DanioS Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) Witam, bardzo proszę wszystkich rozgarniętych użytkowników forum o radę mianowicie: na wstępie podam skład swojego kompa: Procek: Intel Core 2 Duo E4500 @ 2.20 GHZ ZAMIANA na INTEL Q8200 4@2.33 GHZ 4MB CACHE Płyta Glówna: ASRock 4CoreDual-SATA2 RAM: 2048 DDR2 DualChannel Karta Graficzna: PALIT GeForce 7600 GT AGP 8x ZAMIANA na RADEON HD4870 512MB (chyba że lepiej doplacic 100zl do 1GB) !!KOMPUTER DO GIER!! OTO MOJE PYTANIA: 1. Czy ta Płyta się nadaję???? nie będzie hamowała Procka i karty? (JEŻELI TA PLYTA SIĘ NIE NADAJE TO NOWA MAX DO 350ZŁ) 2. Czy ten procek nadaje się do tej karty i czy ogólnie jest dobry? czy lepiej zostawić ten co mam, kupic nowa plyte i podkrecic? (co by bylo duzo mniej oplacalne) 3. Jaki Zasilacz do tego zestawu. 4. Czy nie dokupić 2GB RAM?? AKTUALIZACJA DANYCH PROSZĘ PATRZEĆ NA POST #8 Pozdrawiam. Edytowane 21 Lutego 2009 przez DanioS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Jak się upierasz przy tym C2Q to go bierz , ale to nic ciekawego - kastrat i dosyć słaby (2,33 Ghz ) . Na stock będzie hamował kartę , ,może na tej mb co masz uda ci się podkręcić go do 2,8+ Ghz . ten 4500 musiał by mieć przynajmniej OC @ 3,2 Ghz aby nie hamować karty . Problem może być sama płyta - w liście obsługiwanych cpu nie ma Q8xxx . To samo jeżeli chodzi o HD4850 , też nie ma jej na liście obsługiwanych VGA ( którą widzę pierwszy raz przy MB ) . W razie czego poluj na Gigabyte GA-EP31-DS3L . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 Ten quad to kupa, płyta kupa. Jak na kupie stawiać kompa? Jak do gier to zmień płyte, proca zostaw i go kręć. 4870 bierz najtańsze jakie znajdziesz. Jak chcesz wydać 1000zł to w ESC masz GTX260 216SP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanioS Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) Czyli tak: na cała operację mam 1050zł jeżeli tak mówicie ze ten C2Quad to kupa i płyta to musiałbym kupić płytę która pozwoli mi na O/C swojego do 3.5, - max 350zł + Chlodzenie na Proca Pentagram Karakorum - 80zł, + karta moze jakas uzywka za 500-700zł HD4870, + Zasilacz za około 200zł., Cienko to widzę, Poradzcie coś pamiętając o kwocie oraz o tym żeby Crysis mógł zagościć na moim kompie na Ultra High. Edytowane 20 Lutego 2009 przez DanioS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 (edytowane) Tańsza opcja - Gigabyte GA-EP31-DS3L za 269 zł Droższa opcja - Asus P5QL Pro za 345 zł Zasilacz - Antec EarthWatts 380 W - 169 zł albo Pentagram Silent Force PSF 460-P12S 460 W - 189 zł Edytowane 20 Lutego 2009 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Tańsza opcja - Gigabyte GA-EP31-DS3L za 269 zł Droższa opcja - Asus P5QL Pro za 345 zł Słabo chlodzona jest sekcja zasilania procesora.... Z tym chłodzeniem do oc to tak srednio.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Jak się upierasz przy tym C2Q to go bierz , ale to nic ciekawego - kastrat i dosyć słaby (2,33 Ghz ) . Na stock będzie hamował kartę , ,może na tej mb co masz uda ci się podkręcić go do 2,8+ Ghz . Problem może być sama płyta - w liście obsługiwanych cpu nie ma Q8xxx . To samo jeżeli chodzi o HD4850 , też nie ma jej na liście obsługiwanych VGA ( którą widzę pierwszy raz przy MB ) . Na tej płycie nie poszalejesz z niczym-jest dobra jako przejściówka między platformami. OC na niej nie istnieje ze względu na brak jakiejkolwiek regulacji w BIOS'ie,quady obsługuje tylko starszej generacji,a lista obsługiwanych VGA jest do d... VGA na tej mobo trzeba sprawdzić na macanego-próbowałem na niej zamontować grafę "kompatybilną" z listy producenta i qpa-2 modele,a ta której tam nie było poszła. I jeszcze jedno odnośnie VGA-mobo ma PCIex X4-zalecana wymiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanioS Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 (edytowane) Dobra, aktualizacja. Po wielu pertraktacjach moja kwota wynosi: 1600zł (wliczona sprzedaż płyty głownej, karty i zasilacza mam kupca) możliwe też sprzedaż proca za 250zł czyli z wliczoną kwotą za sprzedany proc mamy ok. 1850zł CEL ULEPSZENIA: Możliwość gry w najbardziej wymagające tytuły na najwyższych detalach. MUST BUY: KARTA GRAF, PROCEK(chyba że się zdecydujemy podkręcic ten), PŁYTA GŁÓWNA, ZASILACZ, CHLODZENIE, + EW. COŚ OD WAS. NAJNOWSZE PYTANIA: 1. Czy naprawdę nie lepiej mieć C2Quad(4@ 2.30ghz) niż C2Duo(2@ 2.20ghz) ? mam możliwość zamiany swojego C2D na C2Quad za dopłatą 300zł mogę też sprzedać swój i kupić C2D E7400 2@ 2.80ghz który kosztuje około 500zł czyli bym sprzedał swój za 250zl i dołożył 250zl. 2. Czy nie lepiej kupić GF 280 za około 900-1200zł na Allegro? jeżeli nie to jaką kartę??? @ ZALEŻY MI NA GRZE W NAJNOWSZE TYTULY M.I.N CRYSIS, GTA 4, FAR CRY 2 ETC. W FULL DETALACH @ 3. Jaką płytę główną ewentualnie pod GF 280 + C2DUO E7400, chodzi mi o możliwość podkręcenia proca do min. 3.4GHZ BEZ RYZYKA SPALENIA. Albo jaką plytę pod ewentualnie lepszy C2Quad (jezeli lepsza opcja oczywiscie). 4. Jakie chlodzenie do kompa abym mógł podkręcić proca do min. 3.4GHZ bez ryzyka spalenia. 5. Czego tutaj brakuje???? pozdrawiam, dziękuję za odpowiedzi chętnych do pomocy zapraszam na GG: 4094461 Edytowane 21 Lutego 2009 przez DanioS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 RAMu brakuje. Jaki masz? P5QL-E E5200 (szukaj jakiegoś selekta co zrobi te 3.5GHz przy niskim V) Karakorum GTX280 ok. Jeśli kasy starczy to bierz. Q8200 to kupa i nie warto go brać. Słabe OC, niski mnożnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Najpierw płyta. Jak będzie płyta do oc, sprawdzasz możliwości E4500. Jeśli po dowoltowaniu osiągnie te minimum 3,2 Ghz- możesz się zastanowić nad pozostawieniem go. Do gier dobry jest E8400, jeśli chcesz zmieniać i odczuć różnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanioS Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 (edytowane) Zrobię jak pisze pomiar mam tylko 4 pytania. 1. Mogę prosić o jakiś Link z dokładnym opisem jak Overclokowac proca bez ryzyka spalenia itd.... 2. Czy Pentagram Karakorum wystarczy do chlodzenia proca?? czy moze jeszcze jakies wiatraczki?? w moim kompie nie mam zadnego wiatraka. 3. Jaką obudowe polecacie ? do 150 zł, ma być ładna oraz ma mieć 3 wejscia na wiatraczki 80 lub 120 4. Czy po zakupienia tych wszystkich części i podkręceniu proca do 3.3~3.4 opłaca mi się zmienić system na Vistę?? Edytowane 22 Lutego 2009 przez DanioS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 1. Na forum tego pełno. Jest wyszukiwarka. 2. Wystarczy o ile masz dobry obieg w budzie. 3. CM Elite 33x. 4. Vista jest nieopłacalna ale do czasu win7 tylko na Viscie masz DX10. No i 4GB to minimum na ten system. Zacznij od zasilacza!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanioS Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Jaki zasilacz pod GF 280, 3 wentylatory 120mm, z Overclokowany proc z 2,2 do 3.4, chlodzenie pentagram karakorum 2 dyski hdd 120gb + wysztko wymienione wyżeJ??? Jedynie firmy Chieftec, Corsair, Antec + inne z wyzszej półki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 A ile masz kasy na ten zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Tanio to szef 450W-500+fanswap, pentagram 500W. Drożej to BeQuiet 400W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viviusek Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Danios trudne pytania zadajesz :D na tym co mam w sygnaturce da sie już grać w GTA IV chociaż czasem spada poniżej 22fps z resztą gier nie ma problemu :) proc 500 plyta 350 karta hd4850 600, zasiłka 150zł ram dokupić 2gb okolo 140zł buda w zależności od kieszeni ale używany Antec 300, jakiś NZXT apollo moze sie trafi bądź nowy CM E33x za 180zł karakorum 80zł :P wszystko +/- ofc można szukać okazji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...