Skocz do zawartości
DRDRE

Monitor 22"

Rekomendowane odpowiedzi

[...]

PS.1. taka kase za hp? wiem ze to ich taki maly schiz technologiczny, ale jestem podejzliwy wobec tego lcd.

PS.2. kiedys juz pisalem ze idealem przez duze I, dla mnie bylo by 27-28" z rozdzialka w okolicach 2200x1400. a i miks plusow z spva i sips na dokladke ;)

Sporo kosztuje, ale jest R+G+B LED ( nigdzie tego jeszcze nie było ), możliwość uzyskania kilku przestrzeni kolorów. Niestety jakościowo ciężko, jak zwykle ( LG.Philips :wink: ).

@Sorest chyba nie masz innej opcji, jak będziesz chciał zmieniać monit, to zostaje tylko 30". <_<

Koniec OT bo wątek zapaćkam. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W domu pracuje na laptopie, więc tego nie sprawdzę. Mam jasność na 1/3 ,1/2 pracując w nocy. A może orientujesz się gdzie można takiego Della zobaczyć ? Najlepiej gdzieś w Wielkopolsce. Drugie pytanie dotyczy tych dwóch matryc z HP i Della. Miałeś te dwa, więc subiektywnie co możesz powiedzieć na plus i minus tych matryc. Jakbyś je subiektywnie porównał. Coś pewnie pamiętasz z tego HP :) Chodzi głównie o jakość obrazu. A tego HP miałeś podłączonego przez VGA czy DVI ?

Kolejne pytanko, skoro wymieniałeś te wadliwe modele HP to robiłeś to poprzez serwis czy sprzedawcę ? Rozumiem, że w końcu wymieniłeś tego HP na Della ? A jeśli tak to może polecisz sklep, który nie będzie robił problemu w przypadku wadliwych egzemplarzy. Możesz na PW napisać, aby reklamy nie robić.

No to po kolei: ;)

- nie mam niestety pojęcia gdzie można zobaczyć ten monitor, a już zwłaszcza w Wielkopolsce. ;) Na forum czytałem, że są w sklepach sieci (?) Servus Comp w Krakowie, ale to pewnie cię nie urządza. ;) Ja niestety mieszkam w raczej mniejszym mieście i wszystkie lepsze monitory muszę zamawiać w ciemno...

- HP miałem podłączonego przez DVI oczywiście, z VGA nie korzystam od czasów pożegnania z CRT. ;)

- HP: większa równomierność (praktycznie idealnie jak dla mnie); Dell: jeszcze lepsze kąty (choć te w HP też są bardzo dobre), szybsza matryca (choć szczerze mówiąc na HP też nie widziałem żadnego smużenia, a na starszym Samsungu 17" dało się zauważyć, także postęp jest), lepszy obraz na filmach (tak, wbrew temu co pisał tom83 ;) ) - w HP obraz przy odtwarzaniu filmów robił mi się taki jakiś jaśniejszy, na Dellu jest super - kolory soczyste, a czerń głęboka,

- HP kupowałem, gdy kosztował niecałe 1200 zł (pod koniec września bodaj). Della nabyłem gdy też kosztował 1200 zł (koniec maja). Teraz HP kosztuje ok. 1600 zł, więc imo nie warto dopłacać tych 400 zł, bo niestety mimo bdb matrycy istnieje duże prawdopodobieństwo, że trafi się na piszczący, walący paskami po ekranie, egzemplarz.

- do serwisu HP nie mam zastrzeżeń - po zgłoszeniu problemu na infolinii wymienia monitory praktycznie w 24 h, przysyła nowy egzemplarz, a stary odsyła się w terminie 7 dni UPS-em na koszt HP, nie mam żadnych zastrzeżeń do serwisu,

- gdy trzeci HP miał te same problemy zgłosiłem to na infolinię i tam poproszono mnie o wysłanie maila na adres działu reklamacji HP i opisanie sprawy - to już trwało trochę dłużej, bo najpierw długo nikt nie odpisywał (po poskarżeniu się na infolinii od razu odpisali ;) ), ale gdy już się odezwali zaproponowali wymianę na inny model (co nie wchodziło w grę, bo nie mają w ofercie innego S-PVA/IPS 22") lub zwrot pieniędzy - po przysłaniu skanu faktury poinformowali mnie, że w ciagu 28 dni wpłyną pieniądze (wpłynęły po bodaj 27...) i wtedy mam im odesłać na ich koszt monitor - tak też zrobiłem. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- kolory soczyste, a czerń głęboka,

A to ciekawe, głęboka czerń na matrycy IPS :wink: Wszyscy twierdzą ,że to największa bolączka matryc IPS bez polaryzatora :)

- do serwisu HP nie mam zastrzeżeń - po zgłoszeniu problemu na infolinii wymienia monitory praktycznie w 24 h, przysyła nowy egzemplarz, a stary odsyła się w terminie 7 dni UPS-em na koszt HP, nie mam żadnych zastrzeżeń do serwisu,

CZyli rozumiem, że nie kupowałeś przez jakiś sklep tylko bezpośrednio od HP ? Wysyłają nowy nawet jak im wadliwego jeszcze nie wyślesz ? Tak samo się dzieje jak kupujesz w innym sklepie niż HP ?

Chętnie przetestowałbym te dwa modele. Ta jaskrawość w tym Dellu może mi przeszkadzać. Mam cholernie wrażliwe oczy. Z testów wynika,że jednak ta matryca z HP jest nieco lepsza do obróbki zdjęć i pracy biurowej. Jutro zadzwonię na infolinie HP i może dowiem się czy mają niewadliwe sztuki :) Ciekawe czy będą ściemniać czy powiedzą prawdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ciekawe, głęboka czerń na matrycy IPS :wink: Wszyscy twierdzą ,że to największa bolączka matryc IPS bez polaryzatora :)

Wg mnie jest głęboka. Na pewno nie jest to szary, lecz normalny - czarny kolor. Pewnie na S-PVA jest jeszcze głębsza, nie przeczę, ale gorzej niż na TN na pewno nie jest.

Pytasz, to odpowiadam - nie wciskam nic na siłę, bo każdy potrzebuje czego innego. :)

CZyli rozumiem, że nie kupowałeś przez jakiś sklep tylko bezpośrednio od HP ? Wysyłają nowy nawet jak im wadliwego jeszcze nie wyślesz ? Tak samo się dzieje jak kupujesz w innym sklepie niż HP ?

Źle rozumiesz - kupowałem w normalnym sklepie internetowym, www.e-lectron.pl konkretnie. To jest zewnętrzna gwarancja producenta door-to-door i kontaktujesz się z HP jakby co. Co do wysyłki - tak przecież napisałem. ;) Przez parę dni możesz mieć dwa egzemplarze bez problemu.

Jutro zadzwonię na infolinie HP i może dowiem się czy mają niewadliwe sztuki :) Ciekawe czy będą ściemniać czy powiedzą prawdę.

Na infolinii nic nie wiedzą. Odpowiedzą ci, że w razie czego "zapewniają wymianę na sprawną sztukę". Mnie też tak mówili, a jak było już pisałem. ;) O jakichś informacjach o jakości danych rewizji już nie mówię. Oni są tam od przyjmowania zgłoszeń. ;)

A interesowałeś się Samsungiem F2380 na C-PVA? 23", rozdzielczość 1920x1080, troszkę wolniejsze czasy reakcji, w cenie Della.

Czerń na IPS jest ok, ale jak postawisz obok PVA, to już wiesz o co chodzi.

No właśnie stawiałem obok - co prawda starszego, 4-letniego Samsunga 17" - monitora na PVA i nie widziałem różnicy za bardzo szczerze mówiąc. Także dla mnie ten Dell nie posiada wady pt. "słaba czerń", bo wg mnie słaba ona nie jest. ;)

Edytowane przez Mike L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie stawiałem obok - co prawda starszego, 4-letniego Samsunga 17" - monitora na PVA i nie widziałem różnicy za bardzo szczerze mówiąc. Także dla mnie ten Dell nie posiada wady pt. "słaba czerń", bo wg mnie słaba ona nie jest. ;)

Trochę stary ten Samsung, czerń miał na tamte czasy dobra, ale w tej chwili to wypada właśnie jak na IPS Della.

Ja jak postawiłem Eizo S2231 i HP 2475W zawołałem brata, a on: " ten mały jest chyba wyłączony?". :wink:

Fakt faktem, kontrast na Eizo 2x większy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Panowie. Doszedłem do wniosku, że na razie odpuszczam. Przeczytałem znowu wczoraj jakiś wpis bodaj z sierpnia mówiący o tych problemach z zielonymi paskami i piszczeniem. Jedni piszą, że im nie piszczy i jest cisza, ale od czasu do czasu zielone paski się ukazują. Inni jeszcze, że za 4 podejściem otrzymali sprawny, jeszcze inni, że po miesiącu zielone paski i problem z wybudzeniem się pojawił plus dodatkowy czerwony piksel. Poprostu dramat. :lol: Film akcji.

Della nie kupię, to nie dla mnie sprzęt. Do momentu kiedy się ostro nie wku.... i nie przygotuje się psychicznie na kupno Eizo S2232, bo nie lubię wydawać tyle kasy na monitor, czuję się psychicznie lepiej jak nie rzucam kasą na lewo i prawo na sprzęt, który nie potrzebuję ,pozostaje mi praca na tej beznadziejnej matrycy TN. HP byłby dla mnie idealny gdyby nie te cyrki.

A najlepsze jest, to że wczoraj dzwoniłem do Wsparcia technicznego HP, gdzie Pan mnie rozśmieszył do łez twierdząc, że on nigdy w nie słyszał o takich problemach z tym monitorem, ponieważ ogólnie naprawy zdarzają się niezmiernie rzadko. Miałem jeszcze przedryndać do działu handlowego, gdzie mnie odesłał, ale już się tam nie dodzwoniłem. Pewnie gadka byłaby ta sama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o HP i TN to ja mam 2228H i nie mam opisywanych problemow , a mialem 2 sztuki. Jedna wymienilem bo pivota mial przetraconego. Monitor w czasie pracy nie piszczy , dopiero jak sie go wylaczy i da na czuwanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra Panowie. Nie zgadniecie co kupiłem.....Jednak padło na HP LP2275W . A dlatego, ponieważ okazało się, że są modele bez w. w wad . Takie info dostałem od pewnego użytkownika :) I zaryzykowałem. Od kilku dni testuje, sprawdzam piski, zielone paski i stan "sleeping mode" . Wszystko chodzi bez zarzutu. Nic na razie nie piszczy po zmianie jasności, żadnych zielonych pasków i nie ma problemu z wybudzaniem monitora. Wydaje się, że chłopaki z HP uporali się z tymi problemami. Ale, żeby nie zapeszać poczekamy zobaczymy. Serwis HP jest dobry, więc się nie przejmuje. Mój egzemplarz jest z czerwca 2009. Przynajmniej tak jest napisane.

Jedyne co może budzić wątpliwości lub nie jest podświetlenie matrycy. Największa różnica jest pomiędzy lewym dolnym rogiem a prawym górnym. Załączam obrazki:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zdaje sobie sprawę,że to kwestia serii. Można trafić na lepsze lub gorsze. Wiadomo, regulacje podświetlenie mają monitora kilka razy droższe. A jak oceniacie to podświetlenie ? Toms83 może coś podpowiesz :) Mieści się w normach czy próbować wymienić ? :-P

Poza tym, kalibracja kolorymetrem przydałaby się jak w przypadku prawie każdego monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że to podświetlenie takie średnie, bo to monitorek godny uwagi. Trochę małe te foty, ciężko jednoznacznie ocenić. Najważniejsza kwestia, czy Tobie to pasuje czy nie, bo ja jestem upierdliwy i bym pewnie wymieniał. :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że to podświetlenie takie średnie, bo to monitorek godny uwagi. Trochę małe te foty, ciężko jednoznacznie ocenić. Najważniejsza kwestia, czy Tobie to pasuje czy nie, bo ja jestem upierdliwy i bym pewnie wymieniał. :razz:

No tak, a wymieniałeś twojego HP, bo widziałem,że miałeś lekkie zafarby na białej planszy ? :razz:

Podaje Ci link do większego zdjęcia. Monitorek jest fajny. Do pełnej satysfakcji brakuje "idealnego" podświetlenia :) Podobnie wyszło na www.tftcentral.co.uk , też od lewego dołu do prawej góry. Nie wiem czy w serwisie będę chcieli wymienić , bo byłem przygotowany na wysyłanie na wypadek pasków, piszczenia itp :) Zapomniałem o tym szczególe. Kupiłem w znanym sklepie osobiście , nie przez neta i jakoś nie chce mi się wracać do sprzedawcy. Więc muszę się zastanowić czy mi to przeszkadza czy nie.

http://img524.imageshack.us/img524/5971/hp...tmatrycy003.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, a wymieniałeś twojego HP, bo widziałem,że miałeś lekkie zafarby na białej planszy ? :razz:

Podaje Ci link do większego zdjęcia. Monitorek jest fajny. Do pełnej satysfakcji brakuje "idealnego" podświetlenia :) Podobnie wyszło na www.tftcentral.co.uk , też od lewego dołu do prawej góry. Nie wiem czy w serwisie będę chcieli wymienić , bo byłem przygotowany na wysyłanie na wypadek pasków, piszczenia itp :) Zapomniałem o tym szczególe. Kupiłem w znanym sklepie osobiście , nie przez neta i jakoś nie chce mi się wracać do sprzedawcy. Więc muszę się zastanowić czy mi to przeszkadza czy nie.

http://img524.imageshack.us/img524/5971/hp...tmatrycy003.jpg

ostatnio miłem philips 240PW9ES na IPS i tam podswietlenie było równiutenkie,tutaj jest mocna roznica miedzy lewą a prawą stroną no chyba ze na zywo to wygląda łagodniej,mozna spróbowac wymienic,nic na tym nie tracisz (prawie nic :razz: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hp nie wymieniałem, po wygrzaniu zafarb prawie całkowicie znikł. :blink: Szczerze to mnie taki stan rzeczy cieszy, więc jest ok. Minimalne przebitki widać na szarej planszy, ale na białej już nie da się wychwycić.

ostatnio miłem philips 240PW9ES na IPS i tam podswietlenie było równiutenkie,tutaj jest mocna roznica miedzy lewą a prawą stroną no chyba ze na zywo to wygląda łagodniej,mozna spróbowac wymienic,nic na tym nie tracisz (prawie nic :razz: )

Może trafić jakąś odnawianą padakę, akurat HP lubi dawać takie "odnawiane" nie tykane. <_<

----------

No i zapomniałem napisać. :lol2:

Na tym linku do dużej foty, to nie jest tak źle. Sprawdź monitor w pracach, które zawsze wykonujesz na kompie i zobaczysz czy Cię to drażni, czy nie. Druga kwestia, to nie wiem ile masz czasu na ewentualne oddanie ( 10 dni od otrzymania paki ). Jak jeszcze trochę, to daj monitorkowi po garach, tzn. niech chodzi ile wlezie, może się "ułoży" i będzie lepiej. :razz:

Edytowane przez toms83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zapomniałem napisać. :lol2:

Na tym linku do dużej foty, to nie jest tak źle. Sprawdź monitor w pracach, które zawsze wykonujesz na kompie i zobaczysz czy Cię to drażni, czy nie. Druga kwestia, to nie wiem ile masz czasu na ewentualne oddanie ( 10 dni od otrzymania paki ). Jak jeszcze trochę, to daj monitorkowi po garach, tzn. niech chodzi ile wlezie, może się "ułoży" i będzie lepiej. :razz:

Właśnie na to liczę, że może coś się poprawi :) Poza tym zerknąłem znowu na test na www.prad.de i tam wyszło to samo co ja mam. Na lewym dole zmierzyli 114nitów na środku 141 a prawej górze 151.

Więc wąskim gardłem jest lewy dolny kwadrat. Nie ma to znaczenia w obróbce zdjęć, bo nigdy tego się nie robi na full screen tylko na środku. To tylko kwestia psychiki. Człowiek może sobie wiele rzeczy wmówić. :razz: To tylko jest zauważalne na białym czy szarym np. w wordzie. Poczekam jeszcze kilka dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ponad tygodniowym użytkowaniu 10h/dobę monitora poddawanego różnorakim testom chciałbym ogłosić, że model HP LP2275W jest wolny od wad, które miały miejsce we wczesnej jego produkcji. Chyba, że w tym momencie zapeszyłem i rozleci się cały w pieruny niebawem :)

Mój model jest jednak z lipca 2009. To z pewnością była nówka, bo na samym początku miałem leciutki czerwony zafarb na szarym , który po wygrzaniu zniknął. Toms83 miałeś rację z tym wygrzaniem . Zafarby można traktować jako test przebiegu monitora :)

Kąty widzenia w porównaniu z TN z mojego laptopa to niebo a ziemia. Tylko pod ostrymi kątami kontrast trochę leci, ale jakie to ma znaczenie.

Czerń w pokoju z oświetleniem wydaje się kruczo czarna. Jednak po wygaszeniu wszystkich świateł wydaje się , że czerń może być czarniejsza :) Nie jest tak czarna jak wyłączony monitor. Dla mnie jest dobrze. Nie ma żadnych przebić jakie często mają miejsce w matrycach TN.

Z podświetleniem matrycy to trochę przesadziłem. Nie jest źle i nie zamierzam wymieniać na inny model, tylko dlatego ,że krawędzie są nieco ciemniejsze. Poniżej załączam zdjęcia z podświetlenia, na którym widać czarno na białym. Poza tym w normalnym użytkowaniu nie ma to znaczenia. Nie oglądam stron testowych 24h/dobę.

Wydawało mi się, że na moim laptopie mam biel. W porównaniu z HP jest jednak czerowono-biała :) Pewnie może być jeszcze lepiej w droższych modelach, ale niestety nie mam porównania.

Monitor jest podłączony przez wejście VGA z powodu braku złącza DVI w moim laptopie. Jak na zintegrowaną kartę graficzną i wejście VGA obraz nie wykazuje żadnych nieostrości, duszków i tego typu.

Testy były przeprowadzone na programie Eizo Monitor Test i Nokia Monitor Test. Input lag nie robiłem bo nie grywam. Jeśli ktoś będzie chciał mogę zmierzyć tylko niech powie jak.

8 bitowe przetwarzanie obrazu nie jest złe. Myślę, że do amatorskiej obróbki zdjęć spokojnie się nada.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do osób kumających zarządzanie kolorem. Jak sprawdzić czy monitor jest szerokogamutowy ? Internet explorer ,który nie ma funkcji zarządzania kolorem wyświetla strony nie różniące się kolorystyczne od Firefox 3.5.3, który to zarządzanie niby posiada.....dziwne....wszyscy piszą o tych nienaturalnych kolorach .... HP LP2275W jest szerokogamutowy...

Aby sprawdzić czy faktycznie tak jest wywołałem 1 zdjęcie w formacie RAW w przestrzeni Adobe RGB i to samo zdjęcie w przestrzeni sRGB i zapisałem w jpeg. W przestrzeni Adobe zdjęcie jest bardziej nasycone. Dwa zdjęcia zamieściłem w necie. Firefox 3.5.3 wyświetla 2 zdjęcie różniące się saturacją czyli zarządzanie kolorem niby działa. Natomiast Internet Explorer wyświetla 2 identyczne zdjęcia , tak jak byłyby 2 zdjęcia w przestrzeni sRGB. ......

Ma ktoś jakiś sposób jak sprawdzić tą "szerokogamutowość" monitora ? :) Bo czegoś tu nie kumam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś jakiś sposób jak sprawdzić tą "szerokogamutowość" monitora ? :) Bo czegoś tu nie kumam.

wejdz na allegro jesli pomarańczowy świeci się jak psu jajca to masz wide-gamut,podobnie z czerwonym.A co do firefox tam chyba trzeba jeszcze wgrac odpowiedni profil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim w FireFox trzeba to profilowanie uaktywnić ... najlepiej podpiąć profil w gfx.color_management.display_profile;

a jaki profil podpiąć i jak ?

a w gfx.color_management.mode; dać wartość 1

tak już mam . wchodząc na http://www.color.org/version4html.xalter pokazuje, że działa tylko 2 wersja ICC. W firefox 3.0 działały obydwie 2 i 4. Nie chce mi się instalować od nowa 3.0...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki profil podpiąć i jak ?

tak już mam . wchodząc na http://www.color.org/version4html.xalter pokazuje, że działa tylko 2 wersja ICC. W firefox 3.0 działały obydwie 2 i 4. Nie chce mi się instalować od nowa 3.0...

To że pokazuje na tej stronie że z profilowaniem jest OK nie znaczy że na monitorze barwy nie są nadal przesycone (bo przeglądarka pewnie Ci profiluje do sRGB a nie profilu monitora). Czyli ten test w tym przypadku mówi tylko tyle że coś tam jest profilowane z tą czy tamtą wersją ale nie mówi czy jest profilowane poprawnie.

ps. a podpinasz profil monitora wskazując ścieżkę do profilu tego monitora ... czyli np. C:\EIZO_CG232W.icm jeśli plik profilu to EIZO_CG232W.icm i znajduje się bezpośrednio na C (główny kat. dysku)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. a podpinasz profil monitora wskazując ścieżkę do profilu tego monitora ... czyli np. C:\EIZO_CG232W.icm jeśli plik profilu to EIZO_CG232W.icm i znajduje się bezpośrednio na C (główny kat. dysku)

a gdzie ten plik monitora jest ? C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color tutaj znalzalem plik HP_LP2275W Profil ICC. To jest to ? żadnego pliku z rozszerzeniem .icm nie ma.... a póżniej jak sprawdzić czy profilowanie działa skoro twierdzisz, że tamta strona się do tego nie nadaje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciągnąłem Firefox 3.0.13, aby zobaczyć na własne oczy te przekłamania kolorów . I teraz rzeczywiście jest różnica pomiędzy Internet Explorer a Firefox. Nie jest to nie wiadomo jaka, kolory w internet explorer są poprostu bardziej nasycone.

A teraz zagwozdka dla inteligentnych. Dlaczego mój laptop , który nie jest szerokogamutowcem wykazuje te same różnice w kolorach pomiędzy urządzeniami obsługującymi zarządzanie kolorem a tymi, które tej funkcji nie posiadają. Podobnie to wygląda pomiędzy zdjęciem wyświetlonym w Picasa 3 a nikonowskim oprogramowaniem w przestrzeni sRGB. Zdjęcie w Picasa 3 jest bardziej nasycone.

Jest tu jakaś mądra głowa, która jest w stanie to wyjaśnić ? :) Laptop zaraził się wirusem szerokogamutowym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a gdzie ten plik monitora jest ? C:\WINDOWS\system32\spool\drivers\color tutaj znalzalem plik HP_LP2275W Profil ICC. To jest to ? żadnego pliku z rozszerzeniem .icm nie ma.... a póżniej jak sprawdzić czy profilowanie działa skoro twierdzisz, że tamta strona się do tego nie nadaje ?

1 - tak,to jest to ... HP_LP2275W.{i tu sprawdź czy nie ma przypadkiem rozszerzenia icm a nie icc}

Możesz to skopiować sobie do innego katalogu lub dać taką długą ścieżkę w FF

2- tamta strona nadaje się do częściowego stwierdzenia czy profilowanie działa. Aby rozwiać resztę wątpliwości trzeba wyświetlić zdjęcie w paint i w firefox (najlepiej sRGB jeśli mamy monitor szerokogamutowy i aRGB jeśli wąskogamutowy)- jeśli wyświetlane jest identycznie to profilowanie nie działa ... jeśli barwy są inne to działa.

ps. po prostu paint nie obsługuje profilowania

Sciągnąłem Firefox 3.0.13, aby zobaczyć na własne oczy te przekłamania kolorów . I teraz rzeczywiście jest różnica pomiędzy Internet Explorer a Firefox. Nie jest to nie wiadomo jaka, kolory w internet explorer są poprostu bardziej nasycone.

A teraz zagwozdka dla inteligentnych. Dlaczego mój laptop , który nie jest szerokogamutowcem wykazuje te same różnice w kolorach pomiędzy urządzeniami obsługującymi zarządzanie kolorem a tymi, które tej funkcji nie posiadają. Podobnie to wygląda pomiędzy zdjęciem wyświetlonym w Picasa 3 a nikonowskim oprogramowaniem w przestrzeni sRGB. Zdjęcie w Picasa 3 jest bardziej nasycone.

Jest tu jakaś mądra głowa, która jest w stanie to wyjaśnić ? :) Laptop zaraził się wirusem szerokogamutowym ?

1 - skoro widzisz różnicę między firefox a IE to znaczy że profilowanie w FF działa

ps. IE8 nie obsługuje profilowania

2 - Gamut laptopa nawet jeśli jest wąski to nie pokrywa sie idealnie z sRGB ... często jest nawet wyraźnie węższy od sRGB nie wspominająć o aRGB... ale tutaj akurat nasycenie w programach obsługujących profilowanie powinno być większe a nie mniejsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 - tak,to jest to ... HP_LP2275W.{i tu sprawdź czy nie ma przypadkiem rozszerzenia icm a nie icc}

Możesz to skopiować sobie do innego katalogu lub dać taką długą ścieżkę w FF

taką ścieżkę skopiowałem do firefoxa 3.5.2 i nie było różnic pomiędzy internet explorer a firefoxem. A tamta strona wskazuje, że działa tylko 2 profil. Zdjęcie w sRGB było takie same w obu przeglądarkach. Różnica była tylko w zdjęciu zapisanym w Adobe. Explorer nie czytał zwiększonej saturacji.

1 - skoro widzisz różnicę między firefox a IE to znaczy że profilowanie w FF działa

ps. IE8 nie obsługuje profilowania

Najlepszy numer jest dzisiaj. Włączam firefox 3.0.13 i mam znowu to samo co w internet explorer. Wczoraj przed zamknięciem kompa była wyraźna różnica w saturacji dzisiaj ni chu....tego nie widać. Znowu saturacja podwyższona w firefoxie. A na stronie wynika, że działają profil 2 i 4. Wymiękam. Zamiast zajmować się innymi rzeczami ja badam zarządzanie kolorem, którego ni diabła nie mogę rozgryźć :) Coś jest nie tak. Tylko nie wiem z czym.

Edytowane przez DRDRE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konfiguracji FireFox 3.0 Ci nie podam bo już na nim nie siedzę (tam trzeba było jeszcze coś przestawić ... ) ... jedynie mogę pomóc przy 3.5.3

Na chwile zostawmy firefoxa. Otwarłem jedno zdjęcie zapisane w sRGB w Paint, Picasa 3 i NX2 obsługującego zarządzanie kolorem. To zdjęcie było identyczne we wszystkich programach :) Wczoraj to samo zdjęcie różniło się nasyceniem pomiędzy NX2 i Picasa 3. W NX2 były łagodniejsze kolorki. Przyznaje, że nie kumam już niczego.

To samo zdjęcie zapisane a Adobe wyglądało tak samo jak zdjęcie sRGB w Paint, natomiast w NX2 w przestrzeni Adobe było mocniej nasycone, w przestrzeni sRGB mniej nasycone .W Picasa 3 było natomiast mocniej nasycone.

Może coś się dzieje z profilami monitora, sterownikami czy ch... wi cu . A przy ścieżce właściowości/ustawienia/zaawansowane/zarządzanie kolorami . Czy trzeba tam dodać domyślny profil monitora ?

Jest napisane : Bieżący monitor : monitor domyślny, domyślny profil monitora : brak

We właściwościach/ustawienia jest dobrze EKRAN: HP LP2275W . Dodam, że system to XP Professional

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo zdjęcie zapisane a Adobe wyglądało tak samo jak zdjęcie sRGB w Paint, natomiast w NX2 w przestrzeni Adobe było mocniej nasycone, w przestrzeni sRGB mniej nasycone .W Picasa 3 było natomiast mocniej nasycone.

Zapisane z profilem aRGB czy przekonwertowane do przestrzeni aRGB + zapis profilu do pliku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapisane z profilem aRGB czy przekonwertowane do przestrzeni aRGB + zapis profilu do pliku ?

Nef został "obrobiony" z profilem Adobe RGB ( 1998 ) i zapisany w formacie jpeg z osadzonym profilem ICC. Po otwarciu tego zdjęcia w NX2 jest ono w przestrzeni Adobe RGB, czyli NX2 czyta profile zapisane w zdjęciu. Natomiast w Paint to zdjęcie wygląda jakby było z profilem sRGB, mniej nasycone. Wyżej pisałeś, że najlepiej zrobić to z profilem sRGB dla szerokogamutowców. Ale jak pisałem wcześniej w Paint i NX2 to zdjęcie jest identyczne a powinno być inne skoro Paint nie czyta profili a monitor jest szerokogamutowy.

Tylko powtórzę, wczoraj była różnica w saturacji pomiędzy tym zdjęciem wyświetlanym w NX2 i Picasa 3. Dzisiaj jej nie ma. Dlatego zapytałem o profil monitora bo coś grzebałem w nim, dodawałem, odejmowałem itp A to chyba jedyna rzecz , która może coś namieszać :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę Kyle, że jesteś chyba jedyną osobą na forum kumającą zarządzanie kolorem :) No chyba, że nikt nie chce pomóc.

Miałem rację z profilami monitora. Zrobiłem dwa eksperymenty. Opiszę je dość dokładnie.

Test polegał na wyświetleniu tego samego zdjęcia w NX2, Picasa 3 i Paint od Windowsa.

Zdjęcie było obrobione w sposób taki:

1. Nef z profilem Adobe RGB zapisany do jpeg

2. Nef z funkcją :konwertuj do Adobe RGB, zapisany do jpeg

3. Nef z profilem sRGB zapisany do jpeg

4. Nef z funkcją:konwertuj do sRGB, zapisany do jpeg

Następnie przypisałem profil monitora w kompie HP LP2275W

Wyniki:

1. NX2 = Picasa 3 > Paint – znaczy, że zdjęcie z profilem Adobe jest takie same w NX2 i Picasa 3, natomiast w Paint jest mniej nasycone

2. NX2 = Picasa 3 > Paint

3.NX2 = Picasa 3 = Paint- znaczy , że zdjęcia z profilem sRGB są takie same w każdym programie

4.NX2 = Picasa 3 = Paint

Zmiany w obrębie programu:

NX2: konwert sRGB=profil sRGB= konwert Adobe < profil Adobe, znaczy, że zdjęcie tylko z profilem Adobe jest bardziej nasycone

Picasa 3: tak samo jak w NX2

Paint: konwert sRGB = profil sRGB = profil Adobe > konwert Adobe , znaczy ,że tylko zdjęcie konwertowane do Adobe jest najmniej nasycone

- Saturacja zdjęcia konwert Adobe w Paint jest niższa niż sRGB w NX2 i Picasa 3

- Firefox 3.0.13 z włączoną funkcją zarządzania kolorem i Internet Explorer pokazuję identyczne strony. Nie ma różnic w saturacji.

Po tym teście zmieniłem profil monitora na Adobe RGB, oczywiście reset kompa.

Wyniki:

1. NX2 = Paint < Picasa 3 - znaczy, że zdjęcie z profilem Adobe jest takie same w NX2 i Paint ,natomiast w Picasa 3 zdjęcie jest przesaturowane

2. NX2 = Paint < Picasa 3

3. NX2 < Paint = Picasa 3- znaczy, że zdjęcie z profilem sRGB jest takie same w Paint i Picasa 3, natomiast w NX2 jest mniej nasycone

4. NX2 < Paint = Picasa 3

Zmiany w obrębie programu :

NX2: konwert sRGB = profil sRGB = konwert Adobe < Profil Adobe , znaczy , że zdjęcie z profilem Adobe jest bardziej nasycone od pozostałych

Picasa 3 : tak samo jak NX2

Paint : konwert sRGB = profil sRGB = profil Adobe > konwert Adobe , znaczy, że zdjęcie w konwert Adobe jest mniej nasycone od pozostałych

- Firefox 3.0.13 z włączona funkcją zarządzania kolorem wyświetla strony mniej nasycone niż Internet Explorer

- Zdjęcie w NX2 z profilem sRGB z zapiętym profilem monitora HP LP2275W jest bardziej nasycone niż zdjęcie sRGB z profilem monitora Adobe RGB wyświetlone w NX2

Jeśli Kyle masz ochotę wyciagnąć wnioski co do tego testu, śmiało :) Inni też mogą. Nawet jest to wskazane. Zapraszam do dyskusji. Który profil monitora jest profilem wskazanym ? Adobe czy HP LP2275W ?

Edit: Najistotniejszymi wnioskami, o których zapomniałem napisać są:

Zmiana profilu monitora nie ma wpływu na saturacje zdjęć wyświetlanych w programach nie obsługujących zarządzanie kolorem takich jak: Internet Explorer, Paint, Windows. Nie jestem pewien jak Picasa 3 zarządza kolorem i czy w ogóle, ponieważ wynik trochę różni się od PAINT. Niemniej, nic się nie zmienia w Picasie. Sprawdziłem jeszcze w Photofiltre. Tak samo jak w PAINT.

Zmiana profilu monitora ma wpływ na saturacje zdjęć wyświetlanych w programach obsługujących zarządzanie kolorem tj NX2, Firefox 3.0.13

Z tego wynika, że przy profilu monitora ADOBE RGB, wszystko zachowuje się tak jak powinno dla monitora szerokogamutowego. Trochę dziwne, bo myślałem ,że natywny profil monitora powinien być najlepszy. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę.

Edytowane przez DRDRE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi