Skocz do zawartości
dawidy

zasilacz Deer 350W za 99zl - czy lepiej cos innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Kazdy zasilacz bedzie lepszy od megabajta 300w,badziewie jakich malo,spalil mi sie jeszcze szybciej niz deer 350w :D

No moj nie jest zly. Chyba mam szczeswcie do dobrych egzemplarzy :)

Napiecia trzyma bardzo ladnie.

3,3V:3,40V

5,0V:4,98V

12,0V:12,54V

Wiec nic od niego nie chce, ale na PFC to bym sie skusil :)

Moze za dwa miechy jak WC podlacze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moj enlighcik daje cos takiego:

Dołączona grafika

3.3 wysokie, bo moj abit pokazuje napeicie ustawione w biosie :)

wiec sorry ;]

jak ustawie 3.3, to mam te 3.35 , miernikiem wychodzi 3.35 :)

update:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=12587289 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz go licytuje :)

Wlasnie spytalem go o gwarancje, jak nie daje to trudno, za te pieniadze moge zaryzykowac.

Na pewno daje 3 miechy gwarancji wiem bo 2 sztuki od niego brałem.

Możesz jeszcze poprosić by ci zasiłkę dobrze wyregulował tak by dawała nieco wyższe napięcia. Tak że w idle mam na 5V ok. 5,1V :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny właściciel Fortrona FSB 60-BT informuje, że lepiej kupić to właśnie na allegro. Wytrzymuje de facto 380W, i na allegro za 60zł, tylko raczej kupować u Haszyda, ewentualnie Parady, NIKOGO INNEGO. Haszyd daje 3 mies gwrancji chyba...

:D ale numer ! kilka dni temu zdecydowałem się na wymianę zasilacza z codegena 300W na Fortona FSP 250 GTA właśnie od Haszyda! a już się bałem jak Dijkstra napisał ze tylko od Haszyda bo inni odwalają wałki.

:!: no to w przeciągu tygodnia będę miał fortona, nie mogę się doczekać żeby go zobaczyć i załączyć do kompa. powoli aczkolwiek konsekwentnie zmierzam ku Athlonowi. Teraz tylko zaczaić się na w miarę taniego Athlona powyżej 1200 MHz i przekroczę 5000 pkt w 3dmarku'01. nie śmiać się :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe mówię, że nie ma innych sprzedających te fortrony na allegro, którzy są OK. Po prostu ktoś pisał (chyba Dziura) w innym poście, że kupił od kogoś FSP 300, i ma podejżenia, że to 250...do póki sprawa się nie wyjaśni, ograniczyłbym się do Haszyda i Parady.

Polecam przestudiowanie topica "zasilacz FSP proszę o opinie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez wlasnie zamierzam kompa zmienic i poszukuje zasilacza..

Moge wydac ok 150 pln.. Sprzet bedzie NF7-S 1700XP 2X256 ram i reszta z mojego podpisu :) Najlepiej jakby ktos znal DOBRY sklep w Warszawie.... Od szukania tych zasilaczy juz leb mnie boli :) a to w sumie w obecnych czasach jedna z wazniejszych czesci kompa .... Wiec jakie propozycje do 150 pln... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez wlasnie  zamierzam  kompa zmienic i poszukuje zasilacza..

Moge wydac ok 150 pln.. Sprzet bedzie  NF7-S  1700XP  2X256 ram  i reszta z mojego podpisu :) Najlepiej jakby ktos znal DOBRY sklep w Warszawie.... Od szukania tych zasilaczy juz leb mnie boli :)  a to w sumie w obecnych czasach jedna z wazniejszych czesci kompa .... Wiec jakie propozycje do 150 pln... ?

looknij 6 postow w gore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam Radeona 9100 Power Color 128 DDR i 128 bit. Świetna jakość obrazu na monitorze jak i na TV. Sprawdzalem.

Posiadam celerona 433@488 na rdzeniu 66Mhz ram 384SDR ale na plycie obslugujacej max AGPx2. Zasilacz 200W.Wynik w 3d Marku 2001 SE na ustawieniach jak po uruchomieniu 3139.

moj problem polega na tym ze podczas jakiej wymagajacej gry np. Warcraf III albo UT 2003 coprawda chodzi plynnie nawet z AAx4 jest od 11 do 21 klatek ale komp mi sie resetuje co jakies 10 minut przez ok godzine do poltorej. Potem sie nie wylacza juz.

Moje pytanie brzmi

czy to jest wina zasilacza??? ze jest za slaby czy moze cos innego.

dla informacji w nocy nic takiego sie nie dzieje.

w nocy porawne dzialanie moze byc spowodowane podwyzszonym napieciem w sieci z powodu iz mniej ludzi korzysta z energii elektrycznej.

Mieszkam na osiedlu a nie na wsi.

Co to moze byc.

Nie sadze zeby to byla padnieta karta.

Prosze o odpowiedz

thz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam Radeona 9100 Power Color 128 DDR i 128 bit. Świetna jakość obrazu na monitorze jak i na TV. Sprawdzalem. 

Posiadam celerona 433@488 na rdzeniu 66Mhz ram 384SDR ale na plycie obslugujacej max AGPx2. Zasilacz 200W.Wynik w 3d Marku 2001 SE na ustawieniach jak po uruchomieniu 3139. 

moj problem polega na tym ze podczas jakiej wymagajacej gry np. Warcraf III albo UT 2003 coprawda chodzi plynnie nawet z AAx4 jest od 11 do 21 klatek ale komp mi sie resetuje co jakies 10 minut przez ok godzine do poltorej. Potem sie nie wylacza juz. 

Moje pytanie brzmi 

czy to jest wina zasilacza??? ze jest za slaby czy moze cos innego. 

dla informacji w nocy nic takiego sie nie dzieje. 

w nocy porawne dzialanie moze byc spowodowane podwyzszonym napieciem w sieci z powodu iz mniej ludzi korzysta z energii elektrycznej. 

Mieszkam na osiedlu a nie na wsi. 

Co to moze byc. 

Nie sadze zeby to byla padnieta karta. 

Prosze o odpowiedz 

thz:)

Z tego co napisłeś - nie wynika jaką masz zasiłkę ( oprócz info. 200Wat).

restary kompa nie są spowodowane kartą graficzną. Twoja karta graficzna jest o krok "do przodu" od możliwośi CPU.

IMHO - to raczej CPU lub zasilanie.

A ta pora nocna - mi to się kojarzy raczej ze spadkiem temperatury niż napięcia. A propo - jakie masz napięcia w biosie i tempreatury ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ciekawe ile z tych 400W jest tylko na naklejce. nie twierdzę że to szmelc bo nie mam ale jestem tylko ciekaw ile na prawdę ma ten zasilacz mocy.

Oj ma sopro powiem ci tyle ze chodził na nim Athlon1466@2300 z 1.85V do tego Geforce 4mx440, 2x256MB Ram, 2x Baracuda 4 60GB, pare wentylatorów z których jeden na 12V ale 0.3Aalbo i więcej taki zajebiście mocny Pabsta, Live, Sieciówka a i CD-RW teac 8x8x32 CD_R Teac x40.

Teraz kupiłem tego Fortrona 300-60BT no i napięcia są mniejwięcej takie same. Nawet po sporym obciążeniu.

Musze poszukać gdzie podkręcić te +5V bo nie troche irytuje to że mam około 4.8V na 2.2GHz i 1.65V

Poza tym przy tym zasilaczu Fortrona piszczy razem z Baracudą i to dość głośno, nie było tego przy Deer, trafo brzęczy przy obciązeniu.

Nie jest więc tak ciekawo.

Musze napisać do pana Haszyda maila z zapytaniem czy to trafo co tam jest nie można toroidem zastąpić. Jak ktoś nie wie o toroid jest mniejszy i jest bezgłośny.

Dodatkowo jakie elementy sie zużywają co powoduje po pewnym czasie spadek napiecia na wyjściu.

A i ile da skrócenie kabli zarówno tych do gniazda ATX jak i do napędów.

bez pojęcia oczywiście do mojego kompa są takie kable. Chce tak skrócić żeby były prawie na styk no + te 3-5cm. A tak to taki bajzel nawet jak sie pospina kabelki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom, ale mam "plombę by haszyd" więc nie chcę otwierać i lutować. jest jak jest ale po co komu 30cm kable atx ? chyba to big towera.

ale napięcia są niezłe, 12.02V i 5.12V. to 5V jakby za wysokie ale kij z tym - mierzone miernikiem dla ścisłości.

i tu tylko 250W , codegen miał niby 300W ale tylko na naklejce. i leciutki strsznie ten codegen, był gdzieś test Chiefteka 420 i pokazywali wnętrze C 300W, pustk prawie. i radiatory jak grzebień. a tu lekko napchany już, spore radiatorki i ciężkie bydle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ciekawe ile z tych 400W jest tylko na naklejce. nie twierdzę że to szmelc bo nie mam ale jestem tylko ciekaw ile na prawdę ma ten zasilacz mocy.

Oj ma sopro powiem ci tyle ze chodził na nim Athlon1466@2300 z 1.85V do tego Geforce 4mx440, 2x256MB Ram, 2x Baracuda 4 60GB, pare wentylatorów z których jeden na 12V ale 0.3Aalbo i więcej taki zajebiście mocny Pabsta, Live, Sieciówka a i CD-RW teac 8x8x32 CD_R Teac x40.

Teraz kupiłem tego Fortrona 300-60BT no i napięcia są mniejwięcej takie same. Nawet po sporym obciążeniu.

Musze poszukać gdzie podkręcić te +5V bo nie troche irytuje to że mam około 4.8V na 2.2GHz i 1.65V

Poza tym przy tym zasilaczu Fortrona piszczy razem z Baracudą i to dość głośno, nie było tego przy Deer, trafo brzęczy przy obciązeniu.

Nie jest więc tak ciekawo.

Musze napisać do pana Haszyda maila z zapytaniem czy to trafo co tam jest nie można toroidem zastąpić. Jak ktoś nie wie o toroid jest mniejszy i jest bezgłośny.

Dodatkowo jakie elementy sie zużywają co powoduje po pewnym czasie spadek napiecia na wyjściu.

A i ile da skrócenie kabli zarówno tych do gniazda ATX jak i do napędów.

bez pojęcia oczywiście do mojego kompa są takie kable. Chce tak skrócić żeby były prawie na styk no + te 3-5cm. A tak to taki bajzel nawet jak sie pospina kabelki.

Kalwas, mam tą samą zasiłkę i też mam 4.8 zamiast 5V. Jak dojdziesz, jak je podnieść, daj znać, jeśli łaska...ale wydaje mi się, że 5V jest w jakiś sposób zależne od 12V, bo jeżeli haltuje procka za pomocą CPU idle, to napięcie 5V podnosi się do 4.98, ale 12V spada o dokładnie tą wartość, o którą podnosi się 5V. Co do mojego zasilacza, to nawet ostro obciążony (podłączałem do tego co jest halogena 100W) nie piszczy- natomiast wiatrak, jest cholernie głośny, jeżeli pracuje na 12V, a tak jest ciągle. Dla tego przerobiłem go na 7V a w kratki wentylacyjne nad procem wstawiłem dwa mniejsze wiatraczki, które są bezgłośne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...