Skocz do zawartości
kazimi

Intel Celeron M W Lapie C1020 - Jak Skręcić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pierwszy moj post na tym forum - mam nadzieję, że dobrze trafiłem.

Mam następujący problem, który jest dla mnie dosyć irytujący. Będzie również denerwujący dla mojego przyszłego wspollokatora w akademiku, dlatego tez chcialbym sie jak najszybciej z nim uporac.

Posiadam lapka fujitsu siemens c1020. Co jakis czas (srednio tak raz na minute, moze troche czesciej) slychac, jak na parenascie sekund wlacza sie w nim wiatraczek. Dosyc to slychac i jest wqrzajace.

Od razu nadmienie, ze moja wiedza w temacie komputerow nie jest za duza, dlatego prosze o wyrozumialosc ;]

Sprawdzilem sobie, ze temperatura procka dochodzi mi nawet do 60 stopni. Procek to Intel Celeron z serii Mobile.

No i teraz to z czym nie wiem jak sobie poradzic.

Chcialbym tez jednak sprobowac obnizyc czestotliwosc taktowania - czy jest to dobry pomysl ??

Nadmienie, ze tego kompa uzywam max. do ogladania filmow, wiec jezeli by sie udalo obnizyc czestotliwosc procka a co za tym idzie ilosc ciepla, bylbym happy. Probowalem zrobic to w biosie, ale wyglada na to, ze sie nie da. Sciagnalem sobie program speedFun, no ale tam trzeba podac jaka sie ma plyte glowna - no a everest to mi pokazuje FUJITSU LIFEBOOK C Series ... Tak samo jest z polecanym SOFTFSB - jak wiec moge sprawdzic, jaka mam plyte glowna ??

Tak wiec prosze o podpowiedz, jak ewentualnie moge obnizyc sobie czestotliwosc tego procka.

Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki ;]

Edytowane przez kazimi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

z racji wyjazdu za granice pozyczylem tego kompa od kolegi. Rozkrecilem go, zeby "przedmuchac" (za jego przyzwoleniem oczywiscie ;]). Z ta pasta to prawdopodobnie jest racja - szczegolnie, ze gdy radiator jest zimny to nie przylega do procka, dopiero jak sie nagrzeje ;]. No ale o pascie pomysle dopiero w poniedzialek, widzialem w okolicy elektroniczny, mam nadzieje, ze beda miec. Tymczasem chcialbym sprobowac go skrecic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sciagnalem sobie clockgen'a. Tyle ze nie bardzo wiem, jak go obsluzyc. Trzeba ustawic PLL setup, tak ?? A skad mam wiedziec, ktory clock generator setup wybrac ?? Przypuszczam, ze zalezy to od plyty glownej, ale nie wiem, jak sie to dowiedziec. Wybralem jeden na chybil trafil i nic sie nie stalo, za to po innym musialem wylaczyc kompa ;/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

z racji wyjazdu za granice pozyczylem tego kompa od kolegi. Rozkrecilem go, zeby "przedmuchac" (za jego przyzwoleniem oczywiscie ;]). Z ta pasta to prawdopodobnie jest racja - szczegolnie, ze gdy radiator jest zimny to nie przylega do procka, dopiero jak sie nagrzeje ;]. No ale o pascie pomysle dopiero w poniedzialek, widzialem w okolicy elektroniczny, mam nadzieje, ze beda miec. Tymczasem chcialbym sprobowac go skrecic...

Albo robisz downclock, albo ustawiasz wentylator zeby pracowal ciagle, za to cicho.

W wiekszosci laptopow powinno to byc mozliwe - moj z 2004 ma opcje i downclock'u (przez mnoznik) jak i wlasnie mozliwosc wlaczenia ciaglej pracy wentylatora - wszystko z poziomu BIOSu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo robisz downclock, albo ustawiasz wentylator zeby pracowal ciagle, za to cicho.

W wiekszosci laptopow powinno to byc mozliwe - moj z 2004 ma opcje i downclock'u (przez mnoznik) jak i wlasnie mozliwosc wlaczenia ciaglej pracy wentylatora - wszystko z poziomu BIOSu

Tutaj w Biosie niestety zadna z tych opcji nie wchodzi w gre ;/. Jezeli bylaby opcja zmiany mnoznika w Biosie to zrobilbym to w pierwszej kolejnosci, bez bawienia sie w soft ;]

A moze jest jakis program, ktory umozliwia opisany trick z wentylatorem ??

Edytowane przez kazimi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym jeszcze sprawdził czy producent nie wydał nowszego biosu i w nim nie poprawił pracy wentylatora. Miałem podobny problem z moim HP dv7 i aktualizacja biosu rozwiązała problem, przed nią wentylator pracował jak odkurzacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok z tym biosem to sobie na momencie jakos sprobuje sprawdzic - nigdy nie robilem takich rzeczy. Jezeli okaze sie, ze jest jakas aktualizacja, to czy jest to trudne do przeprowadzenia ??

Edit: znalazlem nowsza wersje biosu na stronie producenta. Obecnie mam 1.25 a tam jest dostepna 1.35. Sa trzy rozne pliki, jeden z nich to obraz plyty. Czy dobrze rozumiem, ze nalezy to po prostu wypalic na plytce i odpalic kompa z cdromu ??

Edytowane przez kazimi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok z tym biosem to sobie na momencie jakos sprobuje sprawdzic - nigdy nie robilem takich rzeczy. Jezeli okaze sie, ze jest jakas aktualizacja, to czy jest to trudne do przeprowadzenia ??

Edit: znalazlem nowsza wersje biosu na stronie producenta. Obecnie mam 1.25 a tam jest dostepna 1.35. Sa trzy rozne pliki, jeden z nich to obraz plyty. Czy dobrze rozumiem, ze nalezy to po prostu wypalic na plytce i odpalic kompa z cdromu ??

Tak tylko radziłbym podłaczyć lapka pod zasilanie bo jak prądu zabraknie to pożegnasz się z kompem jak ja niedawno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi