Skocz do zawartości
Gregu

Jak Dużo Mocy Potrzebujesz?

Rekomendowane odpowiedzi

dodam od siebie, miernik pozyczył BuMel ;)

bebechy to:

i920@4GHz 1,23 Vcore

GTX285 (pencil mod 1,18@1,24 VGPU

EVGA X58

3x2GB RAM

2xHDD

pompka DDC 12vol.

w sumie 8 wentyli na 7 vol.

TG BZ 1,3KW

IDLE 260W

PRIME 8-CORE 360W

STRES (furmark) 430W

furmark + prime nie działa poprawnie (grafa zwalnia i pobór maleje)

wniosek z tego że gry ciągną najwięcej, zresztą czuć to po chłodnicy

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Do FurMarka trzeba zostawić jeden rdzeń (być może wystarczy wątek) wolny i ustawić koligację (domyślnie FurMark ustawia sobie CPU0). Wtedy w połączeniu z LinX (ewentualnie innym) mamy największy pobór prądu.

Spoko że podałeś jak to jest u ciebie, przynajmniej wiem że będę miał jeszcze zapas po przejściu na Lynnfielda i jakąś odmianę GT300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z moich wyliczen do takiego zestawu:

E8600 @4.4 Noctua C12P

ASUS P5E WS PRO

2x2GB OCZ Reaper 1066

2xHD4850 1GB MC CrossFire

Creative X-Fi Xtreme Music PCI

2xHDD Seagate 250GB ATA & 120GB Sata

DVD/CD RW DL

7x120mm

mysz, klawiatura USB

spokojnie wystarczy 540W, tyle ze po roku lub kilku latach moc zasilacza spada i dlatego zalecaja kupowanie mocniejszych. ja mam HIPER Modular 580W type-R i wszystko ladnie na nim dziala.

pozdrawiam

Edytowane przez KapitanHoshi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miernik energii Velleman

Intel Pentium D 915+Scythe Ninja Rev.2

Asus P5B Premium

Gigabyte 8800GTS

2x1GB A-Data DDR2 667MHz

Samsung 250GB SataII NCQ

Nec3520

Lite-On 48246K

A4-Tech myszka na usb

AC 9cm wentyl z tylu obudowy

Powered by NeoTec 440W Maximus

Pomiar samego kompa bez monitora

Ustawienia domyslne procesora Intel Pentium D915 2,8GHz wlaczone spowalniacze w biosie

Podane wartosci sa wartosciami max uzyskanymi

IDLE - 162W

Gears of War - 286W

Podkrecony Intel Pentium D915 na 3,733GHz bez zmiany napiecia procesora i powylaczane spowalniacze w biosie

IDLE - 177W

Gears of War - 305W

Power Factor 92-95

Moglby mi ktos wytlumaczyc co to wlasciwie oznacza te Power Factor ? Z gory dziekuje.

Edytowane przez Monaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Power Factor istotny jest praktycznie tylko dla elektrowni, dla nas nie bardzo. Konkretnie jest to stosunek prądu czynnego do pozornego.

Technicznych szczegółów nie znam, ale chodzi o to że elektrownia dostarcza nam prąd pozorny (mierzony w voltamperach), a urządzenia wykorzystują prąd czynny (mierzony w watach). Co jest istotne to że elektrownia pobiera od nas opłatę za prąd czynny (waty), więc jeśli PF wynosi mniej niż 100% to elektrownia traci, bo dostarcza nam więcej prądu niż to za co płacimy.

Wartość prądu czynnego zawsze jest mniejsza od pozornego, może być także taka sama (wtedy PF to 100%). Nie może być większa.

To jak efektywnie urządzenia wykorzystują prąd zależy od ich konstrukcji, ale jak mówię nie znam technicznych szczegółów z czego to dokładnie wynika.

Obecnie Unia Europejska nakazała we wszystkich urządzeniach potrzebujących do działania ponad 70 W stosowanie układów PFC (Power Factor Correction). PF bez PFC może wynosić nawet 50-70%, co dla elektrowni, jak i dla środowiska jest tragedią.

Dodam, że PF nie ma nic wspólnego ze sprawnością zasilaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

netbook Samsung NC10 (:lol2:)

Ładowanie baterii (bez względu na obciążenie procka) - 44W

Bateria 100%:

idle - 14W

HSDPA lub Wi-Fi ~15W

YouTube - 18-20W

Filmy ("standartowe") - 15-17W

Orthos ~18W

Dziwne, że mniej niż YT. Może dźwięk doszedł, albo coś mu się merdało z HT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Tak co do Power Factor, to dziś z ciekawości sprawdziłem jak to wygląda w przypadku kilkunastoletniej lodówki -> 32-40. Masakra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem sobie na allegro 3304697[/snapback]

Killer :D

Furmark + LinX na początku max 399W, ale LinX na 4 rdzeniach spowalniał Furmarka. Grafa zwalniała i stygła. Przestawiłem LinX'a na 3 wątki i wyszło max 460W.

Power Factor latał od 93 do 100. Najczęściej 98.

To jeszcze troche zapasu masz. Jeśli by przyjąć sprawność na poziomie 90% (a taka praktycznie jest nieosiągalna) to zostaje ci jeszcze 50 W. Oczywiście to tak asekuracyjnie patrząc, bo żadna pojedyncza aplikacja aż tak kompa nie obciąży. Możesz procka spokojnie kręcić.

Przepraszam że wyciągam stare posty ale czytałem z ciekawości temat i nie mogłem nie zwrócić uwagi że MariuszDW przy maksymalnym obciążeni wcale niema 50W zapasu. Przy sprawności 90% i poborze 460W z sieci, obciążenie zasilacza wynosi około 420W więc jeśli dobrze napisał i zasilacz ma maksymalne obciążenie wysokości 433W to zostaje max 15W zapasu. Jeżeli sprawność jest niższa to jest jeszcze gorzej. Przy tak mocnym obciążeniu polecał bym sprawdzić jak zasilacz trzyma napięcia (idle/max) bo może być niewesoło.

Obym się gdzieś mylił :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

No jeśli by założyć taką sprawność i stałe maksymalne obciążenie to może i nie. Tylko w normalnym użytkowaniu pobór prądu z gniazdka wynosił u niego sporo poniżej 400 W (np. w Crysisie 320-360). Te 460 W to miał przy połączeniu LinX i FurMarka, a żadna gra czy program nigdy tak kompa nie obciążą.

Przy niższej sprawności to akurat wyjdzie lepiej. Bo jeśli założyć 85% i pobór z gniazdka 460 W, to oddawana moc podzespołom to już tylko 391 W.

Jego zasilacz to starsza konstrukcja, więc nie zdziwię się jesli sprawność wynosi jeszcze mniej, pewnie nawet poniżej 80%.

Inna sprawa że skoro zasiłka ma już trochę lat, to możliwa do oddania moc na pewno jest niższa niż fabrycznie, do tego co jest jednak na pewno spokojnie wystarczy. Przy okazji kolejnego upgrade-u polecał bym wymianę zasiłki. Osobiście robię to nie rzadziej niż co dwa lata, bo już dwa zasilacze mi się spaliły (jeden no name dawno temu, jeden NeoTEC po 2.5 roku raczej słabego obciążania).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za za zwrócenie uwagi. ;)

Sam zacząłem się trochę martwić, bo staruszek ma trochę duży przebieg. Zaczynał od premiery podstawki 939 i chodził praktycznie 24/7. Z drugiej strony te 460W z gniazdka właściwie nigdy nie występuje "w naturze" (bardziej jak w UT3, Crysis) na moim konfigu, a i niby zasilacz wytrzymuje chwilowe obciążenie 460W.

Narazie wyrzuciłem najstarszy dysk (zostało 3) i w idle odeszło ok 10W. W najbliższej przyszłości zamierzam jednak kupić nową zasiłkę. Też pewnie Enermax, bo ten bardzo dobrze się sprawował ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam że wyciągam stare posty ale czytałem z ciekawości temat i nie mogłem nie zwrócić uwagi że MariuszDW przy maksymalnym obciążeni wcale niema 50W zapasu. Przy sprawności 90% i poborze 460W z sieci, obciążenie zasilacza wynosi około 420W więc jeśli dobrze napisał i zasilacz ma maksymalne obciążenie wysokości 433W to zostaje max 15W zapasu. Jeżeli sprawność jest niższa to jest jeszcze gorzej. Przy tak mocnym obciążeniu polecał bym sprawdzić jak zasilacz trzyma napięcia (idle/max) bo może być niewesoło.

Obym się gdzieś mylił :)

A nie jest przypadkiem na odwrót ? 460W -20% sprawności (zakładając tą gorszą) daje 368W oddanych przez zasilacz. Jeśli więc sprawność jest niższa to w tym konkretnym przypadku lepiej :mrgreen:

A zmierzyć jak najbardziej. I podzielić się wrażeniami ! [;

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cicho tu, to dopiszę znowu lapka ;)

netbook Samsung NC10 ( :lol2: )

Ładowanie baterii (bez względu na obciążenie procka) - 44W

Bateria 100%:

idle - 14W

HSDPA lub Wi-Fi ~15W

YouTube - 18-20W

Filmy ("standartowe") - 15-17W

Orthos ~18W

Dziwne, że mniej niż YT. Może dźwięk doszedł, albo coś mu się merdało z HT

Dell Studio 1555 (T4200, HD4570, 3GB, W7)

Ładowanie bateri ~70W

Bateria 100%:

idle ~22-25

YouTube mniej więcej to samo.

gierka Trine ~50W

Filmy "standart" ~30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odswiezylem sobie watek i doszedlem do wniosku, ze moja 650W zasilka pociagnie spokojnie sli z 275 przy OC 4.2 i napieciach na poziomach stockowych :]

pytanko bo sie kompletnie nie znam - taki bedzie wystarczajacy ? Powiedzmy na poziomie podawanego wczesniej za 45zl? Kupil bym praktycznie tylko dla zaspokojenia wlasnej ciekawosci (obskoczylem all znajomych w miasteczku nikt nie ma watomierza...).

http://allegro.pl/item699199760_miernik_ka..._watomierz.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt:

Miernik Velleman

ZOTAC GeForce 9300-ITX WiFi

Intel Dual Core E5200,

KINGSTON 2x2GB low-profile,

SAMSUNG HD753LJ,

LG GGC-H20L BLU-RAY,

Seasonic SS250-SU,

Windows 7

idle: 42-45W

FurMark+Prime 72-74W

Odtwarzanie filmu z płyty blu-ray (fulhd) 54W

Odtwarzanie filmu DVD (z płyty) 56W

Update wyniki po oc (wyniki z 2GB pamięci DDRII)

Cpu

post-4543-1252131250_thumb.png

Gpu

post-4543-1252131308_thumb.png

idle:54-57W

load:

furmark:88W-90W

atitool:78W-81W

furmark+linx: 108W-114W

Max peak 121W

Dodanie do tej konfiguracji 9600gt Gigabyte

post-4543-1265289419_thumb.png

pulpit 78-80W

linx+fumark 155-177W

granie 140W (dirt2, Call of Duty Modern Warfare 2, max detale, rozdzielczość 1680X1050)

max peak 180W

Edytowane przez sts

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Niezwykle mało w idle, ta zasiłka ma chyba jakąś niemożliwą wręcz sprawność. Miałem ASUSa na GF 9300, też E5200, te same pamięci, jeden dysk i dwa napędy optyczne - w idle miałem 57 W, na Pure Power.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezwykle mało w idle ...

Można jeszcze obniżyć jeśli zestaw będzie miał inny dysk.

SAMSUNG HD753LJ potrzebuje w spoczynku ponad 7 W + straty na zasilaczu.

2 TB WD RE4-GP potrzebuje w spoczynku poniżej 4 W.

Jeszcze mniej będzie z 500 GB 2.5" bo potrzebuje około 1 W w spoczynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Program może co najwyżej wróżyć z fusów nt. mocy a nie ją mierzyć.

Trochę niejasno napisałem. Program obciąża komputer tak, żeby zużywał jak najwięcej mocy. I podobno 3DMarki i inne Orthosy się przy nim chowają. A moc oczywiście mierzy miernik mocy elektrycznej wpięty do gniazdka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi