Skocz do zawartości
Borys-Tech

Samochód Do 23tys.

Rekomendowane odpowiedzi

wahacz podales 1 z sworzniem a drugi bez... sworzen kosztuje jak patrzylem 45zl wiec cena taka sama... i wychodzi ciagle na to ze do peugeota wcale nie sa drozsze czesci, mieszcza sie w sredniej

http://moto.allegro.pl/item580835048_sprze...er_2_0_hdi.html

zreszta tu jest za 300zl orginalne, nowe... wiec wydaje mi sie ze szukales najdrozszych rzeczy

Edytowane przez ed20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz sie dawno przekonalem ze to tylko mit ze francuzy sie psuja i sa drogie czesci...i to nie tylko na sobie kumpel ma 407 i tez nie ma problemow.

Renault Megane psują się ~2,5x częściej niż AUDI A3 (ADAC 2006 ... daty rejestracji 2000-2003)

http://www.autocentrum.pl/adac/rankingi_aw...za_srednia.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Renault Megane psują się ~2,5x częściej niż AUDI A3 (ADAC 2006 ... daty rejestracji 2000-2003)

ok zle to ująłem mialem na mysli francuz - peugeot. Wiem ze z renault jest gorzej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Xara z 2005 2x oraz ponad 2x mniej się psuje od VW, TOYOTA, FORD (ponad 4x)

Wyniki takich ogólnych ADACowych orientacji można między bajki dla dzieci wkładać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co ma peugeot 406 do renaulta megane?

Jest francuzem ... czytaj wyżej.

Wyniki takich ogólnych ADACowych orientacji można między bajki dla dzieci wkładać.

Czego nie rozumiesz ? To są fakty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

Więc lepiej jest oceniać "bo kolega ma peugota i mówi, że mu się nie psuje a drugi ma BMW i raz musiał coś naprawiąć" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

ok przyznam sie raz mialem awarie.......zerwal mi sie wezyk od spryskwiaczy :D koszt naprawy? Kawalek druta miedzianego :P

Wybacz ale takie opinie są nic nie warte.

406

http://www.uzywane.mojeauto.pl/raport_awar...eugeot,406.html

A4

http://www.uzywane.mojeauto.pl/raport_awar...od/Audi,A4.html

bmw

http://www.uzywane.mojeauto.pl/raport_awar...MW,Seria_3.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy patrzysz na miejca (wtedy twoje oburzenie ma sens) czy procentowo na usterki(wtedy nie zrozumiem Cie)... oba auta sa porownywalne :|

nic nie warte to sa takie testy tak jak testy crash test... jakis tam zlom dostanie 5gwiazdek szczyca sie "najbezpieczniejsze auto bo ma srylion dwiescie gwiazdek" a przyjdzie w realu do wypadku to zadnych gwiazdek nie widac... prawda jest taka ze peugeot ma dobra jednostke napedowa i jest bezawaryjny jak audi czy bmw... a to ze ktos ma uraz do francuzow no to trudno sa tacy co tez mowia nie jezdze na gazie bo nie i tyle jak ktos juz to tutaj napisal i nic im nie przemowi do rozsadku

francuz francuz a ostatnio w 2letnim ML Mercedesie padl calkowicie silnik i co? Przeciez z niemiec to nie powinno sie zdarzyc :|

glupie pieprzenie stereotypow i tyle

Edytowane przez ed20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej brac pod uwage auto kuzyna i kumpla tak? Bo statystycznie to lepiej wypada:) 100% niezawodnosci nie?

Imho im wieksza grupa badana tym lepiej. Dla mnie jest to jak najbardziej ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej brac pod uwage auto kuzyna i kumpla tak? Bo statystycznie to lepiej wypada:) 100% niezawodnosci nie?

Imho im wieksza grupa badana tym lepiej. Dla mnie jest to jak najbardziej ok.

tak tylko kazde auto jest robione pod inny typ ludzi i kazdy inaczej jezdzi! Malo sie widzi mlodych napalonych kierowcow w mercedesach (tych limuzynach) bo jezdza dziadki zazwyczaj... pug to raczej dla przecietnych kowalskich natomiast BMkami jezdza i starzy i mlodzi z bogatymi starymi... wiec nie mozna porownywac kogos komu zwisa na serwisowaniu auta do kolesia kolesi ktorzy sraja pieniedzmi za przeproszeniem i auto jest na serwisie raz w miesiacu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

nie skomentuje nawet tego... o ja pitole

wpisz w google sarkazm

Swoją drogą jak oprócz miejsca w tamtych rankingach to w niektórych przypadkach 406 wypada o połowę gorzej ;)

Edytowane przez chronicsmoke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą jak oprócz miejsca w tamtych rankingach to w niektórych przypadkach 406 wypada o połowę gorzej ;)

nie bede z Toba dyskutowal na ten temat bo nic do Ciebie nie trafia a jestes na NIE... Bee i koniec

zobaczylem sobie Twoje tematy i juz wiem ocb... powiem Ci tak... skoncz brac gry jako rzeczywistosc, zrob prawo jazdy (jeszcze Ci zostalo troche czasu bo od 18 mozna) kup jakiekolwiek auto a pozniej mow cokolwiek:)

Chrysler Town&Country tez jest bardzo awaryjny a nie mialem z nim problemow przez 4lata :) a stary szrot jest

Edytowane przez ed20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

nie bede z Toba dyskutowal na ten temat bo nic do Ciebie nie trafia a jestes na NIE... Bee i koniec

Człowieku miałeś statystykę na studiach? Widzisz dla mnie obiektywniejsze są rankingi bo bierze w nich udział kilka tysięcy aut a nie czy wujkowi i cioci auto dobrze chodziło.

Ed20 no niestety Twoje wróżenie z posttów mija się z prawdą.

Edytowane przez chronicsmoke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku miałeś statystykę na studiach? Widzisz dla mnie obiektywniejsze są rankingi bo bierze w nich udział kilka tysięcy aut a nie czy wujkowi i cioci auto dobrze chodziło.

Człowieku jak dbasz tak masz:) autocentrum.pl tam masz opinie o kazdym aucie dawane przez uzytkownikow... zobacz ile negatywnych jest na 406... wole poczytac fora niz te testy twoje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Dlaczego nie sedan? W czym jest gorszy od hatchbacka? Pytam z czystej ciekawości. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to fakt iż tylna szyba w sedanie nie jest na końcu samochodu, co trochę komplikuje parkowanie tyłem.

Zazwyczaj nie ma wycieraczki tylnej szyby... :)

francuz francuz a ostatnio w 2letnim ML Mercedesie padl calkowicie silnik i co? Przeciez z niemiec to nie powinno sie zdarzyc :|

glupie pieprzenie stereotypow i tyle

Mercedesy skonczyły sie 15lat temu, teraz to jest Kia w ładnym opakowaniu i odpowiednia cena.

Tak sobie dyskutujecie o niezawodnosciu czy cenach czesci. Wezcie pod uwage tez konstrukcje samochodu - w jednym pasek rozrzadu mozna samemu zmienic w 10min na parkingu, a w innym mechanik skasuje nas za pol dnia roboty. W takim wypadku cena samego paska raczej ma niewielkie znaczenie.

Czasem mozna sie niezle wpakowac, np w takim Grand Cherokee WK jeden wtryskiwacz jest tak umieszczony, ze trzeba wyciagac silnik albo ciać bude zeby go wymienic ;) . Pod tym wzgledem wiekszosc francuzow (a szczegolnie renault) sa na najgorszej pozycji :)

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem mozna sie niezle wpakowac, np w takim Grand Cherokee WK jeden wtryskiwacz jest tak umieszczony, ze trzeba wyciagac silnik albo ciać bude zeby go wymienic ;) . Pod tym wzgledem wiekszosc francuzow (a szczegolnie renault) sa na najgorszej pozycji :)

mowimy o 406 a nie o wiekszosci francuzow a tym bardziej renault... wiec jesli cos masz do zarzucenia 406 to napisz a nie owijaj z jakimis renaultami nam tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wahacz podales 1 z sworzniem a drugi bez... sworzen kosztuje jak patrzylem 45zl wiec cena taka sama... i wychodzi ciagle na to ze do peugeota wcale nie sa drozsze czesci, mieszcza sie w sredniej

zreszta tu jest za 300zl orginalne, nowe... wiec wydaje mi sie ze szukales najdrozszych rzeczy

Przeciwnie - szukałem podzespołów tych samych firm - aby nie było BOSCH vs "firma Uduś". Tutaj LUK i Teknorot. Brak sworznia to niedopatrzenie. Co nie zmienia faktu, że albo BMW jest tak tanie jak Lwiątko, albo Lwiątko jest tak drogie jak BMW :P

A tak poza tym...

1. Proponuję zakończyć wojnę "znajomi i forum vs testy i rankingi". Uważam, że jedno jak i drugie jest ważne. W PL po skończonej gwarancji większość rzeczy robi się samemu lub u znajomego, w innych krajach z wymianą żarówki jeździ się do serwisu. Tak więc raport raportowi nie równy, ale i na forach ludzie mogą koloryzować swoje opowiadania na temat samochodów.

2. Jeśli chodzi o tego 2-letniego MLa, to swego czasu tysiące Passatów pojechało do serwisu w celu naprawy wady fabrycznej, ale takie jest życie. Jak się czegoś robi dużo i szybko, to popełnia się błędy.

3. O ile mi wiadomo, to właściciele nowszych Merców nie skarżą się na awaryjność samych aut, co raczej na tragiczny serwis - powolny i czasami niekompetentny.

Nie będę już nikogo do niczego przekonywał. Proponuję przewieść się samochodami, które są w polu zainteresowania (406 i E46 także) i porównać je namacalnie. Jeśli emocje wezmą górę, to będzie BMW. Jeśli chłodna kalkulacja, to 406 z HDI. Jeśli natomiast wybierzesz Leona TDI to też nie będzie koniec świata. Ważne, aby auto było w bardzo dobrym stanie, miało sensowne wyposażenie i podobało się Tobie. Gdy jednak nie sprawdzisz ani 406, ani E46, to być może ominiesz samochód stworzony dla Ciebie. Jak nie wsiądziesz to się nie dowiesz. Dlatego za nieporozumienie uważam wykluczanie jakiegoś samochodu bez przejechania się nim. Szczególnie jeśli dany model ma swoich licznych i zagorzałych fanatyków. Widocznie w takim samochodzie musi być coś co ich przyciąga. A od Ciebie zależy, czy też to poczujesz...

Do posta poniżej: Święte słowa i dobrze ujęte. Podpisuję się wszystkimi kończynami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez wole opinie ludzi co jezdza tymi autami i o nie dbaja, niz jakies statystyki

Tutaj Panowie mylicie pojęcia. Ogólnie auta francuskie się nie psują :D One po prostu się zużywają baaaaardzo szybko i w porównaniu do aut japońskich/niemieckich sprzed kilku lat jest to nad wyraz widoczne. Jak się dba o auto to nie ma szans aby samo z siebie się psuło, czasami coś wypadnie, ale jest to głównie zużycie które to w autach francuskich/włoskich jest nadmierne.

Na koniec auto służy do jeżdżenia, a nie dmuchania i chuchania na nie cały czas (mówię o tych co dbają :lol2: ). Dodam również, że tak, mam auto francuskie jest to co prawda mała 106'tka (nie jest to większy brat, ale firma ta sama i materiały zapewne też), ale przez ostatnie dwa lata byłem zmuszony wymienić niemal pół auta. Kupiłem auto które miało nieco ponad 6lat i nie wiedziałem co właściciel z nim robił, uczciwie mi powiedział co jest nie tak (jakiś macpherson był do wymiany) i to tyle. Zanim zdążyłem go wymienić posypało się pół auta :lol:

Reasumując jeżeli kupujesz auto zadbane i wiesz, że właściciel chuchał i dmuchał (chyba w Polsce jest to tylko możliwe) to możesz brać nawet Dacie, ale jak kupujesz auto kilku letnie w którym właściciel nie zdążył nic wymienić (nic o tym nie mówi przy sprzedaży) przygotuj się na pewne wydatki W SZCZEGÓLNOŚCI jeśli chcesz kupić auto francuskie/włoskie :) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość chronicsmoke

Jakie auto by to nie było celowałbym w wyższe wersje z porządnym wyposażeniem. Wiadomo, że statystyki statystykami ale przy kupnie ważne jest czy poprzedni właściciel dbał o auto, czy było garażowane, klepane i serwisowane tak jak być powinno. Chociaż BMW to jednak klasa wyżej jeśli chodzi o wykonanie to taki 406 nie jest zły.

http://otomoto.pl/peugeot-406-2-0-hdi-110-...k-C6287193.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi