Niemiec Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Przymierzam sie do zmiany mojego lesciwego Gigabyte GA7-VRX na cos innego. Przyszla plyta musi obslugiwac FSB166 a wiecej tez byloby milo widziane i oczywiscie refte funkcji przydatnych do overclockingu. Zastanawialem sie nad Chaintech 7NIL1, jest na nforce2 spp i uATX i kosztuje ok 350zl. Jest to uATX i z racji tego, ze ma wszystko on-board byl by niezly. CZekam na inne propozycje z uzasadnieniem. Z gory dzieki za rady !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 a ile fóndószów kcesz na to pszeznaszyć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Przymierzam sie do zmiany mojego lesciwego Gigabyte GA7-VRX na cos innego. Przyszla plyta musi obslugiwac FSB166 a wiecej tez byloby milo widziane i oczywiscie refte funkcji przydatnych do overclockingu. Zastanawialem sie nad Chaintech 7NIL1, jest na nforce2 spp i uATX i kosztuje ok 350zl. Jest to uATX i z racji tego, ze ma wszystko on-board byl by niezly. CZekam na inne propozycje z uzasadnieniem. Z gory dzieki za rady !! Podłączę się pod pytanko - ma ktoś tą płytkę ?? Ciekawe jak się na niej kręci ?? Jo tyż muszem zmienić bo to co mam nie nadaje się do OC XP1700+ :( (jakoś źle się czuję kręcąc go na 1700MHz - 16% to żaden wynik, już na D1200@1500 to było 25% :D ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwiN Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Ten Chaintech microATX ma obciete opcje OC. Nie mozna zmieniac mnoznika ani podwyzszac napięć. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Ten Chaintech microATX ma obciete opcje OC. Nie mozna zmieniac mnoznika ani podwyzszac napięć. :? Dla mnie LIPA :( odpada 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 zapomnialem dodac, ze interesuje mnie plyta w okoliczach 300-350 zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adnet Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 A moze nowy wynalazek ECS'a na SIS'ie - LSV7 czy jakoś tak? Ludzie bardzo chwalą i jest tania jak barszcz bo 280~290zł i ma wszystko czego ci potrzeba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 300-350? Jak będziesz miał trochę szczęscia to dostaniesz za tyle Abita KD7-E - FSB200 spoko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 powiedzcie mi czy na Epox 8K9A odjede z FSB od 200mhz?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 powiedzcie mi czy na Epox 8K9A odjede z FSB od 200mhz?? hmmm pci bedzie bardzo wysokie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 czyli dzielnika 1/6 nie ma?? co ktora z kt300cf/kt400 mago?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Wyrok zapadl EPoX 8K9A :) Spotkalem sie z dwoma zdjeciami tej plyty: 1. 2. Powyzsze zdjecia sa zdjeciami plyty EPoX 8K9A. Czym sa spowodowane roznice w wygladzie plyty i rozmieszczeniu gniazd na panelu z tylu ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Prosze moze posiadacze tej plyty sie wypowiedza?? Z gry dzieki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 moze jednak przekonasz sie do ECS l7s7a2 poczytaj o niej na forum chyba najlepsza alternatywa dla nforca wydajnoscia i oc bije via na glowe via od kt266a nie zrobila jeszcze dobrego chipsetu gdyz w kt333 i kt400 byly tylko kosmetyczne zmiany (moze poza dodaniem dzielnika 1/5) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 24 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2003 moze jednak przekonasz sie do ECS l7s7a2 poczytaj o niej na forum chyba najlepsza alternatywa dla nforca wydajnoscia i oc bije via na glowe via od kt266a nie zrobila jeszcze dobrego chipsetu gdyz w kt333 i kt400 byly tylko kosmetyczne zmiany (moze poza dodaniem dzielnika 1/5) czytalem o tej plycie, ale jednak wole sprawdzonego producenta i sprawdzony chipset. Moze jak ESC troszke popracuje to wtedy sie skusze. A narazie wybor padl na EPoXa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 to po co pytasz? ja też bym brał ECS na sis 746, super płyta chociaż jak inny producent wypuści płytę na tym sisie to będzie szybsza od nForce2. ECS zawsze miał te 10% do tyłu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 msi wypuscilo ale plyta sprawuje sie b. kiepsko ECS rulezzzzzzz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 EPOX RUUULLLLLEEEEZZZZZZZZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgred Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Wyrok zapadl EPoX 8K9A :) Spotkalem sie z dwoma zdjeciami tej plyty: 1. 2. Powyzsze zdjecia sa zdjeciami plyty EPoX 8K9A. Czym sa spowodowane roznice w wygladzie plyty i rozmieszczeniu gniazd na panelu z tylu ?? Ta dolna to pelna wersja plyty na podstawowym PCB, gorna to wersja okrojona czyli 8K9AE lub pochodna. Zwroc uwage na jenda wazna rzecz: Ilosc tranzystorow w stabilizatorze napiecia procesora - w tej pelnej jest ich 6 a w okrojonej - 4. Oznacza to znacznie gorsze warunki zasilania procesora a c oza tym idzie mniejsze szanse na mocny overclocking. Ktos pytal ktora plyta ma dzielnik PCI 1:6 - ZADNA. VIA nie robi do tej pory chipsetow dla AMD z dzielnikiem 1:6. KT400 rozni sie od KT333 obsluga AGP x8 i USB 2.0 - watpliwe zalety (obsluga asynchronicznego trybu pamieci DDR3200 jest nic nie warta - wydajnosc w trybie asynchronicznym jest do bani). Z FSB 200MHz nie powinno byc zadnego problemu - moja NMC 8TTX2+ (czyli EPoX 8K3A+, KT333CE) chodzi na 205MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Jak to mniejsze szanse na overclocking, ja mam tą górną i na starym (starszym od juihb) dość procku bo JUICB najwięcej wyciągnąłem 2295MHz co na niektórych płytach (podobnej klasy) nie byłoby takie łatwe. Jak dla mnie płyta spox. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Aha, moja płytka poszła na max FSB215, a na 200MHz to rock stable Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 to po co pytasz? ja też bym brał ECS na sis 746, super płyta chociaż jak inny producent wypuści płytę na tym sisie to będzie szybsza od nForce2. ECS zawsze miał te 10% do tyłu. pytam bo mialem watpliwosci i mialem nadzieje, ze ktos pomoze mi je rozwiazac. A co do ESCa to jedna jaskolka wiosny nie czyni :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Ilosc tranzystorow w stabilizatorze napiecia procesora - w tej pelnej jest ich 6 a w okrojonej - 4. Oznacza to znacznie gorsze warunki zasilania procesora a c oza tym idzie mniejsze szanse na mocny overclocking. Moze to glupio zabrzmi, ale ktore to sa tranzystory od stabilizatora napiecia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 To te tranzystory koło Socketa A. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Dziekuje :) Jek jest ich 6 to znaczy, ze jest zasilanie trojfazowe a jak cztery to dwu?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 moze jednak przekonasz sie do ECS l7s7a2 poczytaj o niej na forum chyba najlepsza alternatywa dla nforca wydajnoscia i oc bije via na glowe via od kt266a nie zrobila jeszcze dobrego chipsetu gdyz w kt333 i kt400 byly tylko kosmetyczne zmiany (moze poza dodaniem dzielnika 1/5) To w takim razie ja bym prosił o pokazanie screenu z największa magistralą na tym ecs skoro bije kt333 i 400 na głowę... Ja pomimo braku dzielnika 6 mogę zarzucić screeny powyżej 210 (np. 213 mam), więc niech ktoś z tym ecsem pokaże lepsze (i to dużo lepsze, skoro "bije via na głowę") Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 niestety ale ten ecs ma tylko zminae fsb do 200 ale ciekawe jak dlugo dysk ci wytrzyma pracujac na pci 42 :roll: liczy sie oc na stale a nie na 10 min jako max wyczyn a w atkim wypasdku pci na sztywno promuje nforce i sis 746 (jadnak nie wszyscy poducenci z tego dobrodziejstwa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 niestety ale ten ecs ma tylko zminae fsb do 200 ale ciekawe jak dlugo dysk ci wytrzyma pracujac na pci 42 :roll: liczy sie oc na stale a nie na 10 min jako max wyczyn a w atkim wypasdku pci na sztywno promuje nforce i sis 746 (jadnak nie wszyscy poducenci z tego dobrodziejstwa) A więc na stałe mam magistrale na 200 ustawiona bez żadnych problemów.40 pci to jeszcze nie tak wysoko. Podobnie Lancer przez długi czas na 200 jechał bezproblemowo. A żę ten ecs ma zmianę magistrali "jedynie" do 200 więc super oc juz nei będzie. Oczywiście nie twierdzę, że jest zły, bo jest bardzo dobry ale nie do extreme oc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 25 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2003 A żę ten ecs ma zmianę magistrali "jedynie" do 200 więc super oc juz nei będzie. Oczywiście nie twierdzę, że jest zły, bo jest bardzo dobry ale nie do extreme oc. No racja ... ale do ekstremalnego OC to płyty są o min 50% droższe ... A to w końcu tylko 285 zeta (i jeszcze czytnik gratis - jak by sprzedawali tę płytę bez czytnika po jakieś 240 zeta to byłaby najtańsza płyta nadająca się do OC) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2003 Mam juz ta plyte. Jest to ta "slabsza" wersja z dwu fazowym zasilaniem. plytka jest niesamowicie szybka i stabilna, ma bardzo rozbudowany BIOS, ale zauwazylem pare niedociagniec. Po pierwsze gniazdo zasialania ATX jest zle umieszczone, przez nei mialem duze klopoty za zalozeniem wentylatora od Zalmana. paskudnie jest tez umiejscowione gniazdo zasilania wentylatora CPU. kolejna rzecza jest przyklejenia radiatora do NB i brak dziur przy NB. A teraz jak dla mnie najpowazniejsza wada: odczyt temperatury. W full stresie speedfan pokazuje 39st a przy tych samych ustawieniach procka Gigabyte pokazywal 63st !!! Epox zaniza temperaturke o 24st jest to wynik kosmiczny. BTW. nie twierdze, ze ten ECS jest zly, ale za 30 zl (plyta kosztowala 310zl) wiecej mam sprawdzona i niezwodna konstrukcje dobrego producenta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...