Skocz do zawartości
tuxus

Nowy Procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam wymienić Cpu, a co za tym idzie też płyte główną , mam dwa typy:

1. http://www.agito.pl/socket-940-am2/gigabyt...865.327844.html

i jakiś Athlon, i za jakieś 6 miesięcy przesiadka na Phenoma II

2. http://www.agito.pl/socket-775/gigabyte-ga...776.334866.html

i e5200

PS:mój budżet to MAX 600zł, zamierzam kręcić

Sorka nie ten dział, nie zauważyłem :unsure:

Edytowane przez tuxus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzikidaniel e5200 i proca? To nie jedno i to samo? :P

tuxus Jeśli chcesz AMD to płytka obowiązkowo ta: http://www.agito.pl/dla-procesorow-amd/asr...378.338344.html

Natomiast jeśli to ma być platforma Intel, to najlepszym wyborem do 270zł będzie płytka Gigabyte EP31-DS3L.

Zauważ kolego, że teraz jest taki dziwny czas, gdzie następuje przesiadka na inne sockety, zarówno u AMD jak i Intela. Z tego co się orientuję Intel nie planuje już wydawać nowych procesorów pod socket 775, na rynek wkracza Core i7, Core i5 itp. U AMD nieco z tym lepiej, bo wypuścili teraz Phenomy II, które chodzą na AM2+.

Obojętnie na co się zdecydujesz będziesz zadowolony, choć zauważ że płyty pod AMD są tańsze niż pod Intela, a do tego lepiej wyposażone i lepsze jakościowo za tą samą cenę, w przyszłości można wsadzić tam Phenoma II, jak sam piszesz. Do płyty z socketem 775 najwyżej włożysz Quady, które teraz mamy, ale są one drogi i mało konkurencyjne cenowo ws. do jednostek AMD. Jeśli zaś chodzi o o/c - nowe 65nm procesory amd (czyli wszystkie poza phenomem II) podkręcają się w porównaniu do e5200 tak sobie. Jednostka intela osiąga przeciętnie 3,3-3,4Ghz i wydajnością na pewno nie ustępuje tak samo taktowanemu procesorowi amd.

Podsumowując... Jeśli zechciałbyś brać AMD kup ASRocka którego wyżej poleciłem i zależnie od potrzeb albo Athlona 7750, albo Phenoma 8450/8650. Jeśli Intel to Gigabyte EP31-DS3L i e5200 i do kompletu o/c

Aha jeszcze jedno zastanów się nad tym czym schłodzisz e5200, albo amd. Sam mam intelka i na BOXie po podbiciu napięcia do 1,28v było 68-69 stopni, przy 1,36v spokojnie dobijało do 78 stopni, a to już powyżej granicy bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Beereq, albo czytasz całość albo nie komentuj.

A to mi się podoba najbardziej:

w przyszłości można wsadzić tam Phenoma II, jak sam piszesz. Do płyty z socketem 775 najwyżej włożysz Quady

Najwyzej najmocniejszy Quad jest szybszy od najwyżeszegoP2...

Na obecną chwile SocketT ma lepsze opcje rozbudowy. Nie wiadomo co zrobi AMD, co daje Intel już wszyscy wiedzą.

I jakoś nie zauważyłem by były mało konkurencyjne. Za quada zapłacisz więcej bo będzie wydajniej. Różnica jest najwyżej w cenie płyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam wymienić Cpu, a co za tym idzie też płyte główną , mam dwa typy:

1. http://www.agito.pl/socket-940-am2/gigabyt...865.327844.html

i jakiś Athlon, i za jakieś 6 miesięcy przesiadka na Phenoma II

2. http://www.agito.pl/socket-775/gigabyte-ga...776.334866.html

i e5200

PS:mój budżet to MAX 600zł, zamierzam kręcić

Sorka nie ten dział, nie zauważyłem :unsure:

Dobra płyta pod AMD ok 400zł (GX z SB750) procesor x2 ok 200zł

Średnia płyta pod Intela ok 400zł (P5QL-E) i procesor ok 320zł.

Wydajność tego AMD będzie znacznie niższa, ale spokojnie będziesz mógł podnieść potem do phenoma II sprzedając obecnego proca na allegro trochę taniej.

Wydajność E5200 będzie dobra ale znacznie gorsza od Phenoma II.

Tak więc jeżeli chcesz mieć kompa już a potem wymienić na PII to jest całkiem rozsądny pomysł. Ale kup dobra płytę główną nawet kosztem procesora, który i tak pójdzie na odstrzał.

Jeżeli chcesz już tak zostawić jak kupisz to kup E5200 bo w 600zł nie zmieścisz się z nowymi AMD jeszcze długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra płyta pod AMD ok 400zł (GX z SB750) procesor x2 ok 200zł

Średnia płyta pod Intela ok 400zł (P5QL-E) i procesor ok 320zł.

Wydajność tego AMD będzie znacznie niższa, ale spokojnie będziesz mógł podnieść potem do phenoma II sprzedając obecnego proca na allegro trochę taniej.

Wydajność E5200 będzie dobra ale znacznie gorsza od Phenoma II.

Tak więc jeżeli chcesz mieć kompa już a potem wymienić na PII to jest całkiem rozsądny pomysł. Ale kup dobra płytę główną nawet kosztem procesora, który i tak pójdzie na odstrzał.

Jeżeli chcesz już tak zostawić jak kupisz to kup E5200 bo w 600zł nie zmieścisz się z nowymi AMD jeszcze długo.

A co jest złego w P5QL-E i czym GX z SB750 go przewyzsza? Tak z ciekawosci pytam, co to za niesamowite zalety ma ten GX.

teraz moze kupic e5200, ktory zniszczy kazdego x2 czy stare phenomy, a po jakims czasie kupi quada i tez nie musi zmieniac plyty. Czyli wybierajac opcje e5200 teraz bedzie mial lepiej i pozniej nie bedzie mial gorzej. Wniosek jest oczywisty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzikidaniel, albo czytasz całość albo nie komentuj.

kontynuacja zdania, które pozwoliłeś sobie uciąć w połowie:

"które teraz mamy, ale są one drogi i mało konkurencyjne cenowo ws. do jednostek AMD"

Czy ja gdzieś piszę, że Quady Intela są wolniejsze od Phenoma II ?? Owszem są szybsze, ale i nieproporcjonalnie droższe ws. do PII 920.

Edytowane przez Beereq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzikidaniel, albo czytasz całość albo nie komentuj.

kontynuacja zdania, które pozwoliłeś sobie uciąć w połowie:

"które teraz mamy, ale są one drogi i mało konkurencyjne cenowo ws. do jednostek AMD"

Czy ja gdzieś piszę, że Quady Intela są wolniejsze od Phenoma II ?? Owszem są szybsze, ale i nieproporcjonalnie droższe ws. do PII 920.

Ty piszesz na obecną chwile. Potrafisz przewidzieć co będzie za pół roku czy więcej? Bo chyba jest wyraźnie napisane że za pół roku by zmienił na P2.

I wcale nie są nieproporcjonalnie droższe. Dla przykładu P2 920 i Q9400. Wydajnościowo lepiej dla Q ale cenowo przegrywa o ponad 100zł. Kosmiczna różnica? Gdzie jest ta nieproporcjonalność?

Owszem to co oferuje najtańszy P2 tego Intel nie zaoferuje. Modele wyższe już nie mają tej przewagi. A jeśli mają to jest ona o wiele mniejsza niż jest o tym pisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skłaniam się do AMD, czyli ta płyta http://www.agito.pl/dla-procesorow-amd/asr...378.338344.html i Athlon, tylko jaka jest róznica w podkręcaniu Athlona 5000+ i 6000+, głównie chodzi o to czy podkręcają się tak samo, czy mają podobną granice, wiem że każdy procesor podkręca sie inaczej,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi