Skocz do zawartości
bbc20000

Czy warto czekac na KT333 i co myslicie o Gigabyte

Rekomendowane odpowiedzi

Mam szanse zrobic sobie upgrade. Chcialbym wiedziec czy wiecie cos na temat KT400. Jak bardzo ma byc szybsza od KT333 i co nowego bedzie miala poza AGP 8x. Jak bardzo ma byc szybsza AGP 8x od 4x ? Moze gdzies sa artykuly na ten temat abym mogl poczytac. Chce kupic KT333 z Gigabyte model GA-7VRXP. Mial moze juz ktos do czynienia z ta motherboard. Ja zawsze kupowalem ASUSa i ABITa ale teraz mi sie wydaje ze obie firmy za duzo chca za swoje produkty. Szczegolnie mnie interesuje overclocking. Jak bardzo mozna pociagnac AMD XP procesor z ta motherboard. Takze chcialbym wiedziec kiedy ma byc wydana KT400 Dzieki za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem,że karty z agpx8 będą szybsze o 10-20% a co do wprowadzenia kt400 już jest tylko via jest zachłana i stwierdziła że kt333 za dobrze się sprzedaje i popstanowiła przesunąć premierę na czas nieokreślony> Na twoim miejscu poczekałbym a jeśli chcesz kupić coś dobrego to tylko epox na kt333.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

agp 8x teoretycznie będzie 2 razy szybsze od agp 4x... a co do tego gigabyte'a to mam go i jestem bardzo zadowolnony - stabilny, wypas, fikuśny ;-)) antoni na nim na 166 goni ;-)))

ale na serio to bardzo polecam..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam szanse zrobic sobie upgrade. Chcialbym wiedziec czy wiecie cos na temat KT400.  Jak bardzo ma byc szybsza od KT333 i co nowego bedzie miala poza AGP 8x. Jak bardzo ma byc szybsza AGP 8x od 4x ?  Moze gdzies sa artykuly na ten temat abym mogl poczytac. Chce kupic KT333 z Gigabyte model GA-7VRXP. Mial moze juz ktos do czynienia z ta motherboard. Ja zawsze kupowalem ASUSa i ABITa ale teraz mi sie wydaje ze obie firmy za duzo chca za swoje produkty.  Szczegolnie mnie interesuje overclocking. Jak bardzo mozna pociagnac AMD XP procesor z ta motherboard. Takze chcialbym wiedziec kiedy ma byc wydana KT400 Dzieki za pomoc :D

Płyta jest bardzo dobra. Dostała wiele nagród. Nie miałem w ręku akurat tego modelu, ale z innymi płytami tej firmy z ostatnich miesiecy jestem z Pan brat i jestem zachwycony. KT400 specjalnie wydajnościowo nic nie zwojuje. Podobnie jak KT333 niewiele wnosi. jeśli ustawisz FSB na 166 i wyżej faktycznie odczujesz przyrost wydajności. AGP 8x jeszcze jakiś czas standardem nie będzie. Jeśli Twoja karta ma dużo własnej pamieci 64-128MB to AGP nie jest takie istotne. Jeśli masz kasę już dziś to nie ma co czekać. Za rok kupisz płytę pod Hammera z AGP8x A sama magistrala jest oczywiscie 2x szybsza, ale nie ma to jakiegoś wielkiego wpływu na całkowitą wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja zeby nie robic nowego topica doloe pare swoich pytan :)

1)czy jest istotna roznicy w Vlink 266 a 533 Mb/s (chyba tak sie to pisze?) - teoretycznie 2X szybciej/wydajniej a w praktyce jak to jest/bedzie?

2)mam na "zbyciu" z 400 pln i nie wiem czy kupic jakiegos GF3 Ti200 (oczywiscie doloze do tego kase ze sprzedazy "starej" grafy) i poczekac na KT400 czy kupic teraz KT333 bez zmiany grafy czy na razie nic nie zmieniac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja zeby nie robic nowego topica doloe  pare swoich pytan :) 

1)czy jest istotna roznicy w Vlink 266 a 533 Mb/s (chyba tak sie to pisze?) - teoretycznie 2X szybciej/wydajniej a w praktyce jak to jest/bedzie?

W praktyce to raczej nie zauważysz róznicy. Teoretycznie dysk może ciągnać 133MB/s ale to tylko chwilowo z cache, do tego dojdzie transfer z CD-ROM/DVD, sieciówki max 12,5 MB/s ewentualnie jakiś transfer na dźwięk i modem, USB RSy, LPT (ale to są wogóle małe wartości). W praktyce ciężko zapełnić te 266MB/s nie mówiąc o 533... Ma to sens jeśli masz kilka dysków (RAID) albo dyski SCSI + kilka sieciówek, kartę tunera TV, USB 2.0 lub FireWire - wtedy możesz odczuć różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W praktyce to raczej nie zauważysz róznicy. Teoretycznie dysk może ciągnać 133MB/s ale to tylko chwilowo z cache, do tego dojdzie transfer z CD-ROM/DVD, sieciówki max 12,5 MB/s ewentualnie jakiś transfer na dźwięk i modem, USB RSy, LPT (ale to są wogóle małe wartości). W praktyce ciężko zapełnić te 266MB/s nie mówiąc o 533... Ma to sens jeśli masz kilka dysków (RAID) albo dyski SCSI + kilka sieciówek, kartę tunera TV, USB 2.0 lub FireWire - wtedy możesz odczuć różnice.

to co bys mi radzil? zmienic teraz graffe czy plyte a moze na razie dac sobie spokoj i poczekac co wakacje przyniosa, spadek cen itd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam szanse zrobic sobie upgrade. Chcialbym wiedziec czy wiecie cos na temat KT400.  Jak bardzo ma byc szybsza od KT333 i co nowego bedzie miala poza AGP 8x. Jak bardzo ma byc szybsza AGP 8x od 4x ?  Moze gdzies sa artykuly na ten temat abym mogl poczytac. Chce kupic KT333 z Gigabyte model GA-7VRXP. Mial moze juz ktos do czynienia z ta motherboard. Ja zawsze kupowalem ASUSa i ABITa ale teraz mi sie wydaje ze obie firmy za duzo chca za swoje produkty.  Szczegolnie mnie interesuje overclocking. Jak bardzo mozna pociagnac AMD XP procesor z ta motherboard. Takze chcialbym wiedziec kiedy ma byc wydana KT400 Dzieki za pomoc :D

Z tego co wiem w sis645 juz byl Vlink 533 i gowno to dalo moze w amd bedzie lepiej. PS.widac ze mieszkasz za graniaca myla ci sie slowa ja mialem to samo jak przez cale wakacje bylem za granica i caly czas eng eng eng i eng.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co bys mi radzil? zmienic teraz graffe czy plyte a moze na razie dac sobie spokoj i poczekac co wakacje przyniosa, spadek cen itd?

Zakładam, że do gier. Jeśli nie chcesz zmieniać procka, to lepiej nic nie zmieniaj. Praktycznie nie odczujesz przyspieszenia. Lepiej uzbierać troche kasy i po wakacjach wymienić mobo cpu i gpu jednocześnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2)mam na "zbyciu" z 400 pln i nie wiem czy kupic jakiegos GF3 Ti200 (oczywiscie doloze do tego kase ze sprzedazy "starej" grafy)  i poczekac na KT400 czy kupic teraz KT333 bez zmiany grafy czy na razie nic nie zmieniac?

a) nie zmieniaj nic tylko dlateg, ze jest cos nowego. Zmieniaj kiedy gry juz ci zaczynaja przycinac w 800x600 (czy tez 1024...).

B) na twoim miejscu poczekalbym jeszcze troche, tyle premier sie szykuje, nowe AMD juz powli wchodza, NV30 R300 ktore mam nadzieje nie beda o wiele lepsze od poprzednikow (a maja byc), KT400 z AGP 8x.... najgorszy rok zeby wymieniac sprzet(chyba, ze masz juz bardzo wolny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wedlug mnie warto czekac na KT400 (i niech mi nikt nie mowi ze nie wykorzystam przepustowosci :PP ,durek na jakims epoxie przy 200mhz FSB i bedzie wypas :D ) ,a dostajesz cos naprawde nowego w przeciwienstwie do KT333 gdzie oprocz nowego dzielnika chyba nic nie wprowadzili, VLINK 533MHz ,AGP 8x, mozliwe ze jeszcze jeden dzielnik, obsluga Serial ATA ,a pozatym via wkoncu sie uporala z problemem PCI ktore nie do konca miala dobrze zaimplementowane (Sound blaster i przyjaciele) ,a jak na razie to oplaca sie inwestowac w grafe i tego typu komponenty.

Tak z innej bajki ,ktos pisal ze w najnowszym SISie jush jest VLINK 533 i ze to nic nie daje , 8O , W SISIE?!!!?W sisach jest jakis MUTIOL czy jak tam sie ten zwierz nazywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Wedlug mnie warto czekac na KT400 (i niech mi nikt nie mowi ze nie wykorzystam przepustowosci :PP ,durek na jakims epoxie przy 200mhz FSB i bedzie wypas :D )

Ja mam 175Mhz(a czasem 180 ) i jakos mi V-link nie przeszkadza ,i mysle ze akurat dla normalnego uzytkownika nic nie wniesie .

Jednak w tym momecie warto poczekac na kt400 , chociaz rewolucja to nie bedzie napewno ;) .

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no zeczywiscie cos mi sie pojebalo ale to byl napewno jakis chipset pod P4 albo ten MULTIOL od SiSa czy jakos tak mial 533mbps ,albo mi sie cos pojebalo.PS. nie znam sie na Intelu przeciwnie na AMD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte na KT333 to syf. Mam z nimi ostro do czynienia i w kwestii stabilnosci i przewidywalnosci juz wole zdecydowanie ECSa K7VTA3 v3.1. Nie brac pod zadnym pozorem.

ciekawe, czyżby to wszystko było sponsorowane ??, Gigabyte musiałby mieć macji jak ośmiornica

http://www.tweaktown.com/document.php?dTyp...dId=211&dPage=7

http://www.ocworkbench.com/2002/gigabyte/7...rxp/7vrxxp7.htm

http://www.tbreak.com/hard/mobo/gigabyte_k...t333/page8.html

http://www.hardwarezone.com/articles/artic...&aid=403&page=7

http://www6.tomshardware.com/mainboard/02q...9/kt333-35.html

no i jeszcze na tym forum Nyny, Interloper i ja mamy trochę inne zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte na KT333 to syf. Mam z nimi ostro do czynienia i w kwestii stabilnosci i przewidywalnosci juz wole zdecydowanie ECSa K7VTA3 v3.1. Nie brac pod zadnym pozorem.

ciekawe, czyżby to wszystko było sponsorowane ??, Gigabyte musiałby mieć macji jak ośmiornica

hehe oczywiście macki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Recenzje nic nie znacza. Mam tygodniowo do czynienia z 10-15 plytami tego typu i wiem jak sie klienci skarza na nie (ostatni na scze scie juz zadziej je widuje bo sie nie sprzedaja hehe). A to ze sie wszystko sypie, albo komp sie nie podnosi, albo piszczy i inne cuda. Ile taki Tom tesotwal plyt? 1, 2? I czy dostal pierwsz a z brzegu czy wybrana, najlepsza? On dostaje sprzet od samego producenta, a ja macam to co podesle hurtownia. To nie recenzent potem sie musi kluicic z klientem, ze sie kit mu wciska tylko ja. Piszczcie sobie linki o swietnych recenzjach itd podniecajcie sie, ale nie zycze nikomu by osobiscie musial z ta plyta walczyc (akurat mowa o tym konkretnym modelu, a nie o wszystkich Gigaklocach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Recenzje nic nie znacza. Mam tygodniowo do czynienia z 10-15 plytami tego typu i wiem jak sie klienci skarza na nie (ostatni na scze scie juz zadziej je widuje bo sie nie sprzedaja hehe). A to ze sie wszystko sypie, albo komp sie nie podnosi, albo piszczy i inne cuda. Ile taki Tom tesotwal plyt? 1, 2? I czy dostal pierwsz a z brzegu czy wybrana, najlepsza? On dostaje sprzet od samego producenta, a ja macam to co podesle hurtownia. To nie recenzent potem sie musi kluicic z klientem, ze sie kit mu wciska tylko ja. Piszczcie sobie linki o swietnych recenzjach itd podniecajcie sie, ale nie zycze nikomu by osobiscie musial z ta plyta walczyc (akurat mowa o tym konkretnym modelu, a nie o wszystkich Gigaklocach).

Zgadzam sie nie zawsze wolno wierzyc w testy , jezeli przez twoje rece przechodzi naprawde taka ilosc plyt ,akurat tego modelu, to wierze tobie. Chociaz do gigabyte nigdy nic nie mialem . Jest jeszcze jeden czynnki ,ktory moze wplynac w znaczacy sposob na zla lub dobra ocene plyty szczegolnie takiej marki , a mianowicie dobry bios !!!!!!

Dlatego zawsze polecam to co sam mialem(lub mam ) i maja moji znajomi .

Pozdrawiam

Arek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe chcial bym zobaczyc mine tych ktorzy spierali sie zeman ze gigabyte jest leprzszy od msi ! chodzilo o kt3 ultra aru vs GA-7VRXP ! hehe ja poleglem bo niemialem sie sily spierac ! konkluzja byla taka ze msi jest wolny i przereklamowany a gigabyte szybki rownie wypasiony i za przystepna cene mniejsza niz msi ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe chcial bym zobaczyc mine tych ktorzy spierali sie zeman ze gigabyte jest leprzszy od msi ! chodzilo o kt3 ultra aru vs GA-7VRXP ! hehe ja poleglem bo niemialem sie sily spierac ! konkluzja byla taka ze msi jest wolny i przereklamowany a gigabyte szybki rownie wypasiony i za przystepna cene mniejsza niz msi ! :)

heh bo to jest prawda mi wystarczy to że u mnie i kilku ludzi z tego forum płyta chodzi super + recenzje w necie (best choice for AMD), wiem ze Lancer ma łeb do sprzętu ale tym razem jest sam przeciwko reszcie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja to chyba jestem w ogóle jakiś nienormalny, miałem opluwanego przez wszystkich ECSa i spisywał się świetnie, mam krytykowane Kyro2 i wszystko śmiga jak należy, teraz kolej na fakanie na biednego Gigabyte'a oj ciężki mój los, na pocieszenie mam przenajmniej to że komp mi pięknie chodzi :lol: :lol:

pozdro 4 all

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...