Skocz do zawartości
ainaruth

Szybka Porada Na Temat Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić niedrogi, ale szybki i trwały dysk.

Wybór jest między:

Samsung 320GB F1 7200 16MB HD322HJ - 194zł

WD Caviar 320GB 7200 16MB WD3200AAKS - 204zł

Samsung 500GB 5400 16MB HD502HI - 232zł

Samsung 500GB 7200 16MB HD502IJ - 245zł

Nie zależy mi aż tak bardzo na pojemności (obecne 250GB w zupełności mi wystarcza), natomiast oczekuję ciszy, dobrej wydajności i tego żeby nie padł mi w najmniej odpowiednim momencie (a takie ostatnio opinie zbierają seagate 7200.11). Co innego polecicie z krakowskich sklepów?

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że była chwalona, ale z drugiej strony samsungi f1 to nowsze dyski i obecnie też mają dobrą opinię. Dlatego właśnie nie wiem na co się zdecydować ;)

Aha.. z obecnym dyskiem 250 mam ten dziwny problem, że pliki odczytuje/zapisuje normalnie. Oglądam z niego filmy, instaluję na nim gry, ale systemu nie dam rady postawić bo zaraz się wiesza, resetuje i dziwne problemy robi. Dlatego system musi chodzić ze starej, wolniejszej 80tki

Partycje: 10GB (system), 15GB (gry), 100GB, 100GB

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że była chwalona, ale z drugiej strony samsungi f1 to nowsze dyski i obecnie też mają dobrą opinię. Dlatego właśnie nie wiem na co się zdecydować ;)

No właśnie Samsungi F1 były chwalone, nawet bardziej niż WD AAKS, ale ostatnio więcej narzekań jest niż pochwał. Podobno z gorszych talerzy zaczęli je robić i to już nie to samo. Bierz WD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fajnie.. no to mamy juz 2 różne opinie :)

czyli z decyzją trzeba poczekać na jeszcze kogoś..

u kumpla widziałem jak działa samsung i bardzo mi się to podobało.. szybko i cicho.

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyrażam opinię:

-Jeżeli bardziej zależy Ci na ciszy, to polecam:

[sATA2] Dysk Samsung 500GB 5400 16MB HD502HI - 232zł

Wydajnościowo mocno nie ustępuje dyskom 7200obrotowym, za to jest ubercichy - cichszy od samsunga F1 (właśnie dzięki wolniejszym talerzom).

Polecam o nim poczytać, sam na niego zachorowałem (po usłyszeniu go w akcji).

Jeżeli przede wszystkim chodzi o wydajność, to WD3200AAKS.

Samsunga F1 nie polecę - po dłuższym czasie zaczyna pracować głośniej (już kilku znajomych mi to potwierdziło).

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznam że dość oryginalna opinia. I dobrze że mi zwróciłeś uwage na to że to dysk 5400rpm. Usuwam go z zestawienia, bo nie jestem fanem tych "zielonych" rozwiązań z wolnoobortowymi dyskami. Z praktyki wiem, że wydajność jest znacznie niższa niż przy dyskach 7200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekaj, niech no pozbieram szczękę z klawiatury bo mi przeszkadza w pisaniu ;)

dlaczego ja do tej pory nie słyszałem o tych dyskach? 5400 zawsze były znaacznie gorsze od modeli 7200. Czy dobrze widze że to ma 1 talerz 500GB i z tego wynika jego prędkość i czas dostępu?

niewiele droższy jest Samsung 500GB 7200 16MB HD502IJ. Może tym powinienem się zainteresować?

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od końca maja ubiegłego roku używam HD322HJ, dysk ogólnie cichy i chłodny. Położony na gąbce wydaje odgłosy do zaakceptowania. Niestety na sztywno w obudowie staje się wyraźnie głośniejszy(komputer chłodzony jednym fanderem 92mm@1000rpm). Przez jakiś czas ,miałem możliwość pracy i przetestowania HD502HI i wg. mnie jest to dysk dużo lepszy. Wydajnościowo niewiele ustępuje modelowi 7200, w zamian jest sporo cichszy. 320 załapała już u mnie 2 realokowane sektory, nie jest to może tragedia, ale zawsze.

post-105511-1237767538_thumb.png

Edytowane przez honor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi