SinRock Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 (edytowane) Tak jak w temacie, zamierzam w najbliższym czasie zmodernizować stary komputer i zastawiam się jaki zestaw opłacało by się za tą kwotę złożyć? Komputer składany dla teścia, który siedzi głównie przed internetem i od czasu do czasu ogląda filmy, dlatego wstępnie myślałem o karcie graficznej zintegrowanej. Płyta musi mieć obowiązkowo możliwość podłączenia 2 urządzeń IDE - dysku i nagrywarki CD gdyż te elementy nie będą zmieniane. Osobiście myślałem o platformie intela opartej na s775: E5200 BOX- 230zł Gigabyte G31M-ES2C - 169zł OCZ 2GB 1066MHz CL5 - 99zł Fortron FSP350-60GLN 350W 80 Plus - 139zł +20zł przesyłka, ceny esc.pl Podkreślam jeszcze, że sprzęt musi być nowy, najlepiej wszystko z jednego sklepu :) Zastanawiałem się także czy aby nie kupić gotowego zestawu na allegro, w tym przypadku z płyta Asrocka takiego jak TU + jakiś zasilacz. Edytowane 28 Lipca 2009 przez SinRock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Zasilacz Fortron FSP350-60GLN 350W 80 Plus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 (edytowane) Wolałbym (na Twoim miejscu) coś takiego: Procesor : AMD Athlon II X2 245 - 249 zł Płyta Główna : AsRock A780GMH - 245 zł RAM : GoodRam 2GB 800MHz CL5 - 90 zł Zasilacz : Delta 350W - 65 zł (Stąd) RAZEM : 649 zł (esc.pl) Do tego koszty przesyłki z ESC. Jeśli nie da rady wysupłać tych 14 zł, to kup używany RAM na allegro - np. licytuj tą kostkę: http://allegro.pl/item697611430_goodram_2gb_ddr2.html Albo jakieś noname 2GB za 69zł: http://allegro.pl/item699604134_dwie_kosci_2_gb_ddr2.html Nie takie noname - Elpidy, z tego, co widzę... A 69 zł za sztukę, nie komplet, mój błąd. Edytowane 28 Lipca 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SinRock Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 (edytowane) Apropo zasilacza, to czy nie wystarczył by zwykły Fortron ATX-350PNF 350W czy lepiej wziąć tego 80 plus? Pytam bo w zasadzie 30zł różnicy to dużo przy takiej kwocie, a ma być jak najtaniej i dobrze zarazem ;) Co do ramu to wezmę Goodrama 800 - jak juz mówiłem komp ma być do neta i raczej nie będzie podkrecany. Poza tym teść się uparł, że chce wszystko nowe także używki niestety odpadają. :rolleyes: Co do zestawu na AMD, czy jest on wydajniejszy od proponowanego przeze mnie Intela, czy też przemawia na za nim coś innego? Jeżeli Intel jest wydajniejszy, a AMD bardziej przyszłościowe to jednak wolał bym intela z racji tego że przez najbliższe 5 lat nie będzie w nim niz zmieniane. Tak poza tematem: Rozumiem, że płyta AsRock-a na am2+ obsługuje procki am3? Pytam tak dla pewności bo już dawno nie miałem styczności z AMD. :rolleyes: Edytowane 28 Lipca 2009 przez SinRock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Zasilacz Fortron ATX-350PNF 350W wystarczy spokojnie. Zestaw na amd ma znacznie wydajniejszy podsystem graficzny :) Gdyby Twoje dzieci zechciały w coś popykać u dziadka a dziadek by pozwolił, amd bedzie lepsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Na amd jest pewniejsza płyta - to g31 to taki se jest. Mam podobny model, niby nie ma sie do czego przyczepić, miałem go nawet z rok podkreconego na 266, później zaliczyłem zwiechę (znaczy ojciec, ja tam nie siadam prawie) zupdatowałem biosa i od tej pory spokój. Biedna grafa na której 10-letnia siostra gra w różne dziwne rzecz - na amd jest lepsza zdecydowanie. Pnf to jest dobrze znany modecom mc350 aka amacrox 400 - przyzwoity zasilacz. Niektórzy w przypływie optymizmu polecali go do e5200 i radka 4850. 350pnr - odrobine słabszy od pnf 350, i w podobnej konfiguracji sprawdza się świetnie. 400pnr - odrobinę mocniejszy od pnf 350 Mój pnr pracuje bardzo kulturalnie od 2 lat chyba (przeszło albo prawie straciłem rachubę), nie jest to seasonic ale nie trzymając głowy w budzie różnicy nie widać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SinRock Opublikowano 28 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2009 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie płyty głównej, czy model ASRock A780GXH od modelu AsRock A780GMH różni się jedynie tym, że ta pierwsza jest w standardzie ATX a druga to micro ATX? Jeżeli ta to zdecydował bym się jednak na zwykłego ATX-a :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...