Gość Kaaban Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 (edytowane) Do tej pory plan był taki, że jeszcze miesiąc-półtora jadę na moich starych bebechach a potem wymieniam proca i płytą i ew. ramy "na raz". Jednak traf chciał, że jednego dnia padła mi płyta oraz laptop.... W laptopie tak łatwo usterki nie naprawię, więc muszę jak najszybciej postawić na nogi stacjonarnego. Mam: opterona x2, semprona 3500+ (na am2) 2x512 ddr2 + 2x1gb ddr2 radka x740xl dysk segate który kupiłem niedawno i zostaje napęd jaki kupiłem niedawno i zostaje zasiłke seasonica 500W i to na pewno też zostaje :) Moja pierwsza myśl to było p5b premium + celina, ale jakoś średnio przekonuje mnie to rozwiązanie. Przymierzałem się od dawna do phenoma II i w tą stronę chciabym kupić mobo. Jakie mobo, aby proc który mam teraz działał, a potem żeby wszedł na to phenomek? I czy jest taka płyta, żeby potem ew. odblokować 3rdzeniowego phenoma? edit: płyta ma być do oc, do maksymalnego możliwego w tej cenie. Jako pierwszy komp to będzie robić tylko do czasu naprawienia laptopa, potem będę wyciskał 7,8 i 9 poty z kompa :P Trochę czytałem ale się deko pogubiłem, nie jestem na bieżąco przez maturę, wybaczcie :P myślałem o Biostar TA790GX, ASRock AOD790GX/128M lub A790GMH 128M (czym one się różnią??) ewentualnie czekam na inne propozycje do 400zł liczę na pomysły i pozdrawiam :unsure: Edytowane 5 Czerwca 2009 przez Kaaban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 (edytowane) Moim zdaniem najlepszym wyjściem będzie kupno Asrocka A780GXH. Solidna, tania płytka, na poziomie P5B Premium z S775. A resztę kasy włóż do skarbonki i oszczędzaj na upgrade. Oczywiście biorę pod uwagę maksymalne OC. Co do pytania - wersja GMH jest bodajże w formacie mATX. Edytowane 5 Czerwca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Mam podobny dylemat co do płyty głównej... Szukam czegoś dobrego do OC (najlepiej HTT>=300). Dobrze jakby miała dobre wsparcie - aktualizacje biosu, sterowników. W zasadzie widzę tylko 4 firmy - Asrock, Asus, MSI, Gigabyte. DFI i Foxconn drogie, a reszta słabo dostępna. Rozumiem, że chipsetów od Nvidia w ogoóle nie brać pod uwagę? 790GX+SB750 będzie najlepszym wyborem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Tylko ten 780GXH jest na allegro prawie w cenie 780GMH, nie lepiej tego drugiego? No i cena na allegro - 320zł a po sklepach jak patrzyłem to około 290 kosztowała ale niedostępna wszędzie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 No i cena na allegro - 320zł a po sklepach jak patrzyłem to około 290 kosztowała ale niedostępna wszędzie :/ No właśnie, coś słabo z dostępnością... a za tyle dolców to już prawie 790GX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Brałbym ASRock A780GXH. GMH, to mATX... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 (edytowane) Ok, to nie lepiej dołożyć te parę złotych do biostara/lepszego asrocka? Cena na allegro jest deczko wygórowana :> chociaż tak czytam i jest całkiem fajnie i croosfire można robić ^_^ Edytowane 5 Czerwca 2009 przez Kaaban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 A780GXH masz np. w ESC za 279zł. W niektórych sklepach trochę taniej. Płyta ma sb710 czyli ma ACC, więc odblokujesz rdzeń. CF w większości przypadków się nie opłaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Myślę że rozwiązaniem bardziej na miejscu jest zakup używanego Gigabyte P31-DS3L i E5x00 niż dalsze inwestowanie w AMD. Po prostu wydajniejszym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 I mniejsze możliwości rozbudowy. Intel ci płaci za polecanie e5200? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) I mniejsze możliwości rozbudowy. Intel ci płaci za polecanie e5200? Nie. I na twoim miejscu spuściłbym z tonu w tym momencie bo dzień dziecka już się skończył. Zresztą śmieszna insynuacja patrząc na Twój avatarek Edytowane 6 Czerwca 2009 przez Opson6667 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 W każdym temacie piszesz e5200. Nawet gdy jest możliwość kupienia x3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 W każdym temacie piszesz e5200. Nawet gdy jest możliwość kupienia x3. "edit: płyta ma być do oc, do maksymalnego możliwego w tej cenie. Jako pierwszy komp to będzie robić tylko do czasu naprawienia laptopa, potem będę wyciskał 7,8 i 9 poty z kompa icon_razz.gif" To przekreśla moim zdaniem X3, E5200 po OC jest lepszy tutaj i tyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Nie spotkałem się z x3, który nie zrobił 3.6GHz. Z e5200 różnie bywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Nie spotkałem się z x3, który nie zrobił 3.6GHz. Z e5200 różnie bywa. Nawet zakładając 3750 MHz E5200 jest wydajniejszą ZWYKLE maszynką, bo trzeci rdzeń częściej przeszkadza niż daje wymiernego boosta. A trafić na sztukę 4 GHz+ rev. R0 wcale nie tak trudno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 W aplikacjach wykorzystujących 2 rdzenie będzie podobnie, ale w aplikacjach wykorzystujących więcej rdzeni x3 będzie zdecydowanie lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 I mniejsze możliwości rozbudowy. Intel ci płaci za polecanie e5200? A Tobie za x3 710? Może zmienisz nick na Andrew710 ? :) - pasowałby do Twojego fanatycznego uwielbienia na punkcie tego modelu. Miałeś z nim chociaż osobiście do czynienia,że tak się wzniecasz? Nie spotkałem się z x3, który nie zrobił 3.6GHz. Z e5200 różnie bywa. Skoro x3 jest taki super,to czemu go nie używasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) ja w przeciwienstwei do ciebie, np. nie polecam kupowac hd3650 agp do A64 2GHz, który i tak będzie ograniczany i do tego na codegenie 300W. Brak funduszy. Wystarczy popatrzeć na testy, aby zobaczyć, że e5200 jest słabszy. Edytowane 6 Czerwca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c45per Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 kupić A780 i poczekać na athlona 250 lub phenoma 550 w zależności od funduszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Myślę że rozwiązaniem bardziej na miejscu jest zakup używanego Gigabyte P31-DS3L i E5x00 niż dalsze inwestowanie w AMD. Po prostu wydajniejszym Pod nickiem "egiełda" - i wszystko jasne. Do autora tematu - moim zdaniem najlepszym wyborem, szczególnie jeśli myślisz o PII w przyszłości będzie właśnie polecany wyżej Asrock A780GXH (http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=A780GXH/128M&s=) + do tego jakiś procek - i tutaj jeśli to ma być rozwiązanie tymczasowe celowałbym w cokolwiek taniego i jeszcze chodliwego, żeby ew. później sprzedać np. A64 X2 jakiś, cena procka w okolicach 140zł Potem możesz zmienić sobie CPU np. na Phenoma II X2 550 z bachcomp.pl - powinny wkrótce pojawić się modowalne na 4 rdzenie. Płytka, którą wyżej poleciłem ma SB710 więc nie powinno być problemów z odblokowaniem 4 rdzeni (oczywiście jeśli kupisz odp. procka)... Żeby nie było - nie jestem stronniczy w sporze AMD vs. Intel. Sam posiadam jak widać e5200 i myślę o kupnie A780GXH + np. X3 8650 (TYMCZASOWO), żeby zaraz zmienić na PII X2 550 @ X4, a 8650 zostałby mi do starszego kompa z A64 X2 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 To lepiej poczekaj trochę i od razu kup PII x2. Jeżeli chodzi o bachcomp to ostatnio były problemy. I do tego warunki gwarancji są trochę dziwne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Pod nickiem "egiełda" - i wszystko jasne. Co jasne? Może mnie oświecisz? ja w przeciwienstwei do ciebie, np. nie polecam kupowac hd3650 agp do A64 2GHz, który i tak będzie ograniczany i do tego na codegenie 300W. Brak funduszy. Wystarczy popatrzeć na testy, aby zobaczyć, że e5200 jest słabszy. Odpowiedz na pytanie - sprawdzłes tego Phenoma którego polecasz czy nie? A co to testów, bez OC może i tak - ale gość chce kupić i kręcić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Nie jest nowością, że na "egiełda" Intel jest zawsze lepszy od AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Nie jest nowością, że na "egiełda" Intel jest zawsze lepszy od AMD. Weź się chłopku nie pogrążaj http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=145-11 "Wniosek Kupując procesor do Half Life 2 podobnie jak w przypadku Far Cry polecamy zakup układu AMD. Zapewni on płynniejszą grę przy niższej cenie. " http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=124-13 Wybierając procesor do Gry w Far Cry polecamy procesory AMD. Wyższa wydajność, również w najcięższych momentach. Hyper Threading nie ratuje Intela. Dalej tak będziesz pieprzył? To proszę http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2685-9 "Bezapelacyjnym zwycięzcą kategorii 300 złotych jest procesor AMD Sempron s754. Jest on wydajniejszy od nawet nieco droższego Celerona D! Na korzyść przemawia również pobór energii, który w przypadku najtańszych CPU AMD jest na bardzo niskim poziomie – w zasadzie deklasującym jednostki Intel Celeron D oparte na bazie architektury NetBurst." http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2685-20 "Zakup Pentium 4 (niezależnie czy model 531 czy 524) w połączeniu z płytą główną na bazie chipsetu SIS662 to raczej chybiony pomysł. No chyba, że jedyną czynnością, jaką wykonujemy na komputerze to kompresja plików wideo. W innym wypadku lepiej zaopatrzyć się w jednostki AMD, które wbrew panującej opinii mniej się grzeją :)" "Kupno procesora Celeron D to naszym zdaniem jeszcze gorszy pomysł, niż Pentium 4. Wystarczy popatrzeć, że w cenie jednostki Intela z płytą główną na bazie chipsetu i945G bądź i945GZ możemy nabyć procesor AMD Athlon 64 3000+ na AM2 i do tego płyta główna zbudowana w oparciu o układ nVidii MCP61, który to oferuje zintegrowaną kartę graficzną o wyższej wydajności." http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2685-32 "Zakup w tej cenie Pentiuma D jest zupełną pomyłką. Nie sposób nie liczyć tego, że w zasadzie do 200 – 220 złotych po prostu nie ma płyty głównej, która by była warta uwagi. Dopiero produkt Foxconna na i945PL coś prezentuje, ale kiepski dźwięk znacząco wpływa na niekorzyść tej płyty. Do tego dochodzi kwestia wydajności – ta zawsze, a często znacząco jest niższa od konkurencyjnego Athlona 64 X2 3600+. A trzeba pamiętać, że w tej klasie cenowej wspomniany Athlon łączy się z bardzo ciekawą płytą główną Foxconn / WinFast MCP61SM2MA – zdecydowanie ciekawszą niż wszystkie propozycje w tej cenie dla Pentiuma D." Dalej nie chce mi się już wymieniać - bo i tak nie ma to sensu. Tam gdzie procesory Intela są słabe bezapelacyjnie je krytykujemy, ale nie będziemy ich krytykować gdy wypadają bardzo dobrze. A to że Ty klaskasz uszami na każdy procesor który AMD rzuci to już nie nasza wina - przy okazji zarażasz tym innych na tym forum. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Data 03.07.2005Może coś nowszego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) Koniec tego OT... Kto się nie podporządkuje (bez różnicy kto) - będą %. Jak ktoś dostanie, to nie mówcie, że nie ostrzegałem... Te % na pewno nie będą bezpodstawne. EP31-DS3L? Aaa.... To on jeszcze istnieje :D. No cóż - Asus P5B Premium leje go jak chce. Szczerze mówiąc EP31-DS3L nie jest w niczym lepszy od P5B Premium. Ma jedynie uciążliwe ograniczenie dot. pamięci, niższe oc, gorszą sekcję zasilania itd... Jestem tu za A780GXH, gdyż będzie można włożyć tam obecny procesor. Edytowane 6 Czerwca 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opson6667 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Oho wpadł ostatni sprawiedliwy, także chyba tematu nie dokończymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Sam tego chciałeś - tylko nie mów, że nie ostrzegałem. Nie podałeś ŻADNYCH argumentów odnośnie tej syfiastej, wobec P5B Premium płyty głównej na P31. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) Przekonaliście mnie do tej A780GXH ale nigdzie jej nie ma... w esc mówią że powinny być po 10 a ja już potrzebuje, zosaje mi tylko przepłacanie na allegro :angry: czy za tyle to dalej opłacalne? Edytowane 6 Czerwca 2009 przez Kaaban Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) To lepiej poczekaj trochę i od razu kup PII x2. Jeżeli chodzi o bachcomp to ostatnio były problemy. I do tego warunki gwarancji są trochę dziwne. No co Ty? :) A tak się wszyscy podniecaliście Bachcomp'em - myślicie że ktoś na serio da Wam gwarę na 4-te jajo? Oni tylko szukali jeleni,coby ich zrobić w jajo i wziąć za to większą kabonę. EP31-DS3L? Aaa.... To on jeszcze istnieje :D. No cóż - Asus P5B Premium leje go jak chce. Szczerze mówiąc EP31-DS3L nie jest w niczym lepszy od P5B Premium. Ma jedynie uciążliwe ograniczenie dot. pamięci, niższe oc, gorszą sekcję zasilania itd...Nie jestem jakimś fanatykiem Żygabajta,ale co rozumiesz przez "uciążliwe ograniczenie dot. pamięci" ? Proszę o zwięzłą odpowiedź-dziękuję. Edytowane 6 Czerwca 2009 przez Miodnyj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...