kazimi Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 (edytowane) Witam. Pierwszy moj post na tym forum - mam nadzieję, że dobrze trafiłem. Mam następujący problem, który jest dla mnie dosyć irytujący. Będzie również denerwujący dla mojego przyszłego wspollokatora w akademiku, dlatego tez chcialbym sie jak najszybciej z nim uporac. Posiadam lapka fujitsu siemens c1020. Co jakis czas (srednio tak raz na minute, moze troche czesciej) slychac, jak na parenascie sekund wlacza sie w nim wiatraczek. Dosyc to slychac i jest wqrzajace. Od razu nadmienie, ze moja wiedza w temacie komputerow nie jest za duza, dlatego prosze o wyrozumialosc ;] Sprawdzilem sobie, ze temperatura procka dochodzi mi nawet do 60 stopni. Procek to Intel Celeron z serii Mobile. No i teraz to z czym nie wiem jak sobie poradzic. Chcialbym tez jednak sprobowac obnizyc czestotliwosc taktowania - czy jest to dobry pomysl ?? Nadmienie, ze tego kompa uzywam max. do ogladania filmow, wiec jezeli by sie udalo obnizyc czestotliwosc procka a co za tym idzie ilosc ciepla, bylbym happy. Probowalem zrobic to w biosie, ale wyglada na to, ze sie nie da. Sciagnalem sobie program speedFun, no ale tam trzeba podac jaka sie ma plyte glowna - no a everest to mi pokazuje FUJITSU LIFEBOOK C Series ... Tak samo jest z polecanym SOFTFSB - jak wiec moge sprawdzic, jaka mam plyte glowna ?? Tak wiec prosze o podpowiedz, jak ewentualnie moge obnizyc sobie czestotliwosc tego procka. Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki ;] Edytowane 5 Września 2009 przez kazimi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 A jak długo masz tego laptopa? Może po przeczyszczeniu chłodzenia i zaaplikowaniu jakiejś porządnej pasty nie będzie się tak grzał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 clockgen- wpisz to w google i sciagnij. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazimi Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Witam, z racji wyjazdu za granice pozyczylem tego kompa od kolegi. Rozkrecilem go, zeby "przedmuchac" (za jego przyzwoleniem oczywiscie ;]). Z ta pasta to prawdopodobnie jest racja - szczegolnie, ze gdy radiator jest zimny to nie przylega do procka, dopiero jak sie nagrzeje ;]. No ale o pascie pomysle dopiero w poniedzialek, widzialem w okolicy elektroniczny, mam nadzieje, ze beda miec. Tymczasem chcialbym sprobowac go skrecic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 No ale o pascie pomysle dopiero w poniedzialek, widzialem w okolicy elektroniczny, mam nadzieje, ze beda miec.Tylko kup jakąś porządną. W elektronicznych często mają tylko jakieś silikonowe badziewia. Kup AC Silver 5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazimi Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Sciagnalem sobie clockgen'a. Tyle ze nie bardzo wiem, jak go obsluzyc. Trzeba ustawic PLL setup, tak ?? A skad mam wiedziec, ktory clock generator setup wybrac ?? Przypuszczam, ze zalezy to od plyty glownej, ale nie wiem, jak sie to dowiedziec. Wybralem jeden na chybil trafil i nic sie nie stalo, za to po innym musialem wylaczyc kompa ;/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Witam, z racji wyjazdu za granice pozyczylem tego kompa od kolegi. Rozkrecilem go, zeby "przedmuchac" (za jego przyzwoleniem oczywiscie ;]). Z ta pasta to prawdopodobnie jest racja - szczegolnie, ze gdy radiator jest zimny to nie przylega do procka, dopiero jak sie nagrzeje ;]. No ale o pascie pomysle dopiero w poniedzialek, widzialem w okolicy elektroniczny, mam nadzieje, ze beda miec. Tymczasem chcialbym sprobowac go skrecic... Albo robisz downclock, albo ustawiasz wentylator zeby pracowal ciagle, za to cicho. W wiekszosci laptopow powinno to byc mozliwe - moj z 2004 ma opcje i downclock'u (przez mnoznik) jak i wlasnie mozliwosc wlaczenia ciaglej pracy wentylatora - wszystko z poziomu BIOSu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazimi Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 (edytowane) Albo robisz downclock, albo ustawiasz wentylator zeby pracowal ciagle, za to cicho. W wiekszosci laptopow powinno to byc mozliwe - moj z 2004 ma opcje i downclock'u (przez mnoznik) jak i wlasnie mozliwosc wlaczenia ciaglej pracy wentylatora - wszystko z poziomu BIOSu Tutaj w Biosie niestety zadna z tych opcji nie wchodzi w gre ;/. Jezeli bylaby opcja zmiany mnoznika w Biosie to zrobilbym to w pierwszej kolejnosci, bez bawienia sie w soft ;] A moze jest jakis program, ktory umozliwia opisany trick z wentylatorem ?? Edytowane 5 Września 2009 przez kazimi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ODOO Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Ja bym jeszcze sprawdził czy producent nie wydał nowszego biosu i w nim nie poprawił pracy wentylatora. Miałem podobny problem z moim HP dv7 i aktualizacja biosu rozwiązała problem, przed nią wentylator pracował jak odkurzacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazimi Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 (edytowane) Ok z tym biosem to sobie na momencie jakos sprobuje sprawdzic - nigdy nie robilem takich rzeczy. Jezeli okaze sie, ze jest jakas aktualizacja, to czy jest to trudne do przeprowadzenia ?? Edit: znalazlem nowsza wersje biosu na stronie producenta. Obecnie mam 1.25 a tam jest dostepna 1.35. Sa trzy rozne pliki, jeden z nich to obraz plyty. Czy dobrze rozumiem, ze nalezy to po prostu wypalic na plytce i odpalic kompa z cdromu ?? Edytowane 5 Września 2009 przez kazimi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smiglo83 Opublikowano 6 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2009 Ok z tym biosem to sobie na momencie jakos sprobuje sprawdzic - nigdy nie robilem takich rzeczy. Jezeli okaze sie, ze jest jakas aktualizacja, to czy jest to trudne do przeprowadzenia ?? Edit: znalazlem nowsza wersje biosu na stronie producenta. Obecnie mam 1.25 a tam jest dostepna 1.35. Sa trzy rozne pliki, jeden z nich to obraz plyty. Czy dobrze rozumiem, ze nalezy to po prostu wypalic na plytce i odpalic kompa z cdromu ?? Tak tylko radziłbym podłaczyć lapka pod zasilanie bo jak prądu zabraknie to pożegnasz się z kompem jak ja niedawno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...