pankracy Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) Witam, chcialbym kupic nowy komputer na poziomie Athlon XP 2800+ socket A + radeon 9550 + 1GB tyle tylko ze maja to byc nowe czesci. Ma byc to wybitnie budzetowy komputer sluzacy do przegladania internetu (nasza-klasa i kurnik), ogladania filmow, edytowania tekstu, przegrywania zdjec z aparatu. Wskazane jest aby komputer byl w miare cichy (wentylator na procesorze + zasilacz + w ostatecznosci cos z tylu obudowy), system operacyjny to najprawdopodobniej win xp. Dlatego tez - grafika zintegrowana, - dysk 16MB cache nie musi byc wielki ale tez zeby byla rozsadna cena w przeliczeniu na 1GB, - 2GB ram - tak zeby wstydu nie robic - obudowa - jest mi to totalnie obojetne (w proline sa obudowy po 59zl i z pewnoscia taka bedzie odpowiednia, ew. zostanie stara) - bez napedu optycznego i monitora - sama skrzynia plyta glowna - to co sprawia najwiekszy klopot, dobrze by bylo gdyby miala mozliwosc rozbudowy (socket AM2+ mile widziany), chociaz watpie by do tego kiedykolwiek doszlo. Wazne aby miala duzo USB, SATAII, sympatycznie by bylo jakby sie znalazlo e-sata, firewire, hybrid SLi/crossfirex, ale rozumiem ze nie ma nic za darmo dlatego cena przede wszystkim. najwazniejsze zeby byla pasywnie chlodzona i miala w miare przyzwoita karte graficzna. cena - im mniej tym lepiej (ponizej 800zł ?) Zastanawialem sie nad kupnem Semprona LE-1250 AM2 tyle tylko ze ostatnio podobno w Japonii pojawily sie dwurdzeniowe Semprony na AM2. Z doniesien prasowych wynika ze maja byc w podobnej a nawet nizszej cenie, tylko pytanie czy i kiedy beda dostepne w Polsce (o ile wogole). W celu wyjasnienia - przejzalem zestawy na luty 2009 i kilka watkow na forum (jak cos pominalem to przepraszam) - jednak nikt nie szuka tak minimalistycznego zestawu. Chodzi o to zeby nie kupowac komputera w sklepie dla idiotow, a tak z pewnoscia sie stanie jesli tu nie padnie ciekawa propozycja. pozdrawiam Edytowane 23 Lutego 2009 przez pankracy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 (edytowane) Tak jak piszesz, to już nie jest taki "totalnie budżetowy". Do zastosowań które wymieniłeś wystarczy najtańszy amd x2 z najtańszą płytą AM2 1 kością 1 GB RAM (można potem rozszerzyć do 2GB i dać dula chanel), płyty na chipsecie 740 (dawny 690) lub nF 7025 powinny wystarczyć. Będzie taniej, mają oczywiście zintegrowany dźwięk, grafikę i lan. Dysk twardy jeżeli cichy może samsung F1 250GB? Bardzo ciche były a kupisz tanio ok 173zł +. DVD-RW pioniera. Zestaw gdyby dać mu chipset 780G wspierał by filmy HD co może się jednak przydać, ale to także dodatkowy spory koszt, płyty od 300zł. Można bez tego później uzupełnić wsparcie HD dodając kartę radeon HDxxxx. Na przykład HD2400 za grosze. Obudowę radzę wybrać jakąś cięższą, nie z najtańszych, zależy jak bardzo budżetowa konstrukcja to ma być? Zasilacz 300W wystarczy. Ktoś ma jakieś pomysły na zasilacz i obudowę? Opcjonalnie Intel ATOM, ale będzie mniej wydajny co jednak nie powinno ci przeszkadzać? Jak zmontować atoma dopytaj innych, ja nie składałem jeszcze. Edit: generalnie cicho stoi w dużej sprzeczności z tanio :) w szczególności jeżeli chodzi o zasilacz, obudowę i wentylatory w tym procesora. Pewnie innych nie założysz ;) Edytowane 24 Lutego 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Ten Sempron X2 w Polsce był dostępny już dawno tak jak słabszy model (X2 2100), tylko z niewiadomych przyczyn nagle zniknęły (pewnie do Japonii wywieźli ;) ) Do zastosowań, które podałeś wystarczy naet ten jedno rdzeniowy sempron. Gdybyś jednak skusł się na używkę z allegro to może wyrwiesz jakiegoś X2 w tej cenie. Mobo to może Gigabyte na 740G. Miały się pojawić płyty na 760G (okrojony 780G), ale jakoś nigdzie ich nie widać, więc zostaje ten GB tylko. Ewentualnie jakaś najtańsza mobo na GF8200 lub 780G/780V. Podkręcać chyba nie będziesz? Ram najlepiej najtańsze 2GB w jednej kości, będzie można łatwo rozbudować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankracy Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Ano dzieki za rady, racja - nie warto brac drogiej plyty z dobra zintegrowana grafika, w razie potrzeby zawsze mozna cos dolozyc. Jednak nie zgodze sie ze cicho nie rowna sie tanio ;) sam jestem dumnym posiadaczem athlona xp 1700 @ 2200 (11x166), abit an7 z zalmanem, radeon gigabyte 9550 i fortron 350W. Tylko dwa wentylatory fortron i na procesorze (1500obr/min coller master czy cos), dopoki nie wsadze plyty do napedu jest cisza. Bardzo tanio i bardzo cicho a do tego dziala sprawnie i nie narzekam. tylko ze ten "nowy komputer nie jest dla mnie - dlatego ma byc z nowych podzespolow". dzieki za rady w kazdym badz razie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemator Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 (edytowane) Skoro największy problem masz z płytą to ja ci pomogę. Znalazłem bardzo dobrą płytę GIGABYTE GA-M61PME-S2 . Ma ona wbudowaną grafikę NVIDIA GeForce 6100. Obsługuje DDR2. Jest ona bardzo tanim wyborem patrząc na konkurencję. 2 blanki na pamięci w zupełności ci wystarczą, jeśli to ma być komp budżetowy. Dodatkowym jej atutem, jest to że jest mała przez co zmieści się w każdej obudowie i jest produkowana przez znaną i sprawdzoną firmę GIGABYTE. Składałem już 3 komputery z płytami tej firmy i zawsze 0 problemów. Edytowane 26 Lutego 2009 przez cemator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 grafika zintegrowana, (...) hybrid SLi/crossfirex nie rozumie po co Ci akurat taki mix :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Skoro największy problem masz z płytą to ja ci pomogę. Znalazłem bardzo dobrą płytę GIGABYTE GA-M61PME-S2 . Ma ona wbudowaną grafikę NVIDIA GeForce 6100. Obsługuje DDR2. Jest ona bardzo tanim wyborem patrząc na konkurencję. 2 blanki na pamięci w zupełności ci wystarczą, jeśli to ma być komp budżetowy. Dodatkowym jej atutem, jest to że jest mała przez co zmieści się w każdej obudowie i jest produkowana przez znaną i sprawdzoną firmę GIGABYTE. Składałem już 3 komputery z płytami tej firmy i zawsze 0 problemów. Tylko po co pakowac sie w mobo,ktore nie ma juz zadnej przyszlosci?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AIberto Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 W ostatnie wakacje byłem zmuszony znaleźć do domu jakiś taki budżetowy sprzęt (bo zasiłka bez ostrzeżenia postanowiła zakończyć swój żywot i przy okazji zabrała ze sobą mobo i grafe) Wyrobiłem się w 380zł kupując wyżej wymionioną płytę gigabyta (integra gf6150), 1 gb ddr2, athlon x2 3800+ (2x2ghz) i zasiłkę z serii "byle była" (tyle że chłodzona wentylem 12cm, więc cicha). Prawda jest taka że teraz na pewno ten zestaw kosztuje więcej. Czy jest przyszłościowy? Może nie na nastepne 15 lat, ale 3-5 czemu nie - jest sporo fajnych procków na am2, masz jeszcze jedno wolne miejsce na płycie na RAM i slot pcix16 na grafe, więc cos mocniejszego spokojnie można dołożyć. Mówiłeś że chcesz czegoś cichego i ten zestaw mogę Ci spokojnie polecić - w kompie moim znajduje się tylko wentyl na procku i w zasiłce. Póki dobrze nie rozgrzejesz proca (jakas gierka np) to nie słychać żadnych wentyli, tylko dysk się przebija przez ciszę - przez pierwsze uruchomienia tego kompa, póki nie pojawiło się coś na ekranie, nie byłem pewien czy komp chodzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankracy Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 @cemator - tak dwa banki pamieci to wystarczajaco duzo, tyle tylko ze GF6100 jest na poziomie Rivy TNT 32 tyle tylko ze riva wygrywa w 3dmarku 2001 ale tylko o kilka procent (ze niby taki zarcik, ale GF6100 to podobno porazka) @Shakell - mix w sensie hybrydy, zeby byla jasnosc nie oczekuje zeby plyta obslugiwala i to i to (ja w odroznieniu od nabywcy komputera lubie miec czasami mozliwosc wyboru i "dolozenia" np karty graficznej/pamieci/zmiane proca) @grzeg255 - a no to dlatego ze uzytkownik komputera ktory jeszcze nie powstal zatrzymal sie jakies 3 lata temu i nie potrzebuje DX10 ani 4 rdzeni byle dzialalo i bylo NOWE (tego nie zrozumiem :mur: ) @AIberto - wlasnie o cos takiego mi chodzi tylko nie wiem czy uda mi sie znalezc zasilacz marki "bylebybyl" sporo ma pewnie wentyl 120 ale 90% z nich padnie za tydzien albo nawet z chlodzeniem 120 beda wyc/buczec/szumiec/brzeczec/bzyczec + onomatopeje. Dobrze wiedziec ze dziala i ku temu bym sie sklanial, tyle tylko zeby zainwestowac wiecej w plyte, choc troche lepszy uklad graficzny i gra muzyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AIberto Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Niestety nie jestem Ci teraz w stanie podać marki tego zasilacza (za daleko od domu jestem :( ) ale chodzi już pół roku i nie popsuł się :D Procek - jak to na dwa rdzenie przystało dał kopa maszynie (wcześniej siedział tam athlon 1x2ghz), system stratuje zaczepiście szybko (nie liczyłem dokładnie ale w okolicach 20 s się mieści) tylko ta grafa - faktycznie mocno zamula (stary gf 5500 przed kraksą rozwalał tą integre pod każdym względem poza ciszom) Do jakiś 350 zł powinieneś znaleźć coś ze zintegrowanym gf 8200 albo radkiem 3200(czyba to taki model tam siedział) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2009 Zasilacz brałbym jednak jakiś pewniejszy, np fortrona albo delte z allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...