Skocz do zawartości
Zaxhill

Proszę O Ocenę Zestawu Komputerowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników forum Pure PC

Chciałem skorzystać z Waszej wiedzy i doświadczenia i poprosić o ocenę wybranych przeze mnie komponentów PC.

Założenia: Zestaw ma być przede wszystkim niezawodny i stabilny. Komputer głównie ma służyć do obróbki zdjęć w formatach raw, pliki ok 20-25MB. Czasami jednak lubię sobie pograć, więc wydajność 3D też ma znaczenie. Granie w rozdzielczości 1600x1200. Do tego komputer ma być możliwie jak najcichszy w trybie 2D, zdaję sobie sprawę z tego, że w grach będzie musiało być trochę głośniej. Chłodzenie powietrzem, podkręcanie procesora jak najbardziej, ale nie ekstremalnie.

Ograniczenia: ponieważ obecnie przebywam w Irlandii, jestem ograniczony do zakupów z tych dwóch sklepów: http://www.komplett.ie/, http://elara.ie/ Nie chcę też wydawać więcej kasy, niż to jest niezbędne, aby osiągnąć w/w założenia.

Wybrane elementy:

Procesor: Intel Core™ 2 Quad Q9650 3,00 GHz

MoBo: Asus P5Q WS, P45, Socket-775, DDR2

Pamięci: Corsair TWIN2X PC6400C4DHX DDR2 8GB KIT

HDD1: Western Digital RE2 750GB SATA2

HDD2: Western Digital RE2 750GB SATA2

Grafika: Sapphire Radeon HD 4890 1GB GDDR5

Nagrywarka DVD: NEC

Buda: Antec Performance P193 Miditower

Zasiłka: Corsair Powersupply 620W Black, ATX/EPS

Komentarze i pytania:

Procesor: Wybrałem C2Q, bo uważam, że i7 jest jeszcze za drogi (o podobnym taktowaniu, do tego drogie płyty gł. i pamięci). Quad jest ponadto rozwiązaniem już sprawdzonym w boju i całkiem niezłym, jak wynika z przejrzanych przeze mnie testów. Da się ponoć też nieźle kręcić.

Płyta główna: Wybrałem Asusa Workstation, bo jednak głównie komputer będzie robił za stację roboczą. Ma być niezawodny i stabilny. Nie mam jednak dużego rozeznania w płytach, chętnie wysłucham komentarzy.

Pamięci: Tu mam największą zagwozdkę... Nie znam się na tym kompletnie, wyczytałem, że pamięci Corsair są niezłe. Ale jakie dokładnie? Na co zwrócić uwagę, jak dobrać do płyty głównej, jakie wybrać, żeby dało się całość trochę podkręcić. Aha, ramu chcę wrzucić jak najwięcej.

Dyski twarde: Na start dwa w RAID 0, później jeszcze 4 w RAID 10. Ma być szybko i bezpiecznie.

Karta graficzna: Nie miałem jeszcze Radeona w komputerze, ale patrząc na testy, recenzje i stosunek wydajność/cena HD4890 wydaje się być bardzo sensownym wyborem. Czy kierować się jakąś konkretną marką?

Obudowa: Antec P193 - duży MidiTower, dobrze wentylowany, a do tego ponoć cichy. Jakieś alternatywy?

Zasilacz: Też nie bardzo wiem co, wybrałem Corsair, kierując się opiniami w internecie. Czy 620W będzie wystarczające? Jakie są alternatywy?

To chyba mniej więcej tyle. Będę wdzięczny za wszelkie pomysły, uwagi, podpowiedzi i komentarze :)

Pozdrawiam,

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli na Quadzie to Q9550,bezsensowna jest dopłata 200zł do Q9650.

Grafika 4890 Sapphire-porównywalne wyniki do gtx 275 a zawsze trochę taniej.

Dysk lepiej chyba F2EG,tańszy,cichszy.

Nie ma sensu pakować tyle kasy w DFI,koledze zależy na o/c,ale jak sam powiedział nie ekstremalnym,myślę że P5B Premium zadowoli go w 100%.

Z resztą mogę się zgodzić :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk lepiej chyba F2EG,tańszy,cichszy.

A co to za cudo ten F2EG?

Dlaczego zdecydowałem się na WD Raid Edition? Te dyski mają pracować w raidzie ;) , a do tego z ich specyfikacji wynika, że mają MTBF prawie dwa razy dłuższy od zwykłych dysków. A na niezawodności zależy mi przede wszystkim.

Wpadła mi do głowy jeszcze jedna myśl: jak się sprawują dyski SSD, czy jest sens wywalać kasę na coś takiego na system? Czy jeden SSD będzie szybszy od dwóch 7200rpm w raidzie?

Grafika chyba jednak zostanie Radeon, CUDA bardziej do obróbki wideo niż zdjęć chyba się przydaje.

A dlaczego quad a nie i7? Doszedłem do takiego wniosku po pewnym czasie i po przeczytaniu kilku testów w sieci. Wynika z nich, że w aplikacjach nie korzystających z wielu rdzeni lepiej się sprawdzi procesor wyżej taktowany, niż mający więcej rdzeni. To raz, dwa i7 jest jeszcze nowością, przez to jest po pierwsze drogie, po drugie pewnie za niedługo pojawią się nowe wersje procesorów, nowe chipsety - wszystko szybsze i tańsze. Myślę, że na quadzie pociągnę spokojnie minimum rok, a jak i7 się "zadomowi", rozwinie i stanieje trochę, to jak mi będzie mało mocy obliczeniowej wymienię proca płytę i pamięci.

Jakie pamięci pod tego quada najlepiej wybrać? Jakieś opinie o wybranej płycie głównej?

Dzięki i pozdrawiam,

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4890 - lepszy i tańszy od 275

Q9550 - nie ma sensu 9650 bo nic nie daje, z palcem w nosie na box chłodzeniu pociśniesz oba proce znacznie wyżej w razie potrzeby

i F2EG najlepiej dwa - dysk twardy 500gb na jednym talerzu bardzo szybka 5400 dzięki czemu praktycznie bezgłośna prawdopodobnie też znacznie bardziej trwała ponieważ talerz wolniej się kręci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, F2EG wygląda ciekawie, ale 5400? Nie ma w ofercie dysków jednotalerzowych 7200? Nie będą szybsze? I wracam jeszcze do mojego pytania o SSD na system - czy jest sens w ogóle rozważać takie rozwiązanie?

Pozdrawiam

Oczywiście, że jest sens SSD na system, ale warto by był 60GB bo inaczej prawie wszystkie programy będzie trzeba instalować poza domyślnym katalogiem na dysku magazynowym. Teoretycznie więc da się ścisnąć z systemem nawet win7 (14GB) na 30GB dysku SSD ale w praktyce może on być zbyt mały. Bardzo ważna z punktu widzenia sensu zakupu jest też prędkość tego dysku, Są OCZ nowe za 750zł 60GB z dużą prędkością i taki mogę polecić, na pcl jest news o nich, są już w Polskiej sieci dystrybucyjnej ale nie wiem jak z dostępnością w sklepach.

Przyspieszenie ładowania i pracy systemu na dobrym szybkim SSD jest kolosalne i nie da się go nie zauważyć.

F2 to 5400 rpm ale tak szybkie (prawie tak szybkie jak 7200 i to te najlepsze. No owszem troszkę ustępuje, ale niewiele. Mam na nim system i wiem co mówię. Poprzednio miałem na 160GB 7200.9 seagate też 1 talerz i działał wolniej niż teraz nie mówiąc już o ciszy itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

No zaczyna to wszystko nabierać kształtu powoli :)

Procek wezmę faktycznie wolniejszy, a różnicę w cenie może przeznaczę na jakiś fajny cooler.

Dysk twardy - te F2EG faktycznie wyglądają bardzo sensownie i chyba takie właśnie zakupię. Czy jest różnica w konstrukcji/osiągach/kulturze pracy pomiędzy różnymi pojemnościami tych dysków? Wolałbym dyski 1TB, ale czy też mają po jednym talerzu?

No i napaliłem się na SSD, tu chyba faktycznie będzie 60GB, tylko jaki? Muszę jeszcze o nich poczytać. Jak ma być szybko, to w przypadku SSD bez kompromisów. Co jest najszybsze? Myślę jedynie, żeby zakupić SSD za jakiś czas, bo z wszystkim na raz to chyba nie wyrobię z kasą, no ale zobaczymy.

Czy ktoś mógłbym i jeszcze polecić porządne pamięci do tego zestawu? Na co zwracać uwagę przy wyborze kości: częstotliwość czy opóźnienie?

Dzięki i pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OCZ ma dobre SSD, ale te szybsze modele. Poszukaj w temacie o dyskach SSD, tam są aktualne dane na temat dostępności cen i osiągów.

Czy ktoś mógłbym i jeszcze polecić porządne pamięci do tego zestawu? Na co zwracać uwagę przy wyborze kości: częstotliwość czy opóźnienie?

Dzięki i pozdrawiam :)

Opóźnienie musi być Cl5 częstotliwość wystarczy 1066. Najlepiej zastosuj Goodram 2*2GB. Jest kilka wersji i najlepsze kręcą się do 1200MHz co jest niemałym wypasem w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już zacząłem przeglądać tematy z dyskami SSD.

Co do pamięci, to niestety Goodramów nie jestem w stanie kupić... Jak pisałem na początku, jestem ograniczony do zakupów w dwóch sklepach. Jeśli ktoś ma ochotę, podaję linki do ich asortymentu pamięci:

http://www.komplett.ie/k/kl.aspx?bn=11209

http://elara.ie/products/ddr2memory.asp?EC...c3=DDR+II+SDRAM

Myślałem o kościach Corsair Dominator TWIN2X PC8500 4GB DDR2 (http://www.komplett.ie/k/ki.aspx?sku=360396), ewentualnie o tyh samych w wersji z coolerem. Zależy mi oczywiście na tym, żeby się nie gryzły z wybraną przeze mnie płytą główną (Asus P5Q WS).

Dzięki i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi