Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Heh.... nie odleci :)

Wentylatory pracuja z 1000rpm (tacens ventus).

U gory mam antca 140 mm i dalem go na 7 volt, bo na 12 byl za glosny.

Uwierz mi, ze wymuszony obieg powietrza wewnatrz obudowy robi cuda.

Rzecz jasna nie pozbedziesz sie calkiem ciepla z budy, bo jest to niemozliwe, ale efekt jest bardzo pozytywny.

Przy takiej karcie jaka masz musisz miec dobra cyrkulacje powietrza.

Az trudno uwierzyc, ale 5-6 lat temu wystarczal jeden 80 mm wentylatorek wyciagajacy i bylo dobrze.

Teraz bez 4 120mm jest ciezko B-)

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale po dłuższych testach w niektórych grach muszę stwierdzić, że dla tej karty jednak 4 rdzenie są wskazane. Nie jest to wymóg, ale w grach gdzie więcej liczy CPU karta nie daje z siebie wszystkiego. Myślałem, że nie będzie z tym większego problemu. Cóż na razie wymiany platfiormy nie planuje. Q9550 raczej drogie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale po dłuższych testach w niektórych grach muszę stwierdzić, że dla tej karty jednak 4 rdzenie są wskazane. Nie jest to wymóg, ale w grach gdzie więcej liczy CPU karta nie daje z siebie wszystkiego. Myślałem, że nie będzie z tym większego problemu. Cóż na razie wymiany platfiormy nie planuje. Q9550 raczej drogie

rozumiem, ze tam gdzie są wskazane obliczenia cpu, część wykonuje gpu ?

a phenoma x2 @ x4 nie bierzesz pod uwage ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ma ktoś info na temat długości PCB w MSI GTX 460 HAWK? Jest chyba nieco dłuższe niż referent.

I czy warto do tej karty dopłacić ok 100 PLN w stosunku do Gigabyte?

Tak jest dluzsze niz referent - potrafi zrobic 1000 na rdzeniu, czasem wiecej - niestety nie kazdy egzemplarz.

Ale dłuższe o ile? Potrzebuję wymiar...

No to juz pędzę z odpowiedziami

Wymiary:

Długość katry: 24cm (z chłodzeniem)

Długość PCB: 22cm

Tutaj foteczki :) (sorry na jakość robiłem je "na kolanie")

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Sector19
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sector19, będzie 1GHz? :twisted: :D Aha, no i jak to cenowo wygląda?

1GHz się zobaczy - ale do środy jestem nieosiągalny...

939zł

Co ciekawe w Hawku są wyprowadzone punkty pomiaru napięć, a do tego jest podwyższona regulacja Vgpu/Vmem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie na chłodzeniu powietrzem ;) Może jakby lepiej schłodzić GPU to bez problemu dałoby się i na Gigabyte tyle osiągnąć

Coś czuję, że mój Gigabyte poszedł by więcej niż 850 na oryginalnym chłodzeniu, ale nie chce za bardzo katować karty. Już na 850 przy 80% mam 72-75'C w takim Crysis. Pozostaje czekać na jakieś ciekawe chłodzenie pod GTX 460. Może za niedługo THermalright wypuści coś bardziej zgrabnego oprócz Shamana. To na razie początki. Warto być cierpliwym ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie widzialem stabilnych 1 ghz na gpu :unsure:

Może się mylę, ale wydaje mi się, że gdzieś na początku tego tematu ktoś podał odnośnik do wyniku z jakiegoś marka'a z gtx'em 460 puszczonym na 1 GHz... ale tak jak mówię, może mnie fantazja teraz poniosła :wink: ale kurde coś takiego kojarzę...

939 pln? Przyznam, że nieźle, myślałem, że jednak będzie ok., jak nie ponad 1k, myślę, że za 9 stów + oc gpu na 950 minimum, jest to jeszcze w miarę opłacalne, oczywiście, jeśli to oryginalne chłodzenie MSI daje radę, a z tego co widzę, to raczej tak :) Nie wiem, czy ktoś już podawał link do testu na guru3d, dlatego nie bijcie mnie jak było :wink: - MSI GeForce GTX 460 HAWK review

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko napisałem,ze za te pieniądze mamy karty o klasę lepsze.

Swoją drogą moim zdaniem cena za gtx 460 1gb jest lekko chora- wersja 768 mb jest o 250 zł tańsza , a tak naprawdę różni się brakiem 2 kostek pamięci na pcb. Polityka nv jest ździebko dziwna.

Swoją drogą na guru 3d zrobili raptem 920 na rdzeniu, a tyle to robią niektóre znacznie tańsze gtx 460 np palita czy gb ;)

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ten HAWK nie ma identycznego chłodzenia jak Gigabyte?

Długość PCB: 22cm - to tyle samo co gigabyte.

@Devil pisałeś wyżej o cpu.

rozumiem, ze tam gdzie są wskazane obliczenia cpu, część wykonuje gpu ?

a phenoma x2 @ x4 nie bierzesz pod uwage ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi