BRANDI Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Cześć chłopaki! Nie zawracał bym Wam "gitary" ale mam problem. Z racji tego,że mnie sklep wyciułał to muszę najpóźniej do pojutrza zdecydować się na jedną z tych płyt: 1/ ASUS A7V8X KT400 LAN/AUDIO =390zł 2/ ABIT KD7 KT400 LAN/AUDIO =440zł Jak możecie to poradźcie.Poznam opinie użytkowników tych płyt.Wiem,że ten ABIT ma 3-fazowe zasilanie i dobre możliwości O/C. Zastanawiam sie jak głośny ma wiatrach chłodzący NB? Ps.Proszę nie proponujcie mi nic innego bo wyboru muszę dokonać właśnie między tymi dwoma.Nie odsyłajcie mnie też do opcji SZUKAJ,bo i tak tam tej odp nie znajdę. Please o help... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 KD7 :!: Z Asusem bywaja problemy. KD7 znam i mogę tylko pochwalić. Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 oczywiscie ze abit imo najlepsza plyta do podkrecania na kt400 , tylko sie zastanow bo za 440zl mozna miec cos na nf2 np Solteka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Bierz KD7 plytka jest naprawde wypasna (wiem, bo mam i z czystym sumieniem moge polecic). Co do asusa, to zaje**scie nadaje sie dla ludzi, ktorzy jada na defaultowych ustawieniach ale z kreceniem jest juz gorzej (no i te wszechobecne zworki, ktore dubluja sie z ustawieniami w biosie-zwariowac mozna). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 VENGEANCE- mysle ze nie ma co sie zastanawiac nad kupnem czegokolwiek na N-FORCE2 za ta kaske, bo zeby kupic cos dobrego to musialby dolozyc conajmniej 100zl. A tutaj ma zaje**sta plyte na ktorej kreci sie bajecznie za 450zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Abit?? najlepsza plyta na kt400 tak to ten ,bierz poki jeszcze sa w sprzedazy :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 no i te wszechobecne zworki, ktore dubluja sie z ustawieniami w biosie-zwariowac mozna :?: :?: :?: Mam wersje z dzwiękiem i lanem 100 Mb. Zworek naliczyłem aż dwie :!: Jedna overvoltage a druga to reset biosu (nie potrzebna zresztą, bo bios po zwiechach spowodowanych przez oc sam sie podnosi na niższych ustawieniach :idea: ) Płytka cicha (brak śmigła na NB) i chodzi spox. W ekstremalny oc sie nie bawie bo mam proca Palomino i wyżej niż 1700 MHz nie idzie (musze w końcu chama odblokować). Wadą jest niemożność ustawienia w biosie napięcia proca niższego od nominalnego. Ponadto bios zawyża Vcore o około 0,07V (albo sam odczyt). Tak więc jest to zaproszenie do OC :wink: Abita nie widziałem więc nie będe gadał głupot na jego temat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 no i te wszechobecne zworki, ktore dubluja sie z ustawieniami w biosie-zwariowac mozna :?: :?: :?: Mam wersje z dzwiękiem i lanem 100 Mb. Zworek naliczyłem aż dwie :!: Jedna overvoltage a druga to reset biosu (nie potrzebna zresztą, bo bios po zwiechach spowodowanych przez oc sam sie podnosi na niższych ustawieniach :idea: ) Płytka cicha (brak śmigła na NB) i chodzi spox. W ekstremalny oc sie nie bawie bo mam proca Palomino i wyżej niż 1700 MHz nie idzie (musze w końcu chama odblokować). Wadą jest niemożność ustawienia w biosie napięcia proca niższego od nominalnego. Ponadto bios zawyża Vcore o około 0,07V (albo sam odczyt). Tak więc jest to zaproszenie do OC :wink: Abita nie widziałem więc nie będe gadał głupot na jego temat no z tego co mowisz to...Abit i tak lepszy :dzwiek 6kanalow ,lan 100mb/s ,vcore do 2.325v ,mnoznik 5bit (5-18x i chodza wszystkie na XP 0.13) fsb200 ciagnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 FELSON- mialem w zyciu 2 ASUSY i jak wspominam A7V133a to mi sie lezka w oku kreci :D jakies dwie plyty pozniej postanowilem (przez sentyment do A7V133a) wrocic do ASUSA i kupilem A7V333 - pchnalem ja prawie natychmiast. Co do A7V8X to racja, nie ma tam za wiele zworek, co nie zmienia faktu, ze plyta ma DUZO mniejsze mozliwosci niz KD7 i jest produktem zdecydowanie slabszym. Piszac, o wszechobecnych zworkach przed oczami mialem A7V333 na ktorym bylo ich grubo ponad 20 z czego polowa dublowala sie z ustawieniami w biosie. Dwie nawet nie byly opisane w manualu: regulacja napiecia na ddr i cpu overwoltage (czy jak to sie tam pisze :roll: ). Najsmieszniejsze w tym wszystkim bylo to ze przy takiej mnogosci zworek konstruktorzy zapomnieli wyprowadzic na laminat jednej z najwazniejszych - reset biosu (miejsce na plycie bylo i wystarczylo zagiac jakas szpilkie i zresetowac bios). Jednym slowem po tej plycie nie chce miec nic wspolnego z ASUSEM i na szczescie nie musze nim sobie nawet zawracac glowy bo od jakiegos czasu siedzi sobie grzecznie w cieniu innych (czytaj: LEPSZYCH) producentow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Dodam jeszcze,że ten Abit wchodząc na rynek kosztował ok.670zł / z Raidem = 800zł/-ale nie o tym chciałem pisać... ABIT KD7 ma niezaprzeczalnie wieksze możliwości O/C.Nie wiem tylko jak głośne jest śmigło na NB? Może wiecie cosik na ten temat. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 te smiglo wyglada jak moje na KYRO ,a te z koleji glosne nie jest,a nawet powiem ze jest bardzo ciche Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 te smiglo wyglada jak moje na KYRO ,a te z koleji glosne nie jest,a nawet powiem ze jest bardzo ciche ...no to ucieszyła mnie ta wiadomość,bo przyznam,że zależy mi na ciszy... Odebrałem dzisiaj tego coolerka i mam nadzieję,że zrobiłem dobrze. Coprawda do "lustra" duzo mu brakuje ale ponoć jest cichy i wydajny... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 7 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2003 Kulerek na NB jest bardzo cichutki. Jak mialem jeszcze swietej pamieci ENMICA 8TCX2+ i skrecilem obroty w swojej DELCIE na minimum (okolo 3000rpm) to wentylator z NB byl najglosniejszym wentylem w budzie (bardzo wyraznie bylo go slychac pomimo tego, ze oprocz wentyla na grafie mam w obudowie jeszcze 2x80/80) no i zastapilem go pasywnym ZALMANEM. To samo myslalem zrobic z KD7 ale ta plyta bardzo pozytywnie mnie zaskoczyla-wentyla na NB wogole nie slychac (no moze jezeli bedzie on jedynym wentylem w obudowie). Acha i jeszcze jedno- nie kasztani sie po 2tyg zabawy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Prawda jest jak *upa - kazdy siedzi na wlasnej :roll:. Ja polecam goraco A7V8X. Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Prawda jest jak *upa - kazdy siedzi na wlasnej :roll:. Ja polecam goraco A7V8X. Pozdr... Nie sluchaj go BRANDI-on glosi herezje :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 nie no czasem to jednak trzeba myslec racjonalnie :P a nie zawsze chwalic to co sie ma i sie na sile pocieszac ; Abit KD7-E jest lepszy od tego asiusia ; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 konkrety co jest w KD7 (właczeni z modelem -S/G ktorego w polsce nie ma) czego nie ma w A7V8X ? prosze wszystkich o komentarz w tej sprawie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 przedewszystkim o/c Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 konkrety co jest w KD7 (właczeni z modelem -S/G ktorego w polsce nie ma) czego nie ma w A7V8X ? prosze wszystkich o komentarz w tej sprawie. o/c najlepsze ,ciagnie fsb200 ,zasilanie 3-fazowe ,wyglad lepszy (to akurat subiektywne) nie popadaj w kompleksy,asus tez jest dobry (ale Abit rulez ,jak za czasow BH6) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 ja nie popadam w kompleksy. owszem abit napewno ma lepsze-stabilniejsze zasilanie proca z 3 a nie 2 (kiedys myslalem ze 3 :/) mosfetow. co do fsb200 to i a7v8x moze i by mogl (w najnowszym biosie jest obsługa bartona3200+ na... fsb200 własnie) so ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 no to za to ja polecam EPOXA 8K9AL :P :P :P :P :P :P :P lan,muza,spore mozliwosci o/c(napiecie do 2,25v) vdimm do 3,20v,vagp do 2,20v :P a to wszystko za jednyne 350zl i 99gr :P :P :P :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 co do fsb200 to i a7v8x moze i by mogl (w najnowszym biosie jest obsługa bartona3200+ na... fsb200 własnie)musze cie zmartwic kt400 nie obsluguje seryjnie fsb200 ,wiec nie moze byc obslugi w biosie dla proca na tej szynie (inna sprawa ze proc moze pojsc,ale bios go nie rozpozna jako 3200+ ,chyba ze bedzie obsluga 3200+ na fsb166 to wtedy bios rozpozna,bo fsb mu wisi w sumie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 no to za to ja polecam EPOXA 8K9AL :P :P :P :P :P :P :P lan,muza,spore mozliwosci o/c(napiecie do 2,25v) vdimm do 3,20v,vagp do 2,20v :P a to wszystko za jednyne 350zl i 99gr :P :P :P :P ..no tak!Tylko ja muszę wybrac między Asusem i Abitem. Ps.Tak z ciekawości,to ten Epox 8K9AL jakie ma zasilanie (2 czy 3 fazowe)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 gdybyś miał asusa a7v8x, i bios 1012b9 to bys zauwazyl ze dodana jest obsluga w biosie (chyba nie bezcelowo) procow z fsb200. to ze pci bedzie 40, to inna sprawa, ale skad inad taka opcja sie pojawila, wiec moze pojdzie i na fsb200. bx tez nie wspieral szyny 133, a jakos abit robil bx-133 ktore oficjalnie wspieralo takie procki mimo podwyzszonego fsb... moze i tu historia sie powtorzy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 gdybyś miał asusa a7v8x, i bios 1012b9 to bys zauwazyl ze dodana jest obsluga w biosie (chyba nie bezcelowo) procow z fsb200. to ze pci bedzie 40, to inna sprawa, ale skad inad taka opcja sie pojawila, wiec moze pojdzie i na fsb200. bx tez nie wspieral szyny 133, a jakos abit robil bx-133 ktore oficjalnie wspieralo takie procki mimo podwyzszonego fsb... moze i tu historia sie powtorzy. A moze mowisz o BARTONACH i fsb 166? Nie ma fizycznej mozliwosci, zeby kt400 oficjalnie obslugiwal fsb200. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 gdybyś miał asusa a7v8x, i bios 1012b9 to bys zauwazyl ze dodana jest obsluga w biosie (chyba nie bezcelowo) procow z fsb200. to ze pci bedzie 40, to inna sprawa, ale skad inad taka opcja sie pojawila, wiec moze pojdzie i na fsb200. bx tez nie wspieral szyny 133, a jakos abit robil bx-133 ktore oficjalnie wspieralo takie procki mimo podwyzszonego fsb... moze i tu historia sie powtorzy. pozyjemy zobaczymy (ale biorac pod uwage problemy z osiagnieciem przez a7v8x fsb200 u uzytkownikow...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 A7V333 nie mogl sobie poradzic z zasilaniem t-breda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiemacieK Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 A co do opcji w biosie to uzytkownicy RDA+ dostali jakis czas temu bios z "mozliwoscia" zmiany napiecia na NB i okazalo sie ze to jedna wielka kupa, bo zmieniasz ustawienia a napiecie zostaje to samo czyli to ze jest w biosie nie znaczy jeszcze ze bedzie dzialac w praktyce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 A co do opcji w biosie to uzytkownicy RDA+ dostali jakis czas temu bios z "mozliwoscia" zmiany napiecia na NB i okazalo sie ze to jedna wielka kupa, bo zmieniasz ustawienia a napiecie zostaje to samo czyli to ze jest w biosie nie znaczy jeszcze ze bedzie dzialac w praktyce. Zmiana napięcia na NB sprawdza sie ponoć w Abitach NF7. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 abita bierz, asusa zostaw mniej obczajonym w temacie. asus jest niezły ale abit jest zdecydowanie lepszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...