Dijok Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Mam mały problem ponieważ, nie wiem którą karte wybrać. Głównie chodzi mi o gaming, czytałem opisy i artykuły obydwóch i doszedłem do wniosku że Radek będzie lepszy (DirectX 10.1), ale w artykule o kartach pisze że do Radka będzie potrzebny monitor 30". Czy będę w stanie wycisnąć wszystkie 'soki' z tego Radka przy monitorze 19"? I ogólnie która karta będzie się lepiej sprawowała? Cena nie gra roli ; ). Z góry dzięki ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) Do tej rozdzielczości te karty będą za dobre. Jaka reszta sprzętu? Edytowane 15 Czerwca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Dla monitora 19" (czyli jeśli się nie mylę to rozdzielczość rzędu 1280x1024) HD4850/GTS250 będzie wystarczający , nawet nie ma co rozmawiać o gtx295/HD4870x2 bo nie ma sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 dokładnie tak jak @Wyżej przy 19' kupić palita hd4850 SSE na ddr5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) walnij sobie gtx'a i tyle... od nadmiaru glowa nie boli ;) a jezeli serio cena nie gra roli to wczesniej czy pozniej wpadniesz na pomysl zeby wymienc monitor na cos porzadnego ;] juz w tym momencie zeby pograc w takie arma 2 w pelnych detalach i malej rozdzielczosci trzeba kosmicznego sprzetu... o full hd mozna zapomniec ;) btw jezeli chcesz dostac jakas sensowna porade odnosnie sprzetu to napisz swoj config Edytowane 15 Czerwca 2009 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijok Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) AMD Phenom 9500 Quad-Core Processor 2.20 3 GB RAM Mam jeszcze w planie trochę RAM dokupić. Coś jeszcze podać? : ] Edytowane 15 Czerwca 2009 przez Dijok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Kup hd4850 ddr5. Proc trochę słaby. Jaka płyta i zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Jaka płyta główna, jaki zasilacz. Procek będzie zdecydowanie za słaby dla tych kart. Ograniczałby nawet HD4850. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijok Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 ASUSTek Computer INC. NARRA3 Zasilacz 300W, co do firmy to nie jestem pewien ; /. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 jest taka plyta w ogole? watpie ;) ...oczywsicie wymiana zasilki tez bedzie cie czekala ;) quad i dobra grafa na zasilaczu 300w to zdecydowanie za duzo ;) lepiej to ogarnij bo w pewnym momencie moze ze soba zabrac polowe kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xtremesystems Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 a moze to prowokacja???? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 Ja osobiście brał bym GTX295 - ze względu na cuda. Nie słuchaj speców co Ci odradzają te karty ze względu na "małą" rozdzielczość - nie wiedzą co czynią.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2009 (edytowane) Ja osobiście brał bym GTX295 - ze względu na cuda. Nie słuchaj speców co Ci odradzają te karty ze względu na "małą" rozdzielczość - nie wiedzą co czynią.... :unsure: to im to udowodnij pokazujac testy w ktorych gtx295 bedzie polaczony z procesorem 2.2 ghz... nikt by nawet nie wpadl na pomysl zeby to testowac ;) nie wiem czy w takim wypadku gtx295 bedzie szybszy od zwyklego pojedynczego radka 4870... watpie ;) musisz brac pod uwage, ze o ile tobie cuda moze sie przydac, to czlowiekowi ktory nie wie jaka ma plyte glowna ani zasilacz juz raczej nie ;] Edytowane 15 Czerwca 2009 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) :unsure: to im to udowodnij pokazujac testy w ktorych gtx295 bedzie polaczony z procesorem 2.2 ghz... nikt by nawet nie wpadl na pomysl zeby to testowac ;) nie wiem czy w takim wypadku gtx295 bedzie szybszy od zwyklego pojedynczego radka 4870... watpie ;) musisz brac pod uwage, ze o ile tobie cuda moze sie przydac, to czlowiekowi ktory nie wie jaka ma plyte glowna ani zasilacz juz raczej nie ;]Teraz może nie wie, ale trochę popyta, poszpera to się dowie - skoro się interesuje takimi kartami - znaczy stać go :) Napisał wyraźnie że cena nie gra roli.... No to odpal sobie PhysX w Sacred 2 na jednej części kanapki a z grafiką na drugiej - i zobacz sobie jak chodzi na pojedyńczym radku z takimi opcjami.... Oczywiście oczywistą oczywistością jest, że dla takiej karty trzeba mieć odpowiednią płytę i zasilacz.... po co pisać o rzeczach oczywistych.... Edytowane 16 Czerwca 2009 przez TomaszPaweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 ASUSTek Computer INC. NARRA3 Zasilacz 300W, co do firmy to nie jestem pewien ; /. Poczytaj tematy o zestawach za konkretna kwote. Bo zarowno CPU, Mobo jak i zasilacz do tego zestawu z grafika beda pasowaly jak piesc do nosa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 No to odpal sobie PhysX w Sacred 2 na jednej części kanapki a z grafiką na drugiej - i zobacz sobie jak chodzi na pojedyńczym radku z takimi opcjami.... Oczywiście oczywistą oczywistością jest, że dla takiej karty trzeba mieć odpowiednią płytę i zasilacz.... po co pisać o rzeczach oczywistych.... Physx jest stworzony pod nvidie wiec troche slabo kombinujesz... do tego jako przyklad podales jedyna gre gdzie nvidia ma tak wielka przewage ;] dobra propaganda nie jest zla, ale za marketingowcow nvidii nie musisz robic... Ciagle nie wiemy jakie argumenty masz na kupno tak dobrej grafy do slabego procesora ;] jezeli nie rozumiesz o co mi chodzi to zrob test swojej grafy w smarku 2005, po czym odkrec procesor do 2.2 ghz i ponownie walnij test ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Physx jest stworzony pod nvidie wiec troche slabo kombinujesz... do tego jako przyklad podales jedyna gre gdzie nvidia ma tak wielka przewage ;] dobra propaganda nie jest zla, ale za marketingowcow nvidii nie musisz robic... Ciagle nie wiemy jakie argumenty masz na kupno tak dobrej grafy do slabego procesora ;] jezeli nie rozumiesz o co mi chodzi to zrob test swojej grafy w smarku 2005, po czym odkrec procesor do 2.2 ghz i ponownie walnij test ;]Chyba kolejny raz będziemy przerabiali wątek procesor/grafika.... omg poczytaj sobie ten wątek: obalamy mity I zastanów się nad tym jaka była konkluzja..... co do procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Po co smark? Wystarczy ze odpali jakiegos RTS'a. Zobaczy jak bardzo bedzie odczuwalny drop przez waskie gardlo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Wszystkim kolegom życzę "głębokiego gardła" co dnia :rolleyes: A koledze i7 D0@4.2 i wszystkiego najlepszego - jeśli nie ograniczają środki.... może ten procesor nie będzie ograniczał grafiki..... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memphis94 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 :unsure: to im to udowodnij pokazujac testy w ktorych gtx295 bedzie polaczony z procesorem 2.2 ghz... nikt by nawet nie wpadl na pomysl zeby to testowac ;) nie wiem czy w takim wypadku gtx295 bedzie szybszy od zwyklego pojedynczego radka 4870... watpie ;) musisz brac pod uwage, ze o ile tobie cuda moze sie przydac, to czlowiekowi ktory nie wie jaka ma plyte glowna ani zasilacz juz raczej nie ;]Zaloze sie ze nie umiecie czytac bo on napisal ze ma quad core a quad sie sumuje co nie?? co lacznie daje 8 GhZ Na przyszlosc radze czytac! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zaloze sie ze nie umiecie czytac bo on napisal ze ma quad core a quad sie sumuje co nie?? co lacznie daje 8 GhZ Na przyszlosc radze czytac! Za glupote daje Ci miesiac ZPP. :dontfeedtrolls: Update Za zakladanie zapasowych kont dobijam 14dni ZKU Kolejne wybryki beda juz oznaczaly bana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Za glupote daje Ci miesiac ZPP. :dontfeedtrolls: Widzę że nie czytasz ulotek MM , gdybyś czytał mógłbyś posiąść wiedzę tajemna , tak jak memphis94 A teraz wracając do głównego wątku , jeśli cena nie gra roli to może po prostu te 2k (które chce wydać na grafikę) przeznaczy na nowego blaszaka , i tak zestaw z p2 x3 710 + HD4850 ddr5 będzie lepiej chodził niż p1 x4 + HD4870x2 na bliżej nieokreślonej płycie głównej i zasilaczu 300W (na którym to i tak nie da się tego odpalić). A jeśli dorzuci jeszcze 1k to można złożyć taki zestaw że nawet bierki elektryczne pod wodą nie będą na nim rwały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) Wszystkim kolegom życzę "głębokiego gardła" co dnia :rolleyes: A koledze i7 D0@4.2 i wszystkiego najlepszego - jeśli nie ograniczają środki.... może ten procesor nie będzie ograniczał grafiki..... :wink: Nie wiem co ty na nowo próbujesz odkryc ameryke? Od zarania dziejów wiadomo ze im wyzsza rozdzialka tym mniej do powiedzenia ma CPU, a ty z uporem maniaka powtarzasz: "sprawdz w wyzszej rozdzielczosci tam roznice jeszcze mniejsze" Pamietam timedemo 1 w q3 w 640x480 jak sprawdzalem OC i przyrosty na duronie 650@1ghz... Moze stwierdzenie "proc ogranicza grafe" jest niezbyt trafne, bo grafa z prockiem maja troszke inne zadania, ale napewno moze zdarzyć sie ze proc jest "waskim gardlem". Mialem AMD venice 3000 i 7600gt, wymienilem na 8800gts320...i w Colin Dirt fps wzrósł niezniacznie...po wymianie na E2180 power nieziemski (duzo wieksza roznica niz zamiana samych gpu), a po podkreceniu na E2180 na 3ghz masakra.... Dalej: E2180 3ghz, wygrałem 4870 toxica 512:) i wsadzilem go zamiast 8800gt512 (zamiast 320:P) , i jak sadzisz na 19" monitorku mialem duza roznice? Szczególnie w Gta4 bylem zawiedziony... Dlatego e2180 zostal wymieniony na E8400 @4,2ghz i dopiero teraz czuje ze proc nie jest waskim gardlem..(no prawie, w gta4 nadal troszke kulawo:P) No i to jest logiczne, bo co z tego ze grafa ma 1 GFLOPA, potrafi milion pińcet sto dziewięćset trójkątów przeliczyć....jak cpu jest za slaby i sobie z fizyka i AI w grze nie radzi...stąd niski fps na potężnej karcie p.s nie mow o 3dmarkach bo w smarki sie nie gra Edytowane 16 Czerwca 2009 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Chyba kolejny raz będziemy przerabiali wątek procesor/grafika.... omg poczytaj sobie ten wątek: obalamy mity I zastanów się nad tym jaka była konkluzja..... co do procesora. Prawie dobrze tam kombinowales :) ale procesor taktowany na 3.6 ghz nie ogranicza tak bardzo karty graficznej ;) 2.2 to zupelnie inna bajka. O ile roznica miedzy 3.6 a 4.4 nie bedzie jakas kosmiczna, to miedzy 2.2 a 3.6 juz tak ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) Colin Dirt Gta4 To te nieliczne gry które wykorzystują wielowątkowość.... więc nawet Q na 2200Mhz będzize w sam raz.... też trochę nietrafione porównanie..... Prawie dobrze tam kombinowales :) ale procesor taktowany na 3.6 ghz nie ogranicza tak bardzo karty graficznej ;) 2.2 to zupelnie inna bajka. O ile roznica miedzy 3.6 a 4.4 nie bedzie jakas kosmiczna, to miedzy 2.2 a 3.6 juz tak ;) Różnice pomiędzy 2.2 a 3.6 i tak się zacierają gdy włączamy na maksa opcje graficzne i wysoką rozdzielczość. Dla ścisłości : jestem za łączeniem szybkich kart graficznych z szybszymi procesorami, ale jeśli ktoś ma ograniczony budżet i ma do wyboru albo zainwestować w drogiego procka albo w drogą kartę do gier lepiej wybrać dorgą kartę.... Chyba że ktoś gra na minimalnych detalach ..... Edytowane 16 Czerwca 2009 przez TomaszPaweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 Ja w crysis gram na high i prawie cały czas mam 35fps+, ale jak np. drzewo sie przewraca to do razu mam spadek do 15-20fps, bo proc nie daje rady. Po oc jest trochę lepiej. Jak kupi tak mocna kartę do tego proca to często będzie miał takie spadki, a to przeszkadza w normalnej grze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość michalt Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) Możesz kupić HD4870 z 1GB pamięci /HD4890, bo na 512MB nowe gry na full detalach Ci nie pójdą. Za resztę kasy kup Phenoma II X4 955 i 1GB RAM. Podaj jaki masz zasilacz. Edytowane 16 Czerwca 2009 przez michalt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 (edytowane) jakiś 300W. Edytowane 16 Czerwca 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 jakiś 300W.Jakby na to nie patrzeć bez wymiany zasilacza się nie obejdzie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2009 To jest oczywiste. Lepiej kupić teraz np. x3 + zasilacz + hd48x0 i za rok zmienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...