Skocz do zawartości
ArturMaly

Komputer Odpala Dopiero Po Restarcie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć...

Mam konfigurację taką jak w stopce.

Bios płyty głównej to v1.1 i mam z nim następujący problem:

Za każdym razem jak włączam komputer po dłuższej niż minutowej przerwie to po naciśnięciu power włącza się wiatrak na procesorze... ale nie słychać dysku twardego i ekran pozostaje czarny, po resecie wszystko wraca do normy.

I tak samo za każdym razem, problem ten występuje od początku istnienia mojego kompa. Nie przeszkadza mi to za bardzo bo mój komputer jest włączony cały czas, ale chciałbym coś z tym zrobić.

W czym tkwi problem?

Proszę o pomoc...

P.S. przedstawiałem już mój problem kilka dni temu w topicu o mojej płycie głównej ale nie było żadnego odzewu.

Edytowane przez ArturMaly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy to nie jest TEN problem wystepujacy na czipsetach intela X i P ? blood iron tego nie mial? bo ja na X38 mam to samo, albo podobnie. czarny ekran, komp niby chodzi. badz zawieszanie sie na pierwszym screenie przy wlaczaniu. na dobra sprawe nie ma sie czym przejmowac jesli to to :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Spróbuj podczas pierwszego startu przytrzymać klawisz Insert (0 na numerycznej). Jeśli przy trzymaniu tego klawisza komp odpala się za każdym razem, to winne są ustawienia bios lub za małe napięcia na pamięci.

2. Sprawdź też na innym zasilaczu.

3. Pooglądaj kondensatory na płycie czy nie są wybrzuszone.

4. Zresetuj ustawienia bios zworką - kabel zasilania musi być w tym czasie odłączony od kompa.

5. Sprawdź miernikiem, czy bateryjka ma ponad 3V - może trafił Ci się leżak magazynowy z padniętą baterią.

6. Można też wrzucić nowszy bios, jeśli takowy jest.

7. Odczytaj SPD pamięci (przy pomocy CPU-Z, zakładka Memory) i ustaw w biosie na "Auto" "SPD" lub zgodnie z odczytanymi parametrami.

Sprawdź w temacie o płycie, czy ktoś miał problemy z takimi pamięciami i czy podnosił napięcie dla nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi