voyteck8 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zamierzam przesiąść się z 17" CRT LG na... no właśnie. Początkowo miała być jakaś budżetowa używana "19", ale pomyślałem że skoro zmieniam monitory raz na kilka dobrych lat to juz lepiej się szarpnąć i kupić coś porządnego. Monitor będę używał do: amatorska obróbka zdjęć, office i internet, filmy - mniej więcej po równo czasowo. Grywam baardzo rzadko więc ten aspekt można pominąć. Lektura forum spowodowała, że jestem niemal zdecydowany na Dell 2209WA Mam jednak kilka pytań: 1) Mój sprzęt obecnie to trochę prehistoria. Jeśli kupowałbym ten monitor to z modernizacją komputera chciałbym się wstrzymać 3-4 miesiące. Pytanie czy sprzęt nie jest za słaby na ten monitor? Gdyby karta graficzna była za słaba jestem skłonny kupić przejściowo jakąś lepszą używkę na AGP, żeby przeczekać te kilka miesięcy. Myślę że nie powinien to być zbyt duży koszt. 2) Wiem, że jeśli obróbka zdjęć to raczej nie TN, ale wydanie kilku stówek mniej (albo podobnej kwoty za 24" FullHD) mimo wszystko kusi:) Rozumiem że wybór monitora FullHD byłby bardziej przyszłościowy gdybym chciał na przykład podpiąć konsolę lub oglądać TV FullHD. Z kolei jeśli nie zamierzam grać w konsole, a do TV czy filmów FullHD używać telewizora to raczej nie powinienem w ogóle brać pod uwagę tej kwestii (FullHD)przy wyborze monitora? 3) Tutaj jest szansa na odradzenie mi powyższego wyboru, jeżeli ktoś uważa że jest coś lepszego godnego polecenia. Aha, budżet to... ciężko powiedzieć ale załóżmy że górna granica to właśnie cena tego della - 1200 PLN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2009 Na 1680x1050 też wyświetlisz Full-HD (będzie autoskalowanie w dół z 1920x1080 na 1680x945). ps. na ewentualnym TN będziesz miał "autoskalowanie w dół ;)" koloru (TN mają 262 tys. barw a ta IPS pełne 16,777 mln ... a filmy blu-ray/HD/DVD mają 16,777 mln) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ujemny Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 (edytowane) Nie zapominaj, że żaden monitor bez kalibracji sprzętowej, nie wyświetli palety kolorów zbliżonej do wzorca (cromalin - druk cyfrowy). Niestety ta opcja jest nie dostępna w urządzeniach do 3000 zł, bądź jest niezwykle uboga (najtańsze EIZO, za około 2500 zł). Tak, więc bez względu na jaki monitor się zdecydujesz - Dell 2209WA przekłamuje kolory, i niemiłosiernie mocno "świeci" - nie będziesz z niego pod tym względem zadowolony. Niech zadziałają twoje gusta, i preferencje. Udaj się do sklepu. Poproś o podłączenie urządzenia, i następnego, i następnego, aż w końcu coś wybierzesz. Edytowane 3 Czerwca 2009 przez Jednonogi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Nie zapominaj, że żaden monitor bez kalibracji sprzętowej, nie wyświetli palety kolorów zbliżonej do wzorca (cromalin - druk cyfrowy). Niestety ta opcja jest nie dostępna w urządzeniach do 3000 zł,NEC P221W jest kalibrowalny sprzętowo ... NEC 1990SX podobno też. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 W Polsce cena tego della jest mocno zawyżona.Monitor na świetnej matrycy ale to tylko 22 cale i rozdzielczość 1650x1080.Jak tak patrze na ceny TV 32 LCD Full-HD za ok 1700zł to mnie szlak bierze dlaczego tak nie może być z monitorami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 W Polsce cena tego della jest mocno zawyżona.Monitor na świetnej matrycy ale to tylko 22 cale i rozdzielczość 1650x1080.Jak tak patrze na ceny TV 32 LCD Full-HD za ok 1700zł to mnie szlak bierze dlaczego tak nie może być z monitorami.... a najgorsze jest to że nadal nie ma tych 120 Hz (wiem że przynudzam) w np. EIZO na xVA/IPS (nie liczę CG232 bo stoi po 50 tys. jakoś). Monitory LCD są zacofane w porównaniu do TV LCD. I te matryce ... TN nie powinno istnieć ... w komórce nawet nie mam TN ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 I te matryce ... TN nie powinno istnieć ... w komórce nawet nie mam TN ! Ja mam. :oops: :wink: Do autora wątku, przy tej cenie zostań przy Dell 2209WA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voyteck8 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Ja mam. :oops: :wink: Do autora wątku, przy tej cenie zostań przy Dell 2209WA. Wczoraj zamówiłem tego Della. Odbiorę go prawdopodobnie jutro. Będzie to mój pierwszy LCD, myślę że tak czy tak powinienem być zadowolony. A że cena wysoka... mam nadzieję że nie będę żałował. Dzięki za podpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voyteck8 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Wczoraj zamówiłem tego Della. Odbiorę go prawdopodobnie jutro. Będzie to mój pierwszy LCD, myślę że tak czy tak powinienem być zadowolony. A że cena wysoka... mam nadzieję że nie będę żałował. Dzięki za podpowiedzi :) Kilka uwag zadowolonego użytkownika. Monitor jest świetny... . W pracy mam jakąś zwykłą tn, to samo w netbooku. Różnica jest GIGANTYCZNA! Było warto:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Whiskas Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 (edytowane) Podłącze się do tematu, ten dell 2209WA który jest taki dobry to taki ?? http://allegro.pl/item700717108_najlepszy_...s_3lata_gw.html W sklepie vico,z którym sąsiaduje gość mi pokazał ten sam monitor, ale na tablicy z parametrami technicznymi, pisało że typ panela LCD TFT E-IPS. Na allegro znowu widzę w parametrach same S-IPS. Czy jest różnica miedzy tą matryca TFT E-IPS a S-IPS ? Wiem że możecie mnie wyśmiać ale wole się upewnić, czy jest rożnica miedzy tymi typami matryc,czy nie wcale nie ma rożnicy Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez Whiskas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Kilka uwag zadowolonego użytkownika. Monitor jest świetny... . W pracy mam jakąś zwykłą tn, to samo w netbooku. Różnica jest GIGANTYCZNA! Było warto:) A mówią że nie warto dopłacać kasy do PVA/IPS. :wink: Podłącze się do tematu, ten dell 2209WA który jest taki dobry to taki ?? http://allegro.pl/item700717108_najlepszy_...s_3lata_gw.html W sklepie vico,z którym sąsiaduje gość mi pokazał ten sam monitor, ale na tablicy z parametrami technicznymi, pisało że typ panela LCD TFT E-IPS. Na allegro znowu widzę w parametrach same S-IPS. Czy jest różnica miedzy tą matryca TFT E-IPS a S-IPS ? Wiem że możecie mnie wyśmiać ale wole się upewnić, czy jest rożnica miedzy tymi typami matryc,czy nie wcale nie ma rożnicy Wszystko jedno i to samo. :razz: Na allegro czy w sklepach, często gęsto są złe opisy, więc tym nie należy się sugerować. Dell 2209WA ma matrycę E-IPS, która zupełnie niczym nie różni się od H-IPS, czyli najnowszej odmiany IPS. Tak sobie nazwali i mają "nowość", nie ważne że papierowa nowość, bo niczego nie wnosi, ale jest. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Whiskas Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Aha Od początku zamierzałem kupić ten monitor, w sklepie z którym sąsiaduje, lecz właśnie to co pisało, że ma matryce TFT- E-IPS, to mnie zmyliło, ale jak piszecie że to jedno i to samo, to już wiem co wybrać ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killers Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Jak się ma kaskę to pewnie że warto dorzucić to LCD z lepszą matrycą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 no wlasnie nie wiem czy warto ten dell jasno swieci, ma kiepski czarny kolor, nie ma skalowania, nie ma full hd i bierze wiecej pradu, ma lepsze katy dzieki innej matrycy no i dobra ergonomia i pivot dobre TNy maja porownywalne kolory, sa lepsze do filmow i gier, gorsze do amatorskiej pracy np w photoshopie sam sie zastanawialem nad tym dellem ale jednak kupie TNka za 850zl... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Killers Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Różnica w kolorach jest raczej większa a filmy wyglądają równie dobrze (a może nawet i lepiej) http://www.youtube.com/watch?v=h3fgwawRBnk&feature=fvw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 napisalem dobry tn a nie jakas belinea nawet na digitalversus informowali ze czern w tym dellu jest kipska wiec do filmow n ie za bardzo, do gier tez niezbyt tak samo odwzorowanie kolorow, fakt ze troche lepsze(poza czernia) wiadomo jakbym mial 2k na monitor do wydania to cos bym wybral innego niz na matrycy TN, ale TEN dell mnie nie przekonuje, choc do zdjec i pracy biurowej moze byc lepszy(poza mocnym swieceniem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user_out_241 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 napisalem dobry tn a nie jakas belinea nawet na digitalversus informowali ze czern w tym dellu jest kipska wiec do filmow n ie za bardzo, do gier tez niezbyt tak samo odwzorowanie kolorow, fakt ze troche lepsze(poza czernia) wiadomo jakbym mial 2k na monitor do wydania to cos bym wybral innego niz na matrycy TN, ale TEN dell mnie nie przekonuje, choc do zdjec i pracy biurowej moze byc lepszy(poza mocnym swieceniem) Czerń jest dobra. Owszem, na PVA będzie pewnie lepsza, ale ta w Dellu i tak jest głębsza od tego, co oferują TN-ki. Filmy - mnie ogląda się bardzo dobrze. Gry - zero smużenia, ten monitor jest szybszy niż wiele popularnych monitorów na matrycy TN - przykłady: http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...=3278&ph=12 http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...=3576&ph=12 http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...=2683&ph=12 Miałem przez tydzień "dobrą TN" (taką za 850 właśnie) - nie mogłem jej zdzierżyć i oddałem. Z Della jestem zadowolony. Świecenie - cóż, przy niskich ustawieniach jest dla mnie ok (0 daje jakieś 100-120 nitów bodaj, to jeszcze zależy od kontrastu) - a sam nie przepadam za zbyt jasnym obrazem. No chyba że ktoś lubi bardzo ciemny, no to może mu trochę świecić. Pobór prądu - też nie przesadzajmy, wątpię, żeby te 5-10 W jakoś dało się odczuć przy rachunku. Zresztą przy niskich ustawieniach jasności pobór też przecież spada. Kąty - tu naprawdę nie ma co porównywać - IPS rządzi i TN nie ma nawet startu, nie oszukujmy się. Również przy "siedzeniu na wprost" (pionowe przekłamania w matrycach TN widać nawet w takiej pozycji). Wg mnie monitor nie ma konkurencji do 1200 zł (co wcale nie jest dobrym zjawiskiem). Jest co prawda Samsung F2380, ale Full HD przy 22,5" to dla mnie trochę za dużo, a i matryca wolniejsza, z tego co można przeczytać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 z tego co czytalem nowe modele LG maja bardzo dobra czern od tego Della najbardziej odstrecza mnie wlasnie jasnosc i slaba czern, choc 4:3 tez by sie przydal a tak z ciekawosci, jaka TNke miales? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user_out_241 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 a tak z ciekawosci, jaka TNke miales? LG 227WT "Słaba czerń" w stosunku do tego Della to naprawdę mocno powiedziane. Zdecydowanie zbyt mocno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2009 najchetniej bym porownal te 2 monitory gdzies w sklepie w warszawie, bo teraz juz sam nie wiem...(250zl roznicy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...