europas Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Stery zainstalowane karta obsługuje tryb x8 staroc ge fore fx 5200.W biosie właczone . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieqh Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2009 No to tak zakupilem na allegro i sie zastanawiam czy ta plyta obsluzy athlon barton 2800, czy ktos zna namiary na najnowszego biosa, czy ktos wie czy update biosa rozni sie czyms od update w asrockach na socket A. To tyle pytan. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloD Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Witam na forum, przewertowałem multum stron i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.... Chciałem sobie dokupić pamięć DDR, obecnie korzystam z TwinMOS 256MB PC-3200 CL2.5 x 2 (w dualu). Czy pamięci typu: Hynix 1 GB 400MHz PC3200 CL3 będą obsługiwane przez tą płytę? Posiadam BIOS w wersji Rev D1.6L, czy trzeba będzie ten bios update'ować? Jeśli tak, czy bios z tej strony się nada? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2010 (edytowane) No to tak zakupilem na allegro i sie zastanawiam czy ta plyta obsluzy athlon barton 2800, czy ktos zna namiary na najnowszego biosa, czy ktos wie czy update biosa rozni sie czyms od update w asrockach na socket A. To tyle pytan.No bez jaj... a czemu ma nie obsłużyć...??? Witam na forum, przewertowałem multum stron i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.... Chciałem sobie dokupić pamięć DDR, obecnie korzystam z TwinMOS 256MB PC-3200 CL2.5 x 2 (w dualu). Czy pamięci typu: Hynix 1 GB 400MHz PC3200 CL3 będą obsługiwane przez tą płytę? Posiadam BIOS w wersji Rev D1.6L, czy trzeba będzie ten bios update'ować? Jeśli tak, czy bios z tej strony się nada? Pozdrawiam Tak owszem... Pójdą bez problemu 3x1GB... Ta płyta tyle obsługuje. BIOS możesz, ale lepiej nie updatuj... Edytowane 27 Lutego 2010 przez SpiderMAN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xor Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 Witam Po tylu latach zaglądnąłem z sentymentu, a tu ku zaskoczeniu nawet znajome twarze widzę ! Nie sądziłem, że oprócz mnie ludzie z początków watku jeszcze żyją ;) SpiderMAN, pozdrowionka. Aby nie offtopować, to zabiję gwoździa, bo ciągle siedzę na tym zestawie z 2003 :P Mój frn2 ma ponad 7 lat, i ciągle bryka - od lat non stop fsb ~220, ten sam procek antek xp1700+ @ 2.3GHz, pamiątki w dualu... Ale ząb czasu widać, spuchnięte kondziorki i czasami piszczy. Nie zmienia to faktu, że zasłużonym seniorem jest, bo komputer używany często i gęsto. Ten Soltek to naprawdę dobra płytka była... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 24 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2010 Soltek SL-75FRN-2 to było naprawdę zacna płytka - z sentymentu trzymam jeszcze od niej pudełko oraz wszystkie bajery, choć płytę samą już daaaaawno temu sprzedałem. Tworzyła świetny duet z moim ówczesnym Duronem 1800@2200 i 6800LE@16/6 :> A że jeszcze działają te mobasy, to tylko dobrze świadczy o firmie i szkoda że wypadła z rynku high-end. No i złotawy kolorek sycił :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2010 Witam Po tylu latach zaglądnąłem z sentymentu, a tu ku zaskoczeniu nawet znajome twarze widzę ! Nie sądziłem, że oprócz mnie ludzie z początków watku jeszcze żyją ;) SpiderMAN, pozdrowionka. Aby nie offtopować, to zabiję gwoździa, bo ciągle siedzę na tym zestawie z 2003 :P Mój frn2 ma ponad 7 lat, i ciągle bryka - od lat non stop fsb ~220, ten sam procek antek xp1700+ @ 2.3GHz, pamiątki w dualu... Ale ząb czasu widać, spuchnięte kondziorki i czasami piszczy. Nie zmienia to faktu, że zasłużonym seniorem jest, bo komputer używany często i gęsto. Ten Soltek to naprawdę dobra płytka była... ;) Pozdro xor... to były czasy... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2010 Odswieze ;) Zawsze mi sie ta plyta podobala, ale za czasow socket A lecialem na nf7, jak wiekszosc. Ostatnio naszlo mnie, aby zlozyc sobie cos z dawnych czasow i tym samym kupilem sobie 2 x 256 Corsair XMS na kosciach bh ( co ciekawe to nowki sztuki ), polezaly troche, bo nie wiedzialem, czy chce cos na 478, czy wlasnie socket A. Ostatnio trafilem na aukcje wlasnie z plyta Soltek'a i tym samym dolaczylem do posiadaczy Golden Flame. Pozdro Panowie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2010 No to teraz mala zmiana chlodzenia i lecisz na FSB 250 :D Moja plytka dalej bajgla u znajomka ;] FSB 230 i zyje... Jedyne co siadlo to sieciowka po burzy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2010 U mnie na Shuttlu sieciówka też sie zjarała... widać taki urok NF2 Ultra... :P Ale płyta wymiata... będe może jeszcze jakś czas ją męczył... nie potrzebuje nic mocniejszego, komp ma i tak ponadprzeciętną wydajność w Win7, index 3.9 to całkiem niezły wynik... Jak na taki zabytek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2010 Ma ktos z pozostalych jeszcze userow tej mobo fotki modow ? W necie znalezc cos teraz o mobo sprzed kilku lat graniczy z cudem, a vdimm/vcore by sie przydal, bo mozliwosci biosu wrecz powalaja. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 Ja ostatnio porobilem porzadki w starym mieszkaniu i znalazlem kilka athlonow, dwa bartony i dwa Asusy A7N8X Deluxe i kusi mnie troszke zeby sie nimi pobawic... Pamiatek tez jest chyba z 10 kostek od 256MB po 1GB. Moze i lepiej ze nie mam czasu... jeszcze LC bym demontowal z glownego kompa zeby troszke pomeczyc procki ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 Ja ostatnio porobilem porzadki w starym mieszkaniu i znalazlem kilka athlonow, dwa bartony i dwa Asusy A7N8X Deluxe i kusi mnie troszke zeby sie nimi pobawic... Pamiatek tez jest chyba z 10 kostek od 256MB po 1GB. Moze i lepiej ze nie mam czasu... jeszcze LC bym demontowal z glownego kompa zeby troszke pomeczyc procki ;] Ja sie juz takich gratow pozbylem, a szkoda bo zabawa z tym calkiem fajna ;) Jak nie masz co z procami zrobic, to moge przygarnac na pare dni :D I dzieki za skasowanie dubla. A w temacie : nf7 wspominam milo, zero problemow itp. Tutaj przerobilem juz 5 biosow, z czego 4-ty okazal sie prO w sensie nie pozytywnym. FSB max 200 ( @ 1.7v cpu ) stabilne na pulpit, potem nie moglem zmienic na inna wersje z usb, bo nie dzialalo na nim bootowanie z usb oO. Po nagraniu plytki poszedl jakis kolejny bios ( nie wiem, jakie to rev. bo sciagane od VIP-a, bez wiekszych oznaczen ), ale tutaj progres znaczny, czyli narazie 205 x 11. Malo w sumie, ale cooler to cos za 5zl, a zapinki do Zalman 7000 jeszcze nie mam. Vcore lekko w gore, vdd/vdimm stock. Proc to 2000XP z odblokowanym multi, a mody sobie juz znalazlem :twisted2: I stabilnosc jak na tamte czasy przystalo ... Uploaded with ImageShack.us Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 DEVILEK Zalman 7000 do montażu na socket A wymagał otworów wokół socketu. Chyba że ogarniesz to zapinką od podobnego Pentagrama. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 DEVILEK Zalman 7000 do montażu na socket A wymagał otworów wokół socketu. Chyba że ogarniesz to zapinką od podobnego Pentagrama. Bedzie zapinka od penta ;) Szkoda, ze nie ma otworow kolo socketu ... Taka fajna mobo, a z taka ciach!lka .... dali. Cos tam Jon wspominal o fsb 230, ze lata tyle jego byla mobo na codzien, wiec aby nie byc gorszym to 230 jest ;) Jutro rano chyba @ balkon bo temp na tym wiatrolocie zabijaja ... Vcore dla pewnosci 1.7, vdd stock/vdimm 2.6 ;) CPU-Z Validator 3.1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) U mnie z fsb powyæej 210 aktualnie posiadana koß© 1GB Kingstona sobie ne radzi... Popróbuje powalczyc asynchro... Bo proc lata na 2,5GHz z 1.83 :P http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1435177 DEVILEK Zalman 7000 do montażu na socket A wymagał otworów wokół socketu. Chyba że ogarniesz to zapinką od podobnego Pentagrama. Ja bym tam nie ryzykowaø, wyrwie Ci Socket A, ZALMAN waæy prawie 780g... :P Edytowane 16 Października 2010 przez SpiderMAN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2010 (edytowane) Asynchro to wiesz ... ;) Moj cep jakos tam sie zapowiada, ale moze byc sciana nagle i tyle. Jak masz zwyklego Kingstona to sie nie dziwie, ze wymieka, cos za cos jak to sie mowi. Sprawdzales z cpu interface disabled ? A o socket sie nie boj, mobo w budzie nie siedzi i nie urwie sie nic, poza tym tyle ludzi mialo ten cooler ( sam masz/miales ? ) i nic sie nie stalo. Dzisiaj jeszcze sprawdze Thermaltake Pipe 101 kupiony za cale 10 zl :D Edytowane 16 Października 2010 przez DEVILEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2010 True... ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2010 A podbije ;) Zwykly vdimm mod z potkiem, to o kant wiadomo czego mozna rozbic. Nie sprawdza sie to. Trzeba bedzie pociagnac normalnie z 3.3v i tyle. Memki, jak i plyta zatrzymaly sie na 235FSB, chociaz to tez moze i wina biosu ... zmodowane i sprawdzone biosy znalezc graniczy z cudem. W 1.7L, chyba sobie opcje odblokuje i posprawdzam. Vcore mod takze poszedl, ale narazie potrzeby uzycia nie bylo ;) Max vcore z biosu = 2.5GHz. Stabilnosc jest na taktowaniu rzedu 2.46-2.48GHz. Chlodzenie to 7000B-Cu za zapince z pentagrama :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2010 Szkoda ze nie mam juz swojego 2000+ zapozyczylbym CI i by sie pobawil :D Mi 2610MHz polecial bez zadnych modow na NF7 ze standartowym biosem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2010 A jakie vcore ? Tutaj tez modow nie uzywalem, pomimo, ze byly. Na vdimm 2.9 i vcore biosowe, ktore biedne jest jak mysz koscielna ;] Imho NF7 lepsza byla :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Mój aktualnie męczony Shutlle ma VCore do 2.0V, a do ilu miał NF7? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafsen Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Witam! Od 2003 roku jestem szczęśliwym posiadaczem płyty głównej Soltek SL-75FRN2-RL. Z powodu różnych okoliczności nie rozbudowywałem stacjonarnego, zostawiając konfigurację praktycznie bez zmian. Ale teraz postanowiłem go trochę unowocześnić. Na pierwszy ogień poszła pamięć. Obecnie posiadam w jednej kości Kingstona KVR400 512MB, ale chcę dołożyć do tego 2 kości Kingstona KVR400 po 1GB każda. I teraz czy to pójdzie bez problemów? Nie interesuje mnie żadne podkręcanie ani tego typu sprawy. Po prostu komp ma przetrwać jeszcze kilka lat, i działać kiedy jestem w domu rodzinnym :), a że jestem średnio 5-6 dni na miesiąc, więc nie wymagam od niego Bóg wie czego :) Jakiś czas temu nabyłem pamięci Kingstona 1GB na czipach [czy jak to się tam nazywa] Samsunga, ale komp nie chciał na nich wystartować. Kiedy były w slotach [nawet pojedynczo] komp tylko buczał, ale BIOS się nie włączał, mimo różnych ustawień w BIOSIE. Wracając do kości 512MB wszystko śmigało. Kości udało mi się ostatecznie zwrócić, więc teraz podchodzę ostrożnie do nowego zakupu. Dlatego pytam. Póki co skupiam się na pamięciach, ale chętnie dowiem się jak duży dysk mogę podpiąć do tej płyty, oraz jaką kartę graficzną do 150zł polecacie na slot AGP. Zastanawiam się też nad procesorem, obecnie siedzi tam AMD 2600+. Tak więc powiedzcie jak to jest z tą pamięcią, bo w instrukcji do płyty głównej niestety żadnej tabelki nie ma :( Pozdrawiam Edytowane 16 Grudnia 2010 przez Rafsen Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 No po bandzie pojechałeś :) 150zł grafa, 200zł pamięć. Razem 350zł i dalej komp który nawet filmu HD nie ruszy. Za 90zł masz 2GB DDR3, za 250zł kupisz mobo z grafą HD42x0. Pozostaje procesor, za 100zł masz semprona 140, za 20zł dwurdzeniowca, za 260zł trzy rdzeniowe cpu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafsen Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Skoro takie buty, to poprosiłbym kogoś miłego o skonfigurowanie jakiegoś dobrego układu za w miarę niewielkie pieniądze. Maks 500zł. Niestety, sprawy zawodowe sprawiły, że całkiem wypadłem z obiegu jeśli chodzi o sprzęt komputerowy. Nie zależy mi na super maszynie, nie ma służyć do grania w nowości, ale by gry sprzed 3-4 lat płynnie chodziły. Na HD mi nie zależy :), mam do tego inne gadżety :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 (edytowane) Czy 3-4 letnie tytuły pójdą płynnie na HD42x0 to nie wiem, wszystko zależy od rozdzielczości, detali i samej gry pewnie. Na bank będzie jednak wydajniej w grach z Athlonem II i HD42x0 niż na jakimkolwiek procku na socket A i grafice na AGP. Załóż temat w tym dziale Co kupić? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne z prośbą o propozycję płyty z HD42x0, procesora i 2GB pamięci DDR3. Podaj też model i moc posiadanego zasilacza celem weryfikacji. Edytowane 16 Grudnia 2010 przez Klaus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2013 Przepraszam z góry za odkopanie tematu ale bezskutecznie usiłuję znaleźć bios D17LFB do tej płyty. Wszystkie linki zdechły. Stąd moje pytanie może ma ktoś na jakiejś zakurzonej płycie DVD biosy do Solteka 75FRN2-RL i mógłby udostępnić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grejfrutor Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Witam zaopatrzyłem się w Soltka SL-75FNR2-L i potrzebuje BIOS'u 1.7LFB czy ktoś mógłby go udostępnić? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...