860lacov Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) Chciałbym Dokupić sobie do aparatu kartę pamięci. Z tego co wyczytałem w specyfikacji aparat zapisuje na karcie zdjęcia z prędkością 5MB/s Od karty oczekuję przede wszystkim tego, żeby po włożeniu do czytnika nie okazało się, że zdjęć jednak z jakiegoś powodu nie ma. Karty, które zwróciły moją uwagę to: TRANSCEND SDHC 4GB class 6 TRANSCEND SDHC 8GB class 6 SanDisk SDHC 8GB class4 Ultra II TRANSCEND SDHC 16GB class 6 W zasadzie wszystkie spełniają wymogi co do szybkości więc teraz pozostaje tylko bezawaryjność Edytowane 1 Września 2009 przez hot_lopez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbchp250 Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 W kwestii bezawaryjności to chyba SanDisk przoduje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagienny Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Tyle, że SanDiski są chyba najczęściej podrabiane :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie danych to sugerowałbym używanie kart o mniejszej pojemności niż 8/16gb, w wypadku awarii ( co zdarza się nawet najlepszym producentom) tracisz zwyczajnie mniej danych. Osobiście używam niemal wyłącznie 2 i 4gb kart Lexara i SanDisc-a i większych problemów nie miałem dotychczas więc śmiało polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cypher Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 +1 dla SanDiska i Lexara, oraz używania mniejszych kart, dla bezpieczeństwa lepiej wozić kilka sztuk 4GB niż jedną 16GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dandek Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Witam :) planuje zakupic karte pamieci :) aparatu jeszcze nie mam no ale :P karta 2 gb - narazie nie mam wiecej kasy chyba ze nie duzo trzeba doplacic to max 4 gb i tutaj pytanie czy konieczna jest karta z serii extreme III czy ultra II styknie ? moze cos innego tanszego polecicie ? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Zależy jaki aparat kupisz i jakie zdjęcia będziesz robił. Bo Ultra II i zapis 9mb/s Ci starczy w większości wypadków. Do zwykłego pstrykania ok. Ale ja dla przykładu robiłem wczoraj foty podczas stuntów na moto i szły serie fotek, 4-5 (format dng, czyli 20MB na foto)i bufor się zapełnia, karta nie nadąża. A szkoda bo przydało by się dłużej ciagnać. Ale to jak mówię, zależy od potrzeb ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 Też się podepnę. Kupiłem właśnie Nikona D90 i potrzebuję szybkiej karty 4-8GB. Praktycznie zdecydowałem się na SanDisk Extreme III ale ciekawi mnie jaką one maja prędkość. Według strony producenta jest to 30MB/s, z kolei większość sklepów podaje 20MB/s i sam nie wiem komu wierzyć. A może są jeszcze jakieś inne warte uwagi karty oprócz SanDisk'a? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 Lexar, ale to droga sprawa. A w kwestii specyfikacji to jednak wierzylbym producentowi, a nie jakims sklepom ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 Sprawdziłem tego Lexara i aż tak drogi nie jest, tyle że też jest wolna - 133x czyli 20MB/s A w sprawie SanDiska też już się wyjaśniło - 30MB/s (200x) to nowsza wersja, a sklepy maja w większości tą starszą - 20MB/s (133x) Więc wypór padł na SanDiska Extreme III 4GB 30MB/s edition. Teraz pozostaje tylko znaleźć jakiś sprytny plecaczek i pierwszy zestaw amatora skompletowany :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S_Works Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 Też się podepnę. Kupiłem właśnie Nikona D90 i potrzebuję szybkiej karty 4-8GB. Praktycznie zdecydowałem się na SanDisk Extreme III ale ciekawi mnie jaką one maja prędkość. Według strony producenta jest to 30MB/s, z kolei większość sklepów podaje 20MB/s i sam nie wiem komu wierzyć. Robilem kiedys test czytnika programem HD Tune, na dwoch kartach Wartosci maksymalne: SanDisk Ultra II - 17,6 MB/s SanDisk Extreme III - 19 MB/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 Sprawdziłem tego Lexara i aż tak drogi nie jest, tyle że też jest wolna - 133x czyli 20MB/sA Lexarow 300x SD nie ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 CF-ki owszem, ale SD to max 133x: http://www.lexar.com/digfilm/ Zresztą, już siedzi w aparacie SanDisk Extreme III co podobno ma mieć 200x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Przez te 4 miesiące myślę, że już kartę kupił... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 2 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2010 bump do sony nex3 co polecicie ? Serie rzadko, pewnie część foto w jpg + raw. Musi być 8-16 bo video hd swoje zje.. Jak szybkiej potrzebuję karty ? Czy poza seriami w czymś widać różnicę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 3 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2010 (edytowane) do Sony polecam szybką kartę np. coś z serii Toshiba SDHC Class 10 - szybkie i w dobrej cenie a tu testy kart SD Edytowane 3 Grudnia 2010 przez dymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 (edytowane) Zamierzam kupić większą kartę do lustrzanki ok. 16GB, i zastanawiam się nad GOODRAM 16GB Pro class 10, czy ktoś posiada taką kartę i może coś napisać na jej temat ?. W necie znalazłam test tej karty i w rankingu kart znajduje się na 1 miejscu, ma dobry odczyt i zapis, cena, ale nie wiadomo czy to nie pic na wodę ?. Edytowane 6 Grudnia 2010 przez KATTANA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2010 IMHO lepiej dwie osemki, no chyba, ze masz zamiar krecic nie wiadomo ile wideo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 Czy ktoś z Was używał kart firmy Transcend? np. takiej jak tak Transcend karta SD HC 8GB class10 W-wa - odb. FV (1397761015) - Aukcje internetowe Allegro Poszukuję karty do cyfrówki sonyego 8mpix i nagrywania filmików 1080p. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 7 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2011 Ja używam karty Transcend w kamerze Canona HF 200. Spisuje się bardzo ok, czy lepiej czy gorzej od SanDiska ? Nie wiem, dostałem w komplecie z kamerą, więc już nie zmieniałem. Osobiście kupiłbym sandiska, ale to tylko z prywatnych względów. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...