ozyrys30 Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Witam. Mam mały problem z moim laptopem. W czasie działania programów zacina się z takim efektem jakby był zawieszony w tym czasie nie mogę nic robić, a po jakimś czasie wszystko zaczyna działać normalnie. Pózniej działa normalnie przez 15 min. i problem pojawia się na nowo. O co w tym wszystkim chodzi to nie mam pojęcia. Proszę o pomoc!!!!! To strasznie utrudnia pracę na tymże laptopie. Z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2009 Na początek - co to za laptop - jego parametry . A teraz parę testów : Dysk : HD Tune / HD Tach - daj screeny z wykresami transferów z tych programów , dodatkowo z tego pierwszego daj screena zakładki Health . pamięć - memtest / goldmemory - programy działające w DOS-ie , jeżeli laptop nie ma stacji dyskietek ( dyskietka startowa W98/ME ) to musisz przygotować lub sobie załatwić płytę botującą . Jak programy wywalą jakieś błędy to będziesz miał podejrzenie . Sam system : Jaki masz system ( Win 9x , 2000/XP/Vista ) , jak długo już działa . Może wystarczy konserwacja ( scandisk/ Norton Disc Doctor / Checkdisk ) , defragmentowanie dysku . Zrób też skanowanie AV , programami antyspyware ( SpyBot S&D , Ad-aware itp. ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozyrys30 Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Mój laptop to Dell XPS M 1330 Specyfikacja techniczna Dell M1330 (XPS) :: Procesor Intel Core 2 Duo T7300 2 GHz 4 MB pamięci podręcznej L2, FSB 800 MHz :: Chipset Intel Crestline PM965 :: Pamięć 1024 MB, Hyundai DDR2-667, 2x 512 MB :: Karta grafiki NVIDIA GeForce 8400M GS - 128 MB GDDR3, taktowanie Geometric/Shader/RAMDAC: 432/864/400 MHz :: Matryca 13,3 Zoll 16:10, 1280x800 pikseli, (AU Optronics AUO1424), refleksująca: tak :: Dysk twardy 120GB 5400obr./min. Seagate Momentus 5400.3 ST9120822AS :: Karta dźwiękowa SigmaTel STAC9228 @ Intel 82801HBM ICH8M - HD audio :: Złącza ExpressCard, 2x USB 2.0, HDMI, FireWire, S-Video, VGA, wejście mikrofonowe, wyjście słuchawkowe, modem, LAN, blokada Kensingtona :: Łączność WLAN Intel PRO/Wireless 3945ABG, LAN Broadcom NetLink Fast Ethernet, Dell Truemobile 355 Bluetooth + EDR :: Napęd optyczny szczelinowy Matshita DVD+-RW UJ-857G. A system operacyjny Windows Vista Home Premium: servis pack 2 Teraz test HD Tune A teraz test HD Tach Mam nadzieję że to pomoże bo problem staje się coraz bardziej niznośny. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Sprawdź temperatury CPU (realtemp) i GPU (gpu-z) bez obciążenia. Potem pod obciążeniem oddzielnie dla CPU (prime95) i GPU (furmark). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Najpierw uruchom jakiegoś Linuxa w wersji livecd i sprawdź na nim. Jeśli sytuacja się powtórzy, to wina sprzętu. Jeśli laptop jest na gwarancji, do oddaj go do serwisu. Wcześniej jednak skopiuj wszystkie ważne dane na pendrive/inny komputer/dysk, gdyż w serwisie zapewne wszystko skutecznie skasują. Jeśli na Linux będzie wszystko ok, to jest to zapewne wina systemu. Przeinstaluj system. Upewnij się, że masz najnowsze sterowniki do wszystkich urządzeń. Na czystym systemie (bez dodatkowych aplikacji) sprawdź, czy sytuacja się poprawiła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...