Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety komputronik (specjalnie z małej litery) wykręca się sianem moja sprawa przekazana została do Rzecznika Praw Konsumenta a w ostatecznie sprawa skończy się w sądzie. Odmową tym razem jest fakt iż w/w kondensator przeciął się sam i oni nic na ten temat nie wiedzą bo mają "szczegółową kontrolę podczas przyjmowania sprzętu do naprawy" czym śmią twierdzić że zrobiłem to ja sam pytanie tylko na jakiej podstawie karta została przyjęta do reklamacji za pierwszym razem??? Znacie jakąś agencję reklamową na terenie Poznania chciałbym wynająć bilbord najlepiej blisko ich siedzimy i umieścić na nim "pozdrowienia dla nich"  :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja następująca.

Mam GTXa 590 od Gigabyte jak wiadomo karta ma dwa procesory i pracuje na zasadzie SLI ale TechPowerup pokazuje, że funkcja SLI jest wyłączona.

g2b1xfkhf1rj.gif

Karta jest uszkodzona, czy muszę wykonać jakieś czynności by odpalić drugi procesor?

O ile się nie mylę powinno to wyglądać tak:

79.png

W panelu sterowania Nvidia nie mam opcji włączenia/wyłączenia SLI

W internecie znalazłem też coś takiego ale nie mam pojęcia gdzie to znaleźć:

Disable-SLI-on-GTX-590.png

Zestawienie sprzętowe jak w podpisie,

Edytowane przez shadow616

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zainstaluj jeszcze raz ale najnowsze sterowniki, podczas instalacji wybierz opcję niestandardowa - zaawansowana -> następnie zaznacz "Wykonaj czystą instalację", może to pomoże.

Edytowane przez zaodrze244

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie ale google wiele potrafi powiedzieć, wygląda na to że coś z tą twoją kartą jest nie tak. Wydaje mi się że powinny być dwa GTX 590 na liście urządzeń. Stawiam na zasilacz że jest za słaby. Google mówi że 590 potrzebuje minimum 700W, musiałbyś mieć więc do swojego  zestawu co najmniej 850w w bronzie lub w złocie. jeżeli masz możliwość to sprawdź z innym zasilaczem. 

Ten cały tapatalk nie pokazuje mi podpisów i nie zwróciłem na to za pierwszym razem uwagi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Support nvidia doszedł do podobnych wniosków. Rozkminiałem problem zasilacza ale stwierdziłem, że jednak 600W nawet w bronzie da radę przy braku obciążenia. 

Rozbiorę kartę może coś na niej zauważę, ale najgorzej, że nie mam nikogo z mocniejszym zasilaczem... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pewno winny jest zasilacz zwłaszcza po tym co napisałeś że support nvidii też tak uważa. słuchaj to jest w końcu sli, do tego trzeba mocy. także kartę zostaw w spokoju bo tylko thermalpady naruszysz.

najlepiej weź kompa do jakiegoś sklepu niech ci podłączą jakiś dobry 850W zasilacz i sprawdzisz. jeżeli będzie ok to masz problem rozwiązany. 

a propo sli kiedyś miałem 2x480 w sli (a to jest bardzo zbliżony odpowiednik 590 jeżeli idzie o pobór prądu a one potrzebowały go bardzo dużo) z i5-750@4,0ghz i ten mój zasilacz z podpisu ledwo to ogarniał, a na dzisiejsze standardy powinien mieć co najmniej znaczek silver.  z obecnym zestawem nie ma problemów bo jest mniej prądożerny i wszystko hula.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"...support uważa..." prooszę... błagam...  gtx590 w grach pociągnie ok 350w, 150W reszta bebechów. Zasilacz mający ok 550W na linii 12V powinien wystarczyć. Nie mówię że będzie pięknie i cicho, albo że to dla zasilacza zdrowe będzie ale przynajmniej na testy powinien dawać radę.

Ale z tego co pamiętam G1 ma problemy z oddawaniem pełnej mocy- test na benchmark bodaj, gdzie spalili dwa zasilacze .

No i niektóre zasilacze z powodu OCP mogą nie dać rady  gtx590.

Jednak porządny zasilacz 600W godny tego miana z mocną pojedynczą linią 12V(lub dwoma liniami , ale z dużymi limitami OCP) powinien dawać radę.

Wg mnie to problem z kartą/sterownikami.

PS: zaodrze244- dwa gtx480 w sli to ok 500W poboru(albo i lepiej), a to raczej spora różnica w porównaniu do 350W gtx590

Edytowane przez Gerlath

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.
Chciałbym podzielić się pewnym problemem, który zaczął się pojawiać przy mojej karcie kilka tygodniu temu i liczę na pomoc fachowców.
Chodzi o kwestie wyłączającego się ekranu podczas grania np. w battlefield 4 lub fife14.

Mój monitor po prostu wyłącza się na 2 sekundy po czym - jeśli mam szczęście - wraca do gry lub wyrzuca do pulpitu...sporadycznie pojawia się przy tym komunikat "display driver stopped working and has recovered". Nadmienię, że te wychodzenie do pulpitu odbywa się przy każdym opaleniu po raz pierwszy gry. Potem mogę śmigać w BF4 do woli. ile chce i jak chce...

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MB : Gigabyte 970A-UD3

Proc : AMD Phenom II x4 955 BE

RAM : 12 GB

Zasilacz : OCZ 500 SXS2

Win 7 64b Ultimate

W programiie MSI Afterburner karta w spoczynku :

GPU temp - 49 / 51 C

podczas próby Kombustor GPU osiąga max 100 C.

Co dziwne kiedy odpalam kombustora to po kilkunastu sekundach mam "Driver has stopped" itd.

Namiast przy kolejnych odpaleniach program działa bez zarzutu i stale obciąża karte..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za wysoko (temperatura) wykazuje GPU.

Ściągnij proszę Stone Giant i uruchom.

Zostaw go na 5 minut, to rozgrzeje GPU do porównywalnej temperatury, jaka odnosi się do wymagających gier.

Nie katuj grafiki w "linxach" :(

EDIT: jeżeli jest gwarancja, Ty nie chcesz zerwać plomby, wyślij kartę na serwis.

Jeżeli nie ma już plomby, zdemontuj chłodzenie i zmień pastę termo-przewodzącą.

Przy okazji wyczść radiator z kurzu.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana pasty. Lepsza cyrkulacja w budzie.

Leven Ty tak na poważnie z tą gwarancją? Wątpię by ją nadal posiadał.

Dołóż z jakiś wyntylator z tyłu obudowy by wyciągał powietrze. Do tego z przodu by wciągął powietrze i powinno być lepiej. Ale najpierw wymień pastę. Dociśnj dobrze radiator na GPU.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką samą kartę i kilka moich spostrzeżeń.

Chłodzenie samego GPU ok, w stresie bardzo dobrze sobie radzi lecz robi się głośniej ale jak dla mnie znośnie - jestem fanem bezgłośnych komputerów.

Dalej...

Co z chłodzeniem reszty podzespołów karty?? Pamięci, sekcja zasilania?! W stresie i tak praży.

Zastanawiam się nad zmianą chłodzenia ale jeszcze muszę poczekać - gwarancja.

Przy okazji. Na jakie zmienić jej chłodzenie? Co byście proponowali ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, problem dotyczy prawdopodobnie karty, gdy karta działa to system na ekranie "trwa uruchamianie...." zacina się, monitor przechodzi w stan uśpienia, dysk pracuje. wtedy mam dostęp tylko do trybu awaryjnego, po wyłączeniu karty system startuje normalnie. Kondensatory na karcie są całe, dysk też jest zdrowy. Jakieś pomysły czy po prostu jest to śmierć naturalna ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na forum MSI nikt nie raczył się zainteresować wątkiem, natomiast tematem zainteresował się rzecznik praw konsumenta w moim mieście i o dziwo Komputronik nagle chce rozmawiać tzn. oświadczyli że wysłane do mnie przez nich pisma o odmowie naprawy czy też wymiany sprzętu nie są ich "stanowiskiem to tylko propozycja na którą mogę przystać lub nie" WTF?! oraz że są skłonni przekazać sprzęt do MSI w celu naprawy oraz że będą strać się a żeby była ona bezpłatna. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam czy do karty GTX 570 Gainward Phantom wystarczy zasilacz Aerocool vp 650. Zasilacz ma już 2 latka więc spadek mocy prawdopodobnie jest. Praca z Phenomem 4x 945 na stockowych zegarach, 8 gb ramu. Potrzebuję odpowiedzi na już. Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz należy wymienić, gdy jest z czarnej listy, np. jakiś Codegen, Take Me, czy inny wynalazek.

Obecny Aerocool vp 650 pociągnie dwie takie karty + Intel CPU :)

To zasilacz z średniej półki.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi