Skocz do zawartości
nrl

Wszystko o - ABIT NF7 (S) = Złote rady itp.

Rekomendowane odpowiedzi

to miałeś szczęście ja oddawałem geforca 2 gts i miał maleńską ryse przez ścieżki  kiedyś sie śrubokręt omską i nie z tego powodu padł i nie przyjeli

on nie mial szczescia .. :twisted:

chlopaki w serwisie czytali tweak'a i wiedzieli kto to VIp :P .. naradzili sie i myslą "Ty to ten od fsb 250.. to co ? oddamy mu kase zobaczymy co kupi nowego" :>

:lol: :lol: :lol:

tak BTW - kiedys siedzialem u kumpla w jego sklepiku komputerowym no i wbilo dwoch kolesi (16-17latek),przykleili sie do szyby,zlookali FRN2-L i jede do drugiego... "Ty,to jest chyba ta plyta co vipowi na 250 lata" :lol:

ogolnie bylo duzo smiechu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe wiesz ja mma na codzien podobne sytuacje ..

koles mi wpiera ze kingston np jest do bani bo twinmos lepszy (mowi o tych nowych) ja mu mowie ze wiekszosc kosci kingstona pc400 leci sobie na 460 albo wiecej a te nowe twinmosy to co lepsze biora na twistery a reszta to smieci generalnie .. on mowi ze nie wiem co mowie a ja do niego moge udowodnic wystarczy sie przejsc ze mna do akademika bo tam se własnie zapierdalaja na fsb 232 :) i wtedy kopara łapana z podłogi :>

albo jak ciezko jest ludziom wytłumaczyc ze ma sie proc podkrecony z 1800+ na 3100+.

Podstawowe pytanie ludzi: "Czym ty to chlodzisz człowieku" .. (bynajmniej o napieciu nic nie mowiłem, ale zwykly smiertelnik nie wie ze temp rosnie od napiecia ) a ja akurat sie bawiłem w reku pudełkiem po whishper rocku IV patrze i mowie "tym ino wiatrak mam inny" ... no i tego dnia sprzedalem chyba 4 takie coolery :D

albo powiedz komus ze masz zasilacz za 250zł .. to robi mine jakby dostał kolek w dupe mysli potem mowi ... "ja lodówki do tego podłaczal nie bede"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

paolowawa który dokładnie z tych biosów do rev 1,x byś polecał?? bo z 8 nie będe strzelał :D

ktorys z tych trzech

2)Bios Version = 23

a) SATA 4227

http://downloads.modlabs.net/bios/Abit-NF7...R1X-23-4227.zip

B) SATA 4247

http://downloads.modlabs.net/bios/Abit-NF7-R1X-23-4247.zip

c) SATA 4247 Beta

http://downloads.modlabs.net/bios/Abit-NF7-R1X-23-4247-BT.zip ://http://downloads.modlabs.net/bios/A...23-4247-BT.zip

a dokladnie ktory to juz zaleyzy od Ciebie.........róznią sie tylko obsługą serialATA..........chyba ten pierwszy bedzie najlepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To taka mala kwadratowa wtyczka :) Czy trzeba to podlaczac ? W starym zasilaczu (Modecom/Feel 250W) takiej mozliwosci nie mialem (brak wtyczki w zasilaczu) ,teraz mam Modecom 350GTF i wtyczka jest...Podlaczac czy nie? Co to daje  ?

podlanczaj i nie dyskutuj.

BTW super pytanie...to tak gdybys spytal czy potrzebna jast kierownica w samochodzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem z mobo jak dam mu ustawienia

13 x 210 i vcore 1.95

ram 440 z 2.7

i grafe 280 / na 560 ge 3 ti 200 plati daytona na na 1.9 v jak robie 3d mark pokazuje mi sie niebiski ekran o fatalnym bledzie sprzetu (mam winxp)

czy to wina zasilacza ?? moze procek ?? ale chyba jest reset albo zwicha jak procek

jak na v 12 mam 11.75, czy to normalne

zasilka chiftech 360 w one fan ??

sryy ze nie szukalem takich postow ale nie mam teraz na to czasu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13x210 = 2730 <<-- troche sporo jak na 1.95, nie sadzisz?

Zjedz z napieciem na AGP ktore nic nie daje i tylko ryzykujesz swoim sprzetem. Jestes pewien ze ramy to wytrzymuja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do rozmowy Chaosa i Vipa to ja juz przestalem mowic ze mam 1.8 @ 3.6 (wiem ze troche przesadzam ale w sandrze to wyglada nawet na szybszy bo teraz jade troche wiecej). Mowie tylko ze 3.6 :) Inaczej od razu ludzie sie pytaju czy moj tez tak mozna (Zwykle odpowiadam ze tylko moj na calym swiecie tak moze). A jezeli ktos ma 2.0+ to nawet zaczyna snuc marzenia o 4.0+ :) Jeden koles nawet potem w domu sprobowal na ECSie, ale zakonczylo sie wymiana dysku (ciekawe czemu :) ). A jak sie ktos pyta o chlodzenie to mowie ze mam 8 wiatrakow w kompie i tyle wystarcza. A w zasilacz 550 W to tez nikt nie wierzy. Ale wazne ze jest z tego niezly ubaw. No i wszyscy sadza ze Twiny sa niepokonane (jak kumplowi takie do kompa wsadzilem to nie mogl mi sie nadziekowac a sypia bledami na 333 timingi optimal i 2.8V).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym taktowaniem

to przesadzilem (pomylilem sie ) to jest 12.5 x 210

a ramy jak mi nie wyrabialy to sie komp resetowal ,

zmienilem ram i 1 raz cos takiego wiedze, ram mam hynx 400 mh ale na tych kosciach podobno robia ocz i jakies inne co chodza na 500 mh

zdetaktuje ram i obnize timig i zobacze ale to chyba malo prawdopodobne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz dla odmiany ja rzuce problemem ..

jak myslicie co to?

procek smiga mi bez problemu 9.5x232

ramy w goldmemmie i w memtescie przechodza spokojnie 236

ale odpalenie proca chocby 8x235 konczy sie resetem ... ale co zabawniejsze dalem sobie vdd 1.7 i co? odpalam prime'a liczy sobie wiec sie zajelem sowim .. po 10 minutach patrze ze nadal smiga all ale jakas temperatura mała .. patrze na prime'a a on sie zwiescił .. najnormalniej w swiecie okno nie odpoiwada .. przestał liczyc i sie zawiesił .. LOL ... nie mowicie ze mmoj proce ni poleci powyzej 232 .. bo postuje z innymi pamiatkami nawet po 250 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz dla odmiany ja rzuce problemem ..  

jak myslicie co to?

procek smiga mi bez problemu 9.5x232  

ramy w goldmemmie i w memtescie przechodza spokojnie 236

ale odpalenie proca chocby 8x235 konczy sie resetem ... ale co zabawniejsze dalem sobie vdd 1.7 i co? odpalam prime'a liczy sobie wiec sie zajelem sowim .. po 10 minutach patrze ze nadal smiga all ale jakas temperatura mała .. patrze na prime'a a on sie zwiescił .. najnormalniej w swiecie okno nie odpoiwada .. przestał liczyc i sie zawiesił .. LOL ... nie mowicie ze mmoj proce ni poleci powyzej 232 .. bo postuje z innymi pamiatkami nawet po 250 ...

to pewnie pamiatki nie daja rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no to i ja zarzuce problemem ....

Jak zakladalem vga silencera na grafe to mialem dziwny problem.

Wkladam grafe, power, i od razu dlugi pisk [ podpialem tylko zasilanie ]. Latalem do kumpla z roznymi rzeczami. Odpalam, wlaczyl sie, ale obraz troche dziwny. Wlazi na pulpit, a tam byly podluzne pionowe paski przez caly ekran, z ikon nie dalo sie nic odczytac, komp chodzil uciazliwie. Wyciagnalem jedna kosc pamieci, chodzi OK ...Wszystko przeczyscilem, wkladam ( slot 1 i 3 [ dual ] ) znow to samo. Odpalam na drugiej kosci, chodzi OK.... Poszedlem z pamiatkami do kumpla, chodza w DUALU i SINGLE ok. Wracam do domu, wlozylem w sloty 1 i 2 ( niestety SINGLE ) i chodzi do teraz OK.

Ale mam 2 kosci tak jak w podpisi GeIL`a i chce wykorzystac tego ( niby nic nie dajacego duala ;] ) .... Tylko boje sie, ze cos znowu wykrzaczy sie.

Co to moze byc ? Zwalony kontroler pamieci na plycie ? Tak nagle, przez zmiane chlodzenia na grafie ... nic nie trzyma sie kupy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey!

Mam pare pytan co do abita nf7-s

1)Czy normalne jest ze temperatura chpsetu plyty wynosi

40 C do 45C??

2)Mam athlona 2500+ i jak zmienilem fsb na 200mhz dzialal stabilnie(na standardowym chlodzeniu):D tylko mam pytanko jaka powinna byc jego temperatura?? tzn kiedy mam zaczac sie obawiac ze cos jest nie tak??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey!

Hej ...

Mam pare pytan co do abita nf7-s

40 C do 45C??

Chipsetu ? Chyba procka ... Normalne.

2)Mam athlona 2500+ i jak zmienilem fsb na 200mhz dzialal stabilnie(na standardowym chlodzeniu):D  tylko mam pytanko jaka powinna byc jego temperatura?? tzn kiedy mam zaczac sie obawiac ze cos jest nie tak??

To sie ciesz. Temperatura zalezy od napiecia procesora ( z Twojej wypowiedzi wynika, ze nie zmieniales go ( 1.65V )), przy jakims slabym coolerku pewnie bedzie cos ok. 45 stopni.

Ja na tym co mam w podpisie w IDLE mam 40 stopni, w stresie 48-49 ( odczyt z MoBo ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temperatury wewnatrz budy...

Otwarta buda, z tylu jeden dodatkowy wiatraczek 7V, buda wlozona w luke w biurku, maly przeplyw powietrza.

Przy spowolnionym wiatraku na procku ~2000rpm i taktowaniu 2GHz temperatura wewnatrz wynosi ( idle/stress ) 30/35 a przy taktowaniu 2.2Ghz 35/40 przy czym temperatura procka w kazdym wypadku okolo 10 stopni wiecej... Cieplutko w pokoju ;)

Tak wysokie temp w srodku sa wywolane zbyt malym przeplywm powietrza, ta? :roll: Oczywiscie jak dam cooler na 3000-3500rpm to wszystko jest cool ale wole go nie slyszec wogule i miec max 50 stopni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to wszelkiej maści chipsety ,CPU ,GPU i inne badziewie ;) spoko może sie nagrzewać do 55-60'c

z drugiej strony trzeba <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> poprawkę na błędy w odczycie

czasami nawet i ponad 10'c :( Wiec temp chipsetu 45 +/- 10'c

jest jeszcz w miarę bezpieczna , dobrze sprawdzic zewnętrzną stroną palca wskazujacego ,jak odrazu parzy to znaczy że jest powyzej 65-70'c a to juz granica i początek zgonu :)

Dodam od siebie że mój procek zawsze wiesza sie powyżej 55'c

dziwne ,nie ?? skoro AMD przewiduje że powinien chodzić nawet przy 90'c , jeszcze nie widziałem płyty głównej podającej

rzeczywistą temperaturę z dokładnością do 1-2'c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 C do 45C??

Troche duzo jak na chipset mobo ale nie jest to niemozliwe. Ja ma 37-38 C.

2)Mam athlona 2500+ i jak zmienilem fsb na 200mhz dzialal stabilnie(na standardowym chlodzeniu):D  tylko mam pytanko jaka powinna byc jego temperatura?? tzn kiedy mam zaczac sie obawiac ze cos jest nie tak??

Moj bartek 2500+ po podkreceniu na 11x200 MHz i obnizeniu napiecia do 1,625 V w stresie ma okolo 55 C wg biosu. Troche goraco mam w obudowie - wystarczy przylozyc reke do blach i czuc jakie sa cieple - a Zalmana 7000 na procku skrecilem na 2000 obr/min zeby bylo cicho.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze

Od czasu jak zaczołem kręcić swojego proca ,mam otwartą budę

na cooler założyłem tekturową Tubę która zassysa powietrze

z zewnątrz ,sama tutka obniżyła temp na procu o jakieś 2-3 'C

Tak dla testu zamkłem bude na 10 minut , temperatura Idle

kurna 49'c ! ! nie sprawdzałem prime95 bo pewniakiem doszło by do 60'C Teraz przy otwartej obudowie podczas pisania tego posta mam 42 'C a proc wydajny jak Athlon 3200+ :)

LUDZIE

Jak kręcicie swoje grafy i procki to zapewnijcie swoim kompom należyte chodzenie ,przy zamkniętej budzie co najmniej 3 wiatraki

2 wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ące i co najmniej jeden wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący powietrze do środka , najtaniej i najciszej jest mieć bude otwartą ,a kompa wsuniętego głęboko pod biurko ,dodam że temperatura na biurku a pod biurkiem to kolejna różnica 2 nawet i 3 'C !!!

poimar robiony elektronicznie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktos jakis pomysl do mojego problemu ?

Jak zakladalem vga silencera na grafe to mialem dziwny problem.  

Wkladam grafe, power, i od razu dlugi pisk [ podpialem tylko zasilanie ]. Latalem do kumpla z roznymi rzeczami. Odpalam, wlaczyl sie, ale obraz troche dziwny. Wlazi na pulpit, a tam byly podluzne pionowe paski przez caly ekran, z ikon nie dalo sie nic odczytac, komp chodzil uciazliwie. Wyciagnalem jedna kosc pamieci, chodzi OK ...Wszystko przeczyscilem, wkladam ( slot 1 i 3 [ dual ] ) znow to samo. Odpalam na drugiej kosci, chodzi OK.... Poszedlem z pamiatkami do kumpla, chodza w DUALU i SINGLE ok. Wracam do domu, wlozylem w sloty 1 i 2 ( niestety SINGLE ) i chodzi do teraz OK.  

Ale mam 2 kosci tak jak w podpisi GeIL`a i chce wykorzystac tego ( niby nic nie dajacego duala ;] ) .... Tylko boje sie, ze cos znowu wykrzaczy sie.  

Co to moze byc ? Zwalony kontroler pamieci na plycie ? Tak nagle, przez zmiane chlodzenia na grafie ... nic nie trzyma sie kupy.

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu sprzedałem NF7-S i kupiłem NF7 8)

płyte nf7-s mialem przez jakies 6mies i stwierdzam ze sound storm to wielki shit :evil:

nf7 mam od tygodnia i bardziej podoba mi sie dzwiek niz na nf7-s :D

z sound stormem mialem seme problemy:

-jakieś dziwne buczenie

-od czasu do czasu warczał

-czasami od cd-roma rozpedzonego wydobywal sie z glosnikow dzwiek smigla samolotu

-wyjscie cyfrowe elektryczne nie dzialalo na plycie

do tego na co komu firewire, serillel

jedno pytanie

czy przy sluchaniu tylko mp3 bede mial roznice w jakosci jesli kupilbym sb 1024 lub 4.1 na kozysc oczywiscie

interesuja mnie tylko i wylacznie wyjscie elektryczne SP-DIF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne. Ja chcialem sprawdzic jak chodzi ten dzwiek (mam bez SS) i jak doszedlem do basow to w mgnieniu oka wrocilem do Live'a. Mam wgrane te przerobione stery od Audigy 2 i dzwiek jest na prawde lux. No i te mieciutkie basy, w abicie to przyglosnosci 40% juz brzeczalo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...