Skocz do zawartości
Havoc

Laptopy Toshiba+vista = Brak Dysku?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Znajomy podrzucił mi dwa takie laptopy z którymi nie mogę się uporać. Na obu były systemy: jeden pracował na XP bez kłopotu, drugi miał Vistę ale przy ładowaniu BSOD wywalało.

Miałem wrzucić Vistę na obu...format, kopiowanie....i błąd. Spróbowałem XP SP3-efekt: instalator nie może wykryć stacji dysków. Na obu lapkach to samo. Myślałem że Vista i XP SP3 ma już stery do sata i nie ma takich akcji jak 2 lata temu ze sprzętem i ładowaniem sterów. Mylę się? Jak to rozwiązać?

Druga sprawa, że prosiłbym o jasne nakierowanie jak załadować przy instalce Visty sterownik bo nigdy tego nie robiłem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem że Vista i XP SP3 ma już stery do sata i nie ma takich akcji jak 2 lata temu ze sprzętem i ładowaniem sterów. Mylę się? Jak to rozwiązać?

Mylisz się. Przeczytaj ten temat: http://forum.purepc.pl/Microsoft-Windows-f...ow-t295262.html

Druga sprawa, że prosiłbym o jasne nakierowanie jak załadować przy instalce Visty sterownik bo nigdy tego nie robiłem

Musisz wybrać zaawansowany tryb instalacji i o ile dobrze pamiętam zaawansowane opcje przy podziale dysku. Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vista nie wydaje mi się być trafionym pomysłem.

Sterowniki integruj z instalką przy pomocy vLite (nLite w przypadku XP).

BSOD przy instalce to ewidentna wina SATA - włączone AHCI i brak sterowników. Upewnij się, że AHCI jest dobrze ustawione w BIOS i wtedy instaluj mając pod ręką sterowniki lub płytę ze zintegrowanymi sterownikami. Sterowniki można znaleźć na stronie producenta sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi