Szymon Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 chodzi.... :). Poprosilem o wpisanie, skonczylo sie na tym wlasnie :]. jako ze jestem potwornie wqrwiony z teog powodu. Chcialbm poznac wasze zdanie na ten teamt. Czy ta storna faktycznie jest bez snesu? :) Czy te pare miesiecy te byl obez sensu? Po co ja to zrobilem? :( Ja (19:52) www.mypics.prv.pl Ja (19:52) prosze sie wpisca Ja (19:52) baaaaaaaaardzo prosze Ja (19:52) Ja (19:52) sie wpisac do ksiegi gosci Ja (19:52) ;l) Ja (19:52) anonymous (19:52) po co mam sie wpisywac anonymous (19:52) na tej stronie nic nie ma Ja (19:52) bo chcialbym miec w ksiedze Ja (19:52) jak nie ma Ja (19:52) nic na tej stronie anonymous (19:52) ciekawego Ja (19:52) jak to nic ciekawego ) anonymous (19:53) zwariowales? anonymous (19:53) co to ma byc? Ja (19:53) co ? Ja (19:53) Ja (19:53) komputer Ja (19:53) anonymous (19:53) nie rozumiem po co jest ta strona Ja (19:53) jak to po co, zeby pokazac zdjecia anonymous (19:54) buehehhee anonymous (19:54) swietnie anonymous (19:54) po to zeby sie pochwalic Ja (19:54) no po to zeby sie pochwalic anonymous (19:54) po co mam sie na ksiege wpisywac Ja (19:54) ? Ja (19:54) ok po dluzszym namysle faktycznie Ja (19:54) <span style="color:red;">[ciach!]</span>l sie Ja (19:54) dziwna jestes anonymous (19:54) sympatyczny jestes Ja (19:54) ja jestem sympatyczny? Ja (19:54) no chwila... Ja (19:55) to Ty sie czepiasz Ja (19:55) Bog wie czego anonymous (19:55) co sie czepiam anonymous (19:55) mam sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>lic anonymous (19:55) buehehee Ja (19:55) no czepiasz sied Ja (19:55) sie anonymous (19:55) mam ci sie wpisac na ksiege i napisac jak wszyscy ze masz fajny komp anonymous (19:55) bo mnie o to prosisz? anonymous (19:55) eeeeeeeee Ja (19:55) mozesz napisac anonymous (19:55) ja sie nie czepiam Ja (19:56) <span style="color:red;">[ciach!]</span>owy na maksa Ja (19:56) jebie mnie to anonymous (19:56) po prostu to wg mnie jest irracjonalne Ja (19:56) irracjonalna Ja (19:56) to Ty jestes Ja (19:56) z tym swoim postepowaniem Ja (19:56) bo jako jedyna Ja (19:56) z wszystkich osob Ja (19:56) wyskakujesz na mnie anonymous (19:56) jakim postepowaniem Ja (19:56) "po co ta strona" Ja (19:56) "co ona pokazuje" anonymous (19:56) ja na razie nie wyskoczylam Ja (19:56) no to pa anonymous (19:56) no wlasnie Ja (19:56) ne to nie Ja (19:56) pokazuje kompa anonymous (19:56) jedynie zapytalam Ja (19:56) chcialem sie pochwalic Ja (19:57) bo w ciula pracy w to wlozylem anonymous (19:57) jestes zadufany w sobie Ja (19:57) ja pierdziele anonymous (19:57) w co? Ja (19:57) Ty jestes nie normlana anonymous (19:57) w ta strone? anonymous (19:57) buehehe Ja (19:57) NIE W STORNE W <span style="color:red;">[ciach!]</span>A W ZROBIEnIE Ja (19:57) TWEGO <span style="color:red;">[ciach!]</span>a Ja (19:57) TEGO GOWNa Ja (19:57) nie storny Ja (19:57) ja pierdziele anonymous (19:57) aha anonymous (19:57) no to gratuluje Ja (19:57) matko swieta anonymous (19:58) co Ja (19:58) nic jestes smiezsna anonymous (19:58) smieszna Ja (19:58) tak anonymous (19:58) smieszny to moze jestes ty Ja (19:58) a niby dlaczego? anonymous (19:59) dlatego anonymous (19:59) jakbym sie chciala wpisac to juz dawno bym sie wpisala anonymous (19:59) a ty mi mowisz ze mam sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>lic Ja (19:59) ostatnio jak Ci podawalem link to sie zjebala storna anonymous (19:59) tylko dlatego ze sie zapytalam po co jest ta strona Ja (19:59) a powiedzialem Ci ze masz sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>lic anonymous (19:59) pozniej juz dzialala Ja (19:59) bo PIERWSZA zaczelas sie czepiac Ja (19:59) po co jest ta storan Ja (19:59) co ona pokazuej Ja (20:00) etc etc. Ja (20:00) i ze chce sie nie wiem Ja (20:00) podbudowac Ja (20:00) no jakis absurd w ogole to co wymyslasz Ja (20:00) anonymous (20:00) co ja wymyslam? anonymous (20:00) nie moge! Ja (20:00) anonymous (19:52) po co mam sie wpisywac anonymous (19:52) na tej stronie nic nie ma Ja (20:00) anonymous (19:53) zwariowales? anonymous (19:53) co to ma byc? Ja (20:00) wiesz doskonale co to ejst Ja (20:00) bez sensu sa Twoje pytania Ja (20:00) anonymous (19:54) buehehhee anonymous (19:54) swietnie anonymous (19:54) po to zeby sie pochwalic anonymous (20:01) wg mnie bez sensu jest ta strona anonymous (20:01) rozumiesz? Ja (20:01) no nie Ja (20:01) chcialbym zebys Ja (20:01) mi wytlumaczyla Ja (20:01) czemu jest bez sensu Ja (20:01) tego nie POTRAFIE ZROZUMIEc anonymous (20:01) i dlatego powiedziales ze mam sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>lic anonymous (20:01) bo ona nic nie pokazuje anonymous (20:01) komputer anonymous (20:01) swietnie anonymous (20:01) byc moze Ja (20:01) no pokazuje komputer anonymous (20:02) no i? Ja (20:02) ale wydawalo mi sie ze anonymous (20:02) jaki jest tego cel Ja (20:02) mimo wszystko jest onj trohce ciekawy Ja (20:02) cel tego byl taki Ja (20:02) ze chciae,m sie pochwalic Ja (20:02) i poznac zdanie Ja (20:02) kazdego na jego temat Ja (20:02) obojetnie jakie anonymous (20:02) aha anonymous (20:02) ja sie nie bede wpisywac Ja (20:03) heh teraz juz nie musisz Ja (20:03) Ja (20:03) dziwna jestes z tymi Twoimi zasadami anonymous (20:03) i nigdy nie musialam Ja (20:03) albo masz z dzien Ja (20:03) zly anonymous (20:03) to nie sa jakies moje zasady anonymous (20:03) po prostu nie chce mi sie wpisywac na stronie anonymous (20:03) i dupic fleki Ja (20:04) tak jak mowie Ja (20:04) moglas tam napisac Ja (20:04) <span style="color:red;">[ciach!]</span> Ci w dupe Ja (20:04) nie musialas mi slodzic Ja (20:04) : Ja (20:04) Ja (20:04) po za tym Ja (20:04) wystarczylo powiedize Ja (20:04) nie wpisze sie bo mi sie nie chce Ja (20:05) a nie zaczac na mnie najezdzac, jak wyzej anonymous (20:05) nikt mnie nie bedzie obrazal anonymous (20:05) zdupiaj anonymous (20:05) adios Ja (20:05) nie chcialem Cie obrazic Ja (20:05) Ja (20:05) powiedzialem to zeby Cie w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ic Ja (20:05) bo mnie w<span style="color:red;">[ciach!]</span>ilas Ja (20:05) papa Ja (20:10) po za tym Ty nie jestes lepsza stwierdzajac ze 'jestem zadufany w sobie" skad Ty takie rzeczy wyciagasz? Ja (20:11) qrfa Ja (20:11) masz chyba powazny problem...z Soba sama anonymous (20:11) WEZ SIE ODE MNIE ODCZEP i tutaj...dostala bana :) bo myslalem ze czyms rzuce :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Przeczytalem to cale i dochodze do wniosku ze to z TOBĄ jest cos nie tak..... a nie z ta panna z ktora gadales......:D naprawde..... ona nic nie powiedziala i poporstu sie zapytala po co ma sie wpisac..... a TY na nia odrazu wjechales..... stary..... chyba powinienes cos ze soba zrobic... bo naprawde widze ze jest z toba zle..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 hmmm...czekam na dalsze opinie :P. Ja nadal twierdze ze nie bylem pierwszy :P :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Strona wporzo. Ale panieny maja zgola odmienne zdanie n.t komputerow. Raz sie mnie jedna pytala jak wlozyc plytke DVD do CD-ROMu zeby dzialalo, a calkiem niedawno pokazalem innej moja strone z kompem- reakcja jak w twojej rozmowie. a panna z ktora gadales mienilaby zdanie, gdybys dal na stronce bramke SMS :D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Szymon zamiast zjechać dziewczyne, trzeba było wyjaśnić że NAS to rajcuje :) Tak samo mojej starej za chińca nie wyjaśnisz czemu akurat ja i dlaczego w mojej obudowie wierce dziure. Mówie jej, że dla lepszej wentylacji, a ona że mam takie małe dziurki w blaszce (obudowie :? ) to powinny wystarczyć. Dobra, dała mi już spokój. Akcja nr.2. Siedze sobie w pokoiku i kręce w obudowie, sprawdzam jak ładnie katoda świeci :), aż nagle text: Po co ci to światełko? Lepiej je przyczep w komórce. Po prostu nie których rzeczy płci przeciewnej nie przetłumaczysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 i reasumujac....... co dla jakiejs panny jest ciekawego na tej stronie ??????????? NIC !!!!!! I tak jeszcze opowiem pewna krotka historie z pierwszej lekcji informatyki w nowej szkoe :D:D:D Gosc od informatyki na pierwszej lekcji gadal z nami tylko zeby sie zapoznac z nasza wiedza o kompach... i pty sie - no to jakie macie komputery w domu??? I tam po kolei kazdy mowil mu konfiguracje... az doszlo do pierwszej z dziewczyn..... :D:D:D - Magda! (gosc spojzal na identyfikator) A ty jaki masz komputer? - no......hmmmm...... taki no....... SZARY..... :twisted: - i zadna z lasek ode mnie z klasy (mat-info) nie powiedziala nic wiecej :D:D:D Wiec ja osobiscie nawet bym pannie nie pokazywal tkaiej strony... :D to tak samo jakby panna ci pokazala w katalogu maszyne do szycia z neonem i okienkiem :D:D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 (...) Wiec ja osobiscie nawet bym pannie nie pokazywal tkaiej strony... :D to tak samo jakby panna ci pokazala w katalogu maszyne do szycia z neonem i okienkiem :D:D:D To jest myśl :lol: Czas na moding starej maszyny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 kawal chama z ciebie :x nie musisz przynajmniej bluzgac na dziewczyny (kobiety) za to , ze czegos nie rozumieja :x swoja droga podoba mi sie ten proliant Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahu Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Szymon zamiast zjechać dziewczyne, trzeba było wyjaśnić że NAS to rajcuje :) Tak samo mojej starej za chińca nie wyjaśnisz czemu akurat ja i dlaczego w mojej obudowie wierce dziure. Mówie jej, że dla lepszej wentylacji, a ona że mam takie małe dziurki w blaszce (obudowie :? ) to powinny wystarczyć. Dobra, dała mi już spokój. Akcja nr.2. Siedze sobie w pokoiku i kręce w obudowie, sprawdzam jak ładnie katoda świeci :), aż nagle text: Po co ci to światełko? Lepiej je przyczep w komórce. Po prostu nie których rzeczy płci przeciewnej nie przetłumaczysz. True, true :D ...chociaz raz mialem taka rozmowe ze pokazalem "plci pieknej" fotki zmoddowanej budy i...reakacja byla taka: o qrfa! tez takie cos chce :lol: . To zdarzylo mi sie tylko raz...i to chyba byl wyjatek bo w wiekszosci przypadkow konczy sie tak: po co ci to etc. itp. itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miope Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Usuń nazwisko z całej rozmowy, bo w jej części zostało. Poniosło Cię. Ona po prostu nie czuła tej strony, więc nie wiedziała, co ma zrobić. No wiesz, wszystko takie ciemne, jakieś napisy na górze i przerażające zdjęcia na dole. ;) Jeżeli to był jej pierwszy kontakt z modingiem, to jej pytanie o sens istnienia takiej strony było całkowicie uzasadnione. Przecież ona nie wie, ile pracy wymaga coś takiego i jak bardzo człowiek chce się potem pochwalić przed kimś, kto to doceni. Zwykły użytkownik komputera w ogóle tego nie rozumie. Rozumiem, że się wkurzyłeś (jednak poszedłeś za ostro -- za dużo rozmów z kolegami :lol: ), ale spróbuj za jakiś czas przemyśleć to na spokojnie. Posunę się dalej. :D Myślę, że powinieneś przeprosić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhantomG Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Powiem tyle :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 nie to nie w tym rzecz. Ona jest zarozumiałą jedzą moim zdaniem. Zawsze taka była. Kiedys to było cos w rodzaju "przyszywanej" kuzynki. Teraz praktycznie nie mam z nia kontatku. Ale po status na GG widze ze cos z nia nie tak :]. Nie przepadam za nia, ona duzo siedzi w hhopie, teraz pisze artykuly do gazety hip-hop.pl i chyba jej juz zupelnie do lba odjebalo. Zawsze sie przechwalala z kim to ona nie gadala, etc etc. Owszem ponioslo mnie, ale chyba calkiem slusznie. Ona jest w stanie wyskoczyc ni z gruchy ni z pietruchy do mnie co ona to nie robila czy cos tam :] kompletnie nic nie interesujacego dla mnie a mowi to jedynie po to zeby sie pochwalic . Jednego zaluje, faktyzcnie za ostro pohjechalem z tym zeby sie P.I.E.R.D.O.L.i.L.A :) ale zrobilem to celowo zeby ja podraznic i za to przeprosze. Ale za nic wiecej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Hmmm... strona... a więc według mnie... no cóż fajny komp :> Serio, to nie będę się wypowiadał o stronie, bo tu na prawdę nie ma czego komentować - 5 min roboty. Co do kompa, to coś ten procek słabo się kręci - mnie i wielu innym idzie na 12x166 bez podnoszenia napięcia. A ja mam zwykłego Titana. A ty masz 1.75V - w porównaniu do moich 1.5V to raczej dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 procel rockowi nierowny moj musi miec 2.0V zeby byl stabilny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 procel rockowi nierowny moj musi miec 2.0V zeby byl stabilny Ale ty masz 0.18, a te są przeciętne - jak miałem 1800+ AGOIE to też na 2GHz leciał dopiero przy 2V i to niestabilnie nawet na wodnym. Ale już JIUHB lecą pięknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 procel rockowi nierowny moj musi miec 2.0V zeby byl stabilny Ale ty masz 0.18, a te są przeciętne - jak miałem 1800+ AGOIE to też na 2GHz leciał dopiero przy 2V i to niestabilnie nawet na wodnym. Ale już JIUHB lecą pięknie. to jest procek 0,13 a 11x190 to jest 2600xp+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 procel rockowi nierowny moj musi miec 2.0V zeby byl stabilny Ale ty masz 0.18, a te są przeciętne - jak miałem 1800+ AGOIE to też na 2GHz leciał dopiero przy 2V i to niestabilnie nawet na wodnym. Ale już JIUHB lecą pięknie. to jest procek 0,13 antek 1800xp+ JIUHB z 39 tygodnia a 11x190 to jest 2600xp+ i potrzebuje vcore2.0 V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 23 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2003 varrol, ale to nie wina procka :). Ja mam zajebiste pamieci maarki "seitec" :) ktore wiecej niz 160 Mhz nie wyciagna. Jak puscilem nie synchronicznie to na wysokim napieciu bo 1.9 , ale 2300 Mhz sie uruchomil Z tym ze zysk wydajnsoci byl praktycznei zaden. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 varrol, ale to nie wina procka :). Ja mam zajebiste pamieci maarki "seitec" :) ktore wiecej niz 160 Mhz nie wyciagna. Jak puscilem nie synchronicznie to na wysokim napieciu bo 1.9 , ale 2300 Mhz sie uruchomil Z tym ze zysk wydajnsoci byl praktycznei zaden. Tu nie chodzi o pamięci, tylko o napięcie na procu. Na stronie piszesz, że masz 1.75V, a ja nie potrzebuję zwiększać napięcia, żeby na tyle poszedł. Tanaka: Antka 0.13 na 2V puszczasz!!!? z 1.5V albo 1.6V standardowego?? i tylko 2.1GHz wycisnąłeś. Trzeba było 1700+ kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Varrol chodzi o pamiec. Proc tez nie jest oszalamiajacy. Ale do moich potrzeb wystarcza. Pamieci po prostu powyzej 160 wywalaja mi sie w gold memory. Ciesze sie ze Ty nie musisz...ja niestety musze podnosic napiecie, ale glownie i tak ogranicza mnie pamiec. Gdyby byla lepsza i puscilbym powiedzmy 10 x 200 Mhz. To i tak byloby o nieeeeebo lepiej niz jest teraz :]. A po zwiekszonym voltarzu trroszke proc tez jeszcze wyzej. Po za tym nigdy nie sprawdzalem po prostu jak proc sie zachowuje przy nizszym napieciu, od razu dalem mu 1.75 i tak zostalo (nie dobre przyzwyzajenia z Thunderbirda :] ) temp. mam w porzadku, bo w idle po 39-40 a w wstresie 44 - 45 jak na AC za ktore dalem 30 zł to chyba nei najgorzec. Poki co trudno sie mowi...wtedy nie mialem kasy na lepsze kosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 varrol, ale to nie wina procka :). Ja mam zajebiste pamieci maarki "seitec" :) ktore wiecej niz 160 Mhz nie wyciagna. Jak puscilem nie synchronicznie to na wysokim napieciu bo 1.9 , ale 2300 Mhz sie uruchomil Z tym ze zysk wydajnsoci byl praktycznei zaden. Tu nie chodzi o pamięci, tylko o napięcie na procu. Na stronie piszesz, że masz 1.75V, a ja nie potrzebuję zwiększać napięcia, żeby na tyle poszedł. Tanaka: Antka 0.13 na 2V puszczasz!!!? z 1.5V albo 1.6V standardowego?? i tylko 2.1GHz wycisnąłeś. Trzeba było 1700+ kupić. ja tego antka nie kupilem wymienilem go z 1700xp+ 0,18 AGOIA bez doplaty koles potrzebowal takiego , a standartowo ma 1,6V , jak bym moj zasilacz mogl wiecej to moze bym powalczyl jeszcze a tak wiecej nie wycisne :evil: w nastepnym tygodniu koles ze sklepu bedzie skladal pare zastawow na antkach wiec sobie je pozycze i potestuje :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aziz Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Wlasciwie to ty sie jej czepiales...w sumie niewiem o co ci chodzi...a kit z nia i z toba..Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...