem, że nie zostałem przy SLi, 2x tyle ze bloki bym zapłacił, a jeszcze SLi nie wszędzie działa :rolleyes:

Ogólnie bajka na wodzie i błoga cisza (pomijam fakt ile W konsumuje zapewne) :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Three Aftermarket Graphics Coolers On GeForce GTX 480 - Tom's Hardware

chyba jednak się zdecyduję na AC :P tylko napewno radiatorki przyklejać będę taśmą :D

to tak przy okazji zapytam co będzie lepsze do przyklejenia radiatorków taśma 3M czy thermopad 3M

a może jeszcze coś innego?? polećcie mi coś bo się nie znam :)

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Three Aftermarket Graphics Coolers On GeForce GTX 480 - Tom's Hardware

chyba jednak się zdecyduję na AC :P tylko napewno radiatorki przyklejać będę taśmą :D

to tak przy okazji zapytam co będzie lepsze do przyklejenia radiatorków taśma 3M czy thermopad 3M

a może jeszcze coś innego?? polećcie mi coś bo się nie znam :)

Też wybierałem między taśmą a thermopadami jednak zdecydowałem się na Akasa Thermal Adhesive Tape, bardzo dobrze trzyma radiatorki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10zł :lol2:

A tak na poważnie, po co Ci wymieniać GTX480? Różnica w wydajności na korzyść GTX580 prawdopodobnie wynika ww 90% z wyższych taktowań rdzenia i pamięci, w mniejszym stopniu z dodatkowych 32 CUDA cores, zresztą większość specyfikacji jest ta sama. Tym bardziej gdy masz WC założone na kartę to spokojnie podgonisz GTX480 na tyle by się zrównał z GTX580 - według mnie zmiana bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokatowałem trochę kartę na wodzie, no i wnioski są takie, że 900 na rdzeniu nie zrobi (przynajmniej na standardowym BIOS-ie, max napięcie mogę dać 1.15v). Tak na 1.1v robi ~870Mhz bezpiecznie przy ~60 stopniach na rdzeniu. 1.15v tak na słowo honoru stabilizuje 890MHz, raz przejdzie, raz nie. Natomiast na 900MHz miałem szachownicę na ekranie :lol2: Podejrzewam, że coś z okolicy 1.175v - 1.2v załatwiłoby sprawę, ale to już sztuka dla sztuki. I tak niezły patent - jedna karta grzeje się na wodzie bardziej niż GTX295, notabene złożony z dwóch kart :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co patrzyłem to rzeczywiście są BIOS-y zwiększające limit napięcia, tyle, że w sumie już na DEFAULT karta spokojnie do wszystkiego starcza, a lajtowo te ok. 870 można zrobić nie przekraczając tych 1.1v co wydaje się rozsądnym napięciem ewentualnie do zastosowań 24/7. Zresztą gra nie warta świeczki rzeczywiście, tak dla zabawy można, generalnie to i tak karta raczej taki średniak, ale znowu też nie taka padaka jak widziałem niektóre co nawet 800 na rdzeniu nie chciały zrobić (więc nie ma co narzekać).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walnij z 100 ma rdzeniu i 2500 na memkach :P

A tak na powaznie - nikt Ci takich rzeczy nie powie.Wszzystko zalezy od karty, chlodzenia w obudowie, temperatury otoczenia itp itd - prubuj sam i zobaczysz na ile pojdzie.Wiecej jak 900 MHz raczej nie da rady ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniłem chłodzenie na 480 na AC, temperatury są w sumie takie same jak przy chłodzeniu stockowym jedynie głośność jest nie porównywalnie mniejsza, przy całych tych wentylatorach które są w hafie X wogle go praktycznie nie słychać, dodam że wentyle mam ustawione boczny i przedni na 600rpm, tył na 900 góra na 450. ogólnie karta wpadła w niezłą kanapkę.

radiatorki zamontowałem na taśmę akasy, nie kleiłem ich fabrycznym klejem. z uwag do ac to narazie mam jedną otóż nie podobały mi się do końca powycinane radiatorki na sekcję zasilania.

Dołączona grafika

pomiędzy tym dziadem a radiatorem było dużo wolnej przestrzeni bo radiator był mocniej w tym miejscu sfrezowany z powodu innych drobnic (nie umiem ich nazwać ;)) domyślam się że pewnie różne montują wyższe, niższe, umnie były wysokości jak pozostałe 4 te większe i musiałem zrobić 5 warstw taśmy żeby był styk z radiatorem.

teraz pytanie czym testujecie stabilność karty, furmark restartuje mi kompa gdy chce podkręcić kartę tak odrazu na 800 ;), 3dmark przechodzi elegancko na 820 wiem musze potestować z niższymi ustawieniami, ale furmarkiem nigdy wcześniej stabilności nie testowałem ograniczałem się jedynie do 3dsmarków, jeżeli nie było artów zwiech itd to tak kartę pozostawiałem.

wrzucam parę fotek:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza sprawa, to masz wykrzywiona czesc radiatora zaznaczona na fotce.

Mozliwe, ze radiator opiera sie o cos i nie dolega do gpu jak powinien.

Mozliwe tez, ze obudowa z wentylatorkami nie zaskoczyla w zapadki jak trzeba.

Wyciagnij karte i to popraw.

Dołączona grafika

Druga sprawa, to za wysokie temperatury.

Wlacz vantage i monitoruj temperature a zarazem pomacaj rurki cieplne radiatora.

Przy 60 st C, rurki musza parzyc palce !!.

Wiem to z wlasnego doswiadczenia (mialem AC extreme na gtx 285).

Jezeli rurki sa cieple a temperatura gpu oscyluje w granicach 70 st C, to na pewno jest zle zalozone chlodzenie (opiera sie o cos np. radiatorek sekcji zasilania, pamieci lub czegokolwiek) lub pasta jest do kitu lub jest jej za duzo.

Jezeli jest to pasta preaplikowana, to jest ona dobra i pozostaje tylko sprawdzic w ktorym miejscu radiator opiera sie o cos lub srubki mocujace sa na tyle zle zamontowane, ze nie zapewniaja porzadnego docisku stopki radiatora do gpu.

No i podaj temperatury w czasie testu vantage, heaven 2.1 czy stone giant.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniłem chłodzenie na 480 na AC, temperatury są w sumie takie same jak przy chłodzeniu stockowym jedynie głośność jest nie porównywalnie mniejsza, przy całych tych wentylatorach które są w hafie X wogle go praktycznie nie słychać, dodam że wentyle mam ustawione boczny i przedni na 600rpm, tył na 900 góra na 450. ogólnie karta wpadła w niezłą kanapkę.

radiatorki zamontowałem na taśmę akasy, nie kleiłem ich fabrycznym klejem. z uwag do ac to narazie mam jedną otóż nie podobały mi się do końca powycinane radiatorki na sekcję zasilania.

pomiędzy tym dziadem a radiatorem było dużo wolnej przestrzeni bo radiator był mocniej w tym miejscu sfrezowany z powodu innych drobnic (nie umiem ich nazwać ;)) domyślam się że pewnie różne montują wyższe, niższe, umnie były wysokości jak pozostałe 4 te większe i musiałem zrobić 5 warstw taśmy żeby był styk z radiatorem.

teraz pytanie czym testujecie stabilność karty, furmark restartuje mi kompa gdy chce podkręcić kartę tak odrazu na 800 ;), 3dmark przechodzi elegancko na 820 wiem musze potestować z niższymi ustawieniami, ale furmarkiem nigdy wcześniej stabilności nie testowałem ograniczałem się jedynie do 3dsmarków, jeżeli nie było artów zwiech itd to tak kartę pozostawiałem.

Trochę ta dolna grafa blokuje powietrze stąd takie temperatury, co do kilku warstw taśmy razem sklejonych to nie jest zbyt dobry pomysł, lepiej zastosować grubszy termopad, taśma owszem ale do radiatorków na pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zaodrze244

Ja na twoim miejscu bym opchnął tego GTX280, tylko Ci miejsce zajmuje i nawiew powietrza blokuje na GTX480 - poza tym to dziwnie wygląda. Ja jakoś grałem z PhysX-em na GTX480 w Mafię i wcale nie potrzebowała ta gra osobnej karty na fizykę, a właściwie gier z PhysX jest jak na lekarstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po wywaleniu drugiej karty temperatury spadły ;) teraz na nie podkręconej karcie w furmarku mam około 68C.

vantage @820/2150 - 65C (ogólnie dużo mniej ale w kilku miejscach na wykresie pokazało się 65C tak to średnio 60C).

AC taki był w pudełku czyli z odłażącą blaszką z hitpipy (taki to szajs). dokręcony jest dobrze styk też jest ok (odkręciłem go żeby sprawdzić). nic na siebie nie zachodzi, zrobiłem również fote tych warstw taśmy żeby wytłumaczyć o co mi chodzi. myślę że kila warstw tej taśmy będzie tak samo działać jak jeden gruby pad.

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

no i co z tym testowaniem czy karta musi być stabilna w furmarku czy go olać?

co do physx to masz rację wozaq zostawiłem ją sobie ze względu na mafię, a że mafia jest dla mnie słaba ;) to zastanawiam się nad pozbyciem się karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmieniłem chłodzenie na 480 na AC, temperatury są w sumie takie same jak przy chłodzeniu stockowym

otóż nie podobały mi się do końca powycinane radiatorki na sekcję zasilania.

i musiałem zrobić 5 warstw taśmy żeby był styk z radiatorem.

Te radiatorki sa takie jakie byc powinny tzn. nie widze sensu klejenia pieciu warstw tasmy - tym 6 elementom wystarczy nawiew z accelero ;) Dla ciekawostki dodam ze testowo jade juz na PNY GTX480 z golymi memkami i VRM i nic sie nie dzieje bo nawiew jest konkretny

Co do temperatur to cos skaszaniles albo rzeczywiscie druga karta tak podgrzewa atmosfere (zdejmij chlodzenie i wrzuc fote jak sie pasta rozprowadzila na GPU)

Wywal 280 i nie powienienes miec juz restartow kompa z powodu przeciazenia zasilacza lub wymien zasilacz ;)

EDYTA: widze ze sobie poradziles...

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te radiatorki sa takie jakie byc powinny tzn. nie widze sensu klejenia pieciu warstw tasmy - tym 6 elementom wystarczy nawiew z accelero ;) Dla ciekawostki dodam ze testowo jade juz na PNY GTX480 z golymi memkami i VRM i nic sie nie dzieje bo nawiew jest konkretny

Co do temperatur to cos skaszaniles (zdejmij chlodzenie i wrzuc fote jak sie pasta rozprowadzila na GPU)

Wywal 280 i nie powienienes miec juz restartow kompa z powodu przeciazenia zasilacza lub wymien zasilacz ;)

no dobra tylko że ten mały element był oryginalnie chłodzony także go nie pozostawię samego sobie skoro go zasłania radiator :P

faktycznie winny zasilacz nie dawał rady bez gtx280 furmark już mi kompa nie restartuje, a kartę testuję na 850/2150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra tylko że ten mały element był oryginalnie chłodzony także go nie pozostawię samego sobie skoro go zasłania radiator :P

faktycznie winny zasilacz nie dawał rady bez gtx280 furmark już mi kompa nie restartuje, a kartę testuję na 850/2150

Ten maly element jest lepiej chlodzony z nawiewem z accelero niz z glutem-tasma (siwym kwadracikiem-minuaturka od zielonych ze stockowym chlodzeniem :P)

Nie przejmuj sie tymi elementami ;) - inzynierowie z AC nie sa gorsi od tych z NV :P

a jednak zasilacz... no prosze... ;)

Widze, ze masz BQ dark power... Przejechalem sie nie raz na tych zasilaczach

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten maly element jest lepiej chlodzony z nawiewem z accelero niz z glutem-tasma od zielonych ze stockowym chlodzeniem :P

Nie przejmuj sie tymi elementami ;) - inzynierowie z AC nie sa gorsi od tych z NV :P

a jednak zasilacz... no prosze... ;)

Widze, ze masz BQ dark power... Przejechalem sie nie raz na tych zasilaczach

ten element jest narysowany na instrukcji AC że ma być też posmarowany tych ich superglue :P i nie wiem jak ma być nawiewany skoro go zasłania radiator ? B-)

jak kupowałem BQ to się wszyscy nimi zachwycali, jak dotąd mnie nie zawiódł, do dziś :P ale srał pies tego 280 :P orżnę go na allegro :D

we furmarku karta działa stabilnie na 850/2100 v1.138 testowałem całe 3min :lol2: :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi