Skocz do zawartości
Belong

Upgrade 1600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Dysponuję ww kwotą, chciałbym dokonać upgrade'u sprzętu w sygnaturze. Nie mam zamiaru narazie zmieniać karty graficznej (poczekam aż wyjdzie coś na DX11, do tego czasu nazbieram 8-9 stów). Myślałem, aby zmienić platformę na AM3, wsadzić tam DDR3 i Phenoma 955. Nie chcę dalej pakować się w s775. Wiem, że q9550 jest wydajniejszy zegar w zegar, ale na nic go już później nie zmienię. Zmieniając teraz platformę mam drogę otwartą na sześciordzeniowe jednostki. Na i7 mnie niestety nie stać, na i5 nie chcę czekać, bo i tak wydajniejsze od tych quadów dużo nie będą. Mam na myśli tylko zastosowania w grach, bo tylko do tego komputer jest wykorzystywany (no nie licząc pracy w Office i oglądania filmów, ale po co tu mocny procesor?). Co możecie mi zaproponować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz Q9550. Z AM3 na SB750 nie ma pewności, że coś będzie - nie bez powodu AMD ma wypuścić w styczniu 2010 SB850. A i tak zazwyczaj komp po 2-3 latach jest na tyle przestarzały, że trzeba wymieniać większość części (czyt. cpu+mobo+ram+gpu).

Q9550 spokojnie da sobie radę przez te 2 lata. To jest na tyle dobry procesor, że można w niego zainwestować.

Resztę kasy zachowaj do jesieni/zimy 2009 - karty DX11.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny dylemat. Tzn. moja żona dostałaby mojego kompa, a ja złoże sobie nowy. I tu jest analogiczne pytanie.

Postawić na Phenoma II i AM3 razem z DDR3, czy zostać przy Intelu i brać C2Q9550 też z DDR3 (co by się przydało przy ewentualnej zmianie na i7) ?

Obydwa proce oczywiście będą kręcone na maxa.

Tak czy inaczej grafika by została taka jak obecnie i parę pierdół. Kwestia dotyczy kombinacji CPU+MOBO.

Cenowo Intel nieco droższy z uwagę na potrzebną dobrą płytę do OC - coś na P45 np Asus P5Q-E ~500zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim skromny zdaniem modernizacja sprzętu jaki obecnie posiadasz Belong kompletnie mija się z celem. nie poczujesz na tyle dużego przyśpieszenia żeby to się opłacało. lepiej ewentualnie dokupić ramu i poczekać na i5 zobaczymy co ten procek będzie potrafił.

najlepiej zrobisz odkładając szmal i jak już będą karty na dx 11 zrobić pełną modernizację . ja też się zastanawiałem nad modernizacją ale doszedłem do takich wniosków. wymiana sprzętu jest super ale niech to będzie wymiana jak najbardziej opłacalna i dająca jakieś faktyczne przyśpieszenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafę kupuję ze sprzedaży starych gratów. Tak 1100zł na nią będzie. Na i5 nie warto imho czekać, najlepszym quadom niewiele brakuje do i7, więc one dużo lepsze nie będą... a cena po premierze zaporowa.... Sprzęt ma już 2 lata, owszem dalej jest wydajny, ale moja sztuka e4400 strasznie się grzeje... Skoro wychodzą nowe grafiki to warto by przygotować sobie odpowiednią bazę do ich zmiany.

Edytowane przez Belong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie brzmi. Czy lepiej wybrać teraz AM3 z Phenomem II jako potencjalnie bardziej "żywotną" platformę czy brać już kończący się LGA 775?

Ceny bardzo porównywalne, choć dobre płytki pod Quada (zasilanie min. 8 faz) z DDR3 są średnio o ok 100zł droższe. Jestem w kropce - na I7 mnie nie stać, a na I5 nie chce mi się czekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orgiusz weź lepiej konsolę. Jednak więcej tytułów wychodzi na takiego X360. Ostatnio zrezygnowali z produkcji Alan Wake na PC. Podejrzewam, że to nie pierwsza taka zagrywka.

Co do Ramu to może Goodram Pro (1066) 2x2GB ?

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=18992

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi