Skocz do zawartości
SinRock

Modernizacja Do 650zł - Internet/filmy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, zamierzam w najbliższym czasie zmodernizować stary komputer i zastawiam się jaki zestaw opłacało by się za tą kwotę złożyć? Komputer składany dla teścia, który siedzi głównie przed internetem i od czasu do czasu ogląda filmy, dlatego wstępnie myślałem o karcie graficznej zintegrowanej.

Płyta musi mieć obowiązkowo możliwość podłączenia 2 urządzeń IDE - dysku i nagrywarki CD gdyż te elementy nie będą zmieniane.

Osobiście myślałem o platformie intela opartej na s775:

E5200 BOX- 230zł

Gigabyte G31M-ES2C - 169zł

OCZ 2GB 1066MHz CL5 - 99zł

Fortron FSP350-60GLN 350W 80 Plus - 139zł

+20zł przesyłka, ceny esc.pl

Podkreślam jeszcze, że sprzęt musi być nowy, najlepiej wszystko z jednego sklepu :) Zastanawiałem się także czy aby nie kupić gotowego zestawu na allegro, w tym przypadku z płyta Asrocka takiego jak TU + jakiś zasilacz.

Edytowane przez SinRock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolałbym (na Twoim miejscu) coś takiego:

Procesor : AMD Athlon II X2 245 - 249 zł

Płyta Główna : AsRock A780GMH - 245 zł

RAM : GoodRam 2GB 800MHz CL5 - 90 zł

Zasilacz : Delta 350W - 65 zł (Stąd)

RAZEM : 649 zł (esc.pl)

Do tego koszty przesyłki z ESC. Jeśli nie da rady wysupłać tych 14 zł, to kup używany RAM na allegro - np. licytuj tą kostkę:

http://allegro.pl/item697611430_goodram_2gb_ddr2.html

Albo jakieś noname 2GB za 69zł:

http://allegro.pl/item699604134_dwie_kosci_2_gb_ddr2.html

Nie takie noname - Elpidy, z tego, co widzę... A 69 zł za sztukę, nie komplet, mój błąd.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo zasilacza, to czy nie wystarczył by zwykły Fortron ATX-350PNF 350W czy lepiej wziąć tego 80 plus?

Pytam bo w zasadzie 30zł różnicy to dużo przy takiej kwocie, a ma być jak najtaniej i dobrze zarazem ;)

Co do ramu to wezmę Goodrama 800 - jak juz mówiłem komp ma być do neta i raczej nie będzie podkrecany. Poza tym teść się uparł, że chce wszystko nowe także używki niestety odpadają. :rolleyes:

Co do zestawu na AMD, czy jest on wydajniejszy od proponowanego przeze mnie Intela, czy też przemawia na za nim coś innego? Jeżeli Intel jest wydajniejszy, a AMD bardziej przyszłościowe to jednak wolał bym intela z racji tego że przez najbliższe 5 lat nie będzie w nim niz zmieniane.

Tak poza tematem:

Rozumiem, że płyta AsRock-a na am2+ obsługuje procki am3? Pytam tak dla pewności bo już dawno nie miałem styczności z AMD. :rolleyes:

Edytowane przez SinRock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na amd jest pewniejsza płyta - to g31 to taki se jest. Mam podobny model, niby nie ma sie do czego przyczepić, miałem go nawet z rok podkreconego na 266, później zaliczyłem zwiechę (znaczy ojciec, ja tam nie siadam prawie) zupdatowałem biosa i od tej pory spokój. Biedna grafa na której 10-letnia siostra gra w różne dziwne rzecz - na amd jest lepsza zdecydowanie.

Pnf to jest dobrze znany modecom mc350 aka amacrox 400 - przyzwoity zasilacz. Niektórzy w przypływie optymizmu polecali go do e5200 i radka 4850.

350pnr - odrobine słabszy od pnf 350, i w podobnej konfiguracji sprawdza się świetnie.

400pnr - odrobinę mocniejszy od pnf 350

Mój pnr pracuje bardzo kulturalnie od 2 lat chyba (przeszło albo prawie straciłem rachubę), nie jest to seasonic ale nie trzymając głowy w budzie różnicy nie widać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi