Hipo Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Na moim Chiefie 360W mam aktualnie ustawione 3,3 = 3,62V a Vdimm równiutko na 3,5V. Zauważyłem że pomiędzy tymi napięciami musi być około 0,1V różnicy bo w innym przypadku są spore wahnięcia i nieraz się komp potrafi zresetować. Jak ta śmieszna kalibracja jest dobra to wsio chodzi piknie jak teraz 9,5x250 stabilne bez żadnych niespodzianek typu resety itd. Super Pi, Prime95 przechodzi bez problemu. Czyli mam jeszcze 0,1V do dyspozycji :D bede walczył dalej :D moze uzyskam stabilność na 255 ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Moze ktos sie z takim czyms spotkal, ale wlasnie zabralem sie za "wieksze" krecenie. Dotychczas moj barton spokojnie radzil sobie z osiagnieciem fsb 200 (2500@3200) wiec postanowilem zajsc wyzej i coz sie okazalo nic wiecej procz fsb 205 nie moge wydusic. Mam orginalny bios D22, nawet na napieciu 1.8v nie chce pojsc wyzej niz 205mhz na fsb rownym 200mhz i napieciu 1.75v spokojnie przechodzi wszystkie testy prime95. Dodam, ze jak juz ustawie np. 210 to komputer sie ladnie resetuje zaczyna migac lampka od dysku (tak jakby wgrywal windowsa) po czym przestaje i nic na monitorze nie widac. Nie jest to problem, ze mi sie pojawia z wyborem uruchomienia winodwsa (awaryjny/normalny itp) tylko ekran jest czarny ale lampka od monitora pali sie na zielono wiec "powinien" cos pokazywac. Napiecia mam 100% w porzadku, co moze byc przyczyna tak dziwnego zachowania? Moze jakis bios specjalny trzeba wgrac? Moze proc wiecej nie ciagnie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Moze ktos sie z takim czyms spotkal, ale wlasnie zabralem sie za "wieksze" krecenie. Dotychczas moj barton spokojnie radzil sobie z osiagnieciem fsb 200 (2500@3200) wiec postanowilem zajsc wyzej i coz sie okazalo nic wiecej procz fsb 205 nie moge wydusic. Mam orginalny bios D22, nawet na napieciu 1.8v nie chce pojsc wyzej niz 205mhz na fsb rownym 200mhz i napieciu 1.75v spokojnie przechodzi wszystkie testy prime95. Dodam, ze jak juz ustawie np. 210 to komputer sie ladnie resetuje zaczyna migac lampka od dysku (tak jakby wgrywal windowsa) po czym przestaje i nic na monitorze nie widac. Nie jest to problem, ze mi sie pojawia z wyborem uruchomienia winodwsa (awaryjny/normalny itp) tylko ekran jest czarny ale lampka od monitora pali sie na zielono wiec "powinien" cos pokazywac. Napiecia mam 100% w porzadku, co moze byc przyczyna tak dziwnego zachowania? Moze jakis bios specjalny trzeba wgrac? Moze proc wiecej nie ciagnie?Co może być przyczyną: * zasilacz <za słaby> * pamiec <mozesz sprobowac dać inne timmingi i zwiekszyc napiecie> * chipset zwieksz napiecie * procesor <moze poprostu to juz gorna granica jego mozliwosci OC, ewentualnie pokombinuj tak......mniejszy mnoznik wieksze FSB, albo mniejsze fsb wiekszy mnoznik, ale polecam krecenie FSB> * kiepskie chlodzenie <masz radiatory na SB, NB i mofsetach ???> * BIOS możesz tesz spróbować wgrać jakiś modowany bios ... poleciłbym ci D22 3DFire, D22 Alpha 1 BetaKing R2 Turbo, albo polecany przez wszystkich D10beta4 własnie do wysokiego FSB tutaj znajdziesz wiecej na temat modowanych BIOSów http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=542...8993f17bfff037f przyczyn może być naprawde wiele.....podałem podstawowe najczesciej spotykane problemy ktore nie pozwalają podkrecic wyzej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Dzieki, jednak mysle ze zasilacz powinien byc dobry gdyz trzyma b.dobrze napiecia, komputer sam sie nie resetuje itp. Co do pamieci to zwiekszalem timingi i dawalem wieksze napiecie, zazwyczaj jezeli to byly pamieci to komp mi sie nie uruchamial tylko "bipal". Zwiekszylem napiecie czipsetu z 1.6 na 1.7 (wiecej w tym biosie nie ma niz 1.7). Niestety mam zablokowany mnoznik i nie bede mogl tego sprawdzic. : ( Co do chlodzenia to wszystko jest standartowe, nawet cooler na procku boxowy. Ale zaznaczam, ze nie zalezalo mi na testowaniu tego tylko sprawdzeniu na ile pojdzie. Nigdy jego temp. nie byla wieksza niz 50 stopni. Moze radiatorek na SB walne bo jest goly, aczkolwiek z niczego zintegrowanego nie korzystam. Na NB jest wiatrak Abita, na co polecasz mi to zamienic, na jakiegos pasywnego zalmana niebieskiego? Czy zalozenie takiego radiatora nie bedzie powodowalo utraty gwarancji? Pewnie mozna to zrobic tak by jeszcze w razie czego wrocic do standartowego? Co do biosu to mysle, ze tak zrobie jak bede mial wiecej czasu by sie dluzej pobawic to wymienie na tego d223dfire albo d10beta4 bo widze, ze duzo osob je stosuje. Te biosy mozna normalnie przy pomocy "flashmenu" wgrac? Dzieki za ewentualne porady. Jak zbiore wiecej kasy to moze sie za WC zabiore. : ) Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 * chipset zwieksz napiecieCo wy tak z tym chipsetem i podnoszeniem mu napięcia, rozumiem przy max. oc ok. 240-260 ale nie na 210. Przecież płyta osługuje procki oficjalnie na 200 czyli te 10-20MHz różnicy nie może mieć większego znaczenia. Pozostałe rady OK, ale tą bym pominął. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Domyslne napiecie na chipset to 1.6 :) Na 210MHz spokojnie chodzi przy napieciu 1.5V :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 jest ktos z wrocka kto by mi zrobil moda napiecia pamieci? mam dziadowska lutownice a do tego oddalem miernik. bow wiem ze pamiatki mi nie wyrabiaja wiecej niz 213fsb. jeszcze nie zwiekszalem timingow ponad 2-3-3-11 ale to i tak duzo nie da bo widzialem testy tych pamieci. tak wiec potrzebny mod napiecia. ktos jest chetny? btw. moze mi ktos wrzucic linka do d22 3dfire :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Domyslne napiecie na chipset to 1.6 :) Na 210MHz spokojnie chodzi przy napieciu 1.5V :Da ja robie 248 na 1.6 :) a moj NB w sumie ledwo letni .. :> różne ewenemtny bywają :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Ja robie 250 przy 1,5V tylko ze mi zjada sieciówke w niezbadanych okolicznościach :D a przy 257 znika wizja :lol: dobrze ze fonia jest :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 29 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2004 Rozumiem, ze jak mam NF7 v2.0 bez S to bios d223dfire oraz d10beta4 dostepne na stronie http://forums.amdmb.com/showthread.php?threadid=287064 beda pasowaly do mojej plyty? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 30 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2004 Rozumiem, ze jak mam NF7 v2.0 bez S to bios d223dfire oraz d10beta4 dostepne na stronie http://forums.amdmb.com/showthread.php?threadid=287064 beda pasowaly do mojej plyty?TAK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nuttie Opublikowano 30 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2004 Dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
txc Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 mam problem. przesiadlem sie na klawiature podpinana pod port PS2 i nie wykrywa jej przy starcie.Wyświetla naciśnij F1 aby kontynuować, bla, bla... Przy protach PS2 znajdują się trzy piny oznaczone jako PWKEYB1. Teraz nie mam na nich zadnej zworki. Do czego to służy, czy czasem nie trzeba zalożyć zworki zeby klawiaturka z PS2 chodzila? Jaka inna może być przyczyna? (prócz zepsutego portu ps2 :) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 bo tam maja byc zworki tylko nie wiem w ktorych pinach bo inaczej jest w ps2 a inaczej kolo usb... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silas Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 Płyta NF7-S v 2.0 jest poprostu cudowna. Z czystym sercem moge ja polecic każdemu ! ale .... no właśnie...zawsze jest jakieś "ale" Drodzy użytkownicy forum... Bardzo Was proszę o pomoc bo mam kłopot z dźwiękiem. Czasami dźwięk zaczyna trzeszczeć.... np. gram sobie w cs'a i po kilku minutach zaczyna nieprzyjemnie trzeszczeć ;/ jak wyłączam gre i włączam to problem znika ... Bardzo proszę o jakieś wskazówki żeby pozbyć się tego problemu z góry wielkie dzięki ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 bylo juz o tym ale nie pamietam co i jak. skoro masz ta plyte to mysle ze powinienes poswiecic pare godzin na przestudiowanie calego tego watku... mysle ze warto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 130 stron nie równa sie pare h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy83rok Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 130h = paredziesiad dobrych godzinek czytanka 8O 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 31 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2004 nie liczylem tego w ten sposob. polowa albo nawet 2/3 postow sa raczej malo istotne. ja jak czytale to skupilem sie na wyszukiwaniu ciekawych pytan i problemow i na odpowiedziach. nie czyta sie wcale tego tak wolno... chociaz sa motywy ze sie zwalnia np: pytanie jakie sa najlepsze sterowniki itp... ale ja ani z dzwiekowki ani sieciowki nie kozystam wiec je pomijalem. i tak mi zeszlo szybko... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
txc Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 mam problem. przesiadlem sie na klawiature podpinana pod port PS2 i nie wykrywa jej przy starcie.Wyświetla naciśnij F1 aby kontynuować, bla, bla... Przy protach PS2 znajdują się trzy piny oznaczone jako PWKEYB1. Teraz nie mam na nich zadnej zworki. Do czego to służy, czy czasem nie trzeba zalożyć zworki zeby klawiaturka z PS2 chodzila? Jaka inna może być przyczyna? (prócz zepsutego portu ps2 :) ) Juz działa zworka ma być na dwóch pinach 1 i 2 licząc od portów PS2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Mamy nowe stery AUDIO - wersja 4.31 do sciagniecia tutaj Mamy tez nowe stery IDE - wersja 4.12 do sciagniecia tutaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 ja mam zworke na drugim i trzecim pinie i taz dzial. na pierwszym i drugim mam obok usb... instalujecie te sterowniki od ide? ja jade na widosowych i nie mam problemow... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 NVIDIA System Utility 1.08.5 Ukazała się nowa wersja NVIDIA System Utility. Do Windows XP/2000/ME/98SE/2003 Oficjalnych zmian nie podano, jednak ale usunięto nieużyteczne menu, wszystko zostało "oczyszczone" oraz poprawiono skrypty. Teraz program działa pod Windows Server 2003 oraz XP/2000/ME/98SE . Niektóre płyty główne muszą mieć najnowszy BIOS, żeby wspierać obsługę NVIDIA System Utility Niektóre płyty główne muszą mieć najnowszy BIOS, żeby wspierać obsługę NVIDIA System Utility.. ftp://download.nvidia.com/Windows/nForce/...lity_1.08.5.exe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavers Opublikowano 1 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2004 NVIDIA System Utility 1.08.5 Ukazała się nowa wersja NVIDIA System Utility. Do Windows XP/2000/ME/98SE/2003 Oficjalnych zmian nie podano, jednak ale usunięto nieużyteczne menu, wszystko zostało "oczyszczone" oraz poprawiono skrypty. Teraz program działa pod Windows Server 2003 oraz XP/2000/ME/98SE . Niektóre płyty główne muszą mieć najnowszy BIOS, żeby wspierać obsługę NVIDIA System Utility Niektóre płyty główne muszą mieć najnowszy BIOS, żeby wspierać obsługę NVIDIA System Utility.. ftp://download.nvidia.com/Windows/nForce/...lity_1.08.5.exe polecam zachowanie starego nvsuoem.ini i nie nadpisywanie go [NF7 Series] agp_min = 1.5 agp_max = 1.8 agp_increment_step=0.1 core_min = 1.4 core_max = 1.7 core_increment_step=0.1 cpu_min = 1.100 cpu_max = 1.850 cpu_increment_step=0.025 mem_min = 2.6 mem_max = 2.9 mem_increment_step=0.1 AdvanceView=1 [NF7] agp_min = 1.5 agp_max = 1.8 agp_increment_step=0.1 core_min = 1.4 core_max = 1.7 core_increment_step=0.1 cpu_min = 1.100 cpu_max = 1.850 cpu_increment_step=0.025 mem_min = 2.6 mem_max = 2.9 mem_increment_step=0.1 AdvanceView=1 [NF7 Series 0.41] agp_min = 1.5 agp_max = 1.8 agp_increment_step=0.1 core_min = 1.4 core_max = 1.7 core_increment_step=0.1 cpu_min = 1.100 cpu_max = 1.850 cpu_increment_step=0.025 mem_min = 2.4 mem_max = 2.7 mem_increment_step=0.1 AdvanceView=1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolowawa Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Jakos nadal nie moge sie przekonac do tego programu.........chyba nadal pozostane przy 8rdavcore... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QbaS Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Do posiadaczy speedfana sa 3 czujniki temp 1. chipset 2. CPU 3. nie wiem co - kilka stopni wyzsze niz CPU (ok 45C) co to jest ten trzeci czujnik 2 pierwsze sa na winbondzie a ten trzeci na LM 75 (SMS Bus) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartool Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 moze ten to hdd :?: tesz sie zastanawiam... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Do posiadaczy speedfana sa 3 czujniki temp 1. chipset 2. CPU 3. nie wiem co - kilka stopni wyzsze niz CPU (ok 45C) co to jest ten trzeci czujnik 2 pierwsze sa na winbondzie a ten trzeci na LM 75 (SMS Bus) Trudno powiedzieć co to, mysłalem że może Nort Bridge bo mi tak temperaturka odpowiadała, ale przy FSB 250 znacznie mi skoczyła wiec to raczej nie to ( różnica nie adekwatna do różnicy w MHz ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 było poruszane kilkakrotnie .. jakis niewadomo co .. to nie jest NB .. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiasz Opublikowano 2 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2004 no ale pocos to jest napewno - tylko po co ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...