Skocz do zawartości
_KaszpiR_

Zmiana Proc, Mobo, Ram I Grafa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od jakiegos czasu mysle nad zmiana bebechow kompa, chcialbym wycelowac jakos na lipiec/sierpien dzien dziecka (lepiej tera? ;) )

Posiadam teraz:

- e6300 @ 2.8GHz

- asus p5w64

- corsair dominator (nie pamietam, take srednie) + 2xgeil 6400 800MHz dual channel

- Zotac 8800GT

Komp zaczyna objawiac od jakiegos czasu problemy w niektorych palikacjach - podejrzewam korupcje pamieci geil'a albo grafiki, problemy sie pojawiaja mniej wiecej tak okolo 4 dni od ciaglego dzialania kompa.

Zbieram sie do zakupu nowych bebechow ale sam nie wiem do konca co wybrac ;)

Fundusz okolo 1500-2000zl

Akualnie bym bral:

- e8400 i krecil, co do quadow mam mieszane uczucia

- jakies pamieci, ale co dokladnie to czekam na pomysly

- mobo asus p5q

- opcjonalnie wymiana grafiki na gtx 260 albo gtx 275, jesli w ogole zmieniac karte graficzna

Przeznaczenie maszyny

- gry w rozdzialce 1920x1200 albo 1600x, takze na OpenGL

- konwersja krotkich filmow video ale bez przesady olac ;)

Prosilbym o jakies sugestie, wybaczcie ale nie mam zamiaru kupowac kart ATI, ani tez wlazic w Core i7 czy DDR3.

Edytowane przez _KaszpiR_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to same glupoty. ;P 1. Gdzie jeszcze do lipca! Po drodze moze byc koniec swiata, a ty chcesz zeby ci dzis pisac do kupic... 2. A fundusze to mamy sobie oszacowac na podstawie czego ? Mozna by napisac, bo tak to ja moge zaproponowac Q9650 i gtx295... 3. Akurat quad to bedzie sie nadawal duzo lepiej do konwersji video, do jakich kolwiek bardziej zaawansowanych programow. A w grach tez sobie poradzi, a gier ktore obsluguja 4 rdzenie bedzie napewno tylko wiecej(chyba ze interesuja cie tylko jakies niszowe produkty). Choc tutaj to wolny wybor, ale z pewnoscia juz wiekszy stosunek cena/wydajnosc ma quad z seriiQ9xxx niz e8xxx. To zalezy od tego co juz mamy, jakie zastosowanie itp. 4. Widze gtx260 i wzwyz, a to polka ktora zdominowalo w pewnym sensie ATI. Sam highend juz nie, ale na poziomie gtx260 znow bardziej oplacalne sa radki. Aczkolwiek nie pisze ze nV jest zla, ale mniej oplacalna. Tak jakby 15% wieksza cena, 5% wieksza wydajnosc.. Zalezy jakie fundusze rowniez.

i7 i ddr3 to i ja bym odpuscil ;] Nie do takich zastosowan to sprzet...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mobo masz całkiem niezłe i chyba obsłuży 45nm Quady. Ja bym zrobił tak:

Q9400/Q9450

HD4870/GTX260

2x2GB G.Skill

Reszte gratów sprzedajesz i mozna wtedy zmienić mobo na lepsze.

Jest jeszcze inna opcja (według mnie nawet lepsza), tylko na początek będziesz musiał coś sprzedać bo nie wiem czy się zmieścisz w 2k:

P II X4 945

AOD790GX

2x2GB G.Skill

HD4870/GTX260

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm dzieki za odp ale napisalem ze dziekuje za rekomendacje ati ;)

a co jesli podejrzewam iz plyta glowna zaczyna mi zdychac?

Ludzie starają się polecić to co najbardziej opłacalne, więc i tak będą polecać Ati.

I proszę uzasadnij dlaczego nie chcesz Ati? Może kolor nie fajny?

Co do płyty, to co to za płyta, w jaki sposób zdycha?

Edytowane przez Sopel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

info o plycie masz w pierwszym poscie

takze w pierwszym poscie podalem info iz nie mam ochoty kupowac ATI czy tez Athlona

podejrzewam ze jakis element plyty zdycha gdyz zaczynam miec czasem freezy systemu, dodatkowo kiedy moglem roche wiecje podkrecic fsb a tera ni bardzo - czuje ze sie z czasme elmenty wypalily

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc zrób tak jak napisałem:

Mobo masz całkiem niezłe i chyba obsłuży 45nm Quady. Ja bym zrobił tak:

Q9400/Q9450

HD4870/GTX260

2x2GB G.Skill

Reszte gratów sprzedajesz i mozna wtedy zmienić mobo na lepsze.

No i jesli nie chcesz ATI to bierz tego GTX 260, choć jest mało opłacalny obecnie. Lepiej byłoby HD4850 DDR5.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównywanie C2D do Pentiuma 4 jest jak porównywanie najnowszego Mercedesa do Syrenki...

Pentium 4, a więc NetBurst, był nieudaną architekturą, którą skrytykowali wszyscy znający się na sprzęcie. Sprzedawał się tylko dlatego, że miał logo Intela, a i tak Intel tracił udziały na rzecz AMD. Wszystkie buńczuczne teksty Intela o przyszłości P4 były tylko demonstracją siły, w końcu jednak porzucili P4 i zaczęli po cichu pracować nad C2D. To było przyznaniem się do błędu... Błędu, który kosztował ich sporo kasy, bo przecież tyle lat promowali P4, a w końcu i tak wszystko wzięło w łeb.

Jeśli więc porównywać C2D do przeszłych procesorów, to do Athlonów X2 (K8), które były czymś takim, jak C2D obecnie - czyli najlepszą architekturą.

A powiedz mi, ile czasu K8 jest na rynku? W 2005 roku premierę miał Athlon X2, a Athlon z 1 rdzeniem bodajże w 2003... To jest chyba więcej niż 2 lata...

O ile 1-rdzeniowy Athlon nadaje się teraz raczej tylko do pracy biurowej, tak X2... Hej, wciąż je sprzedają! Szok, prawda?

Więc nie pisz mi tu bzdur, że C2D, czy tym bardziej C2Q za 2 czy nawet 4 lata będzie się nadawało jedynie do biura, bo to nie jest prawda. Ogólnie widać prawidłowość, że im lepsza architektura, tym dłużej daje radę... Jeśli ktoś chce kupić Quada, to kupuje po to, by mieć pełną wydajność i w grach wykorzystujących 2 rdzenie, jak i w tych co korzystają z 4 rdzeni, to nie krytykuj ich za to.

Co do AMD - nikt nie ma pewności, czy na AM3 wyjdzie K11. A jeśli wyjdzie, to ich skreślam, bo to w takim razie będzie kolejnym odgrzewaniem K8 z 2003 roku... Jeśli ma być coś nowego, to będzie nowa podstawka, a AM2+/AM3 będzie jedynie powtórką z S939/AM2, tyle że z większą troską o konsumenta.

Koniec OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uparty jesteś... I nie czytasz dokładnie:

Co do AMD - nikt nie ma pewności, czy na AM3 wyjdzie K11. A jeśli wyjdzie, to ich skreślam, bo to w takim razie będzie kolejnym odgrzewaniem K8 z 2003 roku... Jeśli ma być coś nowego, to będzie nowa podstawka, a AM2+/AM3 będzie jedynie powtórką z S939/AM2, tyle że z większą troską o konsumenta.

...więc nie wciskaj mi kitu o pewniejszej przyszłości, bo nikt z nas nie zna planów AMD, a wszystko wręcz wskazuje na to, że będzie nowa podstawka.

Poczytaj sobie o i5 i jakie będą ceny. Troszkę tańsze od i7 proce i trochę tańsze płyty. Intel nie będzie rozwijał S775, tylko produkował pod nie procesory. Te same, co teraz, bez zmian. Dopóki będą chętni, to niby czemu mieliby nie sprzedawać C2D/Q? Nie stracą na tym.

Zresztą piszemy o sytuacji obecnej, a w tej chwili kupno Quada nie jest złym interesem, jak Ty to próbujesz przedstawić.

Zdecyduj się, czy jesteś za 2 rdzeniami od Intela, czy 4 od AMD...

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę obaj skończcie to OT...

Osobiście jestem za tym, że Quad z serii Q9 + Asus P5B Premium za 245 zł (bardzo dobra płyta główna) na LGA775 jest bardzo dobrym pomysłem, zaś najgorszym E8400. Ze względu na cenę tego P5B Premium to seria Q9 jest liderem w moich zestawach.

Edytowane przez Miguel707

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku zrozum, ze inne redakcje nie uwzględniają tego, że za 245 zł można kupić świetną płytę główną pod Quada - Asusa P5B Premium. A to zmienia sytuację, jeżeli chodzi o zdanie innych redakcji (a szczerze mówiąc, to zdanie niektórych innych redakcji mało mnie obchodzi). I powinieneś to w końcu zrozumieć. I to nie w Quadach jest niepewna przyszłość, a w Dual Core'ach.

Sam niedługo kupuję Q9550, a nie E8400. Właśnie ze względu na to, co zobaczyłem po dzisiejszych grach.

I to było OT, bo w takim śmietniku, to ciężko będzie znaleźć rozwiązanie dla autora. Radzę Ci podporządkowywać się temu, gdy piszę, że z OT koniec, albo będą %.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe fajnie

tera dopiero namieszaliście mi w glowie tak ze chyba nic nie kupie XD

ale na serio to komp przestal sie przywieszac bo go odkurzylem - czas zainwestowac w filtry.

chyba powinienem byl jednak topik inaczej zatytułować - sugerowana rozbudowa danego zestawu, a dopiero potem zastanawiać sie czy lepiej kupic nowe części na nowa maszynę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi