Skocz do zawartości
punek

Tną Sie Gry Na Cel 2,8g, 3gb Ddr, 9600gt

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

Niedawno udalo mi sie małymi kroczkami przejść na trochę nowsza platformę, myślałem, że będzie fajnie a wtopiłem tylko kasę i nie jest wcale lepiej :/

Zacznę od sprzętu:

Procek jakis Celeron 2,8

DDRam II 3gb (nie wiem czy lepiej mieć 3gb czy 2gb puszczone w dual channel)

Plyta Asus P5L-VM1394

System mam na IDE 10gb reszta na Sata 320gb

Grafika Gainward GF9600gt

Zasilacz FEEL III 500

Probowałem najnowsze sterowniki ze strony nvidii jak i te które dostałem na płycie. Różne systemy (SP3 jak i SP2). A gry takie jak FARCRY 2 czy PES 2009 sie tna nawet na najniższych detalach. Próbowałem też wyłączyć Aniso i coś tam jeszcze w ustawieniach karty i tak samo nie pomaga. Wydaje mi sie ze na tym configu powinienem móc grać chociaż na średnich detalach w miarę komfortowo. Rozdzielczość głównie patrzyłem 1024x768.

Jak ustawiam te najniższe detale to gry sie nie tną cały czas tylko w jakichś momentach jak sie więcej dzieje (o ile w PESie moze sie dziać coś więcej, choć najbardziej sie tnie w najazdach przed meczem i w przerwach)

Czego to może być wina? Ten procek jest za cienki czy płyta? Czy może za dużo wymagam od tej karty graficznej? jeśli to wina procka to jakiego kupić (nie chciał bym zmieniać płyty gł wiec raczej coś z intela [chyba, że to też wina płyty??])

Jak mi sie uda to pobiorę zaraz 3dmarka i przebadam go jeszcze pod tym kątem.

Za wszelkie sugestie z góry dzięki. Nie chciał bym wydać więcej jak 400zł jeśli coś musiał bym zmienić.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiam na procesor... Taka grafika przy nim sie marnuje

Plyta kiepska i na bardzo starym chipsecie wiec nie wiem czy jakis sensowny procesor do niej wlozysz (ale sama w sobie raczej nie obniza wydajnosci)

Ten dysk 10gb prawdopodobnie jest wolny jak cos (przez to tez moze mulic) - przerzuc system na tego 320 (zrob partycje max 20gb na system i reszte wedlug uznania podziel)

Edit: plyta badziewna ale jednak mozna cos w miare sensownego do niej wsadzic ;) Jako tansze wyjscie proponuje pentium dual-core e2180 (lub podobny)

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poważnie wypadałoby zakupić inny procesor.Mam na myśli już Core 2 Duo. Platforma i7, albo Core 2 Quad odpadają, ale naprawdę warto uzbierać/zarobić/zaoszczędzić i kupić C2D, bo naprawdę masz całkiem przyzwoitą grafikę, a ten procesor ją bardzo ogranicza.

Widzę, że Twój budżet wynosi 400 zł, ale po prostu pomyśl nad taką zmianą. Dysk na pewno hamuje tu wydajność, ale w tym sprzęcie mobo, karta graficzna, RAM, zasilacz i ten drugi dysk "nie kleją się" do zbyt słabej reszty(Czyt. procka i tego dysku z systemem, ale to już raczej staroć, więc nie płakałbym za nim).

Edytowane przez KitKat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poważnie wypadałoby zakupić inny procesor.Mam na myśli już Core 2 Duo. Platforma i7, albo Core 2 Quad odpadają, ale naprawdę warto uzbierać/zarobić/zaoszczędzić i kupić C2D, bo naprawdę masz całkiem przyzwoitą grafikę, a ten procesor ją bardzo ogranicza.

Nie ma sensu napinać się na C2D, skoro E5200 też jest bdb procesorem. Jest trochę wykastrowany z cache ale też bardzo fajny cpu. Ja bym polecał E5200 przy tym budżecie.

Gdzie to wyczytales? Ja na stronie asusa w CPu Support widze tylko 65nm i to tylko kilka modeli

http://www.asus.com/Product.aspx?P_ID=G0BQ...=specifications

Intel Socket 775 Core™2 Extreme/Pentium® D/Pentium® 4/Celeron D Processors

Compatible with Intel® 05B/05A/06 processors

Support Intel® next generation 45nm CPU

Niby nie ma E5200 na liście, no ale na zdrowy rozum powinien obsłużyć. Ale jeśli nie, to E2180 też będzie OK.

Edytowane przez saleen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja, racja. Mój błąd. Miałem na myśli właśnie coś pokroju E5200, ale właśnie szperałem na Allegro i spisałem z aukcji C2D E5200 bez namysłu. Chodziło dokładnie o Dual Core.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za wszelkie sugestie z góry dzięki. Nie chciał bym wydać więcej jak 400zł jeśli coś musiał bym zmienić.
3255742[/snapback]
2. Wywal ten dysk 10 GB tylko zwalnia Ci kompa, zwłaszcza jeśli masz na nim postawiony system.
O tym zapomnialem ale miałem napisać ;) Bez sensu jest tak jak teraz: przecież te parę giga nie robi różnicy a nie dość, że wolne to jeszcze hałasuje i prąd żre. Wywalić/oddać potrzebującym bez żalu. Ew. odstawić na półkę na czarna godzinę :plum: Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zmień CPU na dual core np e2180 lub C2D e4600 lub e5200

2. Wywal ten dysk 10 GB tylko zwalnia Ci kompa, zwłaszcza jeśli masz na nim postawiony system.

3. Jak kupisz e5200 to spokojnie starczy Ci jeszcze na dodatkowy 1 GB ramu, w przyszłości jak zainstalujesz system 64 bit to docenisz ten zakup.

4. Spróbuj podkręcić CPU i grafikę jak zakupisz nowy CPU.

5. Sprawdź też czy nie ma nowszego biosu dla Twojej mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Zmień CPU na dual core np e2180 lub C2D e4600 lub e5200

3. Jak kupisz e5200 to spokojnie starczy Ci jeszcze na dodatkowy 1 GB ramu, w przyszłości jak zainstalujesz system 64 bit to docenisz ten zakup.

4. Spróbuj podkręcić CPU i grafikę jak zakupisz nowy CPU.

5. Sprawdź też czy nie ma nowszego biosu dla Twojej mobo.

1. Pobiore tego e5200 i 2gb ramu.. spokojnie mi starczy na to 400zl

2. System mam na tym 10gb bo na sata nie moglem zainstalowac (myslalem wczesniej ze to wina pl. glownej ale ostatnio cos wyczytalem ze to wina instalatora xp, jesli tylko ogarne cos lepszego to wywale ten shit)

3. Nie wiem jaki jest sens 64bit systemu (nigdy nie korzystałem). Zaznacze ze uzywam kompa do netu no i chcialbym do gier :), Lubie jak system szybko lata (zawsze staram sie wylaczyc wszelkie wodotryski, super ikonki itd.. ) Wiec jesli mialby mi to poprawić zycie

4. Nie chce nic podkrecać, bo nie mam do tego smykalki. Jak by ktos przyszedl i mi to ogarnąl to moge na tym dzialać. :)

5. Biosu poszukam

Macie moze jakis pomysl na "szybka" plyte glowna? Nie chodzi mi o podkrecanie, ale zeby szybko sie ogarniala (zczytywala wszystkie dyski, sprawdzala ram itd). Bo ta co mam, zanim dojdzie do wczytywania systemu to mija z 8s.

Dzieki za pomysly, pozdr.

Mam sklep w ktorym pobieralem ostatnie gadzety, wiec mysle zeby i tego procka pobrac. Najgorzej ze na liscie obslugiwanych prockow nie ma tego E5200, natomiast e2180 jest, roznica cen minimalna jednak liczby mowia same za siebie (tu niby 2x2.0 a tu 2x2.5) Czy roznica w rzeczywistosci jest nie wielka i nie patrzec na to i pobrac tego 2180? Zaznaczam ze nie bede nic podkrecal.. czy moze E2220? Cena taka sama jak za e5200 a jest na liscie obslugiwanych?

Edytowane przez punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

małą różnica??? nie chodzi o same taktowania (2.0vs2.5) ale też o pamięć cache(jeśli źle napisałem niech mnie ktoś poprawi:))różnica jest znaczna - o ile dobrze pamiętam 1mb vs. 2mb.... a to jest różnica... np. w gtaIV nie wiem czy za komfortowo pograsz na e2180... a na e5200 już tak...

EDIT: zauważyłem w necie że zachwalają e7200... dopłata 50zł może być opłacalna.... tylko ciężko je kupić... na allegro tylko 3 sztuki znalazłem;/

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

małą różnica??? nie chodzi o same taktowania (2.0vs2.5) ale też o pamięć cache(jeśli źle napisałem niech mnie ktoś poprawi:))różnica jest znaczna - o ile dobrze pamiętam 1mb vs. 2mb.... a to jest różnica... np. w gtaIV nie wiem czy za komfortowo pograsz na e2180... a na e5200 już tak...

Sorry ale ja na 4870 i e8400@4ghz nie gralem komfortowo w Gta4...

a co do autora tematu na forum od 2002 roku i nadal:

4. Nie chce nic podkrecać, bo nie mam do tego smykalki.

FAQ! I czas najwyzszy zmienic podejscie :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz... dla niektórych komfortowo oznacza płynną rozgrywkę nawet przy niskich detalach... dla innych przy max:) a z resztą nie czepiaj się tak szczegółów:) to miał być tylko taki przykład:P tak mi się napisało z tym GTA:) ale na pewno i tak będzie bardziej komfortowo

Edytowane przez Kszysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiesz... dla niektórych komfortowo oznacza płynną rozgrywkę nawet przy niskich detalach... dla innych przy max:) a z resztą nie czepiaj się tak szczegółów:) to miał być tylko taki przykład:P tak mi się napisało z tym GTA:) ale na pewno i tak będzie bardziej komfortowo

Dobra pobralem tego E5200, ale juz czuje ze niepotrzebnie. Okaze sie jak wroce do domu. W razie czego zastanowcie sie czy nie chcecie czasem kupić takiego procka :) I w razie czego mozecie sie zastanowic nad plyta glowna jaka moge pobrac za niewielkie pieniadze niekoniecznie do podkrecania..

BTW. Na forum od 2002 - wtedy bylem mlody i wydawalo mi sie ze mi sie chce.. teraz mi sie nie chce.. Tak samo jak z samochodem.. moglem miec glosny i warczacy.. teraz wole komfort, cisze itd.. :) Czasy sie zmieniaja a forum ciężko zmienić :)

pozdr

Zapomnialem dodac... wszystko podlaczylem do TV 32" LCD 32LG3000 jakos tak sie nazywa.

Czy moze miec to zwiazek z cala przycinka?

Edytowane przez punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamięci ram nie potrzebujesz więcej. 3GB spokojnie wystarczy.

Co do tych 8 sekund zaprzątających Twoją głowę - to tym chyba trzeba się najmniej przejmować. Dawniej płyty startowały szybciej. Obecnie płyty mają niezliczoną liczbę kontrolerów pamięci masowej, sprawdzenie czy na którymś z nich jest coś podłączone zajmuje chwilkę. Możesz wyłączyć nieużywane kanały ide/ata/sata. Troszkę to przyśpieszy. Sprawdzenie (test) pamięci 3GB zajmuje troszkę wiecej niż test 128MB :rolleyes: Wyłącz w biosie wszystko czego nie używasz, np porty szeregowe, równoległe, IEEE 1394a - "płyta przyśpieszy". Do tego wymień 3GB na 256MB, napewno będzie szybciej od naciśnięcia "power" do bootowania windowsa :lol2:

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, myślę ze jest dozo lepiej. Kupiłem okazyjnie MSI P7N Platinum (bo jednak ten e5200 nie chciał iść na tej badziewnej płycie). Wszystko ruszyło. Na system skołowałem drugi dysk SATA 80Gb. Zainstalowałem XP SP3, sterowniki do płyty z płyty :) sterowniki do grafiki ściągnięte z netu. Zaraz po instalacji tych ostatnich zaczęły się dziwne czkawki (nawet przy odświeżaniu pulpitu), wyłączyłem ten program Nvidia Control Panel czy coś i jest lepiej. (może lepiej zainstalować OMEGA DRIVER??) Odpaliłem 3d marka 2006, nic w funkcjach nie zmieniałem i dostałem coś około 10k punktów. Wszędzie te testy w miarę znośnie wyglądały (FPS od 25 do 65), tylko na CPU TEST 1 chodziło od 0-2 FPS. Nie wiem czy to normalne. Zaraz będę instalował jakąś giere i sprawdzę co i jak.

P.S. Aha, do płyty podłączyłem (oprócz tej długiej wtyczki ATX) tylko 4pinową wtyczkę (na płycie mam 8pinów) ale to chyba w niczym nie przeszkadza prawda? Zasilacz mam Feel III 500W i trochę się zaczynam obawiać (wcześniej miałem TAGANA to przynajmniej wyglądał konkretnie :) )

Edytowane przez punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4pin pewnie da rade, zasilacz też. Znając życie twój zestaw będzie ciągnął mniej niż 350W pod obciążeniem.

Mieliście racje, 4 piny starczyly, procesor poprawil wszystko o 400% Ogolnie klimat.

Far Cry 2 czy Godfather 2 na max detalach smiga az milo, Pes tak samo, Burnout Paradise jak i Undercover także.. jednak z GTA mam problem nawet w 800x600 na min detalach. Po prostu nie chodzi plynnie. Moze cos trzeba ustawic w ustawieniach moze to wina samej gry nie wiem. Narazie się wczułem w Godfather i napieprzam. W kazdym badz razie mam wrazenie ze przy nakladzie niewielkiej ilosci pieniędzy mam prawie PS3 :)

Chciałbym podziękować za wszelkie pomysły i sugestie. Mysle ze z tą płytą, procesorem i moze jakims lepszym ramem będzie szło te graty jakoś podciągnąć ale to pozniej jak mi zacznie brakować mocy :)

Pozdrawiam

Ekhm... tak aprop.. to grafike włożyłem nie do pierwszego PCI-E tylko do tego drugiego (co to niby jest do SLI) Jest jakas roznica w tym temacie? Przyznam się szczerze, że srednio mi sie chce go rozkręcac znowu.. Tym bardziej ze nie wiem czy to w ogole moze cos pomóc..

Edytowane przez punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzaj.

Chyba rozkminilem co jest nie tak.. Mam SP2.. a w wymaganiach jest napisane SP3, jeszcze udalo mi sie ogarnac kostke 2gb ramu to dorzuce no i przelożę tą karte na ten pierwszy PCI-E. Jak nie pojdzie to wypieprze bo moment i zapchalem 100gb partycje samymi gierami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhm... tak aprop.. to grafike włożyłem nie do pierwszego PCI-E tylko do tego drugiego (co to niby jest do SLI) Jest jakas roznica w tym temacie? Przyznam się szczerze, że srednio mi sie chce go rozkręcac znowu.. Tym bardziej ze nie wiem czy to w ogole moze cos pomóc..

Sprawdź w CPU-z w zakładce Mainboard na samym dole jakie masz Link Widht i Max Supported. Edytowane przez szpachla2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo czasem bywa tak że dolny port ma mniejszą przepustowość i wchodzi w tryb np 8x przez co czasem wydajność spada przy mocniejszych grafach, sprawdź w CPU-Z tam gdzie pisał szpachla2, jak wynosi x16 to jest OK i nie musisz przekładać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi