Racuch Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 (edytowane) dodam od siebie, miernik pozyczył BuMel ;) bebechy to: i920@4GHz 1,23 Vcore GTX285 (pencil mod 1,18@1,24 VGPU EVGA X58 3x2GB RAM 2xHDD pompka DDC 12vol. w sumie 8 wentyli na 7 vol. TG BZ 1,3KW IDLE 260W PRIME 8-CORE 360W STRES (furmark) 430W furmark + prime nie działa poprawnie (grafa zwalnia i pobór maleje) wniosek z tego że gry ciągną najwięcej, zresztą czuć to po chłodnicy Edytowane 17 Czerwca 2009 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 Do FurMarka trzeba zostawić jeden rdzeń (być może wystarczy wątek) wolny i ustawić koligację (domyślnie FurMark ustawia sobie CPU0). Wtedy w połączeniu z LinX (ewentualnie innym) mamy największy pobór prądu. Spoko że podałeś jak to jest u ciebie, przynajmniej wiem że będę miał jeszcze zapas po przejściu na Lynnfielda i jakąś odmianę GT300. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2009 ok :) myślałem ze będzie duzo gorzej ale nie jest tragicznie przy okazji sprawdziłem plazme i ssie 150W , 32" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 TG BZ 1,3KWJak ci się sprawuje ten zailacz - bo po tej recenzji się przeraziłem a miałem go kupować.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 Może zainteresujesz się bq! Dark Power 1200W, Enermaksem Revolution 85+ 1250W bądź Topowerem PowerBird 1100W? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanHoshi Opublikowano 18 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2009 (edytowane) z moich wyliczen do takiego zestawu: E8600 @4.4 Noctua C12P ASUS P5E WS PRO 2x2GB OCZ Reaper 1066 2xHD4850 1GB MC CrossFire Creative X-Fi Xtreme Music PCI 2xHDD Seagate 250GB ATA & 120GB Sata DVD/CD RW DL 7x120mm mysz, klawiatura USB spokojnie wystarczy 540W, tyle ze po roku lub kilku latach moc zasilacza spada i dlatego zalecaja kupowanie mocniejszych. ja mam HIPER Modular 580W type-R i wszystko ladnie na nim dziala. pozdrawiam Edytowane 18 Czerwca 2009 przez KapitanHoshi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 19 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2009 Wywal obrazek z siga. :) Ja próbowałem CF z 4850 na 450W. Grzał się mocniej niż przy pojedynczej karcie (kiedy to jest chłodny) i wytrzymał godzinną sesję w FurMarku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) Miernik energii Velleman Intel Pentium D 915+Scythe Ninja Rev.2 Asus P5B Premium Gigabyte 8800GTS 2x1GB A-Data DDR2 667MHz Samsung 250GB SataII NCQ Nec3520 Lite-On 48246K A4-Tech myszka na usb AC 9cm wentyl z tylu obudowy Powered by NeoTec 440W Maximus Pomiar samego kompa bez monitora Ustawienia domyslne procesora Intel Pentium D915 2,8GHz wlaczone spowalniacze w biosie Podane wartosci sa wartosciami max uzyskanymi IDLE - 162W Gears of War - 286W Podkrecony Intel Pentium D915 na 3,733GHz bez zmiany napiecia procesora i powylaczane spowalniacze w biosie IDLE - 177W Gears of War - 305W Power Factor 92-95 Moglby mi ktos wytlumaczyc co to wlasciwie oznacza te Power Factor ? Z gory dziekuje. Edytowane 24 Czerwca 2009 przez Monaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 24 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2009 Power Factor istotny jest praktycznie tylko dla elektrowni, dla nas nie bardzo. Konkretnie jest to stosunek prądu czynnego do pozornego. Technicznych szczegółów nie znam, ale chodzi o to że elektrownia dostarcza nam prąd pozorny (mierzony w voltamperach), a urządzenia wykorzystują prąd czynny (mierzony w watach). Co jest istotne to że elektrownia pobiera od nas opłatę za prąd czynny (waty), więc jeśli PF wynosi mniej niż 100% to elektrownia traci, bo dostarcza nam więcej prądu niż to za co płacimy. Wartość prądu czynnego zawsze jest mniejsza od pozornego, może być także taka sama (wtedy PF to 100%). Nie może być większa. To jak efektywnie urządzenia wykorzystują prąd zależy od ich konstrukcji, ale jak mówię nie znam technicznych szczegółów z czego to dokładnie wynika. Obecnie Unia Europejska nakazała we wszystkich urządzeniach potrzebujących do działania ponad 70 W stosowanie układów PFC (Power Factor Correction). PF bez PFC może wynosić nawet 50-70%, co dla elektrowni, jak i dla środowiska jest tragedią. Dodam, że PF nie ma nic wspólnego ze sprawnością zasilaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2009 netbook Samsung NC10 (:lol2:) Ładowanie baterii (bez względu na obciążenie procka) - 44W Bateria 100%: idle - 14W HSDPA lub Wi-Fi ~15W YouTube - 18-20W Filmy ("standartowe") - 15-17W Orthos ~18W Dziwne, że mniej niż YT. Może dźwięk doszedł, albo coś mu się merdało z HT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 Szkoda, ze nie mam już 4850, ale chieftec 360 z jedną linią 12V (17A) ciągnął ją bez problemu, nawet z OC. Po odpaleniu Crysisa nie spadło poniżej 11.80v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Tak co do Power Factor, to dziś z ciekawości sprawdziłem jak to wygląda w przypadku kilkunastoletniej lodówki -> 32-40. Masakra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2009 Jak ci się sprawuje ten zailacz - bo po tej recenzji się przeraziłem a miałem go kupować....do mojego użytku OK, mała wada to terkoczący wentyl mam go za 800 pln. (nówka gwara itp.) więc nawet nie szukałem recenzji itp. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Kupiłem sobie na allegro 3304697[/snapback] Killer :D Furmark + LinX na początku max 399W, ale LinX na 4 rdzeniach spowalniał Furmarka. Grafa zwalniała i stygła. Przestawiłem LinX'a na 3 wątki i wyszło max 460W. Power Factor latał od 93 do 100. Najczęściej 98. To jeszcze troche zapasu masz. Jeśli by przyjąć sprawność na poziomie 90% (a taka praktycznie jest nieosiągalna) to zostaje ci jeszcze 50 W. Oczywiście to tak asekuracyjnie patrząc, bo żadna pojedyncza aplikacja aż tak kompa nie obciąży. Możesz procka spokojnie kręcić. Przepraszam że wyciągam stare posty ale czytałem z ciekawości temat i nie mogłem nie zwrócić uwagi że MariuszDW przy maksymalnym obciążeni wcale niema 50W zapasu. Przy sprawności 90% i poborze 460W z sieci, obciążenie zasilacza wynosi około 420W więc jeśli dobrze napisał i zasilacz ma maksymalne obciążenie wysokości 433W to zostaje max 15W zapasu. Jeżeli sprawność jest niższa to jest jeszcze gorzej. Przy tak mocnym obciążeniu polecał bym sprawdzić jak zasilacz trzyma napięcia (idle/max) bo może być niewesoło. Obym się gdzieś mylił :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 No jeśli by założyć taką sprawność i stałe maksymalne obciążenie to może i nie. Tylko w normalnym użytkowaniu pobór prądu z gniazdka wynosił u niego sporo poniżej 400 W (np. w Crysisie 320-360). Te 460 W to miał przy połączeniu LinX i FurMarka, a żadna gra czy program nigdy tak kompa nie obciążą. Przy niższej sprawności to akurat wyjdzie lepiej. Bo jeśli założyć 85% i pobór z gniazdka 460 W, to oddawana moc podzespołom to już tylko 391 W. Jego zasilacz to starsza konstrukcja, więc nie zdziwię się jesli sprawność wynosi jeszcze mniej, pewnie nawet poniżej 80%. Inna sprawa że skoro zasiłka ma już trochę lat, to możliwa do oddania moc na pewno jest niższa niż fabrycznie, do tego co jest jednak na pewno spokojnie wystarczy. Przy okazji kolejnego upgrade-u polecał bym wymianę zasiłki. Osobiście robię to nie rzadziej niż co dwa lata, bo już dwa zasilacze mi się spaliły (jeden no name dawno temu, jeden NeoTEC po 2.5 roku raczej słabego obciążania). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 Dzięki za za zwrócenie uwagi. ;) Sam zacząłem się trochę martwić, bo staruszek ma trochę duży przebieg. Zaczynał od premiery podstawki 939 i chodził praktycznie 24/7. Z drugiej strony te 460W z gniazdka właściwie nigdy nie występuje "w naturze" (bardziej jak w UT3, Crysis) na moim konfigu, a i niby zasilacz wytrzymuje chwilowe obciążenie 460W. Narazie wyrzuciłem najstarszy dysk (zostało 3) i w idle odeszło ok 10W. W najbliższej przyszłości zamierzam jednak kupić nową zasiłkę. Też pewnie Enermax, bo ten bardzo dobrze się sprawował ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 10 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2009 No to git :) Lepiej jednak porób pomiary żebyś wiedział co się dzieje. Niby w naturze nie występują takie obciążenia a jednak czasem można niemile się zaskoczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
valdi200 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 E8400 def V 3GB ramu tymczasowo 2 HDD 8800 GTS 512 def Laing 10W DVD Xonad DX 6 Xthermali na min V Odczyt z panelu Zalman ZM-MFC2: Idle: 148-156 Gry: 200:220 Furmark + OCCT: 275 W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 (edytowane) Przepraszam że wyciągam stare posty ale czytałem z ciekawości temat i nie mogłem nie zwrócić uwagi że MariuszDW przy maksymalnym obciążeni wcale niema 50W zapasu. Przy sprawności 90% i poborze 460W z sieci, obciążenie zasilacza wynosi około 420W więc jeśli dobrze napisał i zasilacz ma maksymalne obciążenie wysokości 433W to zostaje max 15W zapasu. Jeżeli sprawność jest niższa to jest jeszcze gorzej. Przy tak mocnym obciążeniu polecał bym sprawdzić jak zasilacz trzyma napięcia (idle/max) bo może być niewesoło. Obym się gdzieś mylił :) A nie jest przypadkiem na odwrót ? 460W -20% sprawności (zakładając tą gorszą) daje 368W oddanych przez zasilacz. Jeśli więc sprawność jest niższa to w tym konkretnym przypadku lepiej :mrgreen: A zmierzyć jak najbardziej. I podzielić się wrażeniami ! [; Edytowane 13 Lipca 2009 przez q8ic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2009 popieram przedmówcę... PS. panele ZALMAN'a są dokładne i ja na swoim sprzęcie max co widziałem to jakieś 320W. Ja teraz jade na MFC3 lepsze konty widzenia i mniej "odpustowo" i7 delikatnie po oc @ 3GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Cicho tu, to dopiszę znowu lapka ;) netbook Samsung NC10 ( :lol2: ) Ładowanie baterii (bez względu na obciążenie procka) - 44W Bateria 100%: idle - 14W HSDPA lub Wi-Fi ~15W YouTube - 18-20W Filmy ("standartowe") - 15-17W Orthos ~18W Dziwne, że mniej niż YT. Może dźwięk doszedł, albo coś mu się merdało z HT Dell Studio 1555 (T4200, HD4570, 3GB, W7) Ładowanie bateri ~70W Bateria 100%: idle ~22-25 YouTube mniej więcej to samo. gierka Trine ~50W Filmy "standart" ~30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 odswiezylem sobie watek i doszedlem do wniosku, ze moja 650W zasilka pociagnie spokojnie sli z 275 przy OC 4.2 i napieciach na poziomach stockowych :] pytanko bo sie kompletnie nie znam - taki bedzie wystarczajacy ? Powiedzmy na poziomie podawanego wczesniej za 45zl? Kupil bym praktycznie tylko dla zaspokojenia wlasnej ciekawosci (obskoczylem all znajomych w miasteczku nikt nie ma watomierza...). http://allegro.pl/item699199760_miernik_ka..._watomierz.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Pasuje tylko do gniazdek bez uziemienia, minimalne obciążenie 15 W. Kup sobie taki, sporo osób go tu ma - http://allegro.pl/item702017315_licznik_wa...gii_tester.html 20 zł więcej to nie majątek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 (edytowane) Sprzęt: Miernik Velleman ZOTAC GeForce 9300-ITX WiFi Intel Dual Core E5200, KINGSTON 2x2GB low-profile, SAMSUNG HD753LJ, LG GGC-H20L BLU-RAY, Seasonic SS250-SU, Windows 7 idle: 42-45W FurMark+Prime 72-74W Odtwarzanie filmu z płyty blu-ray (fulhd) 54W Odtwarzanie filmu DVD (z płyty) 56W Update wyniki po oc (wyniki z 2GB pamięci DDRII) Cpu Gpu idle:54-57W load: furmark:88W-90W atitool:78W-81W furmark+linx: 108W-114W Max peak 121W Dodanie do tej konfiguracji 9600gt Gigabyte pulpit 78-80W linx+fumark 155-177W granie 140W (dirt2, Call of Duty Modern Warfare 2, max detale, rozdzielczość 1680X1050) max peak 180W Edytowane 4 Lutego 2010 przez sts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Niezwykle mało w idle, ta zasiłka ma chyba jakąś niemożliwą wręcz sprawność. Miałem ASUSa na GF 9300, też E5200, te same pamięci, jeden dysk i dwa napędy optyczne - w idle miałem 57 W, na Pure Power. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Niezwykle mało w idle ...Można jeszcze obniżyć jeśli zestaw będzie miał inny dysk. SAMSUNG HD753LJ potrzebuje w spoczynku ponad 7 W + straty na zasilaczu. 2 TB WD RE4-GP potrzebuje w spoczynku poniżej 4 W. Jeszcze mniej będzie z 500 GB 2.5" bo potrzebuje około 1 W w spoczynku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLaF Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Osobiście nie próbowałem, ale podobno najlepiej potrzebną moc mierzy program OCCT w teście "Power Supply". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Osobiście nie próbowałem, ale podobno najlepiej potrzebną moc mierzy program OCCT w teście "Power Supply".Program może co najwyżej wróżyć z fusów nt. mocy a nie ją mierzyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GLaF Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Program może co najwyżej wróżyć z fusów nt. mocy a nie ją mierzyć.Trochę niejasno napisałem. Program obciąża komputer tak, żeby zużywał jak najwięcej mocy. I podobno 3DMarki i inne Orthosy się przy nim chowają. A moc oczywiście mierzy miernik mocy elektrycznej wpięty do gniazdka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2009 Miernik Velleman sprzęt z podpisu. IDLE - 123W OCCT - 178W MARK 06 - 225W Z ciekawości podpoiłem pod stary podgrzewacz wody (zbiornik 5l) i szok 2203W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...