Skocz do zawartości
thical

Jak sie poleruje krok po kroku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dokladnie wiem ze to lamerskie i pewnie zjedziecie mnie za to ale mam tylko jeden radiatorek i chce go pociac i nakleic na pamieci radka.

SZUKALEM jak nigdy dlugo i jest bardzo nieprzejrzyscie o tym napisane i malo. Jest cos o tym jaka pasta i cos o lustrze.Nigdy tego nierobilem i dlatego PROSZE czy moglby ktos mi wytlumaczyc jak sie poleruje KROK po KROKU aluminiowy radiator ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj polerowalem blok wodny na GPU i kozystalem z papieru sciernego wodnego o gradacji 1200 i po okolo 30 minutach mialem prawiel lustro. jutro jeszcze kupie drobniejszy i dokoncze dziela :)

nalezy zaczac od mniejszego oznaczenia i stopniowo je zwiekszac. papier nalezy polozyc na plaskiej powiezchni i poruszac radiator ruchem osemki i tak do zadowalajacego efektu. na papier nalezy podac drobna ilosc wody i co jakis czas czyscuic papier i blok z opilkow. i po jakims czasie uzuskasz interesujacy cie efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podstawy radiatorow sa gladkie i jak potniesz to wez papier 1000 i 1500 wodny ,wypoleruj na lustrze tak jak wyzej pisal Niemiec

zadnej filozofi w tym nie ma,tylko dziwie sie ze chcesz polerowac radiatory na pamieci,sensu w tym nie widze,ale to twoj czas i twoja robocizna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym chciał trochę popsuć wrażenie prostoty wykonania. To że powierzchnia błyszczy się nie znaczy że jest płaska (a taka teoretycznie powinna być dla radiatora). Kiedyś bawiłem się w ręczne wykonanie lustra do teleskopu i technologia wykonania krzywizny (częśc kuli a nie powierzchni płaskej) jest identyczna. Z pomiarów lustro wyszło mi wręcz doskonale ( 3 tygodnie szlifowania szkła ok 100godzin pracy) stąd wiem, że szlifowanie powierzchni "doskonale" płaskich jest jeszcze trudniejsze.

To tylko teoretyczne wywody, jeśli jednak komuś podoba się błyszczący spód radiatora nie mam nic przeciwko, wystarczy "jedwabisty mat" (papier 1200 - 1800 na nafcie, a nie wodzie). Nafta zabezpiecza aluminium przed utlenianiem - dodatkowy kruczek w dążeniu do doskonałości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym chciał trochę popsuć wrażenie prostoty wykonania. To że powierzchnia błyszczy się nie znaczy że jest płaska (a taka teoretycznie powinna być dla radiatora). Kiedyś bawiłem się w ręczne wykonanie lustra do teleskopu i technologia wykonania krzywizny (częśc kuli a nie powierzchni płaskej) jest identyczna. Z pomiarów lustro wyszło mi wręcz doskonale ( 3 tygodnie szlifowania szkła ok 100godzin pracy) stąd wiem, że szlifowanie powierzchni "doskonale" płaskich jest jeszcze trudniejsze.

To tylko teoretyczne wywody, jeśli jednak komuś podoba się błyszczący spód radiatora nie mam nic przeciwko, wystarczy "jedwabisty mat" (papier 1200 - 1800 na nafcie, a nie wodzie).  Nafta zabezpiecza aluminium przed utlenianiem - dodatkowy kruczek w dążeniu do doskonałości.

Wiadomo ze robiac recznie, nie bedzie to powierzchnia doskonala.

Dlatego tez zaleca sie aby szlifowac na lustrze, jako ze powierzchnia lustra jest stosunkowo rowna, w przeciwienstwie do szyby okiennej.

Nie mozna tez mocno dociskac szlifowanego elementu, poniewaz zazwyczaj wtedy "zjedziemy" kanty i wyjdzie nam powierzchnia wypukla/"jajowata" :P

Miedz wystarczy na wodzie polerowac.

Aluminium najlepiej z olejem silikonowym, najlepiej zabezpiecza przed utlenianiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polerowalem titana najpierw 1500 nastepnie 1800 i na koniec 2200 pozniej pasta polerska tempo i bylo lustro (doslownie) najlepiej polerowac na szkle, wody nie zalowac komponenty mozna zdabyc u lakiernika samochodowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tyle zachodu dla 2-3 C? rotfl

Paradne... 2-3C przy temperaturach rzedu +10C powyzej czynnika chlodzacego to niesamowicie duzo, gra jest jak najbardziej warta swieczki nawet dla 1C zysku.

Ja ze swojego doswiadczenia wiem, ze papier 2000 nie daje lustra (inaczej, odbija ale tylko pod pewnymi katami), ale drobne rysy na calej powierzchni (wodny, czesto plukany). Ostatnio kupilem 2500 ale jeszcze nie testowalem. Co do pasty polerskiej to w sumie jestem temu patentowi w recznym zastosowaniu przeciwny, gdyz trzeba uzywac szmaty/czegos miekkiego, a co za tym idzie powstaja lokalne nierownosci. Wypolerujesz moze i na lustro, ale bedzie nierowno czyli niedobrze.

Sa firmy ktore poleruja na specjalnych maszynach, ja bylem kiedys przypadkowo spytac u jubilera i mi kobieta powiedziala, ze moze wypolerowac, pod warunkiem ze nie ma duzych rys/nierownosci. cena: ciastko w cukierni :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze ja zamiast zakladac nowego tematu spytam tutaj skrotko i zwiezle.. to samo robimy dla radiatorow miedzianych? bo z tego co sie orientuje jest poruszany temat aluminiowego radiatora ;)

bo zamowilem sobie GlacialTech'a igloo 2500 na miedzi i nie wiem czy tez bede musial sobie polerowac;) (n00bs)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi