Caleb Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2009 Nareszcie i ja trafiłem do padołu wszystkich nieszczęść, czyli podstawowych zagadnień :> Mój problem jest nastepujący. Nowy sprzęt złożony, wszystko fajnie śmiga to zabrałem się za OC. I tu zaczynają się schody... Płyta na najnowszym biosie zachowuje sie dziwne. Zmiana napięcia CPU działa, ale tylko przy szynie 333 MHz. Gdy przestawię ją na np: 400 MHz napięcie proca blokuje sie na 1.24v i nawet jak ustawię 1.7v to efektów brak. Oczywiście wspaniała usługa MSI live update nie działa (przynajmniej teraz) i nie moge wgrać wersji 1.5 biosiska. Nie mam też pod ręką flopa ani pendrive... Są jakieś programiki ala WinFlash do biosów AMI? Inna sprawa, na defalutowych ustawieniach GTX 295 osiąga w 3Dmarku06 tylko 9000 pkt. To żenująco mało. Wiadomym jest, że 3 GHz proc sporo ogranicza tego potwora, ale żeby aż tak? Stery próbowałem 182.08, 182.52 i coś tam jeszcze. Physyx wyłączony, multi-gpu aktywowane. Jest może ktoś z P45 Diamond od MSI kto borykał sie z podobnymi problemami? Co ogólnie sądzicie o tej sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 Na MSI P35 działał sposób flasowania windy z pod Windowsa więc na P45 raczej się to nie zmieniło a robimy to tak: Bios można zmienić w łatwy i szybki sposób, mianowicie za pomocą małego programiku który instaluje się wraz z MSI Live Update 3, a nazywa sie AFUWIN, zatem....wchodzimy kolejno w: C://ProgramFiles//MSI//LiveUpdate3//FlashUty//AMI//AFUWIN i odpalamy programik, następnie klikamy na OPEN, zaznaczamy ALLFILES i wybieramy plik z biosem i teraz ważna rzecz, zaznaczamy opcje PROGRAM ALL BLOCKS, klikamy na FLASH. Co do niskiego testu w 3d marku to wyłącz jeszcze EIST i C1E na wszelki wypadek a tak w ogóle to wgraj ten nowy bios i zobacz czy coś się zmieni, OC oczywiście wskazane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) Dobra, sprawa z biosem wyjaśniona – wgrany ostatni oficjalny 1.5. Niestety nadal po zmianie FSB zasilanie CPU blokuje się na 1.24v i tak pokazuje zarówno BIOS jak i CPU-Z. Jak jest 333 MHz, to i vcore się zmienia na dowlone :| Wyłączałem i włączałem poniższe opcje i tez nie pomogło: Enable Bit Support C1E EIST SPREAD SPECTRUM Nie mam za bardzo pomysłu... może jakieś duperele związane z oszczędzaniem energii (DrMoS/GreenPower) albo jest gdzieś blokada OK :>? PS: Przypomniało mi się, że kartę, włożyłem do drugiego slotu PCI-E, nie do pierwszego - to może robic róznicę? Edytowane 6 Czerwca 2009 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 No przełóż do pierwszego, jeśli dobrze kojarzę to drugi slot jest PCI-E 4x a nie 16x jak pierwszy Mogę się mylić ale przełożyć kartę nie trudność, a może to jest właśnie przyczyną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2009 (edytowane) Pies trącał tą płytę - na wersji 1.4 BIOS juz można zmienaić napięcia. Teraz pozostaje kwestia OC. Jako że do tej pory siedziałem na NForce to troche obco czuję się z Intelem :> Zakładam, że na większości P45 zakres napięć i ich wpływ na stabilność jest podobny, więc podzielicie się ze mną cennymi informacjami :D Plan to ponowne 4 GHz No więc tak - do czego co jest i ile najlepiej ustawić (normalnie na auto): MCH Voltage MCH GTL REF VTT FSB VOLTAGE (E8400 ma tu jakieś ograniczenia? Ile max?) ICH VOLTAGE Poza tym, najlepiej jakiego Vcore dla E8400 nbie przekraczać? Edytowane 7 Czerwca 2009 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 MCH Voltage MCH GTL REF VTT FSB VOLTAGE (E8400 ma tu jakieś ograniczenia? Ile max?) ICH VOLTAGE Poza tym, najlepiej jakiego Vcore dla E8400 nbie przekraczać? MCH Voltage...hmm tutaj można podnieść powiedzmy 2-3 oczka w górę od def. potem to już w razie nie stabilności można go doprawić deczko jakoś dla upewnienia się, ale niema też co przesadzać bo P45 jest bardziej czuły na voltaż od P35 ;) MCH GTL Ref, tym bym sobie raczej specjalnie głowy nie zawracał ;p VTT FSB Voltage, tutaj musisz uważac bo 45nm są dosyć czułe pod tym względem. Możesz podnieść też o 2-3 oczka w górę, zobaczyc czy to coś da. Bo możesz np potem jak osiągniesz satysfakcjonujący Cię zegar wrócić do default i zobaczyć czy dalej jest stabilny. Bo po co CPU katować dużym napięciem. ICH Voltage, tutaj myślę że to niema raczej zbytniego wpływu na OC. Prędzej skup się na CPU Skew, NB Skew i GTL-ach. Są one dośc istotne przy OC tych procesorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) Prędzej skup się na CPU Skew, NB Skew i GTL-ach. Są one dośc istotne przy OC tych procesorów.Spoko, jakie wartości dla tego byłyby wskazane dla 4GHz E8400? Niestety stabilność to na razie marzenie, przy takich ustawieniach wala non stop BOSY, ale coś mi się wydaje że pamięci zamulają: CPU V: 1.303v CPU GTL REF0: 0.7904v CPU GTL REF1: 0.8304v DRAM Volt: 1.9v MCH Volt: 1.4v MCH GTL REF: 0.7886v VTT FSB: 1.25v ICH Volt: 1.7v Znalazłem tez CPU CLK SKEW i MCH CLK SLKEW ale nie mam pojęcia jakie tu wartości zastosować na początek: przedział jest o 100 do 1500ps. A co z opcja CPU AMPLITUDE CONTROL i ustawieniami w niej od 700 do 1000 Mv Edytowane 7 Czerwca 2009 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Spoko, jakie wartości dla tego byłyby wskazane dla 4GHz E8400? Niestety stabilność to na razie marzenie, przy takich ustawieniach wala non stop BOSY, ale coś mi się wydaje że pamięci zamulają: CPU V: 1.303v CPU GTL REF0: 0.7904v CPU GTL REF1: 0.8304v DRAM Volt: 1.9v MCH Volt: 1.4v MCH GTL REF: 0.7886v VTT FSB: 1.25v ICH Volt: 1.7v Znalazłem tez CPU CLK SKEW i MCH CLK SLKEW ale nie mam pojęcia jakie tu wartości zastosować na początek: przedział jest o 100 do 1500ps. A co z opcja CPU AMPLITUDE CONTROL i ustawieniami w niej od 700 do 1000 Mv Pamięci mówisz...no to ustaw DRAm Volt na 2,1v, dzielnik daj im mniej więcej taki żeby nie były za wysoko taktowane a najlepiej daj 1:1. na MCH troche dowaliłeś. 1,4v to już sporo. Zjedź tak do 1,3v. Co do tego ,,Skew,, to poszukaj w temacie o P45 Neo tam zdaje się Kean pisał co nieco otych Skew i ich poprawnym ustawieniu, ewentualnie zagadaj do niego ;) Zawsze możesz też sam się pobawić ustawiając poprostu troche wyżej od defaulta, powiedzmy na 400ps na każdym, ale lepiej oblookaj to w temacie o tym mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Pamięci teoretycznie łykają max 1.9V -mówisz 2.1V ich nie zabije? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) @Fredek Ekhm... Jeśli chodzi o pamięci, zerknij na sig... DDR3. To prawda, MCH jest za wysoko - przy 400-500MHz wystarcza między 1.3-1.35V. GTLe na auto - płyta ustawia je dość dobrze, a to nie są jeszcze częstotliwości, przy których trzeba się nimi bawić. ICH wystarczy dać 1.52V. CPU AMPLITUDE CONTROL na 800mV. CPU i MCH SKEW mi osobiście nic nie dały. Może być na auto. Ja bym tu obwiniał bios - seria P45 od MSI miała skopane pierwsze biosy, może trafiłeś na sztukę z takim właśnie wczesnym biosem. Koniecznie skombinuj jakiegoś pena i wgrywaj, np. tą najnowszą betę: http://drivers.softpedia.com/progDownload/...load-75191.html Edytowane 7 Czerwca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) OK, po memteście się za to wezmę (jest coś lepszego do wyłapywania błędów DDR3?). Orthos w tescie pamięci wysypuje sie bardzo szybko, a najwięcej BOSD zaliczam właśnie przy uruchamianiu windows. Na razie sa na 1:1 do FSB 333 MHZ to żadnych problemów nie odnotowałem. A co z FSB VTT? Ile tu bezpiecznie? Co do BIOS, to miałem pierwotnie wesję 1.65B ale jak zmieniałem FSB to VCORE wracało do wartości 1.24v i pomimo iż ustawiałem 1.4v nawet, to zarówno BIOS jak CPU-Z i inne programy pokazywały 1.24v :sad: Wgrałem 1.5 i tosamo ... dopiero na 1.4v regulacja działa jak należy. Mnie tam rekordu FSB nie potrzeba - styka 444 MHz i dowidzenia :> Edytowane 7 Czerwca 2009 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 A co z FSB VTT? Ile tu bezpiecznie?Byleby było poniżej vCore. Co do biosów - cóż, to jest właśnie MSI... Memtestem koniecznie przetestuj te pamięci (chyba nie ma nic lepszego), bo coś jest nie tak, skoro działają dobrze jedynie na 667MHz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Nie ma rady na owady - MSI daje ciala na calej linii. 4000 MHz nieosiagalne w zaden sposob. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Jest dalsza część tej historii :> FSB 444 Mhz po telefonie do szamana udało sie wykrzesać i OK, to już jest, ale dalej leży sprawa pamięci. Daję bydlakom (2x2 GB DDR3 Reaper 1800 CL8) 1.95 do 2.0v napięcia i w Orthosie (test pamięci priorytet 9) przy DRAM Fequency 593 MHz i 8-8-8-28 po 15 sekundach test się wysypuje - WTF? Dodam że dalej z napięciem się trochę cykam bo nie wiem ile mozna dac do pieca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Ech msi ssie. legendy upadają jedna po drugiej. To co jeszcze zostało z nieprzesadnie drogich płyt, ktore nie są do bani? abit upadł, epoxa nie ma Tylko asus? czemu masz 593? zmniejsz dzielnik jak na tyle nie chcą iść, częstotliwość pamięci i tak ma w miarę małe znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) Ech msi ssie. legendy upadają jedna po drugiej. To co jeszcze zostało z nieprzesadnie drogich płyt, ktore nie są do bani? abit upadł, epoxa nie ma Tylko asus?Coś czuje, że tu raczej Reapery ssa :) czemu masz 593? zmniejsz dzielnik jak na tyle nie chcą iść, częstotliwość pamięci i tak ma w miarę małe znaczenie.Dałem dzielnik 1:1 i przy 444 MHz też się sypią, przy 1.95v więc ... może cos z GTL MCH lub samym MCH pokombinowac. Nie mam juz pomysłow. I tak nie wiem jakim cudem 4GHZ udało mi sie złapać :) Gorzej, że GTX 295 zamula i ma beznadziejną wydajność -ale to może przez niestabilne DDRy? Edytowane 7 Czerwca 2009 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) Może poprostu procek nie wyrabia? p45 powinno zrobić 444mhz z palcem w tyłku bez podnoszenia żadnych napięć mch ich itp itd. Mój abit na starutkim p35 robi 415 bez dotykania tych rzeczy. Na jakim napięciu procka masz te niestabilne 4ghz? Ramy też raczej powinny być oka. Daj dzielnik 1:1, timingi na auto i napięcie w ramach rozsądku i nie ma prawa to powodować problemów, chyba, że masz uwalone kostki. Może poprostu procek nie zrobi 4ghz? upewnij się że jest schłodzony, daj mu dobre vcore i vtt (ponoć te procki nie lubia dużej różnicy między vcr a vtt... walcz ;-) gtx w swoim czasie sie zajmij. daj go w dobre gniazdko, wrzuć dobre stery i nie ma powodu żeby działał źle. Edytowane 7 Czerwca 2009 przez Sysak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) Procek na Abit IP35 i DFI nForce 680i robił 4 GHz więc tutaj tez nie powinno być problemu. Ogólnie to akurat ta mobo z szalonych FSB nie słyneła, ale nie w tym sęk. Wynik 9000 pkt na GTX 295 to jednak "trochę" za mało i zastanawiam się czrgo to wina. Pamięci na 100% są niestabilne, ale czy moga tak wpływać na wydajnośc GPU? PS: Dziś już 1H Orthos Prio 9 szedł przez godzinę na CPU więc niby OK. Napięcia mam nastepujące w tym momencie: CPU Vcore: 1.330v MCH: 1.316v VTT FSB: 1.30v ICH 1.6V Teraz testuję troche inne niz te, co dały mi 4GHz stabilne (Vcore: 1.35v & VTT FSB: 1.27). Edytowane 7 Czerwca 2009 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 1.6v na ram wystarczy w zupelnosci :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 (edytowane) 1.6v na ram wystarczy w zupelnosci :)Hmm, ale to nie jest tak bardziej ala Core i7? :) Według producenta to one życza sobie od 1.9 do 1.95v Ja mam jednak nadal E8400 :> Słyszałem też, że wysokie VTT zabija CPU 45nm - czy to prawda? I jak do tej teorii ma sie ustawienie go na 1.3V? Edytowane 7 Czerwca 2009 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Przy 9x444, a nawet 9x555 nie ma sensu zawracac sobie tym calym VTT glowy. Auto/najnizsze z biosu i bedzie ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Przy 9x444, a nawet 9x555 nie ma sensu zawracac sobie tym calym VTT glowy. Auto/najnizsze z biosu i bedzie ok :)Jutro obadam, czy przy auto to pójdzie, próbowałem tak na początku i jakoś niemrawo to wyglądało :> A co z tym 1.6v dla pamięci? Chyba nie ta bajka? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Spróbuj na jednej kostce pojechać, a jak nie pomoże to na drugiej. To nie jest rozwiązanie na stałe,ale może pomóc zdiagnozować problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2009 Przy 9x444, a nawet 9x555 nie ma sensu zawracac sobie tym calym VTT glowy. Auto/najnizsze z biosu i bedzie ok :)Nie tak prędko, zależy od sztuki procka, niektórym trzeba dovoltować VTT FSB aby były stabilne... Słyszałem też, że wysokie VTT zabija CPU 45nm - czy to prawda? I jak do tej teorii ma sie ustawienie go na 1.3V?Dobrze słyszałeś, ale te 1.3v do max jaki bym dawał, pod warunkiem, że Vcore masz wyższe - a to z kolei nie powinno przekraczać ~1,36v na codzień ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Z tego co widzę, to płyta podbija vcore z biosowego 1.332v do 1.352/1.360v (CPU-Z). Czyli już sporo – temp wg Core Temp max ma 77/78C, wg oprogramowania MSI 62/64C. Niemniej Core Temp pokazuje Tjmax = 105 więc zawyża temperatury, prawda? :) Pamięci nadal przy dzielniku 1:1, FSB 423 MHz i 1.95v się sypią w Orthosie bez względu czy ustawię opóźnienia na Auto czy ręcznie zalecane przez producenta 8-8-8-28, nawet na 2N. Zastosowanie innego dzielnika niż 1:1 zazwyczaj kończy się BOSDem. Z 1.6v dla memek to komp nawet nie startuje :D Może te Reapery gryza się z płytą? Wczoraj w nocy 4GHz nagle przestało być stabilne. Ustawienie MCH, MCH GTL, VTT FSB i ICH na Auto skutkuje Blue Screenem przy włażeniu do Widny, ale przy odpowiednim ustawieniu tych wartości tak jak podałem wcześniej pozwala uzyskać yako-taką stabilność CPU. Płyta żada stanowczo zbyt dużo vcore dla mojego E8400, który już wcześniej odwiedził 2 inne mobasy i tam 4GHz na 1.325 max wymagał. Ogólnie to jestem bardzo, ale to bardzo zawiedziony P45 w wykonaniu MSI. Wczoraj oglądałem sobie screena gdy podkręcałem na DFI ten sam procek i 4GHz zrobił przy 1.28v! To wręcz niepojęte że ten sam CPU chce napięcia 1.36v do uzyskania stabilności na P45 Diamond! Jak ci ludzie w testach wyciskali z tej mobo po +500 MHz? No cóż, zamienił stryjek siekierkę na kijek. Pozostaje tylko walczyć, kombinować lub ewentualnie wymienić pamięci, które mogą być przyczyną niestabilności. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to chętnie zastosuję bo ręce opadają... A ogólnie to mam kilka pytań - Jakie ustawienia dla CPU GTL REF 0 i CPU GTL REF - Jakie ustawienia dla MCH GTL REF - Ile max przyjmą napięcia te Reapery? 1.95v to dopuszczalna przez OCZ granica? - Czym najlepiej odczytać wartość VTT FSB w systemie? - Core Temp z Tjmax = 105 rozumiem źle pokazuje temperatury - Jak to możliwe że na nowych biosach regulacja Vcore przy zmianie FSB nie działa? ;] Ewentualnie jaką płytę z oferty MSI byście polecili? Na razie żaden inny producent nie wchodzi w grę, a priorytetem jest jednak stabilność przy OC. Podobno ich wynalazek na Nforce 790i jest niezły, a jak z X48? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 (edytowane) Nie odpowiem Ci na pytania bo ktoś bedzie napewno wiedział lepiej ;) Chociaż również mnie insteresuje to pytanie na które bym chciał znać odpowiedź: - Czym najlepiej odczytać wartość VTT FSB w systemie?A co do tego: - Core Temp z Tjmax = 105 rozumiem źle pokazuje temperatury... to powinno być Tjmax=100 i wtedy będą prawdziwe tempy rdzeni więc i tak nie masz za wesołej sytuacji... :rolleyes: A pozwolisz tak z innej beczki. Kto zmienia DFI której nic nie brakuje w OC? Oczywiście MSI to dobre płyty tak jak i P45 Diamond, tylko w Twoim przypadku wygląda na jakiś konflikt, nie wiem jaki. Moze bym zobaczył na innych ramkach... Moja MSI sprawuje sie bardzo dobrze, latała na FSB 520mhz nawet, ale nie napisze, że polecam bo bym mógł być skrytykowany... ;) PS. Jak przekombinowałeś albo poprostu wybrałeś nieodpowiednie ustawienia GTL-i lub skewów to może dlatego proc potrzebuje aż tyle więcej papu? Przecież tymi ustawieniami można nie tylko łatwo zwiększyć stabilność ale także i łatwo zmniejszyć stabilność procka i stąd potrzebne te wysokie vcore?? Edytowane 8 Czerwca 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 (edytowane) ... to powinno być Tjmax=100 i wtedy będą prawdziwe tempy rdzeni więc i tak nie masz za wesołej sytuacji... :rolleyes: Soft MSI pokazuje 62C podczas (FSB 444 i 1.352v) obciążenia Orthosem (Prio 9) wiec imo nie jest źle :) Może za jakiś czas zmienię Ninję na coś nowszego. A pozwolisz tak z innej beczki. Kto zamienia DFI której nic nie brakuje w OC? Oczywiście MSI to dobre płyty tak jak i P45 Diamond, tylko w Twoim przypadku wygląda na jakiś konflikt, nie wiem jaki. Moze bym zobaczył na innych ramkach... Moja MSI sprawuje sie bardzo dobrze, latała na FSB 520mhz nawet, ale nie napisze, że polecam bo bym mógł być skrytykowany... ;) Historia jest długa, bardzo zawiła i pełna niespodzianek :> Generalnie przyszedł czas na zmiany, które pomimo że bolą są potrzebne. Najgorszym wypadku będę negocjował inna mobo z ich oferty – dlatego pytanie, czy ich n790i oraz X48 mają większy potencjał. Do MSI PL napisałem już w sprawie tej sytuacji, zareagowali bardzo szybko i mają wnikliwie badać ten problem. Liczę na zmodowany BIOS i może uda się wyjść obronną ręką z tej sytuacji, a 4GHz 1.32v pójdzie przy stabilnych ramkach :> PS. Jak przekombinowałeś albo poprostu wybrałeś nieodpowiednie ustawienia GTL-i lub skewów to może dlatego proc potrzebuje aż tyle więcej papu? Przecież tymi ustawieniami można nie tylko łatwo zwiększyć stabilność ale także i łatwo zmniejszyć stabilność procka i stąd potrzebne te wysokie vcore??Ja już jestem po prostu za stary na OC :lol2: Sprawdzałem dziesiątki ustawień różnych, nie twierdze że 100% trafnych :> Ale jak sobie pomyślę, że kolejny dzień mam przepie*dolić na zabawę z komputerem to mnie krew zalewa :D Jak tak dalej pójdzie, to chyba przesiądę się na konsolę :lol2: Edytowane 8 Czerwca 2009 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Nie trać sił ;) Najwyżej zmienisz mobo i pozbędziesz się strupa ;p Ale do rzeczy...myślę że DFI poprostu lepiej prowadziła procka a nawet może lepiej ustawiała GTL-e przez co napięcie do uzyskania 4ghz było mniejsze. Ja proponuje Ci jako ostatnią deskę ratunku porządną zabawe z CPU GTL ref bo to może odmienić sytuacje twojego procka ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Nie trać sił ;) Najwyżej zmienisz mobo i pozbędziesz się strupa ;p Ale do rzeczy...myślę że DFI poprostu lepiej prowadziła procka a nawet może lepiej ustawiała GTL-e przez co napięcie do uzyskania 4ghz było mniejsze. Ja proponuje Ci jako ostatnią deskę ratunku porządną zabawe z CPU GTL ref bo to może odmienić sytuacje twojego procka ;]Zatem od jakich wartości warto zacząć? Mam dwie pozycje REF 0 i REF 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Na to niema uniwersalnej metody. Musisz sam próbować ustawiać różne wartości aż w końcu powinieneś zobaczyć poprawe w stabilności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...