Skocz do zawartości
makusx

Ile Jeszcze Podkręcać E4500?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj zacząłem podkręcać mój procesor z pomocą jednego z użytkowników tego forum, dostałłem wskazówki (niestety kolega musiał wyjechać na pewien okres) to zacząłem kręcić.

Standardowo mam 2.2Ghz aktualnie 3,02Ghz zwiększałem raz napięcie o jedno oczko w góre od standardowego (standardowe:1.27500V Podniesione:1.28125 jak co to następne w kolejce są: 1.28750, 1.29375, 1.30000 )po każdym podniesieni FSB testowałem orthosem przez około 1h, temp w idlu 30 w stresie 51) chłodzenie: arctic cooling freezer Xtreme, orthos błędów nie wywalał narzazie :) Czytałem że ten procesor może mieć koło 3,4Ghz tylko nie wiem przy jakim napięciu

Załączam screeny

post-174760-1251110252_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal prio 9 zamiast 1 i wtedy sprawdzaj. Ew OCCT na 1h. A co do 3,4GHz to raaaczej watpie zebys mial taka sztuke.

No i nie napisales kompletnie nic o reszcie sprzetu a to moze miec znaczenie jak zlapiesz sciane przy kreceniu.

3.4 to może mieć ;]

Z tego co widzę to całkiem niezła sztuka ;p

O ścianę się nie martw bo te procki maja ją dopiero przy ~375-400 MHz.

Zwiększaj napięcie powoli, maksymalnie do 1,4 i testuj stabilność.

Pamiętaj o pamięciach, one też zwiększają taktowanie ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ,ostatnio zajmowałem się tym samym tematem :razz: ,mam nadzieję że moje spostrzeżenia ci pomogą.

Procesor e4500 (vcore 1.32) ,płyta ga-p35-ds3.

Procesor chodzi na 3ghz stabilnie przy standardowym napięciu , natomiast maksymalnie stabilnie wyciągnąłem 3,3ghz na 1,45v (chodzi też na 3,4ghz ale z napięciem 1,5v i nie przechodzi testów w orthosie ,wiecej nie próbowałem ,gdyż nie chcę przesadzić :wink: ).

post-175074-1251130463_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sytuacja wygląda tak:

pamięci 800mhz, spd na 2.00

FSB 275 i napięcie 1.29375 test 3h Orthosem i 1h OCCT nic nie wykrył elegancko i stabilnie

ale gdy robię 280 FSB, to przy napięciach 1.29375 , 1,3 występują błędy teraz próbuję z napięciem 1,30650 na razie bez błędów, i czy jest to sens kręcić dalej (Docelowo myślę o 3,2) czy wrócić do 3,0 bo i tak nie jest źle? nie chce przekraczać napięcia większego niż 1,34000

z góry dziękuję za radę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że wiecej niż 3.00 ghz niema sensu 3.0-3,3 to już chyba granica dla tego procka. Jutro popróbóję wycisnąć z niego ile się da ,postaram się dać wyniki :smile2:

-edit-

No i miłę zaskoczenie :razz:

Proc świetnie spisuje się na taktowaniu 3,5ghz ,z napięciem 1,53v ,temperatury w idlu 35/stress dochodzi do 70 ,natomiast maksymalnie wystartował przy 3,8ghz na 1,8v ,z oczywistych względów stabilności nie testowałem...

Edytowane przez ThePrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc ostatecznie mam 3,3GHz to jest FSB na 300 przy napięciu 1,43125v chodzi pod orthosem 4h na prio 9 bez błędów wydaje mi się ze jest juz wszystko ok.

Tylko mam wątpliwości co do napięcia czy nie za duże bo kolega mówi że mi się procesor spali na tym napięciu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w idle 35 w stresie 69

przy FSB 275 (3,02ghz) napiecie było 1.28750v

280 -1.31250

285 - 1.34375

290 - 1.36875

no i teraz dosc duze i sie zastanawim czy nei zejsc z napieciem i fsb na taktowanie 3,2GHz to napiecie wyjdzie koło 1,4 a to jzu jest bezpieczne raczej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ga-p35-ds3 mam to samo ,zaczęło się od... wyjęcia i włożenia karty graficznej (problem był długi nie będe tu mącił :rolleyes: ) w każdym razie skończyło sie na wyjęciu bateri i przywróceniu normalnych ustawień przez load fail-safe dealouts. Teraz gdy mam ten problem wystarczy load fail-safe , resecik ,ustawienie na oc i resecik i śmiga :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi