lukaszp92 Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Siemka. Mam do wyboru 2 karty i na prawdę nie wiem która wybrać: Sapphire HD 4870 1GB Vapor-X Gigabyte GTX 260OC I Kilka pytań: 1. Za scianą mam telewizor z HDMI i podlączając go do karty graficznej przez przejściówkę DVI->HDMI uzyskam identyczną jakość obrazu jak polączenie HDMI-HDMI? 2. Która z kart nVidia czy ATI radzi sobie lepiej z odkodowywanie filmow HD? 3. Z tego co wyczytałem do Radeon ma sprzętowo zagwarantowane przesyl obrazu razem z dźwiękiem przez HDMI a GTX 260 trzeba podłączać jeszcze do moba SPDIF out, prawda? Co to jest na niektórych plytach SPDIF In? 4. Jak często wychodzą sterowniki obu prodycentow i które daja wiecej wzrostu wydajności w %? 5. Caly czas mnie dreczy sprawa sterów u ATI – niestety uraz z przed lat zostal. Czy teraz ATI ma dobre stery w grach mało popularnych? 6. Która karta traci wiecej po wlaczeniu w grach AA? 7. Jak myslicie, duzo będzie gier z technologia PhysX i CUDA, oplaca się dopłacać te 50zl.? No i ostatnie pytanie: Może tym uda się rozstrzygnąć – która karta mniej pobiera prądu? Z góry dzięki za odpowiedzi ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 1. Znawcą nie jestem, ale jakośc powinna być identyczna, w końcu to cyfrowe wyjścia. 2. Nie widziałem testu kart high end ale w low endzie ati radzi sobie lepiej. W tych kartach jednak różnicy nie odczujesz. 3. Co do Radeona to prawda, a GF nie wiem na 100% ale również powinien mieć dźwiękówkę zintegrowaną. 4. To zależy, od ATI wychodzą mniej więcej co miesiąc, u nv to chyba jak popadnie. A co do wzrostu wydajności to też różnie bywa, niedawno nV wypuściła sterowniki, które dały kopa kartom, ale ATi tez nie zostało dłużne i również poprawili sterowniki. 5. W chwili obecnej ATI ma bardzo dobre sterowniki, według mnie nawet lepsze niż NV. 6. Chyba nV, ale to też zależy od gry. Poprzednie serie kart ATI się dławiły po włączeniu AA, ale w serii HD4000 zostało to naprawione i czasami nawet nie odczujesz różnicy w wydajności. 7. Jak na razie to jest kilka tylko i wątpię, że w najbliższym czasie wyszło ich sporo więcej. Radeon pod obciążeniem pobiera trochę więcej energii, ale jak dla mnie to nie jest znacząca różnica. Już nie róbmy się nagle tacy energooszczędni ;) Z tych 2 wybrałbym HD4870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobydoo19911 Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2009 Witam No więc ja polecił bym ci GTX260 sam takiego i jestem z niego zadowolony i w GTA IV jest lepszy niż radek poza tym ati ma w kilku grach jeszcze problemy których w nv niema a codo audio na hdmi to trzeba spdif podłączyć do moobasa albo do oddzielnej dźwiękówki zależy jak masz to w kompie zrobione no może na plusy nv to lepsze chłodzenie i i mnierjsze zużycie energii no i obsługa psyhx ktore jest wykorzystywane przez coraz więcej gier oraz cuda jest na przykład taki fajny sofcik o nazwie badaboom który pozwala szybko konwertować wideo za pomocą karty graficznej bez obciążania procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EvilKillaruna Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Widać autor lubi zakładać ten sam topic na kilku forach IT jednocześnie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 ... bo to jest najlepszy sposób aby zebrać rzetelną opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 Świadczy to o zaufaniu np. do społeczności PurePC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszp92 Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 A co nie wolno zakladac na roznych forach topicow? I po przeczytaniu opinii zdecydowalem sie na GTX 260. Ty tez widocznie czytasz inne fora ;/ Jak przegladasz testy kart to tylko na jednym serwisie? ;/ Trzeba umiec korzystac z internetu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EvilKillaruna Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Świadczy to o zaufaniu np. do społeczności PurePC...czyli też i pozostałych na których owy temat został założony. A co nie wolno zakladac na roznych forach topicow? I po przeczytaniu opinii zdecydowalem sie na GTX 260. Ty tez widocznie czytasz inne fora ;/ Jak przegladasz testy kart to tylko na jednym serwisie? ;/ Trzeba umiec korzystac z internetu...A czy ja ci to zanegowałem? Tak, widocznie czytam i umiem.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Drobna uwaga - jesli GF to upewnic sie , ze to serio wersja oc bo tylko ta wg. Gigabyte i ich www to 216C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amfidiusz Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 ..czyli też i pozostałych na których owy temat został założony.To była ironia zwana sarkazmem,,, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EvilKillaruna Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 To była ironia zwana sarkazmem,,,Zaś tamto odpowiedzią neutralizującą go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...