andrew777 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 (edytowane) Zablokowany mnożnik nie przeszkadza. 3.5GHz powinien zrobić bez problemu. Wyżej zależy od sztuki. Wybranie serii nic Ci nie da, bo procki są krótko na rynku i nie wiadomo, które serie się odblokowują/lepiej kręcą. Jeżeli masz możliwość wyboru serii to dołóż do x2 550. Są serie, które bez problemu robią x4. Poza tym phenom jest wydajniejszy zegar w zegar, ponieważ athlon nie ma cache l3. Edytowane 8 Listopada 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 A powiedzcie mi jedna rzecz,czy tylko wybrane mobasy od Asusa maja bardziej rozbudowana kontrole nad odblokowaniem rdzeni?? Tak sobie myslalem,zeby odblokowac sam cache,a nie rdzen,czy to w ogole jest realne?? Jezeli odblokowuje sie jedno i drugie,powinna byc opcja odblokowania L3,a zablokowanie wadliwego jajka,co by nie sialo bledow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 (edytowane) Hmmm....no to czego sie nie robi dla fun :lol: pomysle i moze zakupie sobie takiego Asusa,tylko co ja zrobie z dwoma Gigabytami :blink: Trzeba bedzie chyba poopychac na gieldzie. Edytowane 8 Listopada 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 (edytowane) To może zamiast kupować kolejną płytę zostaw gigabyte i sprzedaj x3 425 i kup jakiegoś phenoma. Np. X4 925 za ~500zł. Albo czekaj na C3. Biostar w nowych biosach też pozwala na zablokowanie rdzeni, ale nie wiem które modele. Edytowane 8 Listopada 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 Caly myk w tym,ze PII to chce wlasnie juz tylko C3,zeby byla lepsza zabawa. Kurde a przedwczoraj zmienialem mobasa Rev.1 na Rev.2 tylko dla ACC i wlasnie zastanawialem sie nad Asusem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 Więc czekaj aż C3 będzie do kupienia w Polsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RazDwaTrzy Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 (edytowane) Takze mam 425 na Deneb'ie, odpala jako X4 ale system zawiesza sie przy starcie{wszystko dalem na Auto, dowoltowalem z 1.25 na 1,35, bez rezultatu}, i takze zastanwaialem sie na mozliwoscia odblokowania jedynie pamieci L3. Widze ze wspominacie o Uleashing Asus'a, bralem pod uwage ich plyte w polaczeniu z X2 545 ze wzgledu na mozliwosc odblokowania co najmniej jednego z dwoch wylaczonych rdzeni, ale wyszlo ponad budzet, ciekawe czy oferuja cos wiecej w kwestii kontroli na cache i czy ASRock pozyczy sobie to rozwiazanie. Ogolnie u mnie pod L3 Allocation jest aktywna nawet z wylaczonym ACC i mam 3 opcje All Cores/Auto, i jakis skrot 3 literowy Edytowane 9 Listopada 2009 przez RazDwaTrzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firaxis Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 http://img134.imageshack.us/img134/3387/cpuz1.jpg tez mi sie udalo odblokowac L3 przynajmniej cpuid tak twierdzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Moglibyście podawać serie tych procesorów? Testowałeś stabilność tego proca po odblokowaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 (edytowane) Dzis posiedzialem chwilke i powiem wam,ze procek daje rade :lol: Jedna rzecz mnie blokuje w oc,moje mobo nie wiem,czy to przez najnowszy bios,ale konczy sie na 266 i ni k... nie chce isc dalej,napiecia podnioslem wszystkie jak trzeba,wiec pozostalem na tym i zaczalem ustawiac optymalnie ram jak i V na procku,z ktorym zjechalem poki co do 1,3V.Pozniej bede testowal na nizszym i zobaczymy ile papu mu trzeba przy tych taktach. Aaa i pamieci musialem pozostawic tylko 2GB,bo z 4 zapelnionymi slotami nie daje sobie rady. Edit:Jednak nie jest tak kolorowo,OCCT priory wysoki wywala sie na tym napieciu,teraz stabilnie leci sobie na 1,35V. Edytowane 10 Listopada 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mchazory Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 (edytowane) Witam. Czytałem wcześniej tematy dotyczące L3 w Athlonie II i wielce się zawiodłem dowiadując się że realnie nie ma tej pamięci na procesorze. Dzisiaj jednak naszło mnie coś i zacząłem kombinować w BIOSie. Przestawiłem ACC na Auto ale to nic nie dało. Więc wszedłem jescze raz do BIOSu i nad funkcją ACC jest jakaś inna której nie pamiętam nazwy, przestawiłem ją na HYBRID. Wyskoczył komunikat o jakimś zapisywaniu danych i żeby nie wyłączać kompa. Po 3-4 sek komp sam się wyłączył a po kolejnych 2 sam się włączył (nie był to restart). Efektem tej operacji było odblokowanie L3. Procek został potraktowany przez Prime95 2h 10min i nie wyskoczyły żadne problemy. Dodam że mój Athlon był kupiony 30 października a moja płyta główna to Gigabyte GA-MA770T-UD3P. PS. Mógłby mi ktoś polecić jakieś wydajne chłodzenie na tego Athlona? Będę go chciał podkręcić. Zaznaczę tylko że Karakorum i wszystkie gabaryto podobne odpadają bo mi nie wejdą do budy. Edytowane 10 Listopada 2009 przez mchazory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Testowałeś 2 orthosami z koligacją? Zobacz jeszcze OCCT. Z mniejszych może freezer xtreme. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 (edytowane) Tak jak kolega Sobota,prosze o to,zebyscie podawali serie prockow,bedzie pozniej latwiej szukac.Testujcie OCCT priorytet wysoki dla pewnosci. Edytowane 10 Listopada 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mchazory Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Test w OCCT 1h przeszedł pomyślnie. Serie podam w przyszłości chyba że zna ktoś jakiś inny sposób na odczytanie serii niż przeczytanie jej z procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firaxis Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 podkrecilem do 3,0 GHz i przetestowalem occt przez godzine, bez bledow. zauwazylem jeszcze jedna rzecz cpu-z pokazuje ze rdzen to propus a occt ze rana. ktoremu wierzyc ?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 (edytowane) mchazor Zdejmij chlodziwo,przeciez to minutka :wink: Firaxis zadnemu nie wierz,jezeli odblokowany masz L3 to masz Deneb Edytowane 10 Listopada 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 (edytowane) Z pudełka też można czytać serie (może ktoś inny zapodać obrazek ja to się robi). Tutaj jest objaśnienie jakiej serii szukać oraz jak czytać ją z procesora: http://www.xtremesystems.org/forums/showth...t=Athlon+unlock Edytowane 10 Listopada 2009 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mchazory Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Sobota podaj jak odczytać to z pudełka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firaxis Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 (edytowane) swoj procesor kupowalem w morele.net jakies 3 tygodnie temu. oznaczenia na procesorze : ADX620WFK42G CACYC AC 0937CPMW - z tego wynika ze to deneb, z tego linka co podal sobota na poczatku powinno by AA a u mnie jest CA, ale to chyba szczegol 9A34917I90447 dla Soboty : http://img101.imageshack.us/img101/9144/cpuzc.jpg Edytowane 11 Listopada 2009 przez Firaxis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Ja mam CACYC AC 0939 i nici z odblokowania,pozniej trzeba bedzie sklecic to do kupy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lool1234 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 (edytowane) Witam, mi także udało się odblokować L3 w Athlonie X4 620. OS: Windows 7 RC Płyta główna: ASRock M3A785GXH Oznaczenie procesora: CACYC AC 0937CPMW Testowanie stabilności: 1h OCCT Przed odblokowaniem: Po odblokowaniu: Pozd. Edytowane 12 Listopada 2009 przez lool1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Teraz chlopaki potestujcie jak sie kreca proce :lol: Jak zrobia stabilnie 3,5Ghz to dzis ponurkuje w hurtowni za ta seria. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Ale jaja. Ja w to normalnie nie wierzyłem a tu cyk. Fajna sprawa. Osobiście mam niestety CADAC, więc nawet nie próbuje unlocka :-/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 (edytowane) Dołączam do grona, od wczoraj mam Athlona II x4 620 i płytę gigabyte ga-ma770t-ud3p. Poczytałem Was trochę i zobaczcie: Czym mam skatować procesor? Czy to oznacza, że mam... Phenoma? Edytowane 12 Listopada 2009 przez Didymos234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Włącz OCCT na 1-2h. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Włącz OCCT na 1-2h. Cisnę od 10 minut i nic się nie dzieje. Czym najlepiej mierzyć temperaturę na procesorze? Czy stary poczciwy SpeedFan daje jeszcze radę? We względnym idle w biosie pokazuje mi 45-50C i szczerze mówiąc to chyba trochę za dużo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Zdecydowanie za dużo Zobacz jeszcze coretemp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Tak to wygląda. Niestety nie wiem, która temperatura odpowiada za co. Podobno temp33 to kosmos i nie patrzeć na to. Ale reszta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mchazory Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 (edytowane) Didymos234 Jakie ty masz chłodzenie że wentyl ci śmiga ponad 4000RPM? Ja na boxowym mam 3200RPM i temp w granicach 39-40 idle i ok 57 stres. Edytowane 12 Listopada 2009 przez mchazory Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...