pirun Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Witam, Potrzebuję MOCNEGO zestawu pod Civila3D i do pracy w środowisku CAD. Komp ma być do pracy nie do zabawy, proc ze stajni INTELA (i7 za drogi dla mnie), 4 GB dobrych pamiątek, dysk max 320 GB (wystarczy bo dane przechowywane na serwerze sieciowym), grafika bez szaleństw (512MB własnej pamięci i pasywne chłodzenie - raczej od GF - lepiej podobno działają z Civilem), no i płyta główna DOBRA i WYDAJNA, wszystko w jakiejś markowej budzie z zasilaczem (najchętniej komplet CHIFA lub Anteca) :rolleyes: na koniec monitor 22'' Proszę o jakie podpowiedzi.. A zapomniałbym o najważniejszym :lol2: : która WISTA WIO ?? home/bissnes/ultimate i ich odmiany z preznaczeniem do pracy!! aha całość 4-4,5k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 (edytowane) Zacznijmy od wymagań softu: AutoCAD Civil 3D System Requirements * Microsoft® Windows Vista® Ultimate/Business/Enterprise or Microsoft® Windows® XP SP2 or SP3. Microsoft Windows XP 64 and Windows Vista 64 are supported in 32-bit compatibility mode only. * Intel® Pentium® 4 or AMD Athlon® dual-core processor, 3 GHz or higher with SSE2 technology * 4 GB RAM – suggested /3GB switch (on 32 bit operating systems) * 7 GB disk space, 2 GB free after installation * 1,280 x 1,024 display with true color, 1,600 x 1,200 or greater recommended (OpenGL® accelerator with full OGL ICD support not required), 32-bit color video display adapter (true color), 128 MB or greater, Direct3D®-capable workstation-class graphics card. Multiple monitors are supported. * Microsoft® Internet Explorer® 7.0 or later. * DVD drive Note: Microsoft® Windows Vista® Ultimate/Business/Enterprise offers better OS memory management over Microsoft® Windows® XP SP2 or SP3. Microsoft Windows XP 64 and Windows Vista 64 are suggested over 32 bit operating systems, due to 4GB of memory being available to applications. Vault Server System Requirements The Autodesk® Vault server components can be installed on the same computer as AutoCAD® Civil 3D® 2010 software if the computer complies with these requirements: Jeżeli nie chcesz na grafikę wydać kilka tysięcy to weź Fire GL Vxxxx od ATI albo PNY Quadro FX. Procesor amd P2 940 będzie lepszy od 9450 a gorszy od 9550 i mocniejszych. AMD + płyta wyjdzie taniej. W sumie zaproponuję takie połączenie: Nieco przerobiłem jeden z zestawów Miquela z zamianą płyty głównej grafiki i pamięci: Procesor : AMD Phenom II X4 920 - 799 zł (x4 940 za 920zł się nie opłaca, różnica tylko 200mhz a słabszy da się podbić bez problemów nawet do 3,6GHZ i tyle się opłaca podbijać, wyżej już nie) Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł Płyta Główna : Biostar TA790GX za 389zł RAM : G.Skill 1066 za 245zł Karta Graficzna : ATI Fire GL V5600 ok 1200zł niestety inny sklep bo w esc tego nie mają dowolny inny sklep Zasilacz: Antec EarthWatts 380W - 199 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 255 zł Napęd : Samsung SH-223F SATA - 85 zł obudowa: antec 300 za 265zł Monitor iiyama 24" DVI - 1049zł = 4950 zł Ta dodatkowa przesyłka Cię nie zruinuje. Kupowałem tam i jest ok. Przykro mi, że nie poleciłem Ci na intelu i nVidii quadro, ale za tą samą wydajność musiał byś zapłacić 6000+ bo płyta i grafika znacznie droższe. Edytowane 10 Kwietnia 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirun Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Spełnienie tych System Requirements nie stwarza większy problemów... może ja napisze co złożyłem na swoje oko: pocesor: Intel E8400 płyta : ASUS P5K (na IP35) nie wiem czy warto IP45 brać ram: nie mam pojęcia.. jakiś dobry by ktoś polecił z dobrym CL (2x2GB) dysk: 16MB cache 320GB - Samsung/Seagate/WD ?? obudowa: z zasiłka nie wiem jaka :( sys: WISTA Bissnes monitor jakiś 1600x1200 22'' ktoś poleci może Coś do wymiany ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 (edytowane) Nie pisze o wsparciu 4 rdzeni, więc może: Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 /3.0GHz, 6MB, 1333MHz, BOX/ 679 zł Wentylator: Noctua NH-U12P 279 zł Płyta główna: Asus P5Q Pro /intel P45/ 535 zł Pamięć RAM: G.Skill 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 PI 279 zł Dysk twardy: Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3200AAKS] 190 zł Karta graficzna: Asus GeForce 9800GT HB 512MB DDRIII /256bit/ HDTV 2xDVI 530 zł Nagrywarka DVD: Pioneer DVR-216D SATA (black) 110 zł Obudowa: Antec Gamer Three Hundred 265 zł Zasilacz: BeQuiet DarkPowerPro 450W 379 zł Monitor: LG W2252TQ-PF (2ms, DVI) 749 zł System Operacyjny: Microsoft VISTA Home Premium OEM 64Bit SP1 PL 439 zł Dlaczego tak, a nie PII X4? Nic nie pisze o wsparciu 4 rdzeni (gdybym się mylił, zmieniamy na Phenoma), a 2 rdzenie Intela są szybsze od 2 rdzeni AMD; mamy wydajne chłodzenie od Noctua'y, więc podkręcamy; 9800GT ma CUDA, toteż usprawni renderowanie (chociaż 4850 też potrafi przyspieszyć pracę, więc można zamienić) Edytowane 10 Kwietnia 2009 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirun Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 (edytowane) Maxymili czy opłaca się kupować grafe z "full OGL ICD support" (cena 1,2k+) - masz doświadczenie w pracy na takiej grafie z Cyvilem3d - czy może starczy jak pisał zzizzy 9800GT (cena o połowe mniejsza). To lepiej 2 rdzenie czy 4 rdzenie ?? :) Edytowane 10 Kwietnia 2009 przez pirun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 (edytowane) Nie pracowałem na takiej grafice, ale od osób pracujących na takich wiem, ze różnica jest bardzo duża. Ja osobiście nie mogę tego potwierdzić. Zapytaj jeszcze ludzi którzy pracują w CAD na co dzień. Tamte wymagania minimalne które podali są dość stare a w miedzy czasie na pewno robili jakieś patche. Jeżeli korzysta w dwóch rdzeni to prawie na pewno użyje też czterech (jeżeli się mylę niech ktoś mnie sprostuje). Jeżeli dwa rdzenie to tak jak napisałem E8600 lub E8400 i OC. Chcesz monitor 4x3? Mi wygodniej się pracuje na wide na przykład taki 16x9 iiyama 22" full HD ale do twoich zastosowań i tak wziął bym 24". Edytowane 10 Kwietnia 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Gdyby wrzucić taką grafę, zestaw kosztowałby ~5,5k ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirun Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 (edytowane) Kurna za drogo trochę te 4 rdzenie wychodzą z tą grafiką Fire GL i jeszcze WISTE trzeba doliczyć ehhh... monitor faktycznie lepszy panoramiczny będzie do moich zastosowań (długie rysunki :)) Dzięki za odpowiedzi wiem w którym kierunku się rozglądać. Może jeszcze ktoś się wypowie odnośnie pracy z kartami ATI Fire GL lub nVidia Quadro z CAD'ach. Dokopałem się do wypowiedzi ludzi pracujących na kartach quadro nVidi i wniosek jest taki, że się nie opłaca ich kupować jeżeli się nie wykorzystuje podglądu modeli w 3D w Civilu (bo tam widać ich przewagę). Wskazane za to jest jak najmocniejszy proc (i7 wskazany - ewentualnie AMD Phenom) i szybkie pamięci. Polecają tez dyski pościć w RAID+ Edytowane 10 Kwietnia 2009 przez pirun Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2009 (edytowane) Gdyby wrzucić taką grafę, zestaw kosztowałby ~5,5k ;)Przecież wrzuciłem i mi wyszło 4600 a da się jeszcze sporo kosztów przyciąć. Tańszy ram, monitor 22" itd. Acha, jeszcze vista ma wejść ;) to może procesor x3 720? Jeżeli nie będziesz wysoko kręcił to możesz wybrać tańsze chłodzenie procka na przykład AC alpine 40zł tańszy dysk samsung f1 320 za 179zł Edytowane 10 Kwietnia 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yezykk Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 (edytowane) Witam, by nie powielać wątku zadam to pytanie tutaj. Poszukuję laptopa do pracy z programami typu CAD, min. Civil 3D 2009/2010. Czy w cenie ok. 3000-3500 PLN można wybrać coś sensownego? Czy raczej trzeba uskładać znacznie więcej? Wiem, że laptop się zbytnio nie nadaje do pracy w takich aplikacjach, ale w tym przypadku jest to konieczność. Czekam na Wasze propozycje. EDIT. Co ma największe znaczenie w konfiguracji? Karta graficzna? Procesor? Czy każdy procesor Core2Duo będzie wystarczający? Czy karta graficzna pokroju 8600GT Mobile czy 9600GT Mobile wystarczy? Edytowane 6 Września 2009 przez yezykk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Zły dział. Karty graficzne w lapkach nie grzeszą wydajnością, a i laptopy z procesorami czterordzeniowymi są horrendalnie drogie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...