Skocz do zawartości
Havoc

Kto Z Gdańska?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Krótka piłka do Was.

Koleżanka poszukuje kogoś z Gdańska żeby dowiedzieć sie jak w miare normalnie dostać sie z dworca (zapewne PKP) na plażę...Byłby ktoś tak mił i wspomógł dobrą radą? Jeśli to ma znaczenie, dziewczyna planuje sobie trip na kwiecień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Stogi: tramwajem 8 lub 13 (tylko trzeba sprawdzic rozklad, bo niektore jezdza tylko do petli Pasanil i potem jest 2km spaceru).

Do Jelitkowa: tez osemka, ale w przeciwna strone niz na Stogi

Do Brzezna: 13, tez w przeciwna strone niz Stogi.

Tramwaje sprzed dworca PKP.

Plaze w Brzeznie i Jelitkowie sa polaczone, plaza lub rownoleglym do niej deptakiem mozna dojsc az do Sopotu.

Ja co prawda nie z Gdanska, ale mam tam rodzine i jestem tam co roku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najładniejsza jest plaża w Jelitkowie i na Stogach. Polecam zrobić taki mały spacerek z Brzeźna do Jelitkowa (hm... Sopotu? wcale nie jest tak daleko) .

Najlepiej by było żeby wzięła ze sobą rower. Trójmiasto, a szczególnie Gdańsk, jest połączony najlepszą siecią scieżek rowerowych w Europie Środkowej ;) Można spokojnie w 30-20-15 minut dojechać z Dworca w kierunku Brzeźna, a stamtąd pasem nadmorskim do Sopotu(15-20 minut) Można więcej zobaczyć jednego dnia. Piękne widoki gwarantowane.

Jeżeli jednak wybierasz "lamerską" opcję tramwaj :-) To kup bilet całodobowy, i możesz jeździć tramwajami i autobusami do woli po Gdańsku i części Sopotu.

//Nie tylko 8, ale też 13 ;)

Edytowane przez kakadu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja też dodam coś od siebie :D. Na plażę w Jelitkowie jeździ też 2 i 6 (spod dworca PKP w Głównym), z tego co pamiętam jeździ kapkę częściej niż 8 czy 13, a do spaceru wzdłuż brzegu Jelitkowo równie dobre jak Stogi.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja też dodam coś od siebie :D . Na plażę w Jelitkowie jeździ też 2 i 6 (spod dworca PKP w Głównym), z tego co pamiętam jeździ kapkę częściej niż 8 czy 13, a do spaceru wzdłuż brzegu Jelitkowo równie dobre jak Stogi.

pzdr

Ja bym powiedział że jednak Jelitkowo jest lepsze do chodzenia. Mniejsze prawdopodobieństwo utraty mienia z powodów niezależnych od nas. 

Z Jelitkowa bliżej do Sopotu. Stogi też są fajne. Polecam też trasę Orłowo i kierunek Gdynia (trasa z atrakcjami) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Wyspę Sobieszewską autobusy nr 186 i 112, z czego 112 jedzie aż do Gdańsk - Świbno. Obydwa mają przystanki spod Dworca Głównego.

Jako alternatywa. :wink:

Havoc, mała pomoc www.ztm.gda.pl - schematy komunikacji tramwajowej i autobusowej będą pomocne.

Edytowane przez mortex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi