brolly666 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Mam taka konfiguracje asus P5KC do tego c2d e5200 @ 3.2ghz radeon hd 4850 od asusa i 4gb ramu goodram i mam okazje wlozycz blizniacze kosci tak ze bedzie 8 gb czy warto?? Zauwaze roznice w markach jesli tak to mniej wiecej o ile punktow? Dodam ze mam viste 64bit wiec obsluzy tyle ramu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Nie ma sensu w dzisiejszych czasach. Nie zapełnisz nawet 4GB żadną grą + Vista + firefox, torrent, GG i antyvir w tle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) W Markach może i różnica będzie, ale nie licz na wzrost wydajności w grach. Aktualnie 8 GB RAM to już wybieganie w przyszłość, jeśli chodzi o gry. Z tego co piszesz wnioskuję, że patrzysz pod kątem gier. Mnie się zdarza włączyć grę wymagającą, zostawić włączonego Outlooka, GG, aktywnego antywirusa i nie odczuwam żadnych spadków w wydajności. Co innego, jeśli zajmujesz się grafiką komputerową, albo obróbką filmów. Tu już rzecz jasna nie tak łatwo Ci będzie zamulić RAM, co nie jest wcale taką łatwą sztuką nawet przy 4 GB. Jeśli więc liczysz na wydajność w grach, to nie bierz. Lepiej zaoszczędzić i poczekać do kupna sprzętu na i7 jeszcze sporo czasu, chyba, że planujesz zmianę w najbliższym czasie. ;) EDIT: Ehh... Wyprzedziłeś mnie o 2 minuty. :D Edytowane 9 Marca 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Mysle ze lykne te 8 gb niech sobie lezy a cena jest nie wieka i skoro podskoczy troche pk w markach to lepiej miec 8 gb i sinie martwic przez dluzszy okres czasu o ram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) Ale za rok, może 2 lata zapewne będziesz chciał przesiąść się na i7, więc nie ma najmniejszego sensu inwestować w to, jeśli zależy Ci tylko na punktach w 3DMark. Wydajność w grach nie podskoczy. Przez ten czas 4 GB RAM spokojnie wystarczą. Spójrz nawet na to, że amatorski, ale wymagający człowiek zajmujący się grafiką komputerową posiada aktualnie 4 GB i daje radę spokojnie, chociaż kilka okien PhotoShopa już może zamulić porządnie sprzęt. ;) W grach dzisiaj pograsz w miarę dobrze na 2 GB. Mając 3 GB już nie musisz się o nic martwić, bo to akurat styka w dzisiejszych grach, nawet tych źle zoptymalizowanych. 4 GB to jeszcze sporo luzu w zasobach, więc spokojnie pociągniesz na nich sporo czasu. Edytowane 9 Marca 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 (edytowane) Moja rada ode mnie, jeśli cena jest niewielka to je kup i sprzedaj z zyskiem. Uczciwie mówię Ci że w kompie będą się marnować, wg mnie nie jesteś w stanie zapełnić 4GB w normalnym użytku (gry, photoshop, cokolwiek). Wydajnosć w czymkolwiek nie wzrośnie w zadnym stopniu. A jeśli koniecznie chcesz wydać kasę to np wycisz sobie kompa i będziesz happy Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie. edit: ła ła łiła kitkat, tera Ty mnie wyprzedziłeś. Edytowane 9 Marca 2009 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Naprawdę kiepski pomysł - wyrzucone pieniądze. To tak, jakbyś kupił sobie drugi dysk, włożył do obudowy (ale nie podłączył) i nie używał, twierdząc, że "to na przyszłość, jak kiedyś miejsca na HDD zabraknie, to sobie go włączę". Żałosne, prawda? A ty robisz to samo, tyle że z ramem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brolly666 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Moze i racja a zmiana tej suszarki co to ja mam na grafice by sie przydala... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Nie może, a na pewno. ;) Proponuję Ci, żebyś nie szukał teraz powodów do zmiany jakiegoś komponentu, tylko ochłonął parę dni, bo widzę, że bardzo chcesz kasę wydać. :D Poużytkuj sobie jak dotąd, jak zauważysz coś co Cię gnębi, albo, że możesz dokonać jakiejś sensownej modyfikacji, to wtedy kupuj. ;) Co do chłodzenia HD4850 to nie znam się. Moja HD 4870x2 w trybie 3D daje popalić zarówno pod względem temperatur, jak i hałasu. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Zmiana chłodzenia na karcie to o wiele lepsze rozwiązanie. Takie Accelero S1 rev2 +2x120mm wiatraki+radiatory na sekcję zasilania - cisza jak makiem zasiał, a te temperatury... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Mialem nie pisac bo mam takie samo zdanie jak poprzednicy ale jak to przeczytalem to nie moglem sie opanowac: To tak, jakbyś kupił sobie drugi dysk, włożył do obudowy (ale nie podłączył) i nie używałKumpel tak ma :D uzywa starego 80gb a nowiutki samsung f1 320gb nie jest podlaczony :D ps. tez bym wyciszyl okmpa nie majac co zrobic z kasa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Mialem nie pisac bo mam takie samo zdanie jak poprzednicy ale jak to przeczytalem to nie moglem sie opanowac: Kumpel tak ma :D uzywa starego 80gb a nowiutki samsung f1 320gb nie jest podlaczony :D :blink: Zagiąłeś mnie :D ... To porównanie miało być absurdalne i możliwie jak najgłupsze, by pokazać tragizm zamysłu kupna tego ramu... A tu okazuje się, że jednak aż tak absurdalne nie było :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 Zauwaze roznice w markach jesli tak to mniej wiecej o ile punktow?Moze 20punktow wiecej bedzie. Moze byc takze mniej, bo plyta moze poluzowac subtimingi przy tylu kosciach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 9 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2009 U mnie różnica jaką sprawdzałem przy wyjętej kości 2 GB wynosiła ok. 80 punktów. ;) Dobrze, że przynajmniej zapytał, bo by kasę w błoto wyrzucił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...