Skocz do zawartości
Perion

Komputer Do 4tys - Co Sugerujecie? Ocena Zestawu.

Rekomendowane odpowiedzi

Cze! Zaglądam na te forum od dobrych 2 lat ale jakoś nigdy nie ciągnęło mnie do założenia konta :blink: MY BAD :oops: Czasy trochę się zmieniły, 18-stka, zaraz studia - kierunek informatyczny i trzeba pomyślec nad nową maszyną. Starałem się przewertowac jak najwięcej tematów przed założeniem własnego. No ale przejdźmy do rzeczy, czyli do tego co tygrysy lubią najbardziej :lol2:

Myślę że nie ma sensu składac czegokolwiek pod socket 775 jeśli z założenia ma to przetrwac 3-4 lata. Sięgnijmy więc po I7. Mój budżet wynosi ok 4000 zł (+- 200zł).

A oto moje wypociny:

• płyta główna - MSI Eclipse SLI i X58
  • procesor - INTEL Core I7-920 D0
  • grafika - 1GB SAPPHIRE Radeon HD4890 Vapor-x TOXIC GameStar
  • ram - OCZ 4GB DDR3 1333 Reaper CL6-6-6 Dual
  • zasilacz - OCZ ModXStream Pro 600W

Parę linków:

Msi eclipse sli

Intel core I7 D0

Sapphire HD4890 vapor x toxic

OCZ 4GB ddr3 1333 cl6

OCZ modxstream pro 600W

Dlaczego MSI? - ta recenzja namieszała mi w głowie :blink: : Znakomite OC, DrMOS, wygląd, wyposażenie

Dlaczego ATI? Przez całe życie trzymałem się tylko Zielonych. Czas spróbowac czegoś nowego :razz: Ponadto karta osiągami goni GF260, a więcej mi nie trzeba.

Została kwestia zasilacza. Jestem wielkim fanem OC i nie wyobrażam sobie, żeby mój I7 śmigał mniej niż 4GHz. Nasuwa się pytanie: czy 600W to nie za mało?

Tak, wiem, że tym przedziale cenowym mogę złapac DFI, mogę miec GTXa 275... ale czy na pewno warto? Proszę piszcie wszystko co wam przyniesie ślina na język, oby było na temat oczywiście :lol:.

Aaa i jeszcze jedna ważna kwestia. Bardzo dużo dobrego naczytałem się na temat Xeona. Mniejsze napięcie, mniej wydzielanego ciepła = lepsze OC. Powiedzcie czy warto zrezygnowac z 3 lat gwarancji względem tego procka?

Czekam na odp.

Pozdrawiam (;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhm... HD4890 jest na poziomie GTX 275, a nie GTX 260... Ale gratuluję otwarcia na inne firmy.

Niestety, ale aukcje, na których chcesz kupić kartę i procesor, nie są godne polecenia. Jak to pisałem w innym temacie:

Firmy, które sprzedają te karty, są zarejestrowane na Cyprze i sprzedają swoje przedmioty bez podatku VAT. Krótko mówiąc - oszuści. Pomijając ten fakt, kartę prawdopodobnie dostaniesz, ale w razie realizacji gwarancji będzie niewesoło...

Co do płyty - polecałbym raczej Asus Rampage II Extreme za 1299 zł (esc.pl), choć moim zdaniem do 4-4.2GHz na powietrzu starczyłby taki Asus P6T Deluxe.

Skoro jesteś fanem OC, to gdzie jest chłodzenie...? I gdzie reszta (dysk, napęd, obudowa?) - masz już?

Poleciłbym coś takiego:

Procesor : Intel Core i7 920 - 1199 zł (ddr2.pl)

Chłodzenie procesora : Scythe Mugen II - 170 zł (esc.pl) -> o wydajności bliskiej Thermalright 120-Extreme

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł (esc.pl)

Płyta Główna : Asus P6T Deluxe v.2 - 1079 zł (esc.pl)

RAM : Gskill 3x2GB 1600MHz F3-12800CL9T-6GBNQ - 415 zł (ddr2.pl)

Karta Graficzna : Gigabyte Radeon HD4890 1024MB DDR5 - 799 zł (esc.pl) -> karta referencyjna, gwarancja 3 lata

Zasilacz: OCZ ModXStream 600W - 349 zł (esc.pl)

RAZEM : 4036 zł + przesyłki

Zasilacz oczywiście starczy, uwzględniając OC.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, że zwróciłeś uwagę na firmy. Teraz 2 razy się zastanowię przed kupnem. Lepiej troszkę dołożyc i brac z pewnego źródła.

Co do "Ponadto karta osiągami goni GF260, a więcej mi nie trzeba." miałem na myśli, że ATI przewyższa go osiągami. Dlatego niżej przyrównałem go do GTXa 275. Dysk już mam - zwykłą 500gb sata 32mb cache, obudowa też nienajwyższych lotów - cooler master za ~200zł, jaki i również DVD. Pasta termoprzewodząca też się znajdzie, ale fakt, kupię świeżą. Co do chłodzenia procka nie uznaje kompromisów i wezme Thermalrighta:

http://www.allegro.pl/item677818110_therma...k_775_1366.html

+ http://www.allegro.pl/item678983721_noctua...v_gw_6_lat.html

ale to za miesiąc lub dwa

Mógłbyś jeszcze trochę bardziej rozwinąc temat płyty głównej? Z natury jestem trochę uparty i bardzo spodobała mi się ta MSI. Przez 2-3 lata śmigałem na podzespołach tej firmy i nie miałem żadnych problemów. Aż taka duża różnica dzieli te dwie firmy? A może DFI?

Edytowane przez Perion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz oczywiście starczy, uwzględniając OC.

Słowo "oczywiście" zamieniłbym na "powinien", nie byłbym pewien co do tego 600W - poczytaj opinie ownerów i7, oto kilka:

ja juz miałem 4 zasilacze pod i7.

1)Enermax 620 - nie wyrabiał, grzał się. przeżył. Nie dało się wiele podkręcić. BSODY i inne.

2)Tacens 750W podziałał parę dni i padł. nic ze sobą nie zabrał.

3)TAGAN BZ 800W - delikatne wkurzające piski. Żyje.

4)Enermax rev. 950 - MIODZIO!

wniosek: 850W to minimum jak się myśli o ostrym OC.

nosz kurde myslalem ze dla i7 3.8, plus gtx275 spokojnie styknie 650, a tu narazie jade na radku x1800...i juz problemy? Masakra

Miałem ENERMAXA 625W i bardzo się biedak pocił przy OC i7.

i Xtreme Addict:

Zasilacz 460W firmowy - i7 na 3.2 GHz default (965XE) & R2E & grafa na PCI, brak dysków, napędów itp, tylko pendrive i 3x2 GB na 1333 MHz - przechodził memtesta ok, ramy podkręcone na 2000 - nie wchodzi do memtesta,

Zasilacz 560W firmowy - ten sam konfig jak na górze, te same mhz na procku, 2000 chodzi memtest stabilnie

Więc ja do i7 bez zasilacza 750W markowego bym nie podchodził, a i tak nie puszczam i7 na zasilaczu poniżej 1050W bo to wpierdala prądu do brzucha jak ta lala

Jak widać opinie są hmm różne, więc jak pisałem, nie byłbym pewien czy ten OCZ 600W "oczywiście starczy". Bo może ale i nie musi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc poczytałem i przemyślałem to jeszcze raz. Oto nowy zestaw złożony przeze mnie od podstaw:

płyta główna - EVGA X58 SLI LE - link

procesor - Intel Core I7 - 920 D0 - link

grafika - GeForce GTX 275+ - link

ram - G Skill 12800 CL9 3x2gb - link

zasilacz - Modecom Volcano 750W - link

Całośc wychodzi za ok ~4200zł. Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mobo proponowałbym jednak dfi lp dk x58 , jest tańsza i niczego jej nie brakuje

cpu ok

gpu kompletnie nie widzę sensu dopłacać do tego gtx275 co wybrałeś , brać albo hd4890 albo zwykłego gtx275

ram ocz reaper 1600 cl 7 są lepsze

psu ujdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać opinie są hmm różne, więc jak pisałem, nie byłbym pewien czy ten OCZ 600W "oczywiście starczy". Bo może ale i nie musi.

Trochę racji masz, ten OCZ 600W miałby problemy z i7 920 po OC.

A więc poczytałem i przemyślałem to jeszcze raz.

Całośc wychodzi za ok ~4200zł. Co o tym myślicie?

Z tego co czytam o tej płycie - ok.

Proc oczywiście ok.

Czemu GTX 275...? W dodatku droga wersja podkręcona? Bierz Gigabyte HD4890 za 799zł. Jeśli masz wątpliwości, co do poboru prądu - pobierają praktycznie tyle samo.

G.skille są lepsze, dobry wybór - chińczycy je masowo testują na forach, coś w tym jest...

Zasilacz proponuję ten:

http://www.allegro.pl/item683075602_najtan...ft_750_14c.html

Będzie lepszym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za rady. Podsumowując wychodzi mniej więcej taki zestaw:

płyta główna - EVGA X58 SLI LE - 3322603[/snapback]

mobo proponowałbym jednak dfi lp dk x58 , jest tańsza i niczego jej nie brakuje

cpu ok

gpu kompletnie nie widzę sensu dopłacać do tego gtx275 co wybrałeś , brać albo hd4890 albo zwykłego gtx275

ram ocz reaper 1600 cl 7 są lepsze

psu ujdzie

Wiesz, dużo dobrego naczytałem się o płytkach DFI. Znajomi mają, chwalą. Duże możliwości OC... no i firma. Ale gdzieś tu na forum przeczytałem, że jest w sam raz dla masochistów :zonk: Bardzo dużo nastaw, grzebania i testów. Kiedyś jak miałem więcej czasu, wziąłbym ją bez zastanowienia. Teraz zależy mi jednak bardziej na niezawodności. Od tak usiadł, nastawił i niech chodzi. Od czasu do czasu pogrzebac sie w biosie.

Wspominałeś o OCZ Reaper'ach. Faktycznie może do nich dołożę.

GF gtx275+ był alternatywą dla tego HD4890. Jak wcześniej pisałem, całe życie grałem na GF, a teraz czas na coś nowego. Tak więc wracam do pierwszej koncepcji z Sapphire HD4890.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi