Skocz do zawartości
brolly666

Czy Bedzie Roznica? Pytanie O Ram.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taka konfiguracje asus P5KC do tego c2d e5200 @ 3.2ghz radeon hd 4850 od asusa i 4gb ramu goodram i mam okazje wlozycz blizniacze kosci tak ze bedzie 8 gb czy warto?? Zauwaze roznice w markach jesli tak to mniej wiecej o ile punktow? Dodam ze mam viste 64bit wiec obsluzy tyle ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Markach może i różnica będzie, ale nie licz na wzrost wydajności w grach. Aktualnie 8 GB RAM to już wybieganie w przyszłość, jeśli chodzi o gry. Z tego co piszesz wnioskuję, że patrzysz pod kątem gier. Mnie się zdarza włączyć grę wymagającą, zostawić włączonego Outlooka, GG, aktywnego antywirusa i nie odczuwam żadnych spadków w wydajności.

Co innego, jeśli zajmujesz się grafiką komputerową, albo obróbką filmów. Tu już rzecz jasna nie tak łatwo Ci będzie zamulić RAM, co nie jest wcale taką łatwą sztuką nawet przy 4 GB.

Jeśli więc liczysz na wydajność w grach, to nie bierz. Lepiej zaoszczędzić i poczekać do kupna sprzętu na i7 jeszcze sporo czasu, chyba, że planujesz zmianę w najbliższym czasie. ;)

EDIT: Ehh... Wyprzedziłeś mnie o 2 minuty. :D

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale za rok, może 2 lata zapewne będziesz chciał przesiąść się na i7, więc nie ma najmniejszego sensu inwestować w to, jeśli zależy Ci tylko na punktach w 3DMark. Wydajność w grach nie podskoczy. Przez ten czas 4 GB RAM spokojnie wystarczą.

Spójrz nawet na to, że amatorski, ale wymagający człowiek zajmujący się grafiką komputerową posiada aktualnie 4 GB i daje radę spokojnie, chociaż kilka okien PhotoShopa już może zamulić porządnie sprzęt. ;)

W grach dzisiaj pograsz w miarę dobrze na 2 GB. Mając 3 GB już nie musisz się o nic martwić, bo to akurat styka w dzisiejszych grach, nawet tych źle zoptymalizowanych. 4 GB to jeszcze sporo luzu w zasobach, więc spokojnie pociągniesz na nich sporo czasu.

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada ode mnie, jeśli cena jest niewielka to je kup i sprzedaj z zyskiem. Uczciwie mówię Ci że w kompie będą się marnować, wg mnie nie jesteś w stanie zapełnić 4GB w normalnym użytku (gry, photoshop, cokolwiek). Wydajnosć w czymkolwiek nie wzrośnie w zadnym stopniu. A jeśli koniecznie chcesz wydać kasę to np wycisz sobie kompa i będziesz happy

Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie.

edit: ła ła łiła kitkat, tera Ty mnie wyprzedziłeś.

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę kiepski pomysł - wyrzucone pieniądze. To tak, jakbyś kupił sobie drugi dysk, włożył do obudowy (ale nie podłączył) i nie używał, twierdząc, że "to na przyszłość, jak kiedyś miejsca na HDD zabraknie, to sobie go włączę".

Żałosne, prawda? A ty robisz to samo, tyle że z ramem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie może, a na pewno. ;)

Proponuję Ci, żebyś nie szukał teraz powodów do zmiany jakiegoś komponentu, tylko ochłonął parę dni, bo widzę, że bardzo chcesz kasę wydać. :D Poużytkuj sobie jak dotąd, jak zauważysz coś co Cię gnębi, albo, że możesz dokonać jakiejś sensownej modyfikacji, to wtedy kupuj. ;)

Co do chłodzenia HD4850 to nie znam się. Moja HD 4870x2 w trybie 3D daje popalić zarówno pod względem temperatur, jak i hałasu. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem nie pisac bo mam takie samo zdanie jak poprzednicy ale jak to przeczytalem to nie moglem sie opanowac:

To tak, jakbyś kupił sobie drugi dysk, włożył do obudowy (ale nie podłączył) i nie używał

Kumpel tak ma :D uzywa starego 80gb a nowiutki samsung f1 320gb nie jest podlaczony :D

ps. tez bym wyciszyl okmpa nie majac co zrobic z kasa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem nie pisac bo mam takie samo zdanie jak poprzednicy ale jak to przeczytalem to nie moglem sie opanowac:

Kumpel tak ma :D uzywa starego 80gb a nowiutki samsung f1 320gb nie jest podlaczony :D

:blink:

Zagiąłeś mnie :D ... To porównanie miało być absurdalne i możliwie jak najgłupsze, by pokazać tragizm zamysłu kupna tego ramu... A tu okazuje się, że jednak aż tak absurdalne nie było :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie różnica jaką sprawdzałem przy wyjętej kości 2 GB wynosiła ok. 80 punktów. ;) Dobrze, że przynajmniej zapytał, bo by kasę w błoto wyrzucił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi