Skocz do zawartości
ozyrys30

Problem Z Działaniem Laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam mały problem z moim laptopem. W czasie działania programów zacina się z takim efektem jakby był zawieszony w tym czasie nie mogę nic robić, a po jakimś czasie wszystko zaczyna działać normalnie. Pózniej działa normalnie przez 15 min. i problem pojawia się na nowo. O co w tym wszystkim chodzi to nie mam pojęcia. Proszę o pomoc!!!!! To strasznie utrudnia pracę na tymże laptopie. Z góry dziękuję :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek - co to za laptop - jego parametry .

A teraz parę testów :

Dysk : HD Tune / HD Tach - daj screeny z wykresami transferów z tych programów , dodatkowo z tego pierwszego daj screena zakładki Health .

pamięć - memtest / goldmemory - programy działające w DOS-ie , jeżeli laptop nie ma stacji dyskietek ( dyskietka startowa W98/ME ) to musisz przygotować lub sobie załatwić płytę botującą . Jak programy wywalą jakieś błędy to będziesz miał podejrzenie .

Sam system : Jaki masz system ( Win 9x , 2000/XP/Vista ) , jak długo już działa .

Może wystarczy konserwacja ( scandisk/ Norton Disc Doctor / Checkdisk ) , defragmentowanie dysku .

Zrób też skanowanie AV , programami antyspyware ( SpyBot S&D , Ad-aware itp. ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój laptop to Dell XPS M 1330 Specyfikacja techniczna

Dell M1330 (XPS)

:: Procesor

Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz 4 MB pamięci podręcznej L2, FSB 800 MHz

:: Chipset

Intel Crestline PM965

:: Pamięć

1024 MB, Hyundai DDR2-667, 2x 512 MB

:: Karta grafiki

NVIDIA GeForce 8400M GS - 128 MB GDDR3, taktowanie Geometric/Shader/RAMDAC: 432/864/400 MHz

:: Matryca

13,3 Zoll 16:10, 1280x800 pikseli, (AU Optronics AUO1424), refleksująca: tak

:: Dysk twardy

120GB 5400obr./min. Seagate Momentus 5400.3 ST9120822AS

:: Karta dźwiękowa

SigmaTel STAC9228 @ Intel 82801HBM ICH8M - HD audio

:: Złącza

ExpressCard, 2x USB 2.0, HDMI, FireWire, S-Video, VGA, wejście mikrofonowe, wyjście słuchawkowe, modem, LAN, blokada Kensingtona

:: Łączność

WLAN Intel PRO/Wireless 3945ABG, LAN Broadcom NetLink Fast Ethernet, Dell Truemobile 355 Bluetooth + EDR

:: Napęd optyczny

szczelinowy Matshita DVD+-RW UJ-857G.

A system operacyjny Windows Vista Home Premium: servis pack 2

Teraz test HD Tune post-173443-1248764695_thumb.png post-173443-1248764673_thumb.pngpost-173443-1248764711_thumb.png

A teraz test HD Tachpost-173443-1248766366_thumb.jpgpost-173443-1248766393_thumb.jpg

Mam nadzieję że to pomoże bo problem staje się coraz bardziej niznośny. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw uruchom jakiegoś Linuxa w wersji livecd i sprawdź na nim.

Jeśli sytuacja się powtórzy, to wina sprzętu. Jeśli laptop jest na gwarancji, do oddaj go do serwisu. Wcześniej jednak skopiuj wszystkie ważne dane na pendrive/inny komputer/dysk, gdyż w serwisie zapewne wszystko skutecznie skasują.

Jeśli na Linux będzie wszystko ok, to jest to zapewne wina systemu. Przeinstaluj system. Upewnij się, że masz najnowsze sterowniki do wszystkich urządzeń. Na czystym systemie (bez dodatkowych aplikacji) sprawdź, czy sytuacja się poprawiła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi