Skocz do zawartości
ulvar

Budowa Komputera Opartego O Q6600

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje pomocy w budowie kompa opartego o intelowskiego quada q6600 (którego juz posiadam ) na reszte kompa nie chcial bym przeznaczac wiecej niz 1600 zl 1700 . Oprócz procesora posiadam juz bude CHIEFTEC CH-01B-B-SL chłodzenie na procka SCYTHE Ninja Mini nagrywarke DVD , i zasilacz Chieftec 450 vat ( licze sie z tym ze jego bede musial wymienic wiec tutaj moze dojsc dodatkowy koszt> . Mysle o karcie GAINWARD Radeon HD4850 512MB DDR3 Golden Sample oraz o płycie Gigabyte GA-EP45-DS3 tylko niewiem jak ona ma sie w stosunku do OC (płyta powinna byc do zdatnego krecenia oraz miec crossfire ) i co sadzicie o pamieciach Geil 4GB (2x2GB) DDR2 1066MHz Black Dragon CL5 . z gory dziękuje za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i zasilacz Chieftec 450 vat

Jeżeli ten GPS to powinien dać radę.

co sadzicie o pamieciach Geil 4GB (2x2GB) DDR2 1066MHz Black Dragon CL5

Polecane na forum G.skill'e.

oraz miec crossfire

Jestem za tym, aby kupić jedną dobrą, a nie się bawić w łączenie dwóch słabszych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CF to wydatek ~1000 zł w najtańszej sensownej opcji (4830x2). Lepiej jednak wziąć 4870 za tą samą cenę lub, oczywiście, 4850 i zaoszczędzone pieniądze włożyć w porządną płytę główną - chociażby Asusa P5QL-E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli konfiguracja zdatna ???? dobry wybor płyty ?? czy pod OC cos lepszego proponujesz ? ostatecznie moge odpuscić ten crossfire :> a zasilacz GPS

dobra odpuszczam crossfire . W jaka płyte najlepiej sie pakowac :-/ i ile z tego q6600 powinnem wyciągnąc żeby stabilnie łaził ( zaznaczam że dysponuje scythe ninja mini i nie mam zmaiaru go zmieniać na ninje ani mugena badz Karakorum) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak:

Płyta Główna : Gigabyte EP45-DS3 - 420 zł

RAM : 2x2GB G.Skill 800MHz CL4 PK- 210 zł

Karta Graficzna : Radeon HD4870 GoldenSample 1024MB - 799 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 255 zł

Razem - 1684 zł (ESC.pl)

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myślisz o MSI P45 Neo2-FR bo moge ją miec w podobnej cenie co tego GB i qrde boje sie tego 4870 bo czytałem że one coś z chłodzeniem mają ze jakieś strasznie głośne zlikwidowali to w nowej serii kart ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myślisz o MSI P45 Neo2-FR bo moge ją miec w podobnej cenie co tego GB i qrde boje sie tego 4870 bo czytałem że one coś z chłodzeniem mają ze jakieś strasznie głośne zlikwidowali to w nowej serii kart ????

Tak, MSI P45 Neo2 będzie lepszym wyborem, możesz brać.

Karta, którą podałem, ma chłodzenie niereferencyjne. Podobno dość ciche.

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=15103

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mam tą płytkę, ale wszystkich chłodzeń nie próbowałem :wink:

Mój Karakorum (spore bydlę...) wchodzi w jednej pozycji spokojnie, w drugiej są problemy, trzeba wyginać chłodzenie płyty. Ten Ninja jest dość mały, tak więc powinien spokojnie wejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki wielekie :) chyba sie zdecyduje na ta konfiguracje oparta na tej msi :) tylko zastanawiam sie nad pamieciami czy jednak nie zainwestowac w cos takiego http://www.komputronik.pl/Pamiec_DRAM/Cors...23,cpsrc,ceneo/ chyba ze nie opłaca sie w inwestycej w 1066 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie opłaca się. Zresztą Corsair w tej chwili dołuje pod względem jakościowym...

Bierz G.Skille, mają 800MHz, za to CL4, czyli mniejsze opóźnienia (wydajnościowo równe mniej więcej 1000MHz CL5).

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tymi 500W się nie przejmuj, piszą zawsze na wyrost.

Przy Q6600 i HD4870 twój zasilacz wystarczy, choć może się pocić, będzie też głośno trochę... Najwyżej wymienisz ten zasilacz za miesiąc lub dwa, tyle spokojnie da radę - nie spali się w tym czasie na pewno.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi