nnn2007 Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Jak wygląda procedura sprawdzania przesyłki kurierskiej w momencie dostarczenia jej do domu? Czy muszę cokolwiek podpisać zanim ją otworzę w obecności kuriera w celu sprawdzenia zawartości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 jesli jest to kurier poczty i byla wysylak z opcja sprawdzenia to rozpakowujecie i ogladacie, jak jest ok to dajesz autograf i tyle... w przypadku prywatnych kurierow po prostu prosisz zeby poczekal, podpisujesz i sprawdzacie wtedy... ja mialem raz tak, ze mi uciekl jak tylko podpisalem (odradzam dhl z regionu legnickiego!), ale nie przejmuj sie tym, bo jak cos to dzwonisz do centrali i cwaniaczek bedzie musial sie wrocic... jak opakowanie bedzie w jakikolwiek sposob naruszone (przerwana tasma, wgniecenie, zamokniecie) to paczki nie odbierasz... w przypadku drozszych rzeczy polecam opcje za pobraniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@TI Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 do mnie ostatnio jak kurier przyniósł paczkę to sam zapytał czy chce sprawdzić zawartość (bo opakowanie było lekko pomoczone) , sprawdziłem że ok dałem podpis i gitara ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peedro Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 W UPS bynajmniej (kurier jestem ;)) można sprawdzić dopiero po odbiorze (czyli - potwierdzenie odbioru, w razie COD - uiszczenie opłaty i potwierdzenie odbioru). Z reguły każdy kurier się spieszy i nie ma na to czasu, jedni się wku*wiają na klientów którzy chcą sprawdzać, ja bynajmniej jak widzę że paczka nie wygląda jak należy to sam proponuje sprawdzenie. W razie W sporządzany jest protokół szkody w 2 KOPIACH. Klient musi jeszcze skontaktować się z nadawcą i poinformować go o uszkodzonej przesyłce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 Z tego co pamiętam to przepisy dotyczące prywatnych firm dostawczych/kurierskich miały być lekko zmodyfikowane i dawać klientom/odbiorcom większą swobodę w zakresie reklamacji paczek. Do niedawna było tak, że żeby ani kurier nie musiał specjalnie czekać i tracić czas ani klient w dziwnych warunkach kłócić się o sprawdzenie, można było normalnie paczkę odebrać, wziąć spokojnie do swojego mieszkanka, rozpakować, obejrzeć, po czym jeśli znalazł jakieś uszkodzenia skontaktować się z nadawcą, zgłosić uszkodzenie a następnie DO 3 DNI roboczych spokojnie zadzwonić do firmy kurierskiej z prośbą o podesłanie kuriera i spisanie protokołu. Tak było ale nie wiem czy tak jest i czy dotyczy wszystkich firm kurierskich ale ja osobiście w żadnym przypadku nie miałem z tym problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nnn2007 Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 A co jeśli np. kurier nie zastanie mnie w domu, zostawi paczkę u sąsiada, który podpisze odbiór - potem ja ją odbiore od sąsiada i stwierdzę, że jest uszkodzony towar? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 NIE MOŻE zostawić u sąsiada, jak Cię nie ma to zostawia awizo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vidic Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Kiedyś zamówiłem sobie monitor i karte graficzną na agito.pl i po paru dniach dzwoni kurier, że paczka przyszła, ale on nie przywiezie mi jej do domu, tylko muszę jechać do centrum miasta i tam sobie odbiorę. No to pojechałem, ale naturalne, ze najpierw chciałem sprawdzić stan, na co kurier odpowiedział, że albo podpisuję i zabieram packe do domu, albo on mi jej nie da. Na sprawdzenie nie miał już czasu czekać jak twierdzi. Dla mnie to jest chore. Rzucają tymi paczkami, walają się one po samochodach, a ja nawet nie mogę sprawdzić czy coś jest nie tak. Jaką mam gwarancję, ze jak rozpakuję w domu sam i będzie cos nie tak to oni nie powiedzą, że to uszkodzenie z mojej winy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 (edytowane) Vidic - wtedy takiemu urierowi dziekujesz, paczki nie odbierasz i dzwonisz do centrali ze skarga na osobe, ktora miala dostarczyc paczke (tu podajesz numer przewozowy) jednoczesnie dzwonisz do sklepu i informujesz o fakcie... raz dzwonil do mnie kurier i powiedzial zebym wyszedl po paczke na parking 200m od domu... jako, ze mialem wtedy zlamana noge w kostce, o[ciach!]lilem go rowno, tym bardziej, ze paczka mogl sobie wtedy rzucac (koszulki)... kurier ma obowiazek dostarczyc ci towar pod drzwi (chyba ze mieszkasz w bloku, to pod brame jak przesylka jest ciezsza niz ~30kg), zaplaciles za to, wiec nie daj sie dymac Edytowane 9 Września 2009 przez grzechuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 NIE MOŻE zostawić u sąsiada, jak Cię nie ma to zostawia awizo. Phi. UPS notorycznie zostawia paczki u sąsiadów panny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 NIE MOŻE zostawić u sąsiada, jak Cię nie ma to zostawia awizo.Jak nie może jak cały czas to robi :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 (edytowane) po prostu wtedy skladasz reklamacje, ze paczki nie odebrales, sasiad sie wypina (nieczytelny podpis) i nic mu nie mozna zrobic, bo przeciez paczka byla do ciebie... wystarczy troche sie pofatygowac i taki cwaniaczek bedzie mial ostro prze$%^&* (wiekszosc kurierow podpisuje cyrograf - weksel in blanco na wypadek przywlaszczenia sobie paczki) Edytowane 9 Września 2009 przez grzechuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...